Peakaitsme eemaldamine koridorist

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
seen
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda

Peakaitsme eemaldamine koridorist

Lugemata postitus Postitas seen »

Kesklinna hruštšovkas on koridoris igal korrusel kilbike, kus sees neli C25 peakaitselülitit (need on ühendatud hiljuti vahetatud peakaabliga), üks igale korterile. Peakaitselülitist jooksevad vanad Al juhtmed korteri kilpi Elektrilevi voolumõõtjasse ning edasi omakorda korteri korkidesse/kaitselülititesse.

Plaan on remondi käigus kilbist tuppa uus 3G6 kaabel vedada. On kellegil kogemusi, kuidas suhtub Elektrilevi minu soovi C25 peakaitse koridorist korterisse tõsta, et poleks võimalik koridorist lihtsa vaevaga kogu korteri elektrit välja lülitada? Ühtlasi tahaksin peakaitsme D25 vastu vahetada (et tekiks selektiivsus korteris kasutusse minevate B-tunnusjoonega automaatkaitselülitite suhtes).

Kuidas ja mis kanaleid pidi omi soove Elektrilevile tark esitada oleks, et mulle probleemideta vastu tuldaks? On teil kogemusi?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Re: Peakaitsme eemaldamine koridorist

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Seda on tehtud. Levil meeldib uuemal ajal nõuda nõuetekohasuse tunnistust + maksad tema elektriku plommimistasud.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Levi ei paigalda kindlasti D karakteristikuga kaitselülitit, vaid C, erandina B.
D jaoks on vajalik liitumispunktis suurem lühisvool. Isegi kui arvutuslikult OK siis D-d ei panda mu teada. Võrgu ümberehitustel arvestatakse alati C karakteristikuga.
Külaline
külaline

Mis erilist selektiivsust sa B ja D vahel ootad? Ülekoormuse korral reageerib vaid esimene kaitse. Ehk siis su kilbis olev B. Lühise korral ei ole seal mingit selektiivsust. See laks on nii kiire, et võib ka terve püstaku kaitsme kuskil pimedas keldris olevas kilbis välja lüüa.
seen
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Okei, aga kas koridori tuleks siis riviklemm panna? Kas riviklemmid on voolulatiga ühilduvad? Kas Elektrilevile sobiks ka mingi peidetud klemm või presslahendus, mida ei saaks kruvikeerajaga lahti teha?
Külaline
külaline

seen kirjutas:Okei, aga kas koridori tuleks siis riviklemm panna? Kas riviklemmid on voolulatiga ühilduvad? Kas Elektrilevile sobiks ka mingi peidetud klemm või presslahendus, mida ei saaks kruvikeerajaga lahti teha?
kas on probleem , et keegi jubedalt lülitab koridoris su asju välja ? Kui ei ole probleemiks siis kaotad turvalisuses, tulekahju vms häda korral oleks hea , kui saaks korteri väljaspoolt tummaks lasta suvaline inimene
Äärenurk
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Äärenurk »

Külaline kirjutas:Mis erilist selektiivsust sa B ja D vahel ootad? Ülekoormuse korral reageerib vaid esimene kaitse. Ehk siis su kilbis olev B. Lühise korral ei ole seal mingit selektiivsust. See laks on nii kiire, et võib ka terve püstaku kaitsme kuskil pimedas keldris olevas kilbis välja lüüa.
Selektiivsuse tagamiseks oleks vaja vist E või K tunnusjoont. Selline on võimalik ABB S750DR kaitsmega. Eestis saab osta tellimise peale. DR-tähisega sobib DIN liistule.

http://new.abb.com/low-voltage/products ... t-breakers

https://library.e.abb.com/public/6713c8 ... 3D0201.pdf
Külaline
külaline

Kena, aga kas on teada mõni juhus, et selline S700 või S750 Eestis üldse paigaldatud on ?
Külaline
külaline

Ei ole teada. Aga väljapakutu tundub hea mõte ja kavatsen selle ära teha.

Saan aru, et voolumõõtja on juba korteris? Siis tuleb tellida Elektrilevilt plommide lahtivõtt ja hilisem kinni panek (kokku vist 25€). Vahepealsel ajal teed oma tahtmise järgi kõik liitumised ja kaitsmete paigaldused ära. Elektrilevil pole mingit kobisemist, kui voolumõõtja asukohta ei muuda ja sellel plommid peal. Majasisene juhtmestik pole Elektrilevi omand!
Rabarebane
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas Rabarebane »

Küll aga on (korter)majasisene juhtmestik enne korteri kilpi kõigi korteriomanike kaasomand.
Külaline
külaline

Seda küll. Aga Elektrilevisse ikka ei puutu. Ja ühisomandi kvaliteetsemaks (alumiiniumi asemele vask) muutmise vastu ei tohiks kellelgi midagi olla.
Külaline
külaline

Kas teemaalgatajal on kogemusi, et kellegi kuri käsi käib koridoris voolu välja keeramas? Milliste tarvikute abil on plaan otseühendus korterisse teha?
Saladused
külaline

Lugemata postitus Postitas Saladused »

Ma tulen keeran sul koridoris selle klemmi lahti ja ikka oled vooluta!
Külaline
külaline

Ei tule!
Külaline2
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline2 »

Tulen samuti, seega juba kahekesi ja teeme ära!
seen
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Saladused kirjutas:Ma tulen keeran sul koridoris selle klemmi lahti ja ikka oled vooluta!
See tingis ka minu eelneva küsimuse, kas kaitselüliti asemele riviklemmi või midagi taolist leidub, mida ei saaks suvalise isoleeritud käepidemega kruvikeerajaga lahti keerata, kuid mis oleks siiski poliitiliselt korrektne voolulatiga ühilduv lahendus.
A.S.
külaline

Lugemata postitus Postitas A.S. »

Kunagi igatahes selliseid kattega klemme müüdi, need olid paraku kaitselülitist laiemad.

Külaline
külaline

seen kirjutas:
Saladused kirjutas:Ma tulen keeran sul koridoris selle klemmi lahti ja ikka oled vooluta!
See tingis ka minu eelneva küsimuse, kas kaitselüliti asemele riviklemmi või midagi taolist leidub, mida ei saaks suvalise isoleeritud käepidemega kruvikeerajaga lahti keerata, kuid mis oleks siiski poliitiliselt korrektne voolulatiga ühilduv lahendus.
Mul on isoleeritud lõiketangid olemas ja ei hakka kruvide keeramisega aega raiskama.
seen
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Siinkohal olekski paslik tõstatada küsimus, kuidas selliste isoleeritud lõiketangidega ringi jõlkuvate maniakkide vastu saada? Kui siiani lülitasid trepikoja nolgid lihtsalt kaitselüliti välja, siis korterisse viiva peakaabli läbi lõikamisel ma elektrit ühe nupuvajutusega tagasi ei saa ja ilmselt peab sekkuma ka Elektrilevi, sest kaabli lappimisel võin saada elektrivarguse süüdistuse.
Külaline
külaline

seen kirjutas:Siinkohal olekski paslik tõstatada küsimus, kuidas selliste isoleeritud lõiketangidega ringi jõlkuvate maniakkide vastu saada?
Kapile lukku ei anna ette monteerida?
saatusetahe
külaline

Lugemata postitus Postitas saatusetahe »

Kui tihti trepikodades siis kaitsmeid välja lülitatakse. Või oled äkki kellegagi tülis?
Külaline
külaline

saatusetahe kirjutas:Kui tihti trepikodades siis kaitsmeid välja lülitatakse. Või oled äkki kellegagi tülis?
kunagi ei tea kellel teistsugused kogemused, aga enda kogemusest (üle 20 aasta kortermajades ealtud erinevtes linnades) võib täheldada, et pole kunagi juhtunud, et keegi oleks nalja pärast voolu välja klõpsinud. Voolukatkestused on olnud planeeritud või võrgust tulenevad.

samas ise olen lülitanud voolu välja, tulekahju korral, naaberkorteris , oli abiks kuni tuletõrje saabus ja tulekahju saigi alguse vooluvõrku unustatud triikrauast
Külaline
külaline

Mina olen lülitanud välja ülemise naabrimuti peakaitselüliti, kui ta oli miski äratuskell-raadio kella kuueks lõugama pannud ja ise minema sõitnud.
Samas see idee ei tekkinud tühjale kohale, idee sain korteri eelmiselt elanikult, kes valgustas meid oma "soojadest " suhetest naabrimutiga, kes omakorda oli tema peakaitse välja lülitanud (kui ta oli korteri seinad ära värvinud ja ise värvihaisu seest nädalavahetuseks minema sõitnud, kuid enne pannud ja jätnud tööle igavesti vanad ja kolisevad vetsu ja vannitoa ventilaatorid).
:good:
Külaline
külaline

Külaline kirjutas: Samas see idee ei tekkinud tühjale kohale
ei ole eriti hea idee , kui peakski tulekahju vms tulema või sul endal jääb midagi seal lõugama , siis üks- või paar korda elu jooksul seda läbi mängida ei ole ebamugavus. Keldrist vms peakilbist saab püstakute või terve maja kaupa niiehknaa seda nalja sulle mängida või tangidega jne , samas õnnetuse korral võib olla iga minut millal keegi kuskil venitab , tange või lülitit otsib su varale või su elule saatuslik.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Kas keegi sai aru ka mida see viimane külaline öelda tahtis ?
Vasta