Põrandakütte küsimus

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
peen-timm
külaline

Re: Põrandakütte küsimus

Lugemata postitus Postitas peen-timm »

Rabarebane kirjutas: Väga lihtsalt, inimene tajub kivi ja puidu temperatuuri erinevalt ja see jutt, et puitpõrandal "on veel talutav" vihjab sellele, et ka seal on temperatuur tegelikult liiga kõrge. Max temp paika ja seejärel reguleerid vooluhulgaga energiamahtu, mis igasse kontuuri läheb -- kui see reaalselt veel mure on.
Eks lõplikult paneb asja paika see, mis on toa üldtemperatuur. Kui see on hetkel paras, siis ei saa öelda, et põrandasse minema vee temperatuur on liiga kõrge. Kui üldvee tempi alla tõmmata langeb ka toa üldtemp. Minu jutu alus oli see, et toatemp on puitpõrandaga ruumis paras ja vaja on langetada plaaditud ruumi temperatuuri.
Lugeja
külaline

Lugemata postitus Postitas Lugeja »

Rabarebane kirjutas: Väga lihtsalt, inimene tajub kivi ja puidu temperatuuri erinevalt ja see jutt, et puitpõrandal "on veel talutav" vihjab sellele, et ka seal on temperatuur tegelikult liiga kõrge. Max temp paika ja seejärel reguleerid vooluhulgaga energiamahtu, mis igasse kontuuri läheb -- kui see reaalselt veel mure on.
Puitpõranda temp on mõõtmise järgi ca 26-27 kraadi. Katlamajas tuleb põrandakütte ja radikate küttevesi samast kohast, s.t. ma ei saa seadistada kogu küttevee tempi madalamaks, sest siis jääb radiaatoritele väheks.
Küll aga on põrandaküttesse ja radiaatoritesse minevatel torudel vahel selline asi:
http://img2.okidoker.com/c/3/0/8/208376 ... _2.jpgmaks.

Sellega olengi seadnud nii, et kui näiteks hetkel soojuspump teeb 40-kraadist küttevett, siis radiaatorisse lähebki seesama 40kraadi(viidatud jubin on keeratud asendisse 10), põrandaküttesse läheb aga ca 33 kraadi(asend 5).

Jah, saaksin praegu sealt kogu põrandakütte vee temperatuuri maha keerata, aga sellisel juhul ei küta lihtsalt esimest korrust ära kui natuke jahedamaks läheb väljas. Täpsemalt - puitpõrandaga toad oleksid jahedad ja plaaditud põrandaga ruumid OK.

Sellistes tingimustes oleks vast ikkagi mõistlik püüelda selle poole, et põrandasse minev küttevesi jätta katlamajast nii, et puitpõrand on sobiva tempiga ja plaaditud põrandat püüda kollektorist vähemaks keerata, kas pole?
Lugeja
külaline

peen-timm kirjutas:Eks lõplikult paneb asja paika see, mis on toa üldtemperatuur. Kui see on hetkel paras, siis ei saa öelda, et põrandasse minema vee temperatuur on liiga kõrge. Kui üldvee tempi alla tõmmata langeb ka toa üldtemp. Minu jutu alus oli see, et toatemp on puitpõrandaga ruumis paras ja vaja on langetada plaaditud ruumi temperatuuri.
Jah, täpselt niimoodi on hetkel.
Lugeja
külaline

Rabarebane
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas Rabarebane »

Lugeja kirjutas: Jah, saaksin praegu sealt kogu põrandakütte vee temperatuuri maha keerata, aga sellisel juhul ei küta lihtsalt esimest korrust ära kui natuke jahedamaks läheb väljas. Täpsemalt - puitpõrandaga toad oleksid jahedad ja plaaditud põrandaga ruumid OK.

Sellistes tingimustes oleks vast ikkagi mõistlik püüelda selle poole, et põrandasse minev küttevesi jätta katlamajast nii, et puitpõrand on sobiva tempiga ja plaaditud põrandat püüda kollektorist vähemaks keerata, kas pole?
Sellisel juhul küll. Ma olen lihtsalt näinud olukordi, kus põrandaküttesse tambitakse 50-kraadine vesi ja siis räägitakse, et ebamugav on astuda :D
Lugeja
külaline

Üks teoreetiline küsimus ka vahepeal.
Küttevee temperatuur on 33 kraadi. Tagasivoolu temperatuur on 31 kraadi. Toatemperatuur on 22 kraadi. Väljas on 0 kraadi. Mis juhtub, kui välistemperatuur liigub näiteks -15 peale? Kas toatemperatuur langeb või tagasivoolu temperatuur langeb?
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ajamid hoiavad kontuuri kauem lahti.
Isolatsioon!!
külaline

Lugemata postitus Postitas Isolatsioon!! »

Mul läheb põrandasse 26 kraadi. Kui lasen 27, siis läheb toas liiga soojaks...
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kui koguaeg kütab, siis muidugi, ajameid ei olegi sul, et vahepeal kinni hoiaks?
peen-timm
külaline

Lugeja kirjutas:Üks teoreetiline küsimus ka vahepeal.
Küttevee temperatuur on 33 kraadi. Tagasivoolu temperatuur on 31 kraadi. Toatemperatuur on 22 kraadi. Väljas on 0 kraadi. Mis juhtub, kui välistemperatuur liigub näiteks -15 peale? Kas toatemperatuur langeb või tagasivoolu temperatuur langeb?
Tagasivoolu temperatuur tundub liiga kõrge olevat. Optimaalne oleks antud näite puhul 26-28 kraadi. Mis praegu toimub, on see, et vesi liigub kontuuris liiga kiirelt ja põrand ei jõua sooja omaks võtta. Proovisid pumba kiirust alandada? Mis temperatuuridega juhtus?

Teoreetilisest küsimusest... kuna Sul pole automaatikat, siis peaks pigem langema ikka rohkem toatemperatuur. Põrandasse ei jõua välised temperatuuri muutused nii kiiresti. Pigem, kui väljas läheb külmemaks, hakkavad näiteks aknapinnad rohkem jahutama, kui ehitis pole kuigi õhutihe, siis see mõjutab samuti. Minul näiteks on maja õhutihe, aga suuri aknapindu on üpris palju ja on kohe tunda kui läheb külmemaks, et akende pinnalt tuleb päris palju jahedust. Ja et hoida toas soovitud temperatuuri pean katlalt veits tempi tõstma. Aga ma räägin muidugi üpris suurtest temperatuuri muutustest. Kui väljas on 0 kuni -8 siis ei muutu mul toatemperatuuris suurt midagi.
Lugeja
külaline

peen-timm kirjutas:Tagasivoolu temperatuur tundub liiga kõrge olevat. Optimaalne oleks antud näite puhul 26-28 kraadi. Mis praegu toimub, on see, et vesi liigub kontuuris liiga kiirelt ja põrand ei jõua sooja omaks võtta. Proovisid pumba kiirust alandada? Mis temperatuuridega juhtus?
Proovisin ja sain tulemuseks, et ca 2 tunniga oli puitpõranda temperatuur langenud ~27 => ~25 kraadini. Peale- ja tagasivoolu vahe oli olenevalt kontuuridest maksimaalselt 3,5 kraadi. Ma ei tea, kas see saab mõjutada, et äkki küttis õhksoojuspump minu teise mõõtmise ajal parasjagu tarbeveeboilerit ja seetõttu läks põrandasse madalama temperatuuriga vesi. Seda ma ei jälginud kahjuks(pean uuesti katsetama). Aga kas põranda temperatuur saab nii lühiajalisest küttevee temperatuuri langusest muutuda?
Siinsete vastuste järgi saan aru, et madalam voolukiirus peaks pigem põrandad soojemaks tegema.
peen-timm kirjutas:Teoreetilisest küsimusest... kuna Sul pole automaatikat, siis peaks pigem langema ikka rohkem toatemperatuur. Põrandasse ei jõua välised temperatuuri muutused nii kiiresti. Pigem, kui väljas läheb külmemaks, hakkavad näiteks aknapinnad rohkem jahutama, kui ehitis pole kuigi õhutihe, siis see mõjutab samuti. Minul näiteks on maja õhutihe, aga suuri aknapindu on üpris palju ja on kohe tunda kui läheb külmemaks, et akende pinnalt tuleb päris palju jahedust. Ja et hoida toas soovitud temperatuuri pean katlalt veits tempi tõstma. Aga ma räägin muidugi üpris suurtest temperatuuri muutustest. Kui väljas on 0 kuni -8 siis ei muutu mul toatemperatuuris suurt midagi.
Minu maja väga õhutihe ei tundu, sest suuremate tuultega on selgelt tunda toatemperatuuri langust. Külmakraadid(neid pole küll väga palju veel olnud ka) tunduvad vähem mõjutavat. Termopilt on plaanis tellida, siis saab edasi mõelda.

Saan ma õigesti aru, et kui juba praegu, vaevalt mõne külmakraadi juures opereerin põrandatemperatuuriga, millest väga palju kõrgemale minna ei saa, ilma et tuntavalt ebamugav oleks - jään päris külmade ilmadega kindlasti hätta?
peen-timm
külaline

Lugeja kirjutas:Proovisin ja sain tulemuseks, et ca 2 tunniga oli puitpõranda temperatuur langenud ~27 => ~25 kraadini. Peale- ja tagasivoolu vahe oli olenevalt kontuuridest maksimaalselt 3,5 kraadi. Ma ei tea, kas see saab mõjutada, et äkki küttis õhksoojuspump minu teise mõõtmise ajal parasjagu tarbeveeboilerit ja seetõttu läks põrandasse madalama temperatuuriga vesi. Seda ma ei jälginud kahjuks(pean uuesti katsetama). Aga kas põranda temperatuur saab nii lühiajalisest küttevee temperatuuri langusest muutuda?
Siinsete vastuste järgi saan aru, et madalam voolukiirus peaks pigem põrandad soojemaks tegema.
Mul endal on gaasikatel, seega ei oska soojuspumba teemal kaasa rääkida. Minu läbivoolukatla puhul on küll nii, et kui ta kütab tarbevett, siis samal ajal küttesüsteemi midagi ei lasta.
Lugeja kirjutas: Saan ma õigesti aru, et kui juba praegu, vaevalt mõne külmakraadi juures opereerin põrandatemperatuuriga, millest väga palju kõrgemale minna ei saa, ilma et tuntavalt ebamugav oleks - jään päris külmade ilmadega kindlasti hätta?
Eks Sa pead ikka temperatuuriga kõrgemale minema kui on vaja. Määravaks saab ikkagi toa üldtemp. Vast ikka ei lähe põrand nii tuliseks, et kõndides muudkui mõtled kuumale põrandale. :)

Kuidas plaaditud põrandaga ruumis tempiga on? Said paremaks?
Lugeja
külaline

peen-timm kirjutas:Kuidas plaaditud põrandaga ruumis tempiga on? Said paremaks?
Jah, keerasin neid kontuure nüüd väiksema sammuga ja vist on õnnestunud saavutada sobilik temperatuur.
Peale- ja tagasivoolu vahe on endiselt väga väike - pumba aeglasemale käigule panekut pean veel uuesti katsetama.
peen-timm
külaline

Lugeja kirjutas:Peale- ja tagasivoolu vahe on endiselt väga väike - pumba aeglasemale käigule panekut pean veel uuesti katsetama.
Kuidas Sa seda temperatuuride vahet mõõdad? Olen arusaanud, et seda peab mõõtma konkreetse küttetsükli ajal. Minu gaasikatla puhul on see nii, et katel kütab küttevett iga teatud aja tagant ja sel konkreetsel hetkel ma mõõdan, mis temperatuur läheb kontuuridesse ning jälgin siis tagasivoolu ka, et mis temperatuuriga sama tsükli vesi tagasi tuleb. Kui katel ei küta, siis on mul samuti pealemineva ja tagasituleva vee tempide vahe seal 1-2 kraadi.
Ma muidugi ei tea, kas soojuspumbal on samamoodi küte tsüklites või kütab ta vaikselt koguaeg?
Lugeja
külaline

peen-timm kirjutas:
Lugeja kirjutas:Peale- ja tagasivoolu vahe on endiselt väga väike - pumba aeglasemale käigule panekut pean veel uuesti katsetama.
Kuidas Sa seda temperatuuride vahet mõõdad? Olen arusaanud, et seda peab mõõtma konkreetse küttetsükli ajal. Minu gaasikatla puhul on see nii, et katel kütab küttevett iga teatud aja tagant ja sel konkreetsel hetkel ma mõõdan, mis temperatuur läheb kontuuridesse ning jälgin siis tagasivoolu ka, et mis temperatuuriga sama tsükli vesi tagasi tuleb. Kui katel ei küta, siis on mul samuti pealemineva ja tagasituleva vee tempide vahe seal 1-2 kraadi.
Ma muidugi ei tea, kas soojuspumbal on samamoodi küte tsüklites või kütab ta vaikselt koguaeg?
Olen nüüdseks mõõtnud nii- ja naapidi, korra olen näinud ka peaaegu 4 kraadist vahet. Kui soojuspump parasjagu tarbvevett teeb, siis kukub jah küttevee temp alla ja vahe ka väiksem. Pumba kiirusega pole hetkel rohkem katsetusi teinud, aga ega need tegemata jää(hetkel muid teemasid palju).
viradus
külaline

Lugemata postitus Postitas viradus »

Minu gaasikatla puhul on see nii, et katel kütab küttevett iga teatud aja tagant ja sel konkreetsel hetkel ma mõõdan, mis temperatuur läheb kontuuridesse ning jälgin siis tagasivoolu ka, et mis temperatuuriga sama tsükli vesi tagasi tuleb. Kui katel ei küta, siis on mul samuti pealemineva ja tagasituleva vee tempide vahe seal 1-2 kraadi.
Vabandust teema segamise pärast, kuivõrd mu küsimus ei aita algset probleemi lahendada. Aga hakkas huvitama, mismoodi sõltub põrandaküttesse mineva vee temp (või temp vahe) sellest, kas katel töötab hetkel või mitte? Kas süsteem ehitatud ilma kütteautomaatikata, st otse katlast põrandasse?
peen-timm
külaline

Lugeja kirjutas: Olen nüüdseks mõõtnud nii- ja naapidi, korra olen näinud ka peaaegu 4 kraadist vahet. Kui soojuspump parasjagu tarbvevett teeb, siis kukub jah küttevee temp alla ja vahe ka väiksem. Pumba kiirusega pole hetkel rohkem katsetusi teinud, aga ega need tegemata jää(hetkel muid teemasid palju).
No kui said plaaditud põrandaga ruumi soovitud tempi, siis muu polegi oluline. :)
peen-timm
külaline

viradus kirjutas:Vabandust teema segamise pärast, kuivõrd mu küsimus ei aita algset probleemi lahendada. Aga hakkas huvitama, mismoodi sõltub põrandaküttesse mineva vee temp (või temp vahe) sellest, kas katel töötab hetkel või mitte? Kas süsteem ehitatud ilma kütteautomaatikata, st otse katlast põrandasse?
Täpselt nii.
Vasta