Praktiline töö

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
tahtmist täis
külaline

Praktiline töö

Lugemata postitus Postitas tahtmist täis »

Tere!

Õpin kutsekoolis elektrikuks. Varem olen ka elektriga kokkupuutunud, see tähendab, kunagi sai alustatud õppimist, aga jäi pooleli. Nüüd uuel ringil. Senini olen olnud omal käel õppija. Nüüd sain endale nii öelda esimeseks "diplomitööks" väikese eramaja renoveerimise. Kõiki töid teen kogenud elektriku järelvalvega, see tähendab iseseisvalt teen- kaabeldan, paigaldan ja pärast kontrollib kogemustega mees üle, 20 aastase staažiga. Pidevalt ei taha aga meest tülitada ja mõningad asjad küsiks üle, loodan, et minu puhul on see andeksantav, kui kuskil eksin :) Olgu kohe äraöeldud ,et tegu mingi "musta otsaga" pole ja palka ma ei saa, tehtud töö eest on tasu muul viisil kokkulepitud.
Mõtlesin ,et küsiks mõningad asjad üle foorumi rahva käest.1. Kui majja tuleb krundi liitumiskilbist 4x16 Al kaabel, siis majasiseses kilbis tuleks PE ja N latid omavahel sillata? Kui õigesti arusaan on 4 soonelise juhtme puhul tegemist PEN, ehk kaitse ja neutraaljuht on ühildatud. Kilbis seega sildan latid ja kordusmaanduse ühendan samuti PE lati alla?
2. Kui boileri võimsus on 2000w , kas siis 3gx1,5 kaabel on sobilik? Mõtlen, et kiire arvutus näitab P võrdub UxI ja I võrdub P/U 2000w:230v annab tulemuseks 8,7A. Kavatsen kasutada 13A kaitset kilbis. Samuti võiksin ju sama kaitselüliti alt võtta toite ka põrandaküttele ca 600w võimsusega, 2,6A ja jääks veel varugi.
3. Pesumasina pass näitab, et peaks kasutama 10A kaitset, vedasin toiteks 3gx1,5 PPJ kaabli. Peaks ju sobima. Või on pesumasinal ja boileril mingi kindel nõue või tava, et pannakse vähemasti 2,5 ristlõikega kaabel?
4. Kas on normaalne ja mõistlik kui kasutan pesuruumis ühte RVK nii boileri, pesumasina, põrandakütte, peegellambi ja peegellambi pistiku ning pesuruumi valgustuse jaoks? Hetkel on boileril ja pesumasinal eraldi toide, tahaks põr. küttele võtta boileri juurest.
5. RVK´de optimaalset arvu ei oska öelda, mis oleks mõistlik ja mitte ülepingutamine? Ise plaanisin kasutada eraldi pesuruumis RVK, 3 toa pistikupesad eraldi RVK, köögi pistikutel eraldi RVK ning eraldi RVK alla plaanisin panna välivaguse, völipistikud ning keldri valgus ja pistikud. Muidugi võiks ju iga liini puhul kasutada RVK, aga el. pliidi puhul ja tubade valguse puhul on see ebavajalik pigem.
6. Köögis mõtlesin teha 2 eri liini, et näiteks külmik, kohvimasin ja veeketja näiteks üks grupp ning teine grupp siis mikro, ja töökoha pistikud Või on see ülepingutamine. Kui kõik korraga tööle panna, mida juhutb küll harva, aga juhtub, siis pole see ju parim variant, kui veekeetja keedab vett, kohvimasin teeb kohvi ja mikro soojendab toitu. Siin tuleks vast arvutada köögitehnika võimsust ja sellest lähtuda? Kaabelduse kavatsen teha 3G x 2,5 ja kasutada C16 automaate

Tänan ette juba ära, kes kaasa viitsib mõelda
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Re: Praktiline töö

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Kui tegu ei ole musta otsaga, nagu sa ütled, siis peaks kõigile neile küsimustele olema vastus elektriprojektis.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

See nüüd küll pisiasi pole. Pisiasi on see kas juhe läheb kilbis ülevalt alla vasakult või paremalt. Muid asju küsi ikkagi juhendajalt sest need pole enam ei musta ega puhta otsa teema vaid otsene projekteerimine. Tulemuse jaoks on omakorda vaja teada tarbijate võimsusi ja ligikaudseid asukohti. Seega pead ka kasutajaga suhtlema, et teada saada mida ta üleüldse kuskile tahab.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

1.JAH
2.Võib aga harilikult ei tehta.Uutel paigaldistel pistikutesse 3g2,5
3.Sobib ,,loe punkt nr 2,,
4.EI
5.Valgustust ära pane
6.Mõistlik/C16 asenda B16
teema algatanud
külaline

Lugemata postitus Postitas teema algatanud »

Aitäh, kes viitsis vastata. EI OLE must ots, ei tee haltuurat. Vaid kõikide asjade ja minu töö eest vastutab inimene, kes kogemused ja staaž. Tahtsin natuke ise oma peaga mõelda ning internetist uurida juurde. Jube lihtne on minna ja küsida, et kuhu ma selle kaabli viin ja kuhu kruvi alla ma selle soone keeran. Tavaliselt praktikad Eestis sellised väljanäevadki, et küsitakse iga liigutus ette ja taha ära ning oma peaga ei mõelda, tehakse seda, mis kästakse ja erilist tolku pole. Praegu on võimalus mul ise mõelda ja teha ning asjad läbiproovida.

Aga küsiks siis seda ka ,et pesuruumis siis boiler ja pesumasin eraldi RVK alla ning valguse võib ilma RVK panna`?
admin
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas admin »

Märg ruum kõik ahelad RVK.
Külaline
külaline

Tüüpiline: - RVK-sid lademes(ehkki teoreetiliselt saaks ka ühega hakkama) aga liigpingekaitset isegi ei mainita - koonerdatakse?
Vast pigem ei saada aru, milleks seda vaja on ja kuidas see töötab ?
:jooma
Külaline
külaline

Külaline eelpool konkreetsed ja õiged vastused andnud.

Kaabli hinnavahe on suht väike , uuesti kaabeldamine tulevikus aga kallis.
Võiks kõik jõuahelad 2,5 se kaabliga vedada (v.a.valgustus) .

Võib-olla muutub peakaitsme tasu tulevikus vägagi suureks? Siis on v.o. kasulik boilerit, põrandakütet, pesumasinat näiteks kilbist kellaga või prioriteedireleedega juhtida/blokeerida? Seega eraldi kaablid neile... olgu või esialgu sama automaadi alla ühendatud.

Nõudepesumasina parandaja soovitas sellele eraldi liini sest masinale ei meeldivat alapinge, kui näiteks miski muu suure koormusega sama liini peal ja veel pika ja peenikese kaabli otsas koos töötama peab.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:Nõudepesumasina parandaja soovitas sellele eraldi liini sest masinale ei meeldivat alapinge
Tegelikult peaks kõik nõude- ja muud pesumasinad ja kuivatid olema kilbis eraldi kaitsete all, sest kuumutamise režiimis on nende võimsus üle 2 kW ja mingi muu rösteri või fööniga koos läheb paljuks.
teema algatanud
külaline

Lugemata postitus Postitas teema algatanud »

Liigpinge piirikust kuulnud olen, aga juttu pole olnud. Mina pigem teen mingi osa tööst iseseisvalt ja midagi koos, samuti hea võimalus praktika sooritamiseks. Mis puudutab hindasid ja muud säärast, selle peale mina ei mõtle. Peamine on, et kogu süsteem toimiks nõuetele vastavalt, kui eksin, siis parandage mind. Soov midagi oma mõistuse ja käega ära teha.
Pole ju oluline, mis kaabliga on veetud toide, kui kilbis on õige automaat ees. Muidugi ei pane 3x1,5 elektripliidile, ega ei pane 3x4 valgustusele elumajas. Kui seadme võimsus on 1800-2200w, siis miks peaksin panema 2,5 ruuduse kaabli, kui võin kasutada nõuetekohaselt ka 1,5st- rohkem seadmeid selle liini alla ei tule. Köögis mõtlesin ikka 16A automaat ja 3x2,5 kaabliga liinid.

Ja Kas saan õigesti aru, et vannitoas kõik tarbijad eraldi rvk alla? Keegi mainib, et piisab vaid 1st, teine jälle vastupidist?? Siit foorumist loetud ja väikestele kogemustele tuginedes on 1 rvk terve maja peale halb variant
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui hinna peale ei ole vaja mõelda, siis on kõige õigem panna igale rikkevoolukaitset vajavale grupile eraldi rikke-liigvoolukaitse (RCCB).
Külaline
külaline

Tegelikult ma ikkagi ei saa teemaalgataja filosoofiast aru. Ta ütleb, et ei taha oma mentorilt küsida ja tahab ise oma peaga teha. Samas küsib ta siit kõike üksikasjalikult. Kas see on oma peaga mõtlemine? Miks peab üks kutsekooli õpilane projekteerima eramaja elektripaigaldist? Omamata kogemust ja õigust. Mis on elektritöös oma peaga mõtlemine, et ei peaks nõu küsima? Kui ikka norme ja häid tavasid ei tea, neid ei küsi, siis oma peaga võib paras käkk kokku saada. Ja üleüldse - ma ei usu seda kutsekooli juttu. Pigem on siin keegi üritaja kes on midagi kuskilt elektritööst kuulnud ja nüüd täpsustab, mida ja kuidas ta ise teha saaks.
Rabarebane
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas Rabarebane »

Peaga mõtlemise üks näide oleks see, et arvestataks võimalusega elektripaigaldise eluea jooksul lihtsate vahenditega praegu planeeritud 2kw kohviveesoojendaja normaalse vastu vahetada. Sama käib pesumasina kohta.
Valgustusahelad võivad olla 1.5, aga rusikareeglina 10A kaitsmega.
Külaline
külaline

teema algatanud kirjutas:Ja Kas saan õigesti aru, et vannitoas kõik tarbijad eraldi rvk alla? Keegi mainib, et piisab vaid 1st, teine jälle vastupidist?? Siit foorumist loetud ja väikestele kogemustele tuginedes on 1 rvk terve maja peale halb variant
Valgustus kindlasti eraldi RVK ja nagu eelpool vastajad on kirjutanud,tungivalt soovitatav on kõigile suurema võimsusega tarbijatele eraldi liin.Soovitaks kasutada kombi kaitsmeid,säästad ruumi.Üks RVK maja peale on täiesti mõeldamatu.
Aga ka mina kaldun arvama.et küsija näol on tegu inimesega,kes tahab pühadeks raha teenida teenusega mida ei valda.Tubli vähemalt seegi,et uurid veidikegi asja ennem kui töö üle annad.On hullemaidgi tegelasi.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mille ime pärast on valgusele RVK'd vaja ? Ja isegi kui panna siis on taas sama jura, et mitu tk.
Külaline
külaline

Lampi vahetades on täiesti võimalik voolu saada, miks mitte RVK-ga kaitsta.
Külaline
külaline

Selle vastu rvk ei aita. Kui ikka lambi pesast välja keerad ja sinna näpud sisse topid toite all, siis aitab sind vb keegi miski muu...
rvk on nulli ja maa vahel minu teada.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tore siis, et sinu teada miskit on aga RVK ongi justnimelt selle jaoks mõeldud, et see litter toimumata jääks. Pead veel uurima mis see RVK on ja kuidas ning mismoodi töötab. Aga noh, igaks juhtumiks võib neid RVK'sid muidugi sinna toppida, pole ju keelatud. Argument seegi. Kuigi ma eelistan lampi vahetada sellistel tingimustel, kus ei pea mingile RVK'le lootma. Kodus on see täiesti võimalik.
Külaline
külaline

dumbuser kirjutas:Mille ime pärast on valgusele RVK'd vaja ? Ja isegi kui panna siis on taas sama jura, et mitu tk.
Hr dumbujumbu,õpi lugema ja loetust arusaama.See on küll suur oskus aga püüa siiski.Jutt käis valgustusele mis asub vannitoas.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tegelikult on RVK mõeldud ENNETAVA kaitsena (kui loomulikud lekkevoolud peaks muutuma suuremaks, kui 30 mA), mitte otsepuute kaitsena.
Osepuutekaitsena toimib see ka muidugi, kuigi suraka saab kätte, aga sellest need jutud, et 30 mA liiga suur jne.
Rabarebane
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas Rabarebane »

Küülaline kirjutas:Tegelikult on RVK mõeldud ENNETAVA kaitsena (kui loomulikud lekkevoolud peaks muutuma suuremaks, kui 30 mA), mitte otsepuute kaitsena.
Osepuutekaitsena toimib see ka muidugi, kuigi suraka saab kätte, aga sellest need jutud, et 30 mA liiga suur jne.
No lekkevool läbi inimjuhi on üks lekkevoolu liike eksole :D

RVK-de paigutusel/arvul peab silmas pidama erinevate seadmete nö tava-lekkevoolude summeerumist (eriti erinevate kütteseadmete puhul). Ehk siis rusikareeglina 1 RVK per märjad ruumid, 1 RVK per korruse PP ja 1RVK per suur valge masin (pliit/boiler/pesumasin). Eks saaks vähemaga, aga no krt, need jubinad maksavad 15-40 euri tükk, mis ei tohiks päris pikali võtta ju (pun intended)

P.S Inimene, kes suudab lampi (mitte valgustit) vahetades sõrmed soklisse ajada, suudab ennast tõenäoliselt ka kummiseintega toas pea katki kukkuda. Valgusti vahetamiseks on lubatud kasutada tavainimesel indikaatorvahendit, kaitselülitite sisse-väljalülitamist ja kaitsejuhita valgusti ühendamist pingevabas õhkkonnas..
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Jälle veendusin, et sai õige nimi valitud. Kui oponendil mitte midagi öelda pole siis saab vähemasti nime kallal oma ülimat vaimuteravust näidata. Ja kuidas ma küll suutsin unustada, et vannitoas PEAB pinge alla lampi näppima. Aga jah, tunnistan oma nõrkust, et mingi suvalise anonüümiku hala peale erutusin.
admin
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas admin »

Pinge all muidugi ei pea lampi näppima, kuid võib tekkida juhus, nagu siin mingis teises teemas kirjutati, et kui lamp on läbi, kuidas teha kindlaks kas lüliti on OFF asendis :) Igal tädil ei pruugi indikaatorit ridikülis ka olla.
ülaline
külaline

Lugemata postitus Postitas ülaline »

Ja ka OFF asendis võib mõnikord niimoodi olla (eriti kodukootud elektrikute töö puhul), et lüliti on pandud katkestama nulli, sest poleks justkui nagu vahet kumba katkestab, lamp kustub ikka. :( Samuti võib lakke riputada metallist valmistatud valgusti, mille korpusesse võib lekkevool jõuda.
ülaline
külaline

Lugemata postitus Postitas ülaline »

Igatahes kui ma ühel hea päeval võtan kätte ja panen oma elamisse mõne RVK (praegu pole ühtegi, seinte peal on metallist korpusega el.konvektorid, köögis metallist el.pliit, vannitoas boiler... tore, eks?), siis ei jäta ühtegi ahelat ilma RVK-ta. :roll:
Vasta