Päikesepaneelide hinnapakkumised

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kui nihverdad paneelide ostul ja paigaldusel ja teed ise, siis on võimalik täna ehk juba 50 senti /Wp paika saada.
Toodab see aga 1 kWh aastas mis ostetakse võrku hinnaga 9,x senti /kWh kuid kui kompenseerid oma päevast tarbimist, siis võid ehk arvestada 13 senti või isegi 14 senti kWh eest.

Mida te nüüd tasuvuseks nimetate?

Hm... puht spordi pärast peaks oma!e miski pisikese paigaldise tegema.

Küsimus.
Kui ma alles hakkan oma majata krundile EE liitumist taotlema, kas siis on kokkuvõttes odavam taodelda tootmisega liitumine?
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 20 Okt 2017, 22:01 Kui nihverdad paneelide ostul ja paigaldusel ja teed ise, siis on võimalik täna ehk juba 50 senti /Wp paika saada.
no tore, ise oskavad seda vähesed teha, aga tee asi lihtsaks enda jaoks ja arvutus selline kes ei tee ise :

A = sama krunt liitumine sama võimusega elektrivõrgust (liitumisvõimalus olemas)
B = sama krunt sama võimsusega päiksepaneelid

eeldatavalt elektrienergia tootmiseks ja tarbimiseks kohapeal 24/7x12 ja mahus 10000 kWh aastas , 10 aastasel perioodil. Võite näidisülesannet täpsustada , kui soovi on.

Tasuvus on selline asi kus variant A ja B kohtuvad ajas ja sa oled sama aja jooksul tasunud tarbitava elektrienergia eest sama summa raha. Ära aja segi mingi isikliku kasu või heaolu tundega, tasuvus ütleb sulle kumb energialiik on sinu jaoks odavam mingis ajaperioodis, olgu selleks 10 aastat, 20 aastat jne.
insippo
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 753
Liitunud: 24 Apr 2008, 20:50
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 5 korda

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas insippo »

Minul on paneelid. Ei kõvata niisama ja ei aja mula. Paned ülesse ja hakkab teenima kohe. Tulu tuleb esimesest päevast. Mida sa selle rahaga teeks muidu? Käid kinos, teed autole remonti ja enamjaolt on see hetkeline hea emotsioon. Paned paneelid ja 20 aasta mööduses töötavad nad ikka edasi aga 20% väiksema tootlikusega. Terve selle aja oled sa saanud materiaalset kasu. Elektri arved on väiksemad või ei ole üldse kevadest sügiseni vaja maksta midagi. Kas siis see ei ole tulu ? See on investeering mis hakkab tööle kohe ja kohe toodab kasumit. Sa ei pea kuskil hoidma raha , et teenida 13% kasumit aasta möödudes millelt sa maksad veel tulumaksu. Ma ei mõista neid inimesi kes teoretiseerivad vales suunas ja toovad võrdluseks parketi. Millel peale emotsinaalse väärtuse polegi materiaalset poolt. Arvele tiksub siis iga kuiselt miśkit ? No või jääb mingi maks väiksemaks ?
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

insippo kirjutas: 23 Okt 2017, 11:48 ... Paned ülesse ja hakkab teenima kohe. Tulu tuleb esimesest päevast. Mida sa selle rahaga teeks muidu? Käid kinos, teed autole remonti ja enamjaolt on see hetkeline hea emotsioon. Paned paneelid ja 20 aasta mööduses töötavad nad ikka edasi aga 20% väiksema tootlikusega. Terve selle aja oled sa saanud materiaalset kasu.
keegi ei liigu vales suunas :) lihtsalt vihjatakse, et investeering mis hakkab kohe tulu teenima on:

Mina annan sulle 100 € kohe ja sina annad mulle kohe 101€ tagasi, veelparem, kui sina annaks mulle kohe 1€ ja ma ei peaks sulle 100€ andma , et bürokraatiat vähendada. Minu investeering teenis kohe tulu 1€ ja sina said kohe kulu 1€.

paneelide paigaldamine on:

Sina annad paneelide eest X € ja kulutad installatsioonile kas ise või teenusena Y € ja sinu investeering on X+Y = U € , kui peale ühendust see installatisooni ei anna välja energiaühikut mille maksumus oleks suurem, kui U€ , siis ei ole sa veel teeninud tulu.

elektrisüsteemiga liitumine on:

Sina maksad X € liitumise eest ja saad seeläbi tarbida kWh Y€ eest, peale esimest tarbitud kWh -d on selle kWh hind sinu jaoks X+Y = V€ , kui peale liitumist ei ole sa selle energiaühiku kasutamisel tootnud midagi mille väärtus oleks suurem, kui V€ siis ei ole sa veel teeninud tulu.

Aga vahe tekib võrdluses ja sinu paneelide installatsiooni tasuvuspunkt ongi hetk , kui võrreldava ja tarbitava energiaühiku hind on sama sinu toodetud energiaühiku hinnaga . Kuni selle perioodini oled sa (võibolla) kallima installatsiooni ja odavama energiaühiku hinna eest maksnud ette ja odavama installatsiooni ja kallima energiaühiku eest maksnud jooksvalt. Tasuvuspunkt ajas näitab, et sellel hetkel oled sa samaväärse energiahulga eest maksnud sama summa raha sõltumata ühendusest (paneel, võrk). Sealt edasi on sinu kWh odavam ja võrreldes teiste taustsüsteemidega sa teenid tulu mis väljendub väiksemates kuludes.

Kui sa thaad, et see väljenduks suuremates tuludes tuleks seda energiaühikut kallimat edasi müüa või selle energiaühikuga midagi toota ja saadut toodet müüa , siis võid öelda, et sinu tootmine on efektiivsem ja sa oled saanud seeläbi tulu.

Ja siin ei ole midagi halba :) kui sul on see raha täna olemas , siis ei ole vahet kas sa käid selle eest kinos või ostad paneele jne fakt , et sa ostsid mingi hetk endale energiat ette või teised ostsid energiat jooksvalt on ikka fakt. Ja seda need tasuvusarvestajad koguaeg küsivadki :

Kui pikk on mingi installatsiooni puhul aeg mille jooksul sa energiat ette ostad?
Kas installatsiooni kestvus ja hoolduskulud on ajas muutuvad või eeldatav eluiga lühem, kui etteostu aeg?

ja selle põhjalt saad otsustada kas mingi installatsiooni investeerign jõuab selle installatsiooni eluaea jooksul tasuvuspunktini või on ta lihtsalt kallim energialiik jooksva- või etteostetud mahuna. See on üks komponent investeerimisotsusest ja sinna võid lisada tarnekindlus, mugavus, huvi asja vastu jne jne.

Osta saavad ainult need kellel raha kohe olemas või jõuavad seda muulmoel finantseerida. Kui sa käid tööl ja sulle pidevalt väidetakse , et üks komponent selles tehingus ei ole olulisim (töötasu) ja muud osad on tähtsamad , siis teed sa mõttes samat tasuvusarvestust selle ühe komponendi osas.
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Võrgule meeldiks kangesti olukord, et kui liitud X ampriga, siis selle X amprit ka tarbid… ööpäevaringselt.
Või siis lepid kokku, et tarbid oma amprid vahemikus 20:00-21:00 , Ja naabrimees tarbib 21:00-22:00 jne.
Meil õnneks on veel nii, et saad liituda Y ampriga ja siis ise vaatad millal tarbid… ainult hind muutub ajas.

Miks ei võiks nii olla, et liitumisel ütlen ka oma max tootluse ja siis ise vaatan millal need paneelid paigaldatud saan ?
Oli ju juba 8(?) aastat tagasi Andalay (Westinghouse ostis hiljem ära) idee, et müüb paneele kohe külgepandud mikroinverteriga. Palgapäeval ostad ühe ja torkad katusele…. järgmisel palgapäeval ostad järgmise…

Mikroahju ostan ju siis kui ise tahan ja raha selleks kogutud…
?
2korda2
-
Postitusi: 1371
Liitunud: 03 Apr 2006, 13:36
Asukoht: Tartumaa
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

insippo kirjutas: 23 Okt 2017, 11:48 Ma ei mõista neid inimesi kes teoretiseerivad vales suunas ja toovad võrdluseks parketi. Millel peale emotsinaalse väärtuse polegi materiaalset poolt.
Ma olen valmis katseliselt tõestama, et nendel (laminaat vs naturaal) on erinev tarbimisväärtus. Katse imelihtne:
Olgu mõlema pinnakattega parketid. Mõlema pinnatemperatuur on võrdne ja tarbimiseks relevantne (näiteks 22C). Ma astun pimesi ja paljajalu ühe jalaga ühe parketi ja teise jalaga teise peale. Väidan, et suudan >80% juhtudest öelda, kumb on kumb. Soojusjuhtivus on materjalidel erinev ja sellest ka tunnetatav "põranda soojus".

Mina ei oska auto remonti (kui asi piirdub tehnilise sõidukorra tagamisega, mitte niisama tilu-lilu külgekleepimisega) "hetkelise hea emotsiooni" alla klassifitseerida.
Kui sinu jaoks on mitmele tuhandele eurole ainult 2 võimalikku rakendust (kino/paneelid), siis tegid õige otsuse paneele ostes. Mina näen sellisele rahale oluliselt rohkem rakendusvõimalusi. Sestap ei ole mina suutnud siiani näha paneele kui finantsiliselt kasulikku lahendust.

Kokkuvõttes - paneelide puhul võib rääkida, et keegi on rahul. "Rahul" on emotsionaalne mõõde. "Tasub ära" on finantsiline mõõde. Ärge ajage neid sassi!
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 23 Okt 2017, 16:12

Miks ei võiks nii olla, et liitumisel ütlen ka oma max tootluse ja siis ise vaatan millal need paneelid paigaldatud saan ?
Oli ju juba 8(?) aastat tagasi Andalay (Westinghouse ostis hiljem ära) idee, et müüb paneele kohe külgepandud mikroinverteriga. Palgapäeval ostad ühe ja torkad katusele…. järgmisel palgapäeval ostad järgmise…

Aga kesse keelab sul nii teha, et liitumisel määrad oma maxkoguse ja hiljem paigaldad?
Ja kesse keelab minna ja osta paneele koos mikroinverteriga?
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ja emotsionaalne rahulolu ja selle mõõde ongi kõige tähtsam, selle poole me kõik pürgimegi. Egas me robotid ei ole et ainult numbreid tunda. Ainult numbreid lugedes kõik sõidaksime Daciatega, elaksime Lasnamäe üürikas ja sööksime ainult parim enne läbi -50% ale toitu. Aga ei ju, suured maasturid sõidavad tänavatel, majad muudkui kerkivad jne jne.
Aga isegi ainult numbreid lugedes, teadagi, mida suurema tootlusega on investeering, seda suuremad riskid sellega kaasnevad. Paneelid on väikse tootlusega ja pika tasuvusajaga. Aga riskid on ka minimaalsed. Ja voolu on meil ka 20 aasta pärast vaja.
Ja see kes väitis siin et teab ka paremat investeerimisvõimalust, siis mina vastaks sellele, et mina küll ei tea. Huvitaks väga, kuhu saaks investeerida mõned tuhanded ja suuremat tootlust hakata kohe kindlalt saama, ilma et midagi peaks veel selleks tegema või et miski oleks juba ette ära tehtud.
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ja lisan veel et "tasub ära küll" ju, kuidas ei tasu? Ei tasu siis kui investeerid ja tagasi ei teenigi. Jah, ajad pole veel nii kaugele jõudnud, et mõni kirjutaks siin ala: mul paneelid 15 aastat, ammu tagasi teenind ja nüüd elan ilma elektriarveteta. Aga läheb aega ja sellised postitused tulevad.
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Külaline kirjutas: 23 Okt 2017, 19:58 Aga isegi ainult numbreid lugedes, teadagi, mida suurema tootlusega on investeering, seda suuremad riskid sellega kaasnevad. Paneelid on väikse tootlusega ja pika tasuvusajaga. Aga riskid on ka minimaalsed. Ja voolu on meil ka 20 aasta pärast vaja.
Arvestades Eesti Vabariigi Valitsuse senist käitumist maksude kogumisel, siis ise küll päikesepaneelide paigaldust riskivabaks ei nimetaks. ;)
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Külaline kirjutas: 23 Okt 2017, 20:11 Ja lisan veel et "tasub ära küll" ju, kuidas ei tasu? Ei tasu siis kui investeerid ja tagasi ei teenigi. Jah, ajad pole veel nii kaugele jõudnud, et mõni kirjutaks siin ala: mul paneelid 15 aastat, ammu tagasi teenind ja nüüd elan ilma elektriarveteta. Aga läheb aega ja sellised postitused tulevad.
Miks ei ole avaldanud/avalikustanud selliseid positiivseid postitusi/andmeid üks päikesepaneelidega tegelev firma, kes päikesepaneelidega seotud valdkonnas omavat 35-aastast kogemust. Peaks nagu vägev reklaam olema? Firma kuulutus oli "Ost-müük" foorumis, sealt leiab ka kodulehe aadressi..
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Külaline kirjutas: 23 Okt 2017, 19:58 Ja emotsionaalne rahulolu ja selle mõõde ongi kõige tähtsam, selle poole me kõik pürgimegi. Egas me robotid ei ole et ainult numbreid tunda.
Mitu emotsionaalse rahulolu tulemusena soetatud maja läks "haamri alla" viimase masu ajal? Mitu BMW, Audi, Mercedes jne maasturit tagastati liisingfirmadele? Mõningate otsuste tegemisel võiks olla natukesegi robotlikum, mitte lähtududa emotsionaalsest rahulolust.
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
2korda2
-
Postitusi: 1371
Liitunud: 03 Apr 2006, 13:36
Asukoht: Tartumaa
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

Kahtlemata on emotsionaalne rahulolu äärmiselt oluline. Nagu juba ütlesin - ärge ajage seda segi "tasub ära" mõistega. Piirdugegi "olen rahul" määratlusega.
Sõber on väga rahul, et saab kuus korra-paar sõita Tallinnast Tartusse, minna paadiga Emajõele ja kala püüda. Vahel saab kolm latikat aga on ikka rahul. Mul isa käib 8. kümmet - võtab kooguga kaevust vett ja lõhub siiani puid nõuka/wabariigiaegse kirvega ja on rahul.
Mitte ükski neist (ega ka paneelid) ei liiguta minu ajus ühtegi rahulolu-kurdu. Küll olen rahul kevadel kulutatud neljatunnise analüüsiga, mille tagajärjel vahetasin portfellis ühe väärtpaberi teise vastu. Olen selle liigutusega tänaseks võitnud "5 aastat EE elektrit".
Riskivabu investeeringuid pole. Paneelid pole ka riskivabad - kõvem rahe, tormiga lendavad oksad ja muu sodi, tulekahju, tehnoloogiline murrang, vargad/vandaalid, ka elu keerdkäigud. Riske on ka paneelidel küll ja küll. Neid tuleks endale teadvustada.
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kas paneele kindlustada ei saa?
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 23 Okt 2017, 22:38 Kas paneele kindlustada ei saa?
Kui elektritootmisseade on projekti järgi hoone tehnosüsteemi osa siis eraldi kindlustust poleks nagu vaja, enamustes firmades.
ping
:hello:
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Lehtede kaupa mõttetut möla, mõte on 1- Eestis on päikesepaneelide kasutamine raha tuulde loopimine. :hello:
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 24 Okt 2017, 07:36 Lehtede kaupa mõttetut möla, mõte on 1- Eestis on päikesepaneelide kasutamine raha tuulde loopimine. :hello:
Igal aastal Eestis raha tuuldeloopivate inimeste hulk mitmekordistub.... ? ;)
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 24 Okt 2017, 07:36 Lehtede kaupa mõttetut möla, mõte on 1- Eestis on päikesepaneelide kasutamine raha tuulde loopimine. :hello:
Paneelid maksavad tühise osa võrreldes uue S klassiga, mille turuväärtus kahaneb salongist välja sõites tundidega ja ikka inimesed ostavad.
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 24 Okt 2017, 15:56 Paneelid maksavad tühise osa võrreldes uue S klassiga, mille turuväärtus kahaneb salongist välja sõites tundidega ja ikka inimesed ostavad.
paneelide ostmises ei olegi midagi halba, s-klassi ostmises ka. Lihtsalt ärge rääkige tasuvusest või kui küsitakse tasuvuse kohta, siis rääkige ikka tasuvusest mitte suurest rahuldusest mida sellest protsessist saate.

paneele ja s-klassi saavad osta ikkagi ainult need kellel selleks raha on. säästvaid süsteeme võiks vajada või soovida inimesed kellele raha eriti ei ole ja kellele võiks mingi autonoomusse faktor, säästufaktor asja huvitavaks teha
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

rehkendades, et püsti saad asja 1 €/Wp, tootlikkus on 1 kWh/Wp, ja elektri maha müüd esimesed 12 aastat 9,2 s/kWh ning pärast seda 4 senti kWh, siis 20 aasta pärast on see asi sulle raha sisse toonud 14 240 €; ehk investeeringu keskmiseks tootluseks selle perioodi peal on 3,5% aastas.

Pangad rahulduvad eluasemelaenu väljastamisel ka väiksemate tootlustega.
Maksavad oma staffile veel palka ja kontori kütet.
Ja ometi on nad kasumis...

Kas oled kindel, et ise investeeriksid selle raha riskivabamalt ja suurema tootlusega ?
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

sry... see 14 240 € tuli eeldusest, et teed 10 kW paigaldise maksumusega 10 000 €.

1 € siis muutub 20 aastaga 1.424 euriks.
ja lisaks on sul miski iidse väljanägemisega paneelipaigaldis, mis ikkagi 8000 kWh elektrit aastas annab...
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 24 Okt 2017, 17:38 rehkendades, et püsti saad asja 1 €/Wp, tootlikkus on 1 kWh/Wp, ja elektri maha müüd esimesed 12 aastat 9,2 s/kWh ning pärast seda 4 senti kWh, siis 20 aasta pärast on see asi sulle raha sisse toonud 14 240 €; ehk investeeringu keskmiseks tootluseks selle perioodi peal on 3,5% aastas.

Pangad rahulduvad eluasemelaenu väljastamisel ka väiksemate tootlustega.
Maksavad oma staffile veel palka ja kontori kütet.
Ja ometi on nad kasumis...

Kas oled kindel, et ise investeeriksid selle raha riskivabamalt ja suurema tootlusega ?
jah, indeksfondid annavad sulle pikaajalise investeerimiskava korral ~5% 10 aasta lõikes. S&P 500 fondi 10 aasta tootlus 7.68% seega puhtalt rahaliselt ilma ise seda energiat tarbimata ei ole kõige mõistlikum 20 aasta strateegia , aga tootlikus on sinu näites olemas sellegi poolest.
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

20 aastaga mitte 1 eur ei muutu 1,4 euroks, vaid VÄHEMALT 2 euroks.
Teiseks selle aja jooksul on päikesepaneelide hind OLULISELT langenud, juba 5 aasta pärast on langus märgatav.
Külaline
külaline

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 24 Okt 2017, 22:18 20 aastaga mitte 1 eur ei muutu 1,4 euroks, vaid VÄHEMALT 2 euroks.
seda ainult juhul, kui sa suudad kõik ise ära tarbida ja kogu see aruvuts põhineb sellel , et sa ainult müüd ja ise samaväärset kogust energiat ei osta.
Külaline kirjutas: 24 Okt 2017, 22:18 Teiseks selle aja jooksul on päikesepaneelide hind OLULISELT langenud, juba 5 aasta pärast on langus märgatav.
see on ju ainult kurb, su investeeringu väärtus langeb ajas OLULISELT :)
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 404
Liitunud: 01 Jaan 2010, 11:54
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 10 korda

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Lugemata postitus Postitas võhik »

Külaline kirjutas: 25 Okt 2017, 01:00 ...

seda ainult juhul, kui sa suudad kõik ise ära tarbida ja kogu see aruvuts põhineb sellel , et sa ainult müüd ja ise samaväärset kogust energiat ei osta.
Hm - ma vaatan, et siin teed sina vea - arvutaja eeldas, et ta müüb kogu energia esmalt 9,2 sendi ja pärast 4 sendi eest, sest see on kõige konservatiivsem arvutus.
Tegelikult on näiteks minu tänane aastakeskmine ostuhind 11 senti ja seda olukorras, kus mu öise tarbimise osakaal on 60-70 % ja odavaimatel öötundidel maksan 8 senti. Seega päevane omatarbimine tuleks sisse rehkendada hinnaga 14 senti näiteks.

Ja 12 aasta pärast peaks võrku müüma 4 sendiga kuid omatarbimine tuleks ikka rehkendada tuluks 14 sendiga.
see viib tulud tunduvalt suuremaks.

Tagasihoidlik arvutus samade hindadega, kuid eeldades, et suudad kolmandiku ise ära tarbida -st mitte maksta 14 senti sisseostu eest, annab tulemuseks 1,88 € .

Elektrihind ei pruugigi tõusta, kuid kindlasti ei jää tõusmata võrgutasu - seega muutes päevaseks sisseosthinnaks pärast 12 aastat 17 senti, on arvutuse lõpptulemus 1,98 €

Kahe kolmandikulise omatarbega saad juba 2,5 €

Seega on asi seda tasuvam, mida suurem on su omatarbe protsent. Eraomanik on kasumis pigem väiksema paigaldise kui suurega... ei ole mõtet mikrotootja täislaksu 16 kW ponnistada - see kõlbab ainult teiste ees uhkeldamiseks - väikese investeerigu tootlus on parem - eeldades, et ühikuhind on sama.
Suured paigaldised oleks õigustatud suurtele tööstustarbijatele, kel ka suvepäeval suur elektrikulu - jahutus, valgustus.

Seega võib öelda, et meie praegune toetussüsteem on igati mõistlik, sest väikese paigaldise ühkuhind on pigem kõrgem ja lõppkokkuvõttes on kõik paigaldised ühtmoodi pisikese positiivse tootlusega...

Külaline kirjutas: 24 Okt 2017, 22:18 Teiseks selle aja jooksul on päikesepaneelide hind OLULISELT langenud, juba 5 aasta pärast on langus märgatav.

see on ju ainult kurb, su investeeringu väärtus langeb ajas OLULISELT :)
investeeritud raha tootluse arvutamisel, eeldades, et 1 € asemel on 20 aasta pärast 2 €, ongi juurde tulnud vaid 1 €, see teine € on seesama sissepandud €
Paneelide puhul on 1 € sissemakstud rahast saadud tagasi 1,4 € rahas ja alles ikka veel paigaldis, mis midagi toodab kuid samaväärse ehitamiseks kuluks vaid v-olla 0.6 € (paneelide enese hind moodustab üha väiksema osa kogukuludest - need muud kulud pigem kasvavad) - ..seega kokku ongi eelpooltoodud konservatiivseima arvutuse järgi 2 €. - suurema omatarbe korral pigem 3 €


NB!
Ja pilt muutub 2x tasuvamaks, kui suudad täna vati püsti panna mitte 1 € vaid 0.5 €-ga...

Variandid :
1) ise teha enamuse töid,
2) osta soodsalt... (vähekasutatud second hand , laojäägid)
3) maksupettus
4) last, but not least - asjad varastada... ärge looge illusioone- keegi kaalub ka seda varianti... :this:
Vasta