Milline küttesüsteem uuele majale (200m2)?

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Kasutaja avatar
JyriPaike
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 3 korda

Re: Milline küttesüsteem uuele majale (200m2)?

Lugemata postitus Postitas JyriPaike »

Vaakumkollektori tootlikuse andmed Tartumaal:
vaakumkollektor 2013-2015
vaakumkollektor 2013-2015
vaakumkollektor 2013-2015.jpg (140.25 KiB) Vaadatud 4628 korda
Ehk pakuvad huvi.
Unkas
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas Unkas »

rokikas kirjutas:
Unkas kirjutas: Hetkel saan anda 3 plaatkollektoriga ja 300l akupaagiga komplekti kohta andmed kuude kaupa.
Kui suur on teoreetiline aastatoodang ning kui palju see komplekt maksab?
Teoreetiline aastatoodang peaks olema 2700 kWh (sertifikaadi järgi), praktika näitab +20% suuremat tootlikust (eelmine aasta 3600 kWh, sel aastal peaks tulema vähemalt 3200 kWh).
3 plaatkollektoriga ja 300 l akupaagiga komplekt maksab 2100 €
Pilt
http://smartac.eu/3tlpac-300/
300 l akupaagi puhul võib kasutada kolme kollektori asemel (absorberi pindala kokku 5,46 m2) ka kahte suuremat kollektorit (absorberi pindala kokku 4,72 m2) ja siis on komplekti hind 200 € soodsam, lisaks ei pea ostma katuseraami kolmandale kollektorile.
Vali Hewalex päikesekütte seadmed http://smartac.eu/
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Numbrid on ju ühest küljest kenad aga ... ikka kipub mõte jõudma sinna et 300l. boilerisse "mahub" ~11 kWh soojust (tõstame 300l.vee temperatuuri ~35C pealt 65C peale) aga ülejäänud "päevatoodang" ...
Sobivam oleks see süsteem nagu kohta kus päeval rohkem tarbimist, eramus enamus tarbimist ilmselt õhtul ja hommikul. Või kortermaja soojasõlme. Ainult et siis tuleb ka tasuvusaja arvestamisel lähtuda kaugkütte hinnast. Näiteks Sauel see hetkel 0,076 €/kWh.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Suvel puhkusel, reisil olles on tarbimine null, nii poolteist kuud, bassein puudub, arvuta kuidas tahad, täitsa kasutu ost oleks, ainuke mõte naabrist parem olla. :banghead:
rein113
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 57 korda
On tänatud: 41 korda

Lugemata postitus Postitas rein113 »

Ma ei pretendeeri siin mingile pühale tõele: kas olete mõelnud, et kui maja ööpäevane energiavajadus õnnestuks varuda elektrivõrgust 4h jooksul, kui energia hind on 0,007€ kkm, ja L-P peaaegu 24h (OK, lisanduvad ülekande- ja vajadusel amperaažitasu, jmt), siis kas akumulatsioonivõimalusega elekterküte ei oleks kõige ratsionaalsem küttesüsteem elamule?

Pole katlakütja vaeva ja ajakulu, pole küttehoidlat, küttekollet ega korstent, pole vaja muretseda lume, tuule või kesksuvel ülemäärase päikeseenergia pärast.
Võta arhitekt. Tuleb odavam.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

Unkas kirjutas:
rokikas kirjutas:
Unkas kirjutas: Hetkel saan anda 3 plaatkollektoriga ja 300l akupaagiga komplekti kohta andmed kuude kaupa.
Kui suur on teoreetiline aastatoodang ning kui palju see komplekt maksab?
Teoreetiline aastatoodang peaks olema 2700 kWh (sertifikaadi järgi), praktika näitab +20% suuremat tootlikust (eelmine aasta 3600 kWh, sel aastal peaks tulema vähemalt 3200 kWh).
3 plaatkollektoriga ja 300 l akupaagiga komplekt maksab 2100 €
Pilt
http://smartac.eu/3tlpac-300/
300 l akupaagi puhul võib kasutada kolme kollektori asemel (absorberi pindala kokku 5,46 m2) ka kahte suuremat kollektorit (absorberi pindala kokku 4,72 m2) ja siis on komplekti hind 200 € soodsam, lisaks ei pea ostma katuseraami kolmandale kollektorile.
Et saada aastas teoreetiline 3200 kW*h soojusenergiat, tuleb investeerida 2 100 EUR. kW*h hinnaks seega 0,656 EUR kW*h. Ning see energia KÕIK ära tarbida, mis nagu viidatud, ei ole võimalik. Et saada sama kogus energiat pelletetitest ja just SIIS kui vaja, mitte siis, kui rannas peesitan, saan kW*h soojusenergiat kätte 0,03 EUR kW*h.
Miks peaksin investeerima 2 100 EUR? :banghead:
Unkas
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Rostfrei kirjutas:
Unkas kirjutas:
rokikas kirjutas: Et saada aastas teoreetiline 3200 kW*h soojusenergiat, tuleb investeerida 2 100 EUR. kW*h hinnaks seega 0,656 EUR kW*h. Ning see energia KÕIK ära tarbida, mis nagu viidatud, ei ole võimalik. Et saada sama kogus energiat pelletetitest ja just SIIS kui vaja, mitte siis, kui rannas peesitan, saan kW*h soojusenergiat kätte 0,03 EUR kW*h.
Miks peaksin investeerima 2 100 EUR? :banghead:
Minu arvates on lähteandmetes mõningad puudused - ühel juhul läheb arvesse terve küttesüsteem (2100 €) ja teisel juhul ainult energia allika ( pelleti) hind. Ma arvan, et see pelletigraanuli kott ilma kütteseadmeta eriti soojusenergiat ei anna.
Kui ainult otseseid kulusid arvestada siis on pellet ikka tohutu röövel 0,03 €/ kWh hinnaga, sest päikesekütte puhul on hind ligi 5x odavam.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Et päike kütab meie kliima vöötme maja talvel ja suvel, ning lisa kütteallika väljaehitusse ei ole vaja investeerida? Ehk siis viskan 2100 EUR katusele kola ning voila - aasta ringi küte olemas? Tahan ka sellist asjandust. :jooma
Külaline
külaline

Rostfrei kirjutas:Et päike kütab meie kliima vöötme maja talvel ja suvel, ning lisa kütteallika väljaehitusse ei ole vaja investeerida? Ehk siis viskan 2100 EUR katusele kola ning voila - aasta ringi küte olemas? Tahan ka sellist asjandust. :jooma
eks ta natuke kahtlane ole, eriti just energia ülejäägi kohapealt, aga selle 2100 teooria sees oli vist tenn akupaagis mis päikseta perioodid katab.
Unkas
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Rostfrei kirjutas:Et päike kütab meie kliima vöötme maja talvel ja suvel, ning lisa kütteallika väljaehitusse ei ole vaja investeerida? Ehk siis viskan 2100 EUR katusele kola ning voila - aasta ringi küte olemas? Tahan ka sellist asjandust. :jooma
Nii ma päris ei väitnud, lihtsalt arvestuse alus oli minu arvates vildakas. Kui võtta pelletkatla süsteemi maksumus ka arvesse, siis energia hind oleks ju teine.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma investeerin hoone kütte süsteemi teatud summa, et tagada aasta ringne soojusenergia saadavus, pelleti puhul siis 0,03 EUR kW*h. Ning ma saan seda energiat just siis ja just nii palju, kui mul vaja. Nüüd investeerin VEEL 2100 EUR, et saada suvel soojusenergiat, millest ei ole võimalik 100% ära kasutada ning mille saadavus ei sõltu minust. Minu küsimus - milleks? Milleks ma pean investeerima 2 100 EUR, kui on saadav soojusenergia hinnaga 0,03 EUR / kW*h? Siit ka minu arvutuskäik saadava energia hinna kohta.
Külaline
külaline

Rostfrei kirjutas:Ma investeerin hoone kütte süsteemi teatud summa, et tagada aasta ringne soojusenergia saadavus, pelleti puhul siis 0,03 EUR kW*h. Ning ma saan seda energiat just siis ja just nii palju, kui mul vaja. Nüüd investeerin VEEL 2100 EUR, et saada suvel soojusenergiat, millest ei ole võimalik 100% ära kasutada ning mille saadavus ei sõltu minust. Minu küsimus - milleks? Milleks ma pean investeerima 2 100 EUR, kui on saadav soojusenergia hinnaga 0,03 EUR / kW*h? Siit ka minu arvutuskäik saadava energia hinna kohta.
sa saad valesti aru ta pakub seda süsteemi tühjale kohale kus ei ole veel ühtegi küttesüsteemi, põhi/lisaküte oleks tenn akupaagis
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:
Rostfrei kirjutas:Ma investeerin hoone kütte süsteemi teatud summa, et tagada aasta ringne soojusenergia saadavus, pelleti puhul siis 0,03 EUR kW*h. Ning ma saan seda energiat just siis ja just nii palju, kui mul vaja. Nüüd investeerin VEEL 2100 EUR, et saada suvel soojusenergiat, millest ei ole võimalik 100% ära kasutada ning mille saadavus ei sõltu minust. Minu küsimus - milleks? Milleks ma pean investeerima 2 100 EUR, kui on saadav soojusenergia hinnaga 0,03 EUR / kW*h? Siit ka minu arvutuskäik saadava energia hinna kohta.
sa saad valesti aru ta pakub seda süsteemi tühjale kohale kus ei ole veel ühtegi küttesüsteemi, põhi/lisaküte oleks tenn akupaagis
See on hea vabandus :yahoo:
ping
külaline

Lugemata postitus Postitas ping »

Mehed olge mõistlikud, jäägem teemasse.
Ega siis vesikütte paneele väga maha teha ka ei maksa.
Need on täitsa omal kohal kui elamine tarvitab suvel ka palju soojusenergiat. Näiteks on kasutusel "Hansgrohe reindužž" mille veetarve on 50L/min või isoleerimata välibasseinid või vannilembesed lapselapsed.
Mul mitu tuttavat majapidamist mõnikümmend aastat tagasi ehitatud majadega kus (soojustuseta) keldris põrandaküttega saunad, puhkeruumid, spordisaalid ja isegi paarkümmend ruutmeetrit paneelipinda suudavad need ilma lisakütteta soojana hoida ja keemamineku ohtu pole.
Pöörakem tähelepanu sõnale "väike küttetarve" tänapäevases mõistes.
Kui ma 20 aastat tagasi tahtsin tartus maja osta ja käisin järjest pakutavaid maju läbi siis tähendas "väike küttetarve" küttekulu alla 2 ZIL koormat kivisütt talveks ehk alla 12 tonni aastas.
Kaasaegsele pensiononieelikule kes ehitab omale väikse/ökonoomse maja pensionisambaks, sellele vesipaneelid on ebarentaabel, aga kui ta arvestab lastelaste veemõnudega on asi omal kohal.
Nii et olgem tolerantsed ja püüdke ka naabrimehe energiatarbest arusaada ja mitte vaadata kõike ainult enda seisukohast.
Näiteks minu arusaam energiakulutamisest on hoopis erinev kui minu naisel.
:hello:
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

ping kirjutas:
Sama siin.
Tuli valida kahe vahel, kas energialaristamisega nõustuda või võtta uus naine :grin:
officer
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 19 korda
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas officer »

ping kirjutas: Näiteks minu arusaam energiakulutamisest on hoopis erinev kui minu naisel.
...mul juba neljas naine :D
Unkas
Korralik postitaja
Korralik postitaja

ping kirjutas:Need on täitsa omal kohal kui elamine tarvitab suvel ka palju soojusenergiat. Näiteks on kasutusel "Hansgrohe reindužž" mille veetarve on 50L/min või isoleerimata välibasseinid või vannilembesed lapselapsed.
Täpselt naelapea pihta :clapping:
Lisamata jäi vaid see, et ühe "Hansgrohe reindužži" asemel võib neid olla ka kaks, lapsed võivad olla nii vanni kui ka basseini lembelised ning lisaks naisele võib olla veel paar pikajuukselist tüdrukut, kelle puhul on sooja vee kulu samuti hoomamatult suur :hello:
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Unkas kirjutas:
ping kirjutas:Need on täitsa omal kohal kui elamine tarvitab suvel ka palju soojusenergiat. Näiteks on kasutusel "Hansgrohe reindužž" mille veetarve on 50L/min või isoleerimata välibasseinid või vannilembesed lapselapsed.
Täpselt naelapea pihta
Lisamata jäi vaid see, et ühe "Hansgrohe reindužži" asemel võib neid olla ka kaks, lapsed võivad olla nii vanni kui ka basseini lembelised ning lisaks naisele võib olla veel paar pikajuukselist tüdrukut, kelle puhul on sooja vee kulu samuti hoomamatult suur :hello:
Ning talvistel õhtutel ja sombusel sügisel ei saagi moodsat dušši piisava soojavee puudumisel kasutada :cry:
Aga müüakse emotsioone, mitte mõistust, nõus.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: Näiteks on kasutusel "Hansgrohe reindužž" mille veetarve on 50L/min
Unkas kirjutas:ühe "Hansgrohe reindužži" asemel võib neid olla ka kaks, lapsed võivad olla nii vanni kui ka basseini lembelised ning lisaks naisele võib olla veel paar pikajuukselist tüdrukut, kelle puhul on sooja vee kulu samuti hoomamatult suur :hello:
... ja 4-5 minutit saab esimene duššitaja mõnuleda ning siis kõik koos rõõmsalt ootavad kuni midagi, olgu siis elekter või päike, jälle sinna 300 L. paaki sooja vee tekitab. See võtab aega ikka paganama kaua kui parasjagu seep silmas juhtub olema! ;)
Rostfrei kirjutas:Aga müüakse emotsioone, mitte mõistust, nõus.
:good:
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

rein113 kirjutas:Ma ei pretendeeri siin mingile pühale tõele: kas olete mõelnud, et kui maja ööpäevane energiavajadus õnnestuks varuda elektrivõrgust 4h jooksul, kui energia hind on 0,007€ kkm, ja L-P peaaegu 24h (OK, lisanduvad ülekande- ja vajadusel amperaažitasu, jmt), siis kas akumulatsioonivõimalusega elekterküte ei oleks kõige ratsionaalsem küttesüsteem elamule?

Pole katlakütja vaeva ja ajakulu, pole küttehoidlat, küttekollet ega korstent, pole vaja muretseda lume, tuule või kesksuvel ülemäärase päikeseenergia pärast.
Mõttel võib täitsa jumet olla aga ainult palju läheb maksma piisava võimsuse "tellimine" võrguettevõttelt ja kui suured tulevad tarbimisest sõltumatud püsikulud?
ffs
külaline

Lugemata postitus Postitas ffs »

Loodetavasti ei pea silmas sellist akumulatsiooni võimalust: viewtopic.php?t=39568 Need ei kipu väga hästi ära tasuma hetkel kehtivaid hindasid arvestades. Kui on mingi vesiküttesüsteem ja kütta akupaaki, siis võibolla see on veidi kasulikum. Iseenesest kui on suhteliselt väikese energiatarbimisega hoone, siis otsese elektriga kütta on hinna poolest üsna ok.
ffs
külaline

Lugemata postitus Postitas ffs »

JyriPaike kirjutas:Vaakumkollektori tootlikuse andmed Tartumaal:
vaakumkollektor 2013-2015.jpg
Ehk pakuvad huvi.

Mis selle süsteemi koguvõimsuseks nö. kirjade järgi peaks olema? Pakuks u. 2 kW?
Kasutaja avatar
JyriPaike
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Mis selle süsteemi koguvõimsuseks nö. kirjade järgi peaks olema? Pakuks u. 2 kW?[/quote]
Pakkumine üsna õige , sertifikaat annab alltoodud tulemused:
Solar keymark
Solar keymark
ILHC-5812-5830.jpg (475.91 KiB) Vaadatud 3703 korda
Kommentaariks peaks veel lisama, et paari aastaga on puud kinnistu
serval tublisti kasvanud ja hommikul ja õhtul on paneel mõned tunnid ilma päikeseta, mis
ilmselt kajastub ka numbrite vähenemiseks suveperioodil aastate lõikes.
Hetkel sai katusele veel 1, 5 kWp jagu PV paneele, mis annavad akudesse
energia katlamaja tehnosüsteemide ja õhk-vesi soojuspumba toiteks ja selle
aasta aprillist näitab mõõdik ca 400 kWh toodetud ja kohe kulutatud elektrienergiat.
JP
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ja maksab taoline täiskomplekt ...?
Kasutaja avatar
JyriPaike
Korralik postitaja
Korralik postitaja

rokikas kirjutas:
Ja maksab taoline täiskomplekt ...?
Eks hind sõltu mitmest asjaolust ja tegijad mehed on alustanud näiteks 30 x 7 eur(tyhi toru) lisanud juurde 12 V pumba ja kontrolleri ning isegi alupex 10bar/95°C torud, gofreeritud roostevabast või vasest soojusvaheti akupaaki ja seade töötab - kogu maksumus siis ca 500-800 eur. Aga kui on huvi siis võib kirjutada info@akromex.com ja saab teha pakkumise variandid. Senised tegijad , kes tagasisidet
andnud on ka kasutanud näiteks Grundfos UP15-14B/PM pumpa - vaikne ja vähese voolutarbega. JP
Vasta