Muidugi on lihtne öelda, et pole selgeltnägija ja kes seda võiks teada, aga siiski ehk leidub keegi, kes viitsib kaasa mõelda.
Olukord siis selline, vana suur palkmaja, millele sai laastukatusele asemele (kohati peale) pandud eterniitkatus nii umbes 25 aastat tagasi. Kuna laastukatus kohati läbi laskis juba, on siin-seal seinapalgid pehkinud. Mingit jätkuvat seeneelu neis pole, lihtsalt kandevõime on selline... mitte just suur, eks. Katusevahetuse aegu said kõik pehkinud sarikad ära vahetatud ja kuna maja on suur (ca 11x18 m), siis on katus suur ja sarikad võimsad palgid ja nende vahed suured. Aga paraku, pole iga koha peal seda seinatuge, kuhu sarikas toetub, minu jaoks usaldusväärselt palju. Senimaani pole midagi silmnähtavalt kuhugi vajunud, niipalju kui mäletan (ca 20 aastat), aga eemalt vaadates on katusehari viltu küll, võibolla oli algusest peale, võibolla vajus kohe peale katuse vahetamist. Alumised kahtlased seinapalgid on küll vahetatud, aga ülemisi väga ei tahaks vahetada, ülemistes palkides on pehmeid kohti üsna lokaalselt ca 1,5 m lõigul (otse selle koha all, kus vana laastukatus läbi lasi).
Nüüd on aeg vaikselt katusevahetusele mõtlema hakata ja kaalun eterniidi ning kivikatuse vahel. Jah, räägitakse küll, et lumi on see põhiline raskus, aga mul on katuse kalle päris suur ja reaalselt pole siin ka lumerohketel talvedel üle 5-7 cm lund peal püsinud. Mis siis parem variant oleks? Või annab sarikaid kuidagi täiendavalt toestada? Arvestada tuleb lisaks maainimese õhukese rahakotiga...
Ja ehk oskab keegi anda hinnangu umbes mis protsent (veerand, pool?) katusevahetuse hinnast võiks olla tööraha? Arvestades seda, et tuleb esmalt vana eterniit maha võtta, laastukatuse jäänused koos roovidega ära võtta ja kõik muu uus panna, sh roovid (kuigi, enamus roovidest on ok, aga ma ei tea, kas on otstarbekas neid laastudest puhastada ja tagasi panema hakata).
kas kivikatus on liiga raske?
-
- külaline
- Robi 1
- Ehituspenskar
- On tänanud: 190 korda
- On tänatud: 220 korda
-
- külaline
Re: kas kivikatus on liiga raske?
Lugemata postitus Postitas maainimene »
Ise ei taha seepärast teha, et ei taha suvi aega katuseta elada. Paraku pole ka sellist sugulaste-tuttavate ringi, kust reaalselt tuleks töökäsi abiks. Ise käisin küll kümmekond aastat tagasi mitu ilusat suvepäeva jutti sugulase katusel istumas ja kivikatust ladumas, täiesti tasuta pealegi. Olin lihttöölise rollis, maksumusest jms asjakorraldusest ei teadnud midagi, öeldi, et need kivid tuleb sinna vedida ja nii ja nii panna ja nii ma täpselt tegingi... Hiljem käisin neil veel maja värvimas, aga egas nemad on hõivatud inimesed.
Muidu teeks küll ise, aga kahtlen, et vaid kahekesi suudame mõistliku ajaga töö ära teha, Eestimaa suvi on ju säärane kahtlane ka, ei oska mina ette ennustada, et nüüd on vähemalt 3 nädalat kuiv ja et selleks ajaks mõlemil puhkused ning materjal olemas.
Muidu teeks küll ise, aga kahtlen, et vaid kahekesi suudame mõistliku ajaga töö ära teha, Eestimaa suvi on ju säärane kahtlane ka, ei oska mina ette ennustada, et nüüd on vähemalt 3 nädalat kuiv ja et selleks ajaks mõlemil puhkused ning materjal olemas.
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu