Improviseeritud soojustamine sandwich-paneelidega

kuidas soojustada oma elamist
Märt M
külaline

Improviseeritud soojustamine sandwich-paneelidega

Lugemata postitus Postitas Märt M »

Pühade küsimus

Tuttav soovib tulevast puitkarkass 1,5K eramut soojustada 150 mm ilmselt Paroci kivivilla paneelidega (plekk-vill-plekk) ja need on 1200mm laiad. Tegemist on odavalt saadud ülejääkidega. Nüüd minult, II kursuse arhitektuuritudengilt, küsiti nõu ja siin on mu ettekujutus:
Suurtes hallides ja laohoonetes, mille seinteks seda kasutatakse, on need paneelid külg-külje kõrval ja tänu tihenditele jms pigem hermeetilised. Samuti pole sellistes hoonetes eramule sarnast sooja ja niisket õhku ning tagatud on ventilatsioon. Seega võib välisvoodri plekk olla mureta villa vastus (ilma tuulutuseta), sest viimasesse ei jõuagi märkimisväärselt veeauruga küllastunud siseõhku.

Kas siiani on loogiline? Sest ma pole sellise hoone teooriaga kuigivõrd "kodus."

Kui nüüd panna need paneelid püsti puitprusside vahele, siis oleks väga raske tagada sarnast aurutihedust.. rääkimata sellest, et eramus tekib laoga võrreldes palju rohkem sooja ja niisket õhku. Seega on OK, et sisekülg on plekiga kaetud, aga pole mõeldav, et selle soojustuse väliskülg on aurutihe. Peaks selle pleki augustama või lausa eemaldama selle pleki(?) ning välise laudvoodri all tagama ka tavapärase tuulutuse (tuulutus augustatud pleki vastas võib tegelikult soojustust liialt efektiivselt jahutada? Seega ikkagi eemaldada või augustada ja katta?)

Kas see peab paika?

Eks näis kas/milline tuleb sisemine aurutõke lisaks selle soojustuse plekile. Samuti tean, et karkass peab päris mehine olema, et 1200-se sammu juures kõik vastu peaks. Ja pole eriti mõtet soovitada muud soojustust, sest materjal on juba olemas.

Ootan ettepanekuid, arvmusavaldusi! Häid Pühi
Kasutaja avatar
restauraator
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda
Kontakt:

Re: Improviseeritud soojustamine sandwich-paneelidega

Lugemata postitus Postitas restauraator »

Nendest paneelidest koostatakse sein tavaolukorras vist horisontaalselt? Nüüd, kui paigaldada need püsti karkassi vahele, siis jääb paneeli alumine ja ülemine lahtine ots vastu puitu vist? Nüüd ei tea, kas tavaolukorras jäätakse nende paneelidel otstesse mingi väike võimalus kondensi aurumiseks ka? See toaõhk(aur) ei tohi nüüd küll nendest otstest sisse pääseda. Ülevalt ei tohi ehk raamipuud otse paneeli otste peale panna vaid väike vahe villa täis toppida. Siis sellel vaja tuuletõke ja sisse tuleb vast ka aurutõke, et õhu ja aurutihedust saada. Nii vast on võimalik neist ehitada? Aga selliseid kogemusi küll veel pole.
Iga ehitus on norm iseendale.
Märt M
külaline

Lugemata postitus Postitas Märt M »

Ma olen näinud neid paneele nii horisontaalselt kui vertikaalselt lapitavat. Ausalt ei olegi praegu kindel kumbadega mul praegu tegemist on. Aga nii või naa - ei taha uskuda, et ca 10 meetrit (või kui pikki neid on?) piki villa võiks niiskus kondenseerumata otstest välja liikuda. Ehk panustatakse ikka sellele, et aur sellistes hoonetes soojustusse ei pääsegi. Tuulususkanaleid nendes konkreetsetes küll pole. Aga see polegi ehk praegu tähtsaim.
Kui tehagi tuppa tõsisem aurutõke, siis peab arvestama, et mingi niiske õhk ikka kuskilt läbi tuleb ja vaevalt saab tagada, et ta selle "vahvli" 4-st lahtisest küljest kuidagigi sisse ei saa. Seega peaks ju tagama, et selle välise aurukindla pleki taha kastepunkt ei tekiks. Mul on endiselt tunne, et variantideks on see väline plekk eemaldada (selline jäik vill ehk ei vajagi eraldi tuuletõkkeplaati ? ) Või augustada ja tuuletõkkeplaadiga katta, et plekk jahutusradiaatorina ei töötaks.
Kasutaja avatar
restauraator
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas restauraator »

Kas need on siis neljast küljest avatud? :?
Iga ehitus on norm iseendale.
Märt
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Märt »

restauraator kirjutas:Kas need on siis neljast küljest avatud? :?
Otsad lahti, servad lahti. Risttahukal on 6 tahku. Aga targutamata - lahtised nii postide kui müürlattide poolsed otsad/servad.
Märt
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Märt »

Tõesti? Kas pole rohkem ideid?
Vasta