tundub ehk miljonäride teemana?
Asi on selles, et kavatsen maja hakata ehitama, peres on üks inimene ratastoolis ja teine käib küll trepist, kuid talle on see ilmselgelt raske ja vastumeelne (mõlemad eakad inimesed). Kindlasti oleks esimene reaktsioon, et tuleb ühekordne maja ehitada. ilmselt kõige mõistlikum lahendus. Ühekordse maja ehitamine on kindlasti kallim, lisaks sellele võib krunt piirangud seada. Hakkasin siis uurima, et mis ja kuidas liftidega on.
Ma ei ole mingi liftiekspert, aga kirjutan, mis ma leidsin. Enamus odavamatest liftidest on kiirusega 0,15 m/s. See ei ole selline lift, millega terve inimene tahaks ühelt korruselt teisele liikuda minu meelest. Mõtlesin siis, et küsin mõne pärislifti hinda ka. Ma ei nimeta siin tootjat, aga kinnitan, et Eestis on neil esindus ja tegemist on globaalse haardega firmaga. Ilmselt olete isegi nende liftidega sõitnud. Nad pakkusid mulle hinna, kui ise ehitan šahti, see oli 18 000 eurot +käive, mudel oli 320 kg kandevõimega, mõeldud neljale inimesele ja kahte versiooni oli neil kiirust 0,6 m/s ning 1 m/s.(ma leian, et 0,6 m/s on juba piisav küll). Minu kriteeriumiks oli, et lifti mahuks ratastool+hooldaja. Nad soovitasid 400 kg ja viiele inimesele mõeldud lifti, mis olevat ainult natuke kallim. (uks 80 cm laiune 70 cm asemel). Hind sisaldas paigaldust ja automaatselt liikuvaid uksi, kuid ei sisaldanud uste palede paigaldust. See siis ainult kahe peatusega liftile. Liftikabiini viimistluseks olid neil erinevad standardlahendused, roostevaba, erinevat värvi metall jne. Kabiin nupud jne näeb minu meelest väga viisakas välja. Invaliftid jätavad kuidagi säästukate mulje. See ei ole minu jaoks võileivaraha, aga ma kindlasti kaalun seda varianti ja räägin projekteerijaga. Isegi, kui peaksin meelt muutma, saab šahti kasutada riietekapina. Ahjaa, selle mudel puhul, peab šaht algama, 1100mm esimese korruse põrandast madalamal ja lõppema kõrgemal viimase korruse põrandast 3400 mm. (see tähendab vähemasti 80 cm kõrgust pööningut eeldusel, et toa kõrgus on 2,4 meetrit ja vahelae talad on 20 cm, vundamendi ehitusel tuleb ka šagti sügavusega arvestada). Mõtlesin, et jagan. Igasugune kriitika oodatud.