Aurusauna eeltöödest

saunad, santehnika, boilerid jne
Nastix
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Aurusauna eeltöödest

Lugemata postitus Postitas Nastix »

Tere

Olen üritanud koguda infot aurusaunade ehituse kohta, kuid seda liigub paraku neetult vähe.

Teada olen saanud, et:
- Kalded põrandal (iseenesest mõista) ja kumer/kaldus lagi, et vesi pähe ei tilguks;
- agregaat ise on umbes 2 arvutikasti suurune ja selle võib panna nö istepingi sisse;
- ruum peaks olema korralikult isoleeritud, et auru palju välja ei pääseks

Plaanis teha selline aurukas, mis on koos dušinurgaga (ei taha balteco valmissauna). Dušinurga plaadin ning olemas on ka väljatõmbe ventilatsioon. Dušinurga mõõdud esialgu umbes 1200 laiust ja 2000 pikkust.

Teada sooviksin kas niiskuskindel Gyproc koos niiskustõkkega on piisav aurusauna?
Kas eeltöö tuleks kipsil teha sama, nagu tavalise plaatimise puhul või peaks niiskustõket rohkem olema?
Olen kuulnud, et liiga paksu niiskustõkke puhul kipuvad plaadid lahti tulema, eriti veel kuumas ruumis?
Kui tugev peaks ventilatsioon olema, et niiskus maja ei kahjustaks (Puitkarkassmaja - Kastelli)?
Praegune ventilatsioon koosneb ventilaatorist pööningul, vent.torud on 125-sed, seintes on fresh-klapid.

Igasuguse info eest juba ette tänulik!
trumm
külaline

Lugemata postitus Postitas trumm »

vendi kohta ei oska midagi öelda, aga niiskustõke unusta küll ära ja tee korralik hüdroisolatsioon! kui kasutad õiget plaatimissegu (mõni elastne remontplaatimissegu), siis ei tohiks küll plaadid alla kukkuda.
murmet
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas murmet »

Korralik hüdroisolatsioon ja veelkord korralik hüdroisolatsioon nagu mainis juba isand Trumm. Plaadid võivad seinast lahti tulla:
a)kui on kasutatud vale segu
b) kui segu on liiga kuiv
c) kui on pandud vähe segu
d)kui tulevad koos segu ja hüdroga, siis pole lastud seinal enne hüdrotamist ära kuivada
jne. jne
Nastix
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänud vastuste eest.

Aga mida peate silmas korraliku hüdroisolatsiooni all? Mis materjalid ja milline tööde järjestus?
trumm
külaline

kips peaks ka sobima, kuigi ma endal tegin kõik seinad plokist ja armeerisin serpo 410 thermounifixiga (korralik kuidarmeerseegu).
kips peab olema korralikult pandud, s.t. ei tohi õõtsuda ega läbi vajuda.

korralik hüdro tähendab, et teed mõne hüdroisolatsioonisüsteemiga nõuetekohaselt ja ei ökonoomita. seega kasutad primerit (sama süsteemi oma), kasutad kangast nurkades, kruvipeadel, läbiviiikudes, paned õige paksusega kihi, teed õige arvu kihte jne.
(ma ei oska öelda, milline hüdro on kõige parem, mina kasutasin kiilto toodangut - kerafibrit täpsemalt, kuid mira, mapei ja teised tooodavad ka kvaliteetseid)
tommi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas tommi »

Seina kannatab kipsist teha küll, kips ise juba hea soojaisolaator ja see on suur eelis. Seina hüdro on küll hästi oluline, sama oluline kui põrandal.
Mõtle läbi millest istumine teha, kivist? Laotud, betoon vms. Peaasi et vett ei hakkaks peale koguma.
Lae võib teha ka viilu, kumer on keeruline ja viiluga suurt vahet pole, tilkuma hakkab nii või teisiti sest tilgub ta keraamilise (tavaliselt mosaiik) plaadi nurgast, ei päästa see kumer kah lõpuni.
Vaata üle ka uks, tavaline leiliruumi uks kipub paisuma. Parim on alumiinium raamiga klaasuks.
Samuti pööra tähelepanu auru sisselaske otsale, võimalusel ei tohiks see otse jalgadele puhuda.
murmet
Ehitusspets
Ehitusspets

Unustasin lisada enne, et lakke kipsi alla ikka aurutõkkekile ka
vmb
külaline

Lugemata postitus Postitas vmb »

olen midagi kuulnud, et aurusaunal peab soe (või isegi väga soe?) põrand olema :roll:
trumm
külaline

ja lakke ka hüdro - nagu seintele ja põrandalegi.

põrandaküte märjas ruumis ju nagunii
vmb
külaline

Lugemata postitus Postitas vmb »

tavalises leiliruumis põrandaküte pole mitte kohustuslik aga kuna juba kirjutasin siis sellepärast, et aurusaunas tavatult soe põrand
murmet
Ehitusspets
Ehitusspets

murmet kirjutas:Unustasin lisada enne, et lakke kipsi alla ikka aurutõkkekile ka
Seda soovitades unustasin, et sul ju tegu aurusaunaga. Nii et see soovitus on vale. Aurusaunas tehakse hydro ka lakke. Ja materjalid vali ikka kallimast (loe: kvaliteetsemast) hinnaklassist, kuna need peavad taluma väga hästi temperatuuri ja õhuniiskuse mõjusid. Vent. süsteemist oskan oma käbiajuga vaid juhtida tähelepanu väljatõmbetorustiku korralikule soojustamisele , sest suhteline õhuniiskus peaks ju olema selles õhus 100% mis on kondensipoistele puhas rõõm :)
Nastix
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Re: Aurusauna eeltöödest

Suur tänu vastanutele, nüüd oluliselt targem.
tommi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas tommi »

Ma pean veidi oma sõnu sööma.
Kips ja hüdro siiski ei ole piisav lahendus. Oleneb kasutusintensiivsusest.

Uuri hüdrode maaletoojatelt veeauru mitte läbilaskvat hüdrot, sisuliselt midagi epo laadset. Tavaline hüdro laseb auru läbi ja kips siiski ajajooksul kahjustub.
murmet
Ehitusspets
Ehitusspets

Vaata hydrode tehnilisi andmeid tootja kodukalt, karta on et iga maaletooja kiidab vaid oma :D . Omadustest peaksid lisaks veeauru läbilaskekoefitsendile silmas pidama ka temperatuuritaluvust. Mapegum WPS temp. taluvus on kuni 100 C ja Ardex S1-K kuni 70C.
Vasta