Puumajas el süsteemi renoveerimine

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Ott22
külaline

Puumajas el süsteemi renoveerimine

Lugemata postitus Postitas Ott22 »

Kas on mingeid norme, kuhu ja kuidas võib 70 aastat vanas palkmajas uusi el. kaableid vedada?
Kas on lubatud siseseinale kipsplaadi alla ja toapõrandale OSB plaadi alla?
Ott22
külaline

Re: Puumajas el süsteemi renoveerimine

Pean silmas mingeid tuleohutuse või projekteerimis nõudeid.
Mingil perioodil 20 a tagasi ei lubatud renoveeritavates puumajades elektrikaableid üldse seina sisse peita.
Kas ka tänapäeval on olemas mingeid nõudeid, kuhu kaabli võib peita ja kuidas tuleb kaitsta?
Täiendav isolatsiooni toru jne.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Kõige tähtsam nõue on lisada peakaitsele 300 mA suurune RVK. Keegi nimetas seda sädemekaitseks aga sisu lihtne - RVK rakendub enne kui säde jõuab tekkida.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Palkmaja elektripaigaldise nõuded ei erine muude puit (karkass) maja nõuetest. Mingit 300mA RVK nõuet küll ei tea olevat. Kui Kalvis teab, võiks siia viite lisada. See peaks olema TT juhistike puhul (Norra ja Prantsusmaa)
Sädelemise vastane kaitse (AFDD), mida ühes teises teemas mainiti on hoopis midagi muud ja meil veel päris tundmatu:
http://www.engineerlive.com/content/arc ... ring-fires
Viimati muutis Küülaline, 31 Juul 2015, 16:46, muudetud 1 kord kokku.
Ott22
külaline

Nojah.
Uued kaablid OSB plaadi alt köögipõranda keskelt otse üle ruumi tundus liiga lihtne, selle asemel, et vanu seinasid lõhkuda. Lisaks kavas paigaldamisel kasutada 20mm isolatsiooni torusid.
Kui just keegi kruvi sisse ei lase peaks olema ohutu.

Selles mõttes ei imestaks, kui oleks mingi nõue, kuidas kaablid peavad loogiliselt asuma ja seinte sees olema vähemalt tähistatud.

RVK aga otse loomulikult.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

300 mA RVK kaitse nõue on pärit elektripaigaldiste üldisest ohutuse standardist, sealt tuleohutuse nõudest (kas keegi kahtleb et 100% puitmaja on hästi põlev ja võib süttida sädemest), (kui keegi kahtleb siis võin anda ka täpse lause järgmine nädal - saab copy paste standardi vastava lõigu materjalidest). Kust selline imelik suurus - see tuleneb, et sellest väiksem rikkevoolu energiast ei piisa sädeme tekitamiseks, aga just säde paneb puidu põlema.
Loomulikult võib ka väiksema sättega (30 mA) RVK-d kasutada. Kaubanduses oli see 300 mA RVK täitsa müügil, mitte ehituspoes aga elektrimaterjalide poes oli küll.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas:300 mA RVK kaitse nõue on pärit elektripaigaldiste üldisest ohutuse standardist ...copy paste standardi vastava lõigu materjalidest
Palun selle standardi number ka lisaks copy pastele.
Emv
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas Emv »

Eramajadele küll sellist nõuet kohe kindlasti pole. Kui mälu ei peta, siis on antud nõue kehtiv küll põllumajandusega seotud hoonetes (laudad jne) aga kohe kindlasti mitte eramajas.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ott22 kirjutas:kuidas kaablid peavad loogiliselt asuma ja seinte sees olema vähemalt tähistatud ... RVK aga otse loomulikult
Seintes ja lagedes pannakse kaablid paralleelselt ehituskonstruktsioonidega, põrandas võib ka diagonaalis, kui on kaitsetorus. Kuidas sa seda tähistamist ette kujutad?
RVK (30mA) "otse loomulikult" on ainult pistikupesi sisaldavatele gruppidele ja veel mõnel juhul. Igatahes mitte kogu maja.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Unustaks nüüd õige siinkohal ära need sädemed ja hakkaks rääkima sädelemisest.

RVK üldiselt on siiski aparaat rikke korral liinide nõutava aja jooksul väljalülitamise saavutamiseks.
Meie TN juhustikes saab selle nõutud aja saavutada ka odava liinikaitselülitiga ja seetõttu on meil RVKd kasutusel ainult lisakaitsena ning seetõttu tunnevad meie inimesed peamiselt 30 mA aparaate. Kuid TT juhistikes on see nõutava aeg saavutatav peamiselt vaid RVK abil ja seal on siis kasutusel ka muud nominaalid - 100, 300, 500 , 1000 jne mA.

300 mA on jah miskipärast veel valitud parema puudumisel hädaabi vahendiks puithoonetes tulekahju vältimiseks - eeldades et see 300-ne vool lekib sädeledes kuskilt puitkonstruksiooni vastas või -kaudu maasse...
Kuid RVK ei reageeri L-N vahelisele sädelemisele. Seega see uus sädelemise vastane aparaat on igati mõistlikum lahendus kui RVK kasutamine.
Vasta