põranda plaatimine / põrandaplaatide paigaldus

põrandad, põrandatööd
Martin_333
külaline

põranda plaatimine / põrandaplaatide paigaldus

Lugemata postitus Postitas Martin_333 »

Mul oli vaja põrandat plaatida, väike ruum 1,8 m2. Mingist ehitusportaalist sain hulga kontakte, kes kõik plaatimistöid lubavad. No vastus oli selline tavaliselt, et alla 2000 EEK-i ei hakka me välja sõitma. Mõtlesin siis, et teen ise ära. Soovisin vaid plaatimistööd, aluspõranda olin enne ise alla valanud.

Enne uurisin netist kõiksugu foorumeid, kodulehti. On hulk õpetusi neits
http://www.ehituskaar.ee/?id=270&op=art&page=2
http://www.k-raua.ee/index.php?id=006&mod=3

kuid need on kirja pandud inimeste poolt, kes
1) pole ise kunagi midagi plaatinud või
2) on väga palju plaatinud ning paljud asjad neile iseenesest mõistetavad.

Mul nüüd põrand plaaditud, mõtlesin, et panen oma kogemused kirja, kellelgi võib neist abi olla. Netis olnud õpetustest ei saanud ma näiteks aru, kui paksult tuleb plaatimissegu panna (nii õhukeselt, et kammiga tõmbad mööda aluspõrandat?), kas põrandaristid tuleb ära korjata plaatimise ajal või võib neid põrast õngitseda.

Põranda ettevalmistus (mul oli vaja paneelpõrandat ~5...6 cm tõsta) tegin isetasanduva põrandaseguga (Uninaks, täpsemalt Põrandanaks). 2 korda valasin (korraga ei tohi seda 5 cm paksuselt valada, kuid on vist ka segusid, mida võib 5 cm valada, segu kulus 5 kotti). Tulemus sai 3+. Mul ei olnud suurt anumat, kus kogu segu korraga valmis teha, mitmes osas seda põrandale kallates sai ikka siia rohkem, sinna vähem. Tegemist oli ka pika kitsa ruumiga.

Võib-olla oleks pidanud hankima midagi reha-taolist, millega ruumi teises otsas segu tasandada. Ning kuigi segasin segu väga hoolikalt, jäid ikka mingid pisikesed tükid sisse, mis kuivanud põrandal väikesed kühmud moodustasid.

Enne plaatimist vaatasin ka ruumi nurgad ja seinad üle ning tegin selgeks, milline nurk on täisnurk, kust peab seina ääres plaadirida jooksma. Katsusin nii teha, et peaks võimalikult vähe plaate lõikama. Üks sein oli veidi kõver. Kui väga hästi oleks tahtnud teha, oleks pidanud alustama lõigatud plaatidega, keskel panema terveid plaate ning teise ääres taas lõikama.

Plaadilõikamis-seadme rentisin Ramirendist. 2 plaati lõhkusin ära ehk läksid katki sealt, kust ei olnud vaja (läksid pooleks). Muidu oli aga sellega lihtne töötada, ei midagi keerulist. Hiljem mõtlesin, et põrand, millele plaadilõikaja panin, võis veidi lohkus olla ja sellst 2 plaadi purunemine. Kuna teadsin, et ise teen, ostsin plaate paraja varuga. Plaadid olid 248x248x7 mm klinkerplaadid.

Segukammi muretsesin, 6 x 6 mm, kandiliste hammastega. Enne plaatimist lugesin, et Mira kammid, mis on kumerate hammastega, on paremad, sest kumeral pinnal ei kuiva segu nii kiiresti, kuid mina panin sega maha vaid ühe plaadi jagu ja muret segu kuivamisega polnud.

Plaatimist alustasin ruumi sellest nurgast, mis oli (panin lati põrandale) ülejäänud põrandast 3...4 mm allpool. No ega midagi, veidi rohkem segu plaatidele selles põranda osas alla, teistes osas veidi vähem, mõtlesin ma. Häda selles, et panin vist veidi rohkem, kui oleks võinud panna. Sest selle plaadi järgi sai pandud ka ülejäänud põrand ning 1,8 m2 peale kulus selline hulk segu, millega oleks võinud plaatida (kui uskuda kirju segukoti peal) ~10 m2. Ehk - segu tuleks ilmselt panna võimalikult õhukese kihina.

Esimese rea jaoks panin põrandale ka liistu, mille vastu esimese rea plaate paigaldasin. Teise rea jaoks ei viitsinud liistu enam paika panna ja plaatisin silma järgi. See ruum, kuhu plaate panin, on põhimõtteliselt kolikamber ning selle põrand ei pea briljantne välja nägema. Kui oleks väga korralikku tulemust tahtnud, oleks pidanud ilmselt mingit nööri kasutama, mis plaadirea sirgena hoiaks või liistu. Aga mul sai ka üsna sirgete ridadega. Olin just Riias ühes peenes hotellis ja selle konverentsikeskuse WC-s poti peal istudes sealset põrandat vaadates mõtlesin, et minu põrand sai küll sirgemate vahedega ning tasasem...

Mul oli kaks erinevat segu. Üks 10 kg kott, mille ostsin K-Rautakeskost. Ei mäleta, mis segu see oli, kuid maksis vist alla 200 EEK-i kott. Ühesõnaga, mingi odav segu, milles toleks piisanud 8 m2 plaatimiseks. Oli ja ei olnud kah. Mul kulus see kõik ära ja tuli puudu.

Teine kott oli 5 kg elastne plaatimissegu RYWALIT FLEXKLEBER FK X (ostsin Hansas Plaaditurult, Mustamäe tee 3). Kui selle segu kasutusele võtsin, siis sain kohe aru, et see oli väga hea segu. Sellega oli väga hea töötada, plaat hakkas kohe segu külge kinni, kui plaadi asendit põrandal muutsid, siis jäi kohe plaat sellisesse asendisse, ei läinud mingi segu sees oleva pinge tõttu vanasse asendisse tagasi. Ning see oli hall segu, määris ja mökerdas plaate vähem. Aga võib-olla tuli see sellest, et ajaks, kui seda segu kasutasin, oli oskusi rohkem.

Plaadiriste alguses kasutasin. Viimaste ridade juures mitte, sest tekkisid väikesed vinksud sisse ning ristideta sai neid vinkse veidi parandada. Ristid korjasin segu sees välja kui põranda plaatimine edenes ja olin nii kaugele jõudnud, et järgmise reaga plaatimise tõttu poleks risti enam ulatanud välja võtta. Proovisin ka põranda puhta hoida ning paigaldatud plaatide pealt niiske svammiga segu pühkida. Ning taas - seda teist segu oli hoopis lihtsam ja mugavam plaatidelt pühkida.

Plaatide vahelt vedasin plaadiristiga segu vähemaks. Arvasin, et kui tume plaatimissegu on plaadi ääreni, aga paigaldasin heledaid plaate, siis on vaja heledale vuugivahele veidi ruumi jätta. Muidu pole vuugitäidet ju kuskile panna.

Ja muud väga olulist polnudki. Vuugivahede täitmiseks pole veel aega leidnud, kuid see ei saa midagi keerulist olla.
windo
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 21
Liitunud: 30 Sept 2007, 11:45

Lugemata postitus Postitas windo »

Asjalik sell. Aga ma arvan, et sul oleks ikka targem teine kord proffidelt abi paluda või juhendamist. Palju asju tegid sa natuke valesti aga põhiline on see, et ikkagi ise tehtud. Soovitus: kui hakkad vuukima siis tee vuugisegu parajalt paks, kanna segu vuugilabidaga 45 kraadise nurga all vahedesse ja jälgi, et õhumulle ei tekiks. Plaatidelt vuugisegu mahapesemist alusta c. 20 min. pärast vuukimist, pese kaks korda ja järgmine päev veel kord. Väldi pesu ajal värsketele vuukidele astumist. Jõudu tööle.
56228902 Igast olukorrast on väljapääs.
murmet
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 425
Liitunud: 06 Okt 2007, 09:14
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas murmet »

Väga mõistlik tegija, et otsustasid ise proovida ja edukalt!
Vuukimisel jälgi tootepakendil olevaid juhiseid segamissuhte ja kuivamise kohta, kuna erinevatel tootjatel on erinevad kuivamisajad( ja needki ei pruugi paika pidada). Enne vuukimist puhasta võimalikud kahe silma vahele jäänud plaadiservad segust, seda kannatab ka vuukimise käigus teha, aga on tülikam. Vuugisegu kisu vuugilabidaga vuukidesse diagonaalselt plaadiga. Jõudu!
viljar
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 46
Liitunud: 04 Apr 2005, 15:04

Re: põranda plaatimine / põrandaplaatide paigaldus

Lugemata postitus Postitas viljar »

Martin_333 kirjutas:Plaatimist alustasin ruumi sellest nurgast, mis oli (panin lati põrandale) ülejäänud põrandast 3...4 mm allpool. No ega midagi, veidi rohkem segu plaatidele selles põranda osas alla, teistes osas veidi vähem, mõtlesin ma. Häda selles, et panin vist veidi rohkem, kui oleks võinud panna. Sest selle plaadi järgi sai pandud ka ülejäänud põrand ning 1,8 m2 peale kulus selline hulk segu, millega oleks võinud plaatida (kui uskuda kirju segukoti peal) ~10 m2. Ehk - segu tuleks ilmselt panna võimalikult õhukese kihina.
Mul oli samasugune projekt just nati aega tagasi käsil ja ütleks, et plaatimises, ei ole midagi keerulist, kui seda teha väikeses koguses ja pole väga rangeid nõudmisi. Minul siis umbes 1,5 ruutu WC põrand. Alus enamvähem sile ja plaadid 10x10 võrgul. Tulemus ei erine eriti sellest, mis on tehtud plaatija poolt kõrvalruumis. Loomulikult läks nati rohkem aega ja sättimist ning alguses oli rohkem mäkerdamist, kuid kui mõned nipid juba kätte sai, siis läks edasi paremini.

Teema autorilt tahaks aga küsida, et mida sa mõtled segu paksuse all? Kui sa kasutad kogu aeg sama suurusega segukammi, siis tuleb ju nii või teisiti kogu kiht ühepaksune. Kas pole nii, et kui teed 6x6 kammiga, siis segu paksus plaadi all jääb kuskil 3-5mm ja 8x8 kammiga kuskil 4-6mm?
karp on püsti.
vmb
külaline

Lugemata postitus Postitas vmb »

no on ikka tahtmist :) tubli, õnneks isetehtud asjal vead kergemini andeksantavad, kui tellitud-makstud töö eest.kohe peale plaatide vuugisegust pesemist tõmba vuugid painutatud elektrikaabli jupiga üle, saavad ilusti siledad. Veel, kuna algajal edeneb vuukimine aeglaselt, siis ära liigpalju korraga ette võta ehk 1m2 korraga, muidu kipub alustatud vuuk liialt ära kuivama. Proovi erineva viskoossusega segu teha, kuni tunnetad et paras. Liig paksu halb tõmmata, liig vedel kahaneb liialt.
murmet
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 425
Liitunud: 06 Okt 2007, 09:14
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas murmet »

No 1,8 ruutu selle plaadi suuruse juures vuugid ühe matsuga ära, ilma et oleks tarvis kuivamisohtu karta.
vmb
külaline

Lugemata postitus Postitas vmb »

no kui ta plaate ühekaupa liimis siis... ? :D
2korda2
-
Postitusi: 1371
Liitunud: 03 Apr 2006, 13:36
Asukoht: Tartumaa
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

Ise sai oma majas plaaditud kokku >50m2 (köögi põrand, esiku põrand, WC, dushiruum, vannituba). Eelnevalt olin pannud korteris vannitoa seina mõne ruutmeetri jagu.
Ei saa hästi aru sellest 1m2 asjast. Nii köögi kui vannitoa põrandad >9m2 ja mõlemal juhul vuukisin ühe hooga. Jah, tuli ennast liigutada ja munemiseks aega ei olnud aga ruutmeetri kaupa nühkides oleks halliks läinud.
Oma kogemusest paar märkust.
1. plaadiseguga ei anta kõrguseid vms. Kui alus on ebatasane, siis kasuta eelnevalt isevalguvaid. On lihtsam.
2. Kui aluspinnas on üksikud väiksed muhud, siis võid kasutada relakat kivikettaga. Ükskõik, kas aluspinna kallal või plaadi tagumise külje kallal
3. Klinkerplaati on kehvem lõigata.
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
garmont
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 170
Liitunud: 09 Mai 2007, 12:45
On tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas garmont »

Ja kui plaadid on maas ja tulemus ei meeldi, siis kuidas need sealt kätte saab? Nagu iga teine postitus ütleb - pind peab all tasane olema. Oleks tulnud kuulata :)

Ja omalt poolt soovitaks et paljaste näppudega vuukige - viimased read tulid verised
Martin_333
külaline

Re: põranda plaatimine / põrandaplaatide paigaldus

Lugemata postitus Postitas Martin_333 »

viljar kirjutas:Teema autorilt tahaks aga küsida, et mida sa mõtled segu paksuse all? Kui sa kasutad kogu aeg sama suurusega segukammi, siis tuleb ju nii või teisiti kogu kiht ühepaksune. Kas pole nii, et kui teed 6x6 kammiga, siis segu paksus plaadi all jääb kuskil 3-5mm ja 8x8 kammiga kuskil 4-6mm?
Nagu ma mainisin, siis aluspõrand ei saanud ideaalne. Kui kammiga oleks mööda põrandat tõmmanud, siis oleks plaadid ilmselt viltu saanud, sest aluspõrand oli veidi ebatasane, siit kõrgem, sealt madalam. Valmistasin seda isetasanduva seguga ette, kuid valasin seda põrandale mitmes jaos ning liitusmikohtadesse jäid väiksed "vallid" sisse. Nagu mainisin, siis kaks korda kasutasin isetasanduvat. Teisel korral olin targem, proovisin segu kelluga tasandada, kuid ideaalne ei saanud, kuigi tegin segu nimelt veidi vedelama, kui koti peal soovitus oli (panin segukoti kohta pool liitrit rohkem vett), et ta hästi laiali valguks.

Seal peab mingi nipp olema, millest mina aru ei saanud. Olen näinud väga tasaseid segupõrandaid! (Põrandasegu annab toonida, teed näiteks punase segu, hiljem lakid põranda ära, väga huvitav jääb - olen selliset põrandat näinud). Ja nagu plaatimissegude juures avastasin, et need on erinevad, ilmselt on ka isetasanduvad segud erineva kvaliteediga (?)

Kuna põrand ei olnud all ideaalne, siis pidi sileda põranda saamiseks mõnes kohas segu nii palju alla panema, et kammiga tõmmates kamm mööda põrandat ei jookse. OK, mul oli ebatasasus 3...4 mm, aga kui kõrguste vahe oleks olnud näiteks 1,5 cm (ja vaja teha siledat põrandat)? Kas siis oleks ka saanud plaatimisega põranda sirgeks või oleks nii suure ebatasasuse puhul mõistlik siiski aluspind korralikumalt ette valmistada? Seda pidasin silmas, kui küsisin, kui paksult tohiks segu plaadi alla panna.

Jah, "kleepisin" plaate tõesti ühekaupa ning maru kaua aega võttis (töö algusest, kui hakkasin nurki ja seinu mõõtma, kuni hetkeni, kui töövahendid puhtaks sain, kulus pea 7 tundi! Mitu korda mõtlesin, et võib-olla oleks olnud targem 2000 EEK selle töö eest maksta ja kõik oleks rahul olnud.)

Ning tänud kõigile, kes vuukimise kohta soovitusi jagasid. Nädalavahetusel hakkan oma põrandat vuukima.

Siin keegi kirjutab, et oleks võinud nõu küsida. Küsisingi! Mitme inimesega rääkisin, kes ehitajatena töötavad ja muu hulgas ka põrandaplaate on paigaldanud (kuid kellelegi ei ole see põhitöö). Nemad ütlesidki, et ei ole seal keerulist midagi, rääkisid, kuidas plaadilõikamismasin töötab jne. Väga võimalik, et midagi sai valesti tehtud, kuid kui nüüd olen mööda seda põrandat tatsanud ja selle plaatidele koputanud, siis vaid ühe plaadi ühe nurga juures olen avastanud, et selle all on segu ilmselt halvasti saanud, tekib tühi kõla. Algaja kohta ilmselt üsna hea.

Kuna ruum, mida plaatisin, on selline koliruum, siis julgesin selle töö ette võtta. Kui oleks vannitoa või sauna põrand olnud, siis poleks ilmselt ise julgenud katsetada ja kindlasti meistri tellinud.
zoja uba
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 252
Liitunud: 03 Veebr 2007, 18:48
Asukoht: tallinn

Lugemata postitus Postitas zoja uba »

tasandussegu jaoks on olemas selline ogaline rull millega silutakse.Vajab nati vilumust.Kui vuuke pesema hakkad,pane kindlasti kummikindad kätte,muidu näpud ei pea vastu :wink: Järgmisena teed juba mõne unikaalse mosaiikpildi põrandale :wink:
Martin_333
külaline

Re:

Lugemata postitus Postitas Martin_333 »

Veel veidi teemast.

Mina kasutasin 4 mm plaadiriste. 3 mm oleks olnud igati OK. Olen hiljem põrandaid vaadanud ja nende vastu huvi tundnud. 3 mm rist oleks olnud sobivam.

Teisalt - kui plaadid just ideaalselt ei saa, siis ei maksa vuuke rõhutada (=hele plaat, tume vuugivahe või vastupidi). Kui on hele plaat, pane ka vuugisegu hele. Või n. punasele plaadile punane vuugisegu. Siis ei hakka väikesed vead silma.

Kuna alguses kurtsin, et õpetusi netis vähe, siis ühel päeval, kui taas youtube.com-st vaatasin kellegi saadetud nalja, turgatas pähe, et miks ma sealt õpetust ei otsinud! Ja tõesti - pane otsingusse "ceramic tile" ja linke (õppe)filmidele, kus plaatimise kohta õpetust jagatakse, tuleb robinal.
Martin_333
külaline

Re: Re:

Lugemata postitus Postitas Martin_333 »

Martin_333 kirjutas:Kuna alguses kurtsin, et õpetusi netis vähe, siis ühel päeval, kui taas youtube.com-st vaatasin kellegi saadetud nalja, turgatas pähe, et miks ma sealt õpetust ei otsinud! Ja tõesti - pane otsingusse "ceramic tile" ja linke (õppe)filmidele, kus plaatimise kohta õpetust jagatakse, tuleb robinal.
Kui otsingusse sisestada "installing ceramic tile", "installing tile", "laying ceramic tile" või "laying tile", siis saab kindlasti tulemuseks linke videodele, kus jagatakse õpetust plaatide paigaldamise kohta. Otsing "ceramic tile" toob esile ka hulga vastuseid, kus õpetatakse näiteks keraamiliste plaatidega põranda hooldust.
Kasutaja avatar
Dolby
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 210
Liitunud: 19 Jaan 2006, 22:34
Asukoht: Tallinn
On tänanud: 1 kord
Kontakt:

Re: põranda plaatimine / põrandaplaatide paigaldus

Lugemata postitus Postitas Dolby »

Enne plaatimise alustamist. Kas tuleb sile betoon põrand millegagi üle ka tõmmata? Ma pean silmas neid tolmu kinnitajaid, või aitab lihtsalt põranda pesemine?
Ma ei ole ehitusspets...!
murmet
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 425
Liitunud: 06 Okt 2007, 09:14
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Re: põranda plaatimine / põrandaplaatide paigaldus

Lugemata postitus Postitas murmet »

Tõmba põrand ikka nakkega üle, soovitatavalt sama tooterühma oma mis plaadisegugi
Vasta