Sarikate toetamine laetaladele...?

ponkskar
külaline

Sarikate toetamine laetaladele...?

Lugemata postitus Postitas ponkskar »

Olen ka seda foorumit ja mõnda ramatut mõned kuud lugenud, konsulteerinud ning isegi projekt varsti olemas,et siis uuriks ka natuke oma "asja" :). Maja laius ca 9,7m ,(A)sarikad 50x200 pandud ca 550-se sammuga (kahe sarika vaheline tühimik siis), pikkusega 7800mm ning 45kraadise nurga all. Penn ka siis 50x200 paigaldatud nii,et toa kõrgus ca 2500 (penni pikkuseks saab ca 4200) ,sarikad toetuvad alt poolt veel ca 1000mm kõrguste toolvärgi postidega taladele (toetuskoht on ca 1000mm kaugusel välisseinast sissepoole), müürilatile loomulikult ka. Esimese korruse laetalad on mõõdus 700x2000mm ja samuti sammuga 550 (9tala on pikkuses 5700(katab 5200mm "augu", ülejäänud ca 40 tala on pikkuses 3500-4400). See katus peaks kandma ka kivikatust, kui kunagi tahaks selle äkki panna.
Olen uurinud Tiit Masso väikemajade raamatut ja seal on lause millest täpselt aru ei saa: puitlaega maja katust ei või toetada taladele,sest see vajab liiga suure ristlõikega talasid. Võib-olla on see lause mul väga kontekstist välja kistud ja ei ütle eriti midagi, aga oskab keegi ehk seda minu antud numbritega kommenteerida? Kas selline katuse - ja laetalade kontsruktsioon on enam vähem OK. Endas tekitab tiba kahtlust need 9 5700mm tala (äkki peaksid need natsa laiemad olema) ja nii pikad sarikad.
copper
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas copper »

Esimese korruse laetalad on mõõdus 700x2000mm
äkki siiski 70x200 ?
taastaja
külaline

Lugemata postitus Postitas taastaja »

Tala kõrgus annab rohkem tugevust juurde, kui laiuse lisamine.

Siis on maja keskmine kandevsein ühes toas tsentrist väljas ja toolvärk toetub ka nendele pikematele taladele? Pikemad põrandatalad jäävad ikka läbi vetruma. Kui tuleb teisele korrale vahesein ntx tsentrisse, siis saab ehk sellele fermi stiilis raamistiku teha ja põrandatalasi tõmbama panna. See eeldab selle vaheseina otstes kandvust.

Kõik on silmad kinni pakutud.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Talad ikka jah 70x200mm.
Teisele korrusele tsentrisse vaheseina ei tule. Aga kas see oleks lahendus, kui panna nendele 5700mm taladele risti üks lisa tala (liimpuidust? puitmetallist?) alla (mis oleks FIBO ploki+seguvuugi kõrgune st.et tala ülemine serv jääks tasa sama rea FIBO ülemise servaga ). See risti lisatala oleks ca 4000mm pikk, üks ots toetuks välisseinale ja teine majasisele kandvale vaheseinale (praeguse projekti järgi ei ole see sisesein kandev sein, aga selle saaks veel teha kandvaks).
ponkskar
külaline

Lugemata postitus Postitas ponkskar »

eelmien kommentaar siis: külaline=ponkskar
taastaja
külaline

Lugemata postitus Postitas taastaja »

Ikka võib ematala alla panna.
Miks see on oluline, et see tala peaks seinaploki ülemise reaga ühele kõrgusele jääma?
Kandev vahesein pole ka vajalik, aitab kandvast postist(võib mittekanva seina sisse ka jääda)
Ma ise olen ehitanud maja kus tsentrist ajasin 200 I- tala pikuti läbi. Keskelt, korstna kõrvalt, panin 110mm toru seda tala kandma ja ühtegi kandvat seina terves majas ei ole. Sama tala jäi veel vahelae sisse, sest laetalad panin otsapidi(mõlemalt poolt) selle tala vastu/sisse. Sepipajas tegin sellised kobad, mille ühes otsas oli vint ja nendega sidusin läbi tala puuritud augu talad kinni. As-soo väikesed kõrvakesed keevitasin ka talakohtadele veel tala enda äärele lisaks.
Vasta