põrandate soojustamine

põrandad, põrandatööd
külmon
külaline

põrandate soojustamine

Lugemata postitus Postitas külmon »

Palun informatsiooni ja abi.
1960 aastatel ehitatud maja,sõrestik ehitis saepurusoojustusega,põrandad alt tuulutatavad. Praeguseks on asi niikaugel.et põrandad lausa õhkavad külma,telekat vaadates jalad kipuvad külmetam. Tahaks põrandaid soojustada,aga kuidas? Neid lahti võtta ning soojustusvillaga uuesti täita ei ole enam otstarbekas,sest akendeta seinad said seestpoolt soojustatud ning ka viimistletud ning seda kõike uuesti teha ei jagu ressurssi. Põrand on siis altpoolt üles selline 1. must põrand 2. saepuru 10 15 cm 3.põrand 38 mm 4 soome papp.
Kas annaks soovitud efekti kui katta põrand 25 mm vahtplastiga,sellele nn USB plaat ja siis viimistlus? Või paksem vahtplast, või hoopis soojustusvill ning siis plaat? Vahtplast vist ei lase hingata? Ehk peks eelnevalt soome papi eemaldama? OOtan kõiki õpetusi ja juhendusi
Külaline
külaline

Re: põrandate soojustamine

Lugemata postitus Postitas Külaline »

külmon kirjutas:Otan kõiki õpetusi ja juhendusi
tundub, et ebaõnn nagu "akendeta seinad said seestpoolt soojustatud" on väga paljude kurb reaalsus. 25mm ei ole soojustus, konstruktsioone soojustatakse üldjuhul väljaspoolt. Mingit efekti hakkab andma isolatsioon 150mm ja üle selle (põrandate puhul 200mm ja üles) , ilmselt mõtlesid ikka OSB plaati. Asjad ei hinga ja põranda kaudu toimub ilmselt suurem jahtumine või õhuvahetus. Isolatsiooniks sobib vahtplast või kivivill.

alusta sellest, et tutvud ehitusmaterjali tootjate poolt pakutud tüüplahendustega (näited ühe soojusisolatsiooni tootja lehelt, neid on ka kõikidel teistel) :
http://paroc.ee/lahendused-ja-tooted/la ... oveerimine
http://paroc.ee/lahendused-ja-tooted/la ... puitporand

teadmata kuidas need seespoolt soojustatud seinad põrandale toetuvad võiks soovitada: saega vanad lauad seinte äärtest lahti lõigata , eemaldada vana 38mm põrandalaud (kui hoolikalt teha, siis saab edukalt taaskasutada) ja saepuru, must põrand, panna alla tuuletõkkeplaat ja sellele 15cm kivivilla (rohkem, kui mahub), peale 22m osb plaat, parketimatt ja spoonparkett. Kui vanad lauad õnnestub tervelt kätte saada, siis võib OSB, parkett koosluse semel taaskasutada vanu laudu ja põrand uuesti lihvida, õlitada. Kõige selle käigus tuleks veenuda , et põrand tõepoolest alt piisavalt tuuldub, sest isolatsiooni parandades muutub põranda all niiskusrežiim ja tuulutuse tähtsus kasvab.

Võib juhtuda, et põranda all on n: 60cm õhuvahe, siis võib kõike seda soojustamist teha põranda all roomates ja musti laude ning saepuru sealt eemaldadaes jättes laudpõranda puutumata.
sirel
külaline

Lugemata postitus Postitas sirel »

Mina kavatsen panna infrapunakütte. Saab panna olemasolevale põrandale. Vt http://www.caleo.ee
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

sirel kirjutas:Mina kavatsen panna infrapunakütte. Saab panna olemasolevale põrandale. Vt http://www.caleo.ee
:doh:
vanaema on sul veteran...
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

sirel kirjutas:Mina kavatsen panna infrapunakütte. Saab panna olemasolevale põrandale. Vt http://www.caleo.ee
Aga tee seda! Caleo töötajana sa peaksid saama ka rahakotile soodsat mõju avaldavat hinnasoodustust. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
külmon
külaline

Lugemata postitus Postitas külmon »

huvitav oleks tead palju see infrakütmine talvisel ajal eurikuid tengelpungast välja tõmbab?
Nojah
külaline

Lugemata postitus Postitas Nojah »

külmon kirjutas:Palun informatsiooni ja abi.
1960 aastatel ehitatud maja,sõrestik ehitis saepurusoojustusega,põrandad alt tuulutatavad. Praeguseks on asi niikaugel.et põrandad lausa õhkavad külma,telekat vaadates jalad kipuvad külmetam. Tahaks põrandaid soojustada,aga kuidas? Neid lahti võtta ning soojustusvillaga uuesti täita ei ole enam otstarbekas,sest akendeta seinad said seestpoolt soojustatud ning ka viimistletud ning seda kõike uuesti teha ei jagu ressurssi. Põrand on siis altpoolt üles selline 1. must põrand 2. saepuru 10 15 cm 3.põrand 38 mm 4 soome papp.
Kas annaks soovitud efekti kui katta põrand 25 mm vahtplastiga,sellele nn USB plaat ja siis viimistlus? Või paksem vahtplast, või hoopis soojustusvill ning siis plaat? Vahtplast vist ei lase hingata? Ehk peks eelnevalt soome papi eemaldama? OOtan kõiki õpetusi ja juhendusi
Ma olen aru saanud, et korralik mees ei ehita endale "hingavat" maja, veel vähem sellist põrandat. Hingamiseks on kopsud, maja puhul siis ventilatsioonisüsteem.
Mina lõikaks põrandalauad käsielektr. saega nii lähedalt seinale kui võimalik lahti, esialgu 1m laiuselt ja kõige vähem silmatorkavast kohast näiteks ukse kõrvalt kuhu tulija ei vaataks või mõnest teisest toast, kui elutuba ning vaataks mis teha saab. Kas alt poolt talasid mahub näit. tuuletõket musta põranda alla lööma ja kui siis teekski seda. Tülikas ja aeganõudev aga säästad raha.
Kui ei mahu põranda alla siis talade vahel on musta põrandat kandvad liistud/prussid löödud. Nende külge tuuletõke, selle peale vill(peno oleks küll ahvatlevam, aga sa ei saa neid nii täpselt paika ja vaht ei jää puidu ja peno juures nagunii korralikult pidama. Lööb mingil hetkel lahti) ja põrandalauad tagasi maha ning vajadusel uued.
Talveks muide võib tuulutusaugud kinni ka panna, puhub vähem läbi. Kui oled ära soojustanud siis tee uuesti lahti.
Külaline
külaline

külmon kirjutas:Palun informatsiooni ja abi. ...
Kõige soodsama lahenduse märksõna on "lambanahast sussid"! https://www.google.ee/search?q=lambanah ... 80&bih=718

Urmas
Külaline
külaline

külmon kirjutas:... telekat vaadates jalad kipuvad külmetam. ...
Kuna enne seinte soojustamist sa ei osanud mõelda selle peale, et isegi põrandad võivad külma õhata(mitte segi ajada sõnaga "õhkima"), siis on veel üks variant, kuidas nüüd soodsalt hakkama saada. Osta tumba ja telekat vaadates aseta jalad tumba peale! Jalgade asend ei ole oluline, võivad olla ka ristasendis.
PS. Ei pea olema disaintumba, vaid väga vabalt võib olla ka kasutatud. Efekt on sama!

Urmas
6kantv6ti
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas 6kantv6ti »

Tere

Ei tahaks uut teemat teha, loodetavasti teemaalgataja ei pahanda.

Sai suvel lahti võetud alt tuulduv põrand kuna see oli talvel räigelt külm. Võtsin põranda laiali. Põrandas olid kihid alt üles: must laud, tõrvapapp, hiirtel puretud liiduaegne vill, põrandalaud, soome papp.

Mõtlesin, et teeks siis juba nullist uuesti ja paremini. Hetkel on tehtud niipalju, et kakkusin musta laua lahti ja panin tagasi nii, et laudadel pole enam ülekatet vaid lauad moodustavad tasapinna (üle ühe üks selili teine kõhuli). Laudade peale panin tuuletõkke ja vahutasin servad kinni. Talvel tundsin siiski, et kuskilt pragudest puhub tuult sisse.

Pilt:
porand.jpg
porand.jpg (238.45 KiB) Vaadatud 7410 korda
Küsimus selline, et kuidas soovitate soojustusega edasi minna?
Kas vahu võiks asendada silikooniga?

Ise mõtlesin nüüd edasi minna nii, et tuuletõkkele omakorda kleebin liimi,lindi ja klambrite abil peale ehituspaberi ja siis paberi peale paneks esimese kihi 75mm soojustust, rohkem sinna laagide vahele ei mahu, sest kõrgus on 80mm. seejärel rihiks põrandasse uue 70mm roovi ja uus kiht 75mm villa. Peale veel üks kiht ehituspaberit/niiskustõket ja siis OSB. OSB peale vaatan hiljem, kas laud või laminaat.

Kas selline lahendus oleks põhimõtteliselt OK või olen kuskil väga puusse pannud?
150mm soojustust põrandasse on ilmselt vähe, aga vist pean sellega leppima, kuna juba täna on aknalaud allapoole naba.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

6kantv6ti kirjutas: 150mm soojustust põrandasse on ilmselt vähe, aga vist pean sellega leppima, kuna juba täna on aknalaud allapoole naba.
Kui ruum on väga piiratud aga paremat soojapidavust tahaks siis on üheks lahenduseks polüuretaan soojustusplaadid. Kallid aga tõhusad.
Külaline
külaline

6kantv6ti kirjutas: Kas selline lahendus oleks põhimõtteliselt OK või olen kuskil väga puusse pannud?
150mm soojustust põrandasse on ilmselt vähe, aga vist pean sellega leppima, kuna juba täna on aknalaud allapoole naba.
150mm on parem kui mittemidagi või lihtsalt 75mm
pole paberit alla vaja panna, pane kohe vill ja peale tavaline ehituspapp ja punniga 22mm osb , ainus millega mööda panid oli tuuletõkke vahuga tegemin, vahtu tekivad varsti praod kuna puitkonstruktsioon mängib. Kui paned paksu laua 28mm ja üle , siis pole osb alla vaja
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 104 korda

Lugemata postitus Postitas keemik »

Vahu vuuk proovi üle teipida (enne pead tuuletõkke plaadi teibi alla mineva serva kruntima näiteks alküüdvärviga) või siis näiteks Kiilto massaga üle teha. Sõltub, kui laiad on vuugid.

Kui paned laminaadi, jääbki põrand talla all külm. Pane kas laud+õli või OSB+kork.
rope
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas rope »

Kodutunde saatest on silma jäänud poroloon PU vaht, mis peaks traditsioonilisest PU vahust erinema just elastsuse poolest.

See peaks probleemi lahendama ( isiklikult pole näpu vahel hoidnud ja ei tea kuidas aja möödudes se elastsusvïme pysib)..
Googeldades jäi ette selline : https://www.baumax.ee/et/soojustus/pude ... 750ml.html
6kantv6ti
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Tänud vastajatele :)

rokikas, Ma ei tea nendest polüuretaanplaatidest eriti miskit, on kuskil lollile kasutusjuhend ka olemas?

külaline, arvestan sinu soovitusega.

keemik, Ehk siis Kiilto Masa on miskine sarnane aine silikoonile või parem? Mul pole probleemi paar liigutust teha ja vaht ära lõigata ning vuugid silikoonitada, peaasi, et saaks tuulekindel, natu kallim on, aga mitte tappev. Vuugid on suhteliselt kitsad, arvestatud tuuletõkke mängimisega, kui ma tahaks teipida siis mis teip oleks hea?

rope, see PU vaht on samuti mingu uudistoode, mille kohta pole infot peale reklaambrošüüride, ei tahaks kolme aasta pärast kapitaalremonti uuesti tegema hakata.
Külaline
külaline

6kantv6ti kirjutas: keemik, Ehk siis Kiilto Masa on miskine sarnane aine silikoonile või parem? Mul pole probleemi paar liigutust teha ja vaht ära lõigata ning vuugid silikoonitada, peaasi, et saaks tuulekindel, natu kallim on, aga mitte tappev. Vuugid on suhteliselt kitsad, arvestatud tuuletõkke mängimisega, kui ma tahaks teipida siis mis teip oleks hea?
neutraalsilikoon on hea selleks ja ega sa puidu külge eriti midagi teibi seal kestvalt ja pead samuti üle kruntima , seega kui hakkad üldse seda vahtu sealt eemaldama ja 100% ära niiehknaa seda enam ei saa , siis tõmba suvalise kruntvärviga vuugid üle , lase kuivada ja silikoonita täis . kui teipimise teed lähed, siis krundi üle ja kasuta corofix teipi (saad osta kõige odavamalt http://eltete.ee/ ette helistades ja kohapeale minnes)
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

novot
külaline

Lugemata postitus Postitas novot »

6kantv6ti kirjutas:Tere

Ei tahaks uut teemat teha, loodetavasti teemaalgataja ei pahanda.

Sai suvel lahti võetud alt tuulduv põrand kuna see oli talvel räigelt külm. Võtsin põranda laiali. Põrandas olid kihid alt üles: must laud, tõrvapapp, hiirtel puretud liiduaegne vill, põrandalaud, soome papp.

Mõtlesin, et teeks siis juba nullist uuesti ja paremini. Hetkel on tehtud niipalju, et kakkusin musta laua lahti ja panin tagasi nii, et laudadel pole enam ülekatet vaid lauad moodustavad tasapinna (üle ühe üks selili teine kõhuli). Laudade peale panin tuuletõkke ja vahutasin servad kinni. Talvel tundsin siiski, et kuskilt pragudest puhub tuult sisse.

Pilt:
porand.jpg
Küsimus selline, et kuidas soovitate soojustusega edasi minna?
Kas vahu võiks asendada silikooniga?

Ise mõtlesin nüüd edasi minna nii, et tuuletõkkele omakorda kleebin liimi,lindi ja klambrite abil peale ehituspaberi ja siis paberi peale paneks esimese kihi 75mm soojustust, rohkem sinna laagide vahele ei mahu, sest kõrgus on 80mm. seejärel rihiks põrandasse uue 70mm roovi ja uus kiht 75mm villa. Peale veel üks kiht ehituspaberit/niiskustõket ja siis OSB. OSB peale vaatan hiljem, kas laud või laminaat.

Kas selline lahendus oleks põhimõtteliselt OK või olen kuskil väga puusse pannud?
Miks sa siis ometi selle tuuletõkke nii imelikult küll panid? Kõige lihtsamateski soojustusmaterjalide müügi reklaambrozüürides ju näidatakse, et talade vahele paigaldatakse tuuletõke liistude külge, mis on kinnitatud talade vahele. See vahutamine annab sulle vaid näilise ja ajutise "tuuletõkke".
Võibolla tõesti oleks siin ainus tuult pidav lahendus see PU vahtu täis lasta!
Ma ei tea, kas mingit tuuletõkke paberit ka äkki kasutatakse , sellega siis kõik vahutatud kohad üle katta, et ehk jääb tuult ka pidama.
Ma prooviks siiski oma valesti tehtud asja siiski lahti võtta ja normaalselt panna nii nagu peab.
6kantv6ti
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Kas sellises ebakorrapärases aluskonstruktsioonis võiks tuuletõkke asemel kasutada hoopis tuuletõkke kangast ja kui siis missugust?

Nii saaksin tuuletõkke ära võtta ja saaks soojustuseks ruumi juurde. Lisaks saaksin kanga kinnitada seintele ja sellega kaoks ka mure, et kuskilt põrandapragudest tuult hakkab puhuma.

Tuuletõket ei saa niivõinaa täiesti õhutihedaks seal.
Külaline
külaline

6kantv6ti kirjutas: Tuuletõket ei saa niivõinaa täiesti õhutihedaks seal.
ära pabla, vaata tootjate lehtedelt kuidas teha tuleb ennem järgmine kord, täna lihtsalt viska vill maha ja ela edasi , kui viitsid rabeleda siis neutraalhermeetikuga tee vuugid uuesti , kui ei ei ole ka maailmalõpp.
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kiilto masa on mugavam kasutada, liimib paremini, on elastsem ka minu arust. Endal kasutasin ka bituumenlinti alumiinium kattega, selle kleepisin puidu ja Skano plaadi peale ja siis lasin kuumaõhupuhuriga üle ning surusin pahtlilabidaga pehmenenud lindist veel üle. See surus selle plaadi külge ka korralikult kinni. Puidule nakkus ka niisama hästi.

Tuuletõkke kanga/-paberi liited pead ka teipima.
6kantv6ti
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Täna kolasin terve päev netis ringi ja uurisin kõiksuguseid juhendeid ja foorumeid, ma arvan, et hetkel eesolava tööpõlluga on nii, et ma tuuletõket üles ei kaku, võtan kipsinoaga vuukidest kõrgemalolevad ehitusvahu osad ära ja siis värvin vuugikohad üle ning siis silikoonitan ära. See töö kaua ei tohiks võtta, ostsin vuukide värvimiseks spetsiaalselt tumeda kruntvärvi ja valge universaalsilikooni, et näha oleks kus silikoonimine tegemata ja kus tehtud.

Mulle tundus see link abiks olevat:
http://www.omanikujarelevalve.com/testi ... ttekilega/

Uurisin ka tuuletõkkekanga kohta, ruutmeetri hind on justkui odavam kui tuuletõkkeplaadil, kuid lisanduvad vingelt kalliste teipide ja liimide hinnad, siin on näha Soltex WA lahendus, ja ma ei oska miskit kosta selle peale, näeb kole välja ja talade ning seina kokkupuutekohad on ka justkui "kohe tuleb teip lahti"
https://www.google.ee/search?q=tuulet%C ... rccFxLM%3A

Samas mul on suur osa põrandat pildilolevale lisaks veel teha, kanga idee seisneb justkui selles, et kangaga ma võidaks soojustusvillale juurde tuuletõkke paksuse jagu ruumi.
Külaline
külaline

6kantv6ti kirjutas: Samas mul on suur osa põrandat pildilolevale lisaks veel teha, kanga idee seisneb justkui selles, et kangaga ma võidaks soojustusvillale juurde tuuletõkke paksuse jagu ruumi.
sul puudub oskus nende materjalide omadusi hinnata ja sa ei oska seeõttu neid konstruktsioonis õigesse kohta paigutada = ei ole mõtet tagantjärgi otsida erinevaid lahendusi vaid seda peaks tegema ennem ja veenduma , et materjali omadusi ikka mõstetakse. see kas see plaat on sul seal 1,5cm või 1,5mm paks kile ei mängi soojustuse mõttes erilist rolli, nendel materjalidel on täiesti erinevad aurutihedused ja neid kasutatakse erienvatel tingimustel.

Tee kõik põrandad nagu sa juba tegid , lihtsalt tuuletõkke plaate paigaldades kasuta vahu asemel neutraalsilikooni. Oluline on, et sa suudad kõik praod enamvähem sulgeda , sest ka 1m pikk millimeetrine pragu on üsna suure pindalaga auk konstruktsioonis. Sa ei ole muidugi maininud palju sul seal põranda all tuulutusruumi on, mida tihedamaks sa seda konstruktsiooni teed seda parem tuulutus peab olema põranda all.
Külaline
külaline

keemik kirjutas:Kiilto masa on mugavam kasutada, liimib paremini, on elastsem ka minu arust. Endal kasutasin ka bituumenlinti alumiinium kattega.
hea, kui rahakott on puuga seljas :) palju maksab tuub kiilto masa ja palju neutraalsilikoon, palju sul kulus ennem, kui otsustasid hakata teipidega mässama?
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Laiad vuugid bituumenlindiga, plaatide åhenduskohad ja muud kitsad vuugid massaga.
Vasta