maakaabel

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
joppmatt
külaline

maakaabel

Lugemata postitus Postitas joppmatt »

Sain minagi sel suvel suvilasse elektriliitumise ja ei pea enam generaatoriga mässama. Liitumiskilp krundi piiril tee ääres. Majas tegi elektrik korraliku paigaldise koos kilbiga. Siis oli minu küsimus maakaabli kohta, elektrik arvas, et AXPK4g16 ja sellele sain ka siit foorumist kinnitust. Kui inspektor tuli üle vaatama ei sobinud see kaabel kuidagi. Kaevasin selle välja ja panin CYKY- J 5X6 (NKT) liitumine on 10 A ja kaugus liitumiskilbini 18 meetrit. Maandus ja neutraal tulevad mõlemad liitumiskilbist. Siis sain ka elektri sisse. Milles siin point, kas mingid uued nõudmised!
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Re: maakaabel

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

AXPK4G16 sobib nende tingimustega suurepäraselt. Millega inspektor oma äraütlemist põhjendas ?
Ja maandus tuleb ikkagi endal teha, liitumiskilbi oma kasutada ei tohi.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

joppmatt kirjutas:ei sobinud see kaabel kuidagi ... kas mingid uued nõudmised!
Seda mittesobimise põhjust tahaks küll teada.
tarm_
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tarm_ »

Ehk selle pärast, et maandus pidi minema kilpi, aga ostetud oli 4-sooneline kaabel. Vaja oli lihtsalt 5-soonelist. Viimasel ajal on mitmelt poolt olnud kuulda 5-sooneliste kasutamist, seega mingitel juhtudel on vist ikkagi lubatud kasutada liitumiskilbi maandust. Ehitusaegse ajutise kilbi paigaldas Eesti Energia mulle endale ka 5-soonelisega.
ping
külaline

Lugemata postitus Postitas ping »

tarm_ kirjutas:Ehk selle pärast, et maandus pidi minema kilpi, aga ostetud oli 4-sooneline kaabel. Vaja oli lihtsalt 5-soonelist. Viimasel ajal on mitmelt poolt olnud kuulda 5-sooneliste kasutamist, seega mingitel juhtudel on vist ikkagi lubatud kasutada liitumiskilbi maandust. Ehitusaegse ajutise kilbi paigaldas Eesti Energia mulle endale ka 5-soonelisega.
On on. Juba 7a tagasi tehti mulle niimoodi 5 soonelise kaabliga. Inspektorid on üle vaatanud ja võrguettevõttega korras.
Ise arvasin ka alati, et maja alune maandus on hea aga seal on üks nüanss mille pärast muutsin arvamust. Kuigi igat objekti tuleb eraldi vaadata.
:hello:
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas:maja alune maandus on hea aga seal on üks nüanss mille pärast muutsin arvamust
Mis nüanss see siis on?
Kallle
külaline

Lugemata postitus Postitas Kallle »

ping kirjutas:
tarm_ kirjutas:Ehk selle pärast, et maandus pidi minema kilpi, aga ostetud oli 4-sooneline kaabel. Vaja oli lihtsalt 5-soonelist. Viimasel ajal on mitmelt poolt olnud kuulda 5-sooneliste kasutamist, seega mingitel juhtudel on vist ikkagi lubatud kasutada liitumiskilbi maandust. Ehitusaegse ajutise kilbi paigaldas Eesti Energia mulle endale ka 5-soonelisega.
On on. Juba 7a tagasi tehti mulle niimoodi 5 soonelise kaabliga. Inspektorid on üle vaatanud ja võrguettevõttega korras.
Ise arvasin ka alati, et maja alune maandus on hea aga seal on üks nüanss mille pärast muutsin arvamust. Kuigi igat objekti tuleb eraldi vaadata.
MIS NÜANSS SEE SELLINE ON !
elektritööd
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas elektritööd »

Tahaks ka teada mis nüanss siis see selline on?!?!
Januž
külaline

Lugemata postitus Postitas Januž »

Mingit nüanssi ei saa olla. Elektrilevi ei luba mastimaandust kasutada. Ja palun selle inspektori pädevuse tunnistuse number.
ping
külaline

Lugemata postitus Postitas ping »

Lühidalt ei oska ja pikaks artikliks pole praegu aega, tööd ootavad.
Headand
külaline

Lugemata postitus Postitas Headand »

Ping on troll
AGU666
külaline

Lugemata postitus Postitas AGU666 »

Kui maandus ei saa organiseerida näiteks kliendi kilbil siis ELV lubab kasutada AJ maandus.
Näiteks kunagi ehitasime AJ Vändra piirkonnas. Puurisime 40m sügavuse augu aga ikka välja ei tule number mis vaja oli.
Sõltub pinnases.
joppmatt
külaline

Äkki oligi asi pinnases, ehitis asub mändidega kaetud kallakul, millel kaevates on 15-20 cm mingit mullamoodi asja ja edasi ilus liiv.
hmm ,,,,
külaline

Lugemata postitus Postitas hmm ,,,, »

kunagistest Ristheina loengutest on mulle meelde jäänud põhimõte et kõikvõimalikke maanduseid omavahel kokku ühendades saab asi ainult paremaks minna, vähemalt madalpingepaigaldises (siinkohal alajaana kõrgepingepoole jätaks igaks juhuks mängust välja),

Seega majale igal juhul omaette maandus, kuid miks seda võrgu maandusega kokku ühendada ei tohiks?

Kui PEN lahutamine tehakse majas, siis on need PEN juhi kaudu niikuinii kokku ühendatud? Vähemalt tööolukorras.?
Kui PEN lahutamine on tehtud liitumiskilbis, siis on need ju majast tuleva PE juhi (ja PE-N) silla kaudu kokku ühendatud ?
Kui need kaks maandust pole kokku üldse ühendatud, siis on tegemist TT juhistikuga ...

:scratch:
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Pigem omandi ja ohutuse küsimus. Et igaüks ei läheks võrguettevõtte vara torkima ja kogemata veel masti maandust või PEN-i lahti ei ühendaks. Sellepärast ei tehta PEN lahutust ka liitumiskilbis.
joppmatt
külaline

[quote="hmm ,,,,"]kunagistest Ristheina loengutest on mulle meelde jäänud põhimõte et kõikvõimalikke maanduseid omavahel kokku ühendades saab asi ainult paremaks minna, vähemalt madalpingepaigaldises (siinkohal alajaana kõrgepingepoole jätaks igaks juhuks mängust välja),

Seega majale igal juhul omaette maandus, kuid miks seda võrgu maandusega kokku ühendada ei tohiks?

Kui PEN lahutamine tehakse majas, siis on need PEN juhi kaudu niikuinii kokku ühendatud? Vähemalt tööolukorras.?
Kui PEN lahutamine on tehtud liitumiskilbis, siis on need ju majast tuleva PE juhi (ja PE-N) silla kaudu kokku ühendatud ?
Kui need kaks maandust pole kokku üldse ühendatud, siis on tegemist TT juhistikuga ...

PEN lahutamine on tehtud liitumiskilbis, see oli juba enne tehtud, kui ma kaablikraavi kaevasin, ainult siis ma ei vaadanud sinna postamenti. Seal on ka näha, et üks maandus(KO-RO otsaga) jookseb selle kollase jämeda toru all, milles on elektrilevi kaabel ja teine on kilbi põhast maa sisse minev varras ja need on mingi klambriga kokku pressitud.
Vasta