Plastik- vs puitaken

Mihk
külaline

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas Mihk »

Aknaspets kirjutas:Et mis vahe on plast ja puitaknal, kumba eelistada. Tooks võrdluse mööblimaailmast, tehakse nii saepuruplaadist, kui ka täispuitmööblit, selles vallas nagu arusaam enamikel olemas. Eks sama ole akendega, kes tahab keerulisemat projekti eramule, selle ainus võimalus ongi puitaken(ka alukattega), paraku see oluliselt kallim kui plast. Hinnatundliku kliendi puhul, kvaliteetne puitaken üldjuhul konkureerida ei suuda.
Omaette lugu on puitmajad, plastaknad puitmajal on minujaoks nagu õudusunenägu
Milles see õudusunenägu siis seisneb?
checkmate
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 17
Liitunud: 03 Apr 2012, 21:31

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas checkmate »

Diletant2 kirjutas:Kui eelarve lubab on kindlasti puitaken mõistlikum.Panen ülesse termokaamera video plastikaken raam 74mm,klaaspakett kolmene 44mm VS 20 pluss aastat vanad puitraamiga aknad.Korralik puitaken hea paketiga lööb pika puuga plastik raami.kahjuks minu eelarve ei lubanud puuraami ja arvestades antud kinnisvara väärtust vist poleks ka mõistlik olnud.Ei oska küll õieti üles panna aga kes tahab see näeb http://www.youtube.com/watch?v=lskfPlFW_f8. Video 1.30-1.50 on võrdlus vasakul minu uued plastikud paremal naabri vanad puitraamid.Akende ostmisel sai veenvaks argumendiks reklaamis olevad ilusad numbrid,klaaspaketi kuhta ei ütleühtegi paha sõna ,on küll soe,raam täielik saast või mina rumal.
Diletant2 kirjutas:Paraku me ostame asju just numbrite järgi,see kehtib nii televiisorite,autode kui ka akende kohta.Minule need numbrid tundusid ilusad aga ega ma neid päris lõpuni ka ei uskunud.Profiiliks on GEALAN S8000 IQ,akna U paberil on 0,87 paketi U 0,5,kusjuures paketitootja koduleht sellise väärtusega paketti ei näidanud.Ainuke lohutus on see et inimesed ostavad rõõmsalt veel hullemaid aknaid ja on rahul.Ega ma ei virise toatemperatuur tõusis peale akende vahetust sama soojareguleeringuga ligi 4 kraadi ,sõpradel on tunduvalt hullemad plastikud ees,lihtsalt termokaamera teeb oma tööd ematsioonideta.Mind ei huvitanud akende ülsvõtmine vaid seinad kust tuli huvitavaid asju välja.Alati on võimalik osta paremaid asju kui eelarve piire ei seaks.
No kuule.. 20+a vana vene aken parem kui 0,87 U-arvuga uus aken.. lihtsalt ei ole loogiline ja rumal kes sellise mõttevälgatuse välja julgeb öelda. Termokaamerad õnneks tõesti veel ei ole emotsioonideks võimelised, kuid sina oma järelduste tegemisel neist hoiduda ei suutnud. See on antud juhul muidugi kõik sinu õnneks, sest su aknal pole midagi hullu viga. Katsun seletada.

Esmalt igaks juhuks selgituseks, kes veel pole kursis - akende puhul räägitakse kolmest erinevast U'st.
Uf - f nagu frame ehk raam,
Ug - g nagu glass ehk klaas ja
Uw - w nagu window ehk aken kui tervik

See raami nimi on küll über-vinge, kuid tegu on tänapäeva kohta ikkagi pigem "tavatootega", mille Uf = 1,3 (ja seda ka ainult siis, kui kohalik aknatootja on teinud head tööd). Samas on ka tõsi, et puit hoiab soojust päris hästi - endalegi oli see üllatus, kuid puit jääb kuhugi Aeroci ja Fibo materjalide vahele erisoojusjuhtivuse poolest (link). 10cm täispuidu U tuleb 1,3-1,4 kanti. Seega jah tekib nagu küsimus, miks vanu vene puitaknaid üldse vahetada? Või kui U-arv on sinu ja naabri aknaraamidel sama, siis peaks nagu raamid termokaameras olema ühte värvi? Kuid seis on ju veel palju hullem - sinu raamid on pildil puhta punased (soe lausa lendab raamist välja) ja naabril täitsa sinised (sooja ei eraldu). Naaber vist mõnitab siiamaani aknaostu pärast?

Miks sinu aknaraamid on punased ja naabri omad sinised tuleb sellest, et sinu uued aknad on õhutihedad ja aken tervikuna ikkagi võrdlemisi hea soojapidavusega, naabri omad samas lasevad tuulel vabalt puhuda ning klaas nagu näha ei hoia ka suurt sooja kinni ehk kogu aken tervikuna on oluliselt kehvema U-arvuga. Kokkuvõttes tähendab see seda, et õuest vaadates on sinu akna "taga" (vahetult akna juures toapoolsel küljel) temperatuur oluliselt kõrgem, kui seda on naabri akna "taga". Ütled ju isegi, et temperatuur tõusis toas 4 kraadi (ps. mõõda ka akna sisekülje juures temperatuuride erinevust). Põhimõtteliselt kuna sinu uue akna raam ja naabri vana akna raam juhivad sooja enam-vähem sama "hästi", siis sõltub temperatuur raami välisel küljel otseselt õhu temperatuurist raami sisekülje vahetus läheduses, mis kajastubki termokaamera pildil. Sinul on toas soe, naabril külm, muud ei midagi. Lihtne ja loogiline, ok lihtne see füüsika ei ole, kuid loogiline siiski.

Kui aknaid ostate või niisama uurite jälgige hoolega, millisest numbrist räägitakse. Odava raami hea "müügi-U" saamiseks panevad aknavalmistajad arvutuste/mõõtmiste tegemisel raami sisse parima paketi, mis saada on ja sina siis vaatad, et oh see 0,87 ei jäägi ju palju maha parimatest raamidest, mil U-arv 0,8.

Kui keegi tahab aga neid U-arve rahaks ümber arvestada, siis 0,01 U'd on ligikaudu võrdne soojuskaoga 1kWh/aastas ühe ruutmeetri piirde kohta. Ehk näiteks kui võrdled kahte 2 ruutmeetrist akent üks U'ga 0,70 teine 1,00, siis kehvemast aknast "lendab" aastas minema 2 * 30 = 60kWh. Igaüks teab ise, mis hinnaga tal soe tuppa tuleb. Mis hinnaga ta 10-15a pärast tuleb ...?

Ma ei ole mingi aknaspets, lihtsalt hakkan endale maja ehitama ja olen katsunud natuke asja endale selgeks teha. Hetkel kaldun plastiku poole.
Aknaspets
külaline

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas Aknaspets »

Tundub, et enamik ei jaga termokaamra pildist mõhkugi. See, mis värvi miski osa on pole eriti oluline, oluline on skaala pildiservas, millega pildil olevaid värve tuleb võrrelda. Kaamera arvuti jagab alati pildil olevad temperatuurid kogu värvisektriskaala ulatuses laiali, sõltumata kas soojema ja külmema punktide temperatuurivahe on 3 või 30 kraadi, lisaks sama värv erinevatel piltidel tähendab täesti erinevaid temperatuure. Samuti sõltuvad mõõtetulemused välistemperatuurist, sisetemperatuurist, isegi ruumi ventilatsiooni headusest, samuti, kui kaua väljas pakane on olnud, isegi tuul muudab mõõtetulemust.
Väga korraliku maja soojuspilt võib asjatundmatule suht hirmuäratav olla, nii et olge väga ettevaatlikud kiirete järeldustega, süvenemata mõõtskaalasse ja konkreetsesse situatsiooni
Obama
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 97
Liitunud: 13 Apr 2011, 03:13
On tänanud: 4 korda

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas Obama »

checkmate kirjutas: Miks sinu aknaraamid on punased ja naabri omad sinised tuleb sellest, et sinu uued aknad on õhutihedad ja aken tervikuna ikkagi võrdlemisi hea soojapidavusega, naabri omad samas lasevad tuulel vabalt puhuda ning klaas nagu näha ei hoia ka suurt sooja kinni ehk kogu aken tervikuna on oluliselt kehvema U-arvuga. Kokkuvõttes tähendab see seda, et õuest vaadates on sinu akna "taga" (vahetult akna juures toapoolsel küljel) temperatuur oluliselt kõrgem, kui seda on naabri akna "taga". Ütled ju isegi, et temperatuur tõusis toas 4 kraadi (ps. mõõda ka akna sisekülje juures temperatuuride erinevust). Põhimõtteliselt kuna sinu uue akna raam ja naabri vana akna raam juhivad sooja enam-vähem sama "hästi", siis sõltub temperatuur raami välisel küljel otseselt õhu temperatuurist raami sisekülje vahetus läheduses, mis kajastubki termokaamera pildil. Sinul on toas soe, naabril külm, muud ei midagi. Lihtne ja loogiline, ok lihtne see füüsika ei ole, kuid loogiline siiski.
naabril tuba lihtsalt kütmata - uute akendega tüübil tuleb telliste vahelt ka sooja, naabril ei tule. a klaas laseb küll rohkem sooja õue
vale juhe ei paku pinget
Martin L
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 44
Liitunud: 25 Juun 2013, 18:01

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas Martin L »

Tervist!

Lugesin antud teema läbi ja peale värvimise/hoolduse ei jäänud silma muud märkimisväärset vahet.
Eks iga üks kiidab ikka oma.
Pigem sain aru, et tänapäeva plastikraamid on juba soojapidavamad kui puidust?
Hakkan renoveerima 1936 aastal ehitatud talumaja - palkmaja millel silikaadi võtan maha ja soojustan villaga ning katan laudisega. Vahetusse lähevad muidugi ka aknad ja uksed.
Kui võtta sama u arvuga puit- ja plastikaknaid siis kas puitmaja puhul (peale maitseküsimuse) on ka reaalselt mingit põhjust miks peaks eelistama puitu plastikule?

Lugupidamisega
Martin
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1605
Liitunud: 23 Nov 2008, 14:22
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 12 korda
Kontakt:

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas Veikko »

Olen näinud puitu ja plastikut kuid puitakent enam kindlasti ei soovi. Tahes tahtmata saad kaasa probleemid ja puidu väsimise. Ka pead vaatama kuidas on kinnitatud klaaspaketid raami sisse, kas on silikooniga kinnitatud. Kui soovid purunenud klaasi vahetada silikoonitud raamis siis see ka peavalu ja rohkem tööd. Plastikul lihtne, liist ära ja paketivahetus 10 minutiga tehtud.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
steve
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 13
Liitunud: 19 Nov 2011, 16:42

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas steve »

Puitakna pluss on see, et saab teha lengi sügavama kui plastikaknal. See annab akna põse kohta soojapidavust tublisti juurde. Plastikaknal on üldjuhul lengi sügavus ca 7 cm ja oma kogemusest võin öelda, et juhul kui on paigaldusel jäänud montaaživahu sisse õhku siis sealt hakkab külma sisse tulema.

Aknaraami koha pealt on plastik võrdne puiduga. Puitakna saab ka teha topeltraamse ning see on
juba ülisoe aken, sest välimine raam hoiab tuult ning sisemine raam sooja. Välimisel raamil siis 4 mm klaas ja sisemisel pakett + tihend.

Üldiselt on see maitse ning rahakoti küsimus. Plastaken on tunduvalt odavam. Puitaknal algavad ruutmeetri hinnad 200 eurost, plastikaknal u 80 eurost.

Allikas: http://koorits.ee/puittooted-info/
Kasutaja avatar
hambakari
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 342
Liitunud: 26 Jaan 2012, 13:55
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 3 korda

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas hambakari »

nüüd on pvc mingi pliivaba öko? ja puit ilmselt mädanebki ära? :roll:
venum
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 1
Liitunud: 10 Jaan 2017, 21:06

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas venum »

kas keegi oskaks õelda kui suur on puit ja plastik aknal hinna vahe
Pustik
külaline

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas Pustik »

Laias laastus korda kaks.
Külaline
külaline

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas Külaline »

venum kirjutas:kas keegi oskaks õelda kui suur on puit ja plastik aknal hinna vahe
Minu maja puhul oli see vahe 5 tuhat euri, no ei suutnud seda endale kasulikuks mõelda :)
Rein Sa
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 414
Liitunud: 19 Aug 2013, 13:22
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas Rein Sa »

Tere! Sai 17 aastat tagasi pandud maja uuele osale Fenestra 3 puitalumiinium akent. Välisel tumepruunil al. profiilil pole mingit pleekimist märgata, kuigi lõuna poole, pole ka selle ajaga mingit hooldust teinud, kuigi siseraami võiks üle värvida.
Nüüd vaja teised vanad aknad välja vahetada. Üritasin umbkaudset hinda Fenestrast uurida, aga keerutavad, hinnakirja polevat ja kõigile toodetele individuaalne hind. Ise ma ei ela Tallinnas, et niisama läbi sõita. Kas keegi on sealt aknaid ostnud viimase aasta jooksul? Mul vaja laiemaid aknaid 1800x1400 ja kitsamaid 1250x1400mm, kolmeklaasilisi. Ja kui palju kallim oleks neljaklaasiline laiem aken? Tahaks umbkaudset hinnaklassi, et teada, mitu akent korraga osta jõuaks? On keegi ostnud?
aknamüüja
külaline

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas aknamüüja »

Suurem ca 750.- ja väiksem ca 600.-
jyrpee
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 1
Liitunud: 13 Mai 2017, 12:11

Re: Plastik- vs puitaken

Lugemata postitus Postitas jyrpee »

See on tänapäeval natuke nii kellele ema kellele tütar. Kui on palkmaja siis oleks ju plastaken pisut kehva valik ag kui tavaline maja siis on plastaknad ka omal kohal. Soovitan Fensteri pakutavat Alphaline 90 profiili. Milline see profiil on saad vaadata ise järgi nende kodukalt www.fenster.ee
Vasta