Maaküttekontuuri rõhk tõuseb külmadega

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Külaline 23
külaline

Maaküttekontuuri rõhk tõuseb külmadega

Lugemata postitus Postitas Külaline 23 »

Viimaste päevade külmade ilmadega on rõhk maaküttekollektoris järsku ilma nähtava põhjuseta tõusnud (mingi 0,5 bar). Maa on päris tühjaks tõmmatud, sisse tuleb 1 ja välja läheb -3 C. Loogiliselt peaks ju kontuuris vedelik külmaga kokku tõmbuma ja rõhk hoopis vähenema. Kas on keegi veel sellise paradoksiga kokku puutunud ja millega seda seletada? Ise oskan vaid arvata, et ehk on torude ümebr hakkanud jää tekkima ja see surub kontuuri kokku ning tõstab rõhku.
sasasassa
külaline

Re: Maaküttekontuuri rõhk tõuseb külmadega

Lugemata postitus Postitas sasasassa »

Külaline 23 kirjutas: 28 Veebr 2018, 14:35 Viimaste päevade külmade ilmadega on rõhk maaküttekollektoris järsku ilma nähtava põhjuseta tõusnud (mingi 0,5 bar). Maa on päris tühjaks tõmmatud, sisse tuleb 1 ja välja läheb -3 C. Loogiliselt peaks ju kontuuris vedelik külmaga kokku tõmbuma ja rõhk hoopis vähenema. Kas on keegi veel sellise paradoksiga kokku puutunud ja millega seda seletada? Ise oskan vaid arvata, et ehk on torude ümebr hakkanud jää tekkima ja see surub kontuuri kokku ning tõstab rõhku.
See võib tõesti tõsi olla et torude ümber on korralik jäämägi juba ja kevadel saad muru peal torude looklemist jälgida. Paremal juhul saad torusid ilusti läbi jää vaadata jaanipäeval sõpradega.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10617
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Maaküttekontuuri rõhk tõuseb külmadega

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Vesipõhistel on vesi kõige tihedam +4 juures. Sellest külmemaga paisub (ja tekib rõhk) ning soojemaga samamoodi.
Vasta