2 toaline korter vanas paneelmajas

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
segaduses
külaline

2 toaline korter vanas paneelmajas

Lugemata postitus Postitas segaduses »

Tere. Palun natuke nõu. Küsimus puudutab korteri elektrit. Olen naisterahvas ja seletan nii hästi kui oskan. Loodan ,et saate siiski aru :D. Lõuna-Eesti väikelinn, vana paneelmaja, korter seisnud ja midagi uuendatud pole peale pistikupesade ( seda ka osaliselt). Elektri kappi piiludes oli seal nii , seal kus olid need elektri lülitid või ma ei tea kuidas neid nimetatakse. Selle korteri kohta oli ,vaid 2 klõpsakat tähistusega C16 ja selle kõrval C16. Teistel korteritel oli natuke rohkem aga ma neid ei vaadanud.Natukene all pool oli lipik " Peakaitse" ja korterinumbri taga C20. Nagu ma eelpool mainisin tehti korteris viimast korda remonti 40 aastat tagasi st elektri juhtmestik on sama vana või vanemgi. Palun seletage keegi mida see tähendab. Põhjus miks ma seda küsin on see ,et nimetatud korterisse on vaja panna soojavee boiler, sest sooja vett seal hetkel ei ole. Kas sellesse korterisse on üldse mõtet seda investeeringut teha? Seda ju pistikusse ei pane ,vaid selle ühendamiseks on vaja kasutada elektriku teenuseid.
A.S.
külaline

Re: 2 toaline korter vanas paneelmajas

Lugemata postitus Postitas A.S. »

segaduses kirjutas:Palun seletage keegi mida see tähendab.
Mis asi tähendab mida?
segaduses kirjutas:Põhjus miks ma seda küsin on see ,et nimetatud korterisse on vaja panna soojavee boiler, sest sooja vett seal hetkel ei ole.
Suure tõenäosusega saab, 100% kindel paraku pole. Trepikoja kilbist tuleks viia boileri juurde eraldi kaabel. Seda tööd teeb jah elektrik.

segaduses
külaline

Suur tänu . Kui ma soovin kasutada ka elektripliiti ,siis ka selle jaoks tuleb kilbist eraldi kaabel vedada nagu ma aru saan. Ma soovisin teada mida tähendab sellel lülitil tähis C16.
A.S.
külaline

segaduses kirjutas:Ma soovisin teada mida tähendab sellel lülitil tähis C16.
Number näitab kaitselüliti nimivoolu, antud juhul 16A.
Täht näitab, mitu korda peab tegelik vool nimivoolust suurem olema, et seda lühiseks peetaks ja kaitse momentaalselt välja lülituks.
segaduses kirjutas:Kui ma soovin kasutada ka elektripliiti ,siis ka selle jaoks tuleb kilbist eraldi kaabel vedada nagu ma aru saan.
Jah. Aga kui peakaitse on 20A (C20), siis ega seal tegelikult eriti palju korraga järgi ühendada ei anna. Tahad näiteks praeahju kasutada, peab selleks momendiks ehk lausa boileri välja lülitama.

segaduses
külaline

Aga teised kodumasinad? nt külmik peab ju koguaeg vooluvõrgus olema. Või pesumasin? Kui pesu pesen ,siis boiler välja?
A.S.
külaline

Pesumasin tahaks samuti kolmesoonelist kaabli saada, seega olemasolevasse pistikupessa torgata ei soovita. Võtab vee soojendamise ajal umbes 10A, seega teine 10A on kasutatav teiste seadmete (näiteks boiler tarbib umbes 5...7A) poolt.

Külmik tarbib piisavalt vähe, sellega tavaliselt probleemi pole. Aga näiteks korralik veekeetja tahab juba 10A saada. Kõige võimsam tarbija saab ilmselt elektripliit olema.

Aga kutsu elektrik kohapeale, vaatab-näitab-soovitab, et mis ja kuhu ning kuipalju.

Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Mul oli eramaja peakaitse C20. Sai kõik asjad aetud ja ei pidanud kordagi valima, et kas panen nüüd pesumasina tööle või praen pliidipeal kartuleid. Boiler oli 80 liitrit ja mu mälu järgi 1,2 kw kuid mu meelest pole sul selle koha pealt küll muretsemiseks põhjust.
Torutööd Tartus 56 932 898
segaduses
külaline

ma arvan ,et ma paneks siis tulevased suuremad voolutarbijad siia kirja :
1. Elektripliit( keraamilise plaadiga praeahjuga) koguvõimsus 7615W kasutusjuhendis nii kirjas
2. Pesumasin - vee soojendamine 240V 2100W, pesemine 220V 1800W (kasutus juhendis kirjas tehniliste andmete osas)
3. Elektriboiler 80L 1500W
4. Külmik - Kasutusjuhendit hetkel ei leidnud , on kusagil keldris aga sildi peal oli tekst: rated current 0.70A ja rated input 90W. rated voltage 220V ,50hz. Mida iganes see ka ei tähendaks :D
Voolupulk
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas Voolupulk »

Väga paljudes paneelmajades on igale korterile ette nähtud vaid 16A voolu ja ka saavad inimesed hakkama(räägin Tartu põhjal), muidugi sellist nimekirja seadmeid korraga tööle ei pane. Lihtsam on vast elektrikuga ühendust võtta ja saad kõikidele küsimustele vastused :)
Elektritööd Tartus ja mujal Lõuna-Eestis 5137 844 www.elekter24.ee
A.S.
külaline

C20 peakaitse võimaldab kasutada umbes 5kW (20A on küll 4.6kW, aga kaitse lubab väikest ülekoormust), jahedal aastaajal isegi veidikene rohkem. Kui oma harjumused selle teadmise järgi kohandada, saab hakkama küll. Tervet elektripliiti seega korraga tööle panna ei saa, isegi siis mitte kui kogu ülejäänud majapidamine välja lülitatud on, aga seda pole ju tegelikult ka vaja.

Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

pikk88 kirjutas:eramaja peakaitse C20. Sai kõik asjad aetud
Sinu eramaja peakaitse oli kolmefaasiline, st 3x20=60 A. Korteris on 20 A üks faas ja kõik.
A.S.
külaline

Üsna paljud eramajad on tegelikult ühefaasilised.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Küülaline, minu eramaja oli ühefaasiline. Oleks kolmefaasiline olnud siis oleks lust ja lillepidu käinud :)
P.S. Just meenus, et sõbral on Võrumaal eramaja 16 A kaitsme taga ja saab ka kõik oma asjad aetud ilma, et peaks mõtlema, kas panna pliit sisse või tõmmata boiler välja. Ainus mille üle kurdab on see, et elektri pealt töötavaid natuke võimsamaid tööriistu(saepink, höövelpink) ei saa endale elamisse osta...
Torutööd Tartus 56 932 898
elektribool
külaline

Lugemata postitus Postitas elektribool »

Minul samuti eramajas 1x20C peakaitse ja siiani on ülekoormusega rakendunud ainult korra. Siis oli vannist tulek ja naine hakkas ahju kasutama. Majas 2 boilerit(100l. ja 15l.), 2 põrandakütet(300w ja 800w). Muud tarbijad on marginaalsed. Seega, ei ole vaja muretseda, saab hakkama!
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

1 faas 20 A lubab aastas tarbida 20 A x 230 V x 24 h x 365 p = 40 296 kWh.
Rahaliselt maksaks see u 4800 euri. Ehk 400 euri kuus.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Abiks on prioriteedireleed. Laevalgus ja külmik on kõige tähtsamad. Seejärel elutoapistikud, siis köögi veekannupistik, seejärel pliit ja kõige tähtsusetum on boiler.
Tähtsama seadme tarbima hakkamine tõmbab vähemtähtsatelt toite maha .
Aga need vähemtähtsamad ei tohi elektrikatkestuse peale lolliks minna.
Vasta