Liikumianduriga valgusti anomaalia

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
külaline1988
külaline

Liikumianduriga valgusti anomaalia

Lugemata postitus Postitas külaline1988 »

Ostsin Bauhofist sellise liikumisanduriga valgusti trepikoja valgustamiseks: http://www.bauhof.ee/prozektor-led-10w- ... -must.html

Katsetasin seda kodus ja seal töötab nagu vaja. Trepikojas aga ei tööta. Juhtmeotsad ühendasin õieti, pruuni juhtmeotsa faasiga, sinise neutraaliga. Peale ühendamist andur liikumise peale ei reageeri ja lamp ei sütti ei hämaras ega pimedas.
Indikaatorkruvikeerajaga kontrollisin ühendusklemmide otsast nii sisenevat faasi otsa kui ka väljuvat neutraali otsa. Mõlematel otstel indikaator helendas. Algul pani mind imestama see, et väljuval neutraali klemmil indikaator helendama hakkas, kuid see vist on normaalne kuna andur ju tarbib pidevalt vähest voolu võimis.

See on ju nii lihtne ühendus, mille pagana pärast ta ei tööta? Võtsin siis selle trepikoja seinalt maha ning kontrollisin jälle kodus ja töötab nagu vaja.

Kas keegi teab kas need andurid on millegi suhtes kapriissed?
Trepikoja juhtmestik on umbes 35-40 aastat vana nõuka alumiinium. Vanad juhtmed ja ilmselt juba kehva isolatsiooniga. Ühendasin mõlemad juhtmeotsad tarbijast lahti ja kui puudutasin indikaatoriga ainult neutraali otsa, siis indikaator hakkas kergelt helendama. Ma ei tea kas see on niiskusest või siis on selle vana jutmestiku isolatsioon liiga hõre ning vool lekib. Või on mingi muu kala seal.
Võibolla siis see asjaolu ei meeldi valgusti andurile?

Ehk on kellegil mingeid soovitusi?
külaline1988
külaline

Re: Liikumianduriga valgusti anomaalia

Siin foorumiteemas kirjutatakse et need liikumisanduritega valgustid ei tööta läbi lüliti...???
http://www.elfafoorum.ee/threads/27019- ... kumisandur.
No lüliti on mul seal küll vahel jah. See oli vana trepikoja lambi sisse-välja lülitamiseks. Ma mõtlesin et see on isegi lisaväärtus, kuna sellest saab ju andurlambi üldse täiesti välja lülitada.
Ma arvan et see lüliti jutt tolles foorumis on jama. Lüliti pole muud kui katkestatud elektrijuhe. See ei puutu küll asjasse. Pigem on asi vanades juhtmetes või voolus endas. Vbl sellele andurile ei meeldi seal miski mida ma veel ei taipa.
Sai reguleeritud kõiki kolme regulaatorit küll ühte-, küll teistpidi, kodus töötab, trepikojas mitte.
simpson off
külaline

Lugemata postitus Postitas simpson off »

Vaata testri või proovilambiga, et seal klemmidel on reaalselt 230V ja kõik peaks pelama, indikaatorkruvikas on kruvikas.
risto2690
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas risto2690 »

Äkki pole ikkagi neutraali. Indikaator võib näidata induktsioon voolu. Testi multimeetriga, saad 100 % kindla vastuse. Lüliti kindlasti pole takistuseks. Mul endal sarnasel kombol lüliti vahel.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ma ei tea, mida on kirjutatud LED-prose paigaldusjuhendisse, aga halogeenprose omas oli küll kirjas, et lüliti peab vahel olema.

Urmas
saladeko
külaline

Lugemata postitus Postitas saladeko »

Äkki ikka kaitselüliti?
külaline1988
külaline

Eh, aitäh vastuste eest. Järgmine kord kui sinna lähen siis võtan testri kaasa.
Eks ma katsetan seal edasi. Valgusti ise on töökorras. Küll ma selle seal trepikojas ka tööle panen.
Külaline
külaline

ega see vana :scratch: olemasolev trepikojavalgustus nonde pneumonuppudega või trepikojareleedega ei töötanud?
külaline1988
külaline

Külaline kirjutas:ega see vana :scratch: olemasolev trepikojavalgustus nonde pneumonuppudega või trepikojareleedega ei töötanud?
Hm, sa vist mõtled pneumonuppude all neid nõuka ajal kasutatavaid viitega lüliteid, millel minuteada vist oli pisike, väikese auguga kummipall sees, mis siis aegamööda õhuga taas täitudes mingi aja pärast kontakti katkestas? Siis ei, sellist nuppu seal ei ole.

Küll aga on sellel lülitil tõesti vahel mingisugune imelik jubin. Kui lüliti katte maha kruvisin, siis oli seal ühe juhtme ja lüliti kinnituse vahel mingi takisti moodi ümar jubin. Ma ei ole kunagi varem näinud, et midagi sellist oleks mõne lihtsa lüliti sees. No üks traat läks sinna sisse ja teiseltpoolt tuli traat välja. Ei leia ka googlest selletaolist pilti praegu. Võibolla midagi sellesarnast,
http://www.upload.ee/image/5461465/1Takisti.jpg
kuid tollel läks traat ühelt poolt sisse ja teiselt poolt välja.
Kui jälle sinnakanti satun siis teen sellest pildi. Ma ei pidanud seda esimeses postituses vajalikuks mainida kuna ma ei usu et see jubin selle andurlambi tööd kuidagi mõjutab. Tavaline 15W lamp ju põleb seal. Järelikult vool on olemas. Ja ega ma praegu ka ei tahaks uskuda et see seal mingit mõju avaldab.
A.S.
külaline

Lugemata postitus Postitas A.S. »

külaline1988 kirjutas:ja lüliti kinnituse vahel
Äkki selgitad vähekene täpsemalt, mida selle all mõtled?

Külaline
külaline

Huumlambiga surunupplüliti ja trepikoja automaat kilbis?
külaline1988
külaline

Googeldasin seda Huumlambiga surunupplülitit ja näha on, et see asi see seal ei ole.
Googlest leidsin mingi selletaolise pildi, mis võiks olla selle jublaka sarnane: http://img2.okidoker.com/c/1/8/0/80059/ ... 0503_2.jpg

Vajadus tekkis sellest, et hiljuti mu tuttav vanem naine komistas pimedas teiselt korruselt laskudes ja nikastas kukkudes käe. Et tulla teiselt korruselt alla, selleks tuleb see trepikoja valgusti enne välja lülitada et see põlema ei jääks ja nii tekibki olukord, kus trepist laskumine toimub kottpimedas.
Homme keeran lüliti katte maha jälle ja kruvin selle väikese takisti taolise jublaka sealt välja. Ehk on sellel mingi markeering peal ja mine sa tea,vbl on see mingi muu asi seal lüliti klemmide vahel, diood vms.

Kui see ongi mingi diood, siis mille jaoks seda sellises kohas tarvis peaks minema? Kas selliseid asju üldse kasutataksegi lülitite klemmide vahel?

Lüliti ise on vanaaegne, tavaline sisse-välja lülitusega. Kui ma nüüd õigesti mäletan, siis olid sellel lülitil 3 ühendulklemmi, millest kahel olid juhtmeotsad külge kruvitud ja kolmandal oligi see diood võimisiganes aga ma ei näinud millega oli ühendatud selle dioodi teine ots (see jäi toosi taha varju). Aga arvatavasti oli toosi taga mingi juhtme külge joodetud.,ja teised klemmide külge olid lihtsalt juhtmeotsad kruvitud.

Eks homme selgub. Võtan multimeetri kaasa ja kontrollin seal kõik üle nagu vaja. Lihtsamaid elektritöid olen teinud,kuid ausaltöelda multimeetriga ma varem tööd teinud ei ole. Looodan et ma seda kogemata läbi ei kõrveta: http://www.upload.ee/image/5470524/DSC06952.JPG

Tahaks selle asja seal ikka korda saada, ei taha et keegi teine veel seal pimedas enda raskete puukorvidega koperdaks.
külaline1988
külaline

A.S. kirjutas:
külaline1988 kirjutas:ja lüliti kinnituse vahel
Äkki selgitad vähekene täpsemalt, mida selle all mõtled?

Homme teen sellest fotod. Kahjuks pole ma elektriasjanduses piisavalt pädev ja ei oska päris täpset sõnastust.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

See lollus on ikka masendav. Sa ei tea asjast mitte sittagi, isegi tunnistad seda ja ikka lähed torkima, et äkki hakkab hea ? Mis selle jura mõte on ?
külaline1988
külaline

Mõõtsin seal juhtmeotstel voolu ära. 218 näitas ilma millegita. Kui ühendasin selle sensorlambi sinna külge, siis näitas 530. Mina ei tea, miks. Selle juhtme otsas see sensorlamp igatahes tööle ei hakanud. Võtsin siis kõrvalt harutoosist uue juhtmega voolu ja lamp hakkas tööle.
Kui kedagi huvitab siis lisasin foto sellest lülitist, millel on see imelik jubin vahel. Mis see on seda mina ei tea. Ehk keegi targem teab. Lüliti kolmest ühendusest ülemine on kasutamata. Alumisel parempoolsel on see jubin vahel mis on teisest otsast joodetud juhtme otsa külge.
http://www.upload.ee/image/5475108/DSC06955.JPG
http://www.upload.ee/image/5475111/DSC06954.JPG

Minupärast võib selle teema nüüd ära lõpetada. Sain oma lambi tööle. Selle lüliti, ning selle kohta, miks näit oli 530, ma siit foorumist niikuinii vastust ei saa.
A.S.
külaline

Lüliti sees võib olla diood, mis on ühendatud lülitiga ning lambiga järjestikku. Seda selleks, et hõõglamp läbipõlemata kauem vastu peaks. Ja läbi dioodi toites ei peagi liikumisandur tööle hakkama. Aga markeering pole näha, ühendusskeem pole näha, seega on tegemist lihtsalt oletusega.

Mis aga pingesse puutub, siis odav tester näitabki mittesiinuselise pinge korral täiesti suvalisi numbreid, see lihtsalt on nii. Tahad tegelikku pinget teada, osta tester, millele on TrueRMS peale kirjutatud.

Külaline
külaline

A.S. kirjutas:Mis aga pingesse puutub, siis odav tester näitabki mittesiinuselise pinge korral täiesti suvalisi numbreid, see lihtsalt on nii. Tahad tegelikku pinget teada, osta tester, millele on TrueRMS peale kirjutatud.

Mittesiinuseline pinge? Mitu siinust alalispingel on?
A.S.
külaline

Momendil ei olnud probleem mitte patarei/aku pinge mõõtmisega, sellega saaks odav tester tõesti üsna edukalt hakkama. Ehk siis konkreetsele testrile sobiks kas pulsatsioonivaba alalispinge või moonutustevaba siinuseline vahelduvpinge, seal trepikojas polnud valgusti kaabli otstel paraku kombagi neist.

ping
külaline

Lugemata postitus Postitas ping »

Lüliti küljes paistab olema NL ajal väga levinud diood - D7 või D226.
:hello:
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Ühte pidi põles lamp poole võimsusega (siinuse üks pool) ja teistpidi siis nö täie võimsusega.
külaline1988
külaline

A.S. kirjutas:Lüliti sees võib olla diood, mis on ühendatud lülitiga ning lambiga järjestikku. Seda selleks, et hõõglamp läbipõlemata kauem vastu peaks. Ja läbi dioodi toites ei peagi liikumisandur tööle hakkama. Aga markeering pole näha, ühendusskeem pole näha, seega on tegemist lihtsalt oletusega.

Mis aga pingesse puutub, siis odav tester näitabki mittesiinuselise pinge korral täiesti suvalisi numbreid, see lihtsalt on nii. Tahad tegelikku pinget teada, osta tester, millele on TrueRMS peale kirjutatud.

Tänan tasuta info eest!
Youtubes on selle kohta selgitvaid videoid, mis on TrueRMS multimeeter. Tundub olevat liiga kallis asi sellele kes kasutaks seda korra-kaks aastas.

Arvatavasti siis oligi seal lülititil vahel see diood millest ülalpool juttu on. Ma ei viitsinud tollal hakata seda lülitit seina seest välja kruvima, et paremet fotot saada (kahe poldi lahtikruvimine on ju nii vaevarikas, eksole)

Vbl nii ongi parem kuna jätsin sinna alles ka selle vana lambi, mis seal enne oli. Kui andurlamp peaks kunagi läbi kärssama siis saavad nad vahepeal seda vana valgustit kasutada.
Vasta