Majast umbes 100m kaugusele on ehitatud lehtla. Soov oli sinna viia elekter valgustuse ja muusika jaoks. Käepärast oli sidekaablit mis peaks olema suhteliselt ilmastikukindel. Kaabel on nelja vasest soonega, soone läbimõõt on veidi vähem kui 1mm, täpsemalt 0.85mm. Kaabel sai viidud maa seest ning kasutasin, siis ühte faasi ehk siis kaks soont läksid faasi alla ja kaks soont neutraali alla.
Hetkel kõik juba toimub, aga tekkis kaks küsimust:
1) Mis kaitse peaks antud kaabli eest olema?
Elektrialased teadmised on mul väga piiratud ja kogu järgnev jutt on enamasti aegunud põhikoolimälestused ning lihtsalt loogiline mõtlemine, mis ei pruugi üldse õige olla

Kui mu arvutused on õiged, siis ühe soone ristlõige peaks olema 0.56mm2. Kaks soont kokku 1.12mm2.
Lähtudes sellest tabelist: http://www.elektroskandia.ee/files/Liht ... 0tabel.pdf
kannatab 1.5mm2 kaabel maasiseselt 26A. 2.5mm2 kaabel kannatab 36A. Panin tähele, et kasv ei ole päris lineaarne ehk, siis 2.5 on küll 1.6 korda suurem kui 1.5, aga ampreid talub rohkem ainult 1.3 korda. Arvasin, et tegu äkki sellega, et ristlõige on küll 1.6 korda suurem, aga ümbermõõt ehk, siis see osa mida maa jahutada suudab on väiksem. Arvutasin ja ümbermõõt on tõesti väiksem ehk siis 2.5 kaabli ümbermõõt on 1.3 korda suurem kui 1.5mm kaablil. Justkui klapiks sellega, et ampreid kannatab ka 1.3 korda rohkem. Ei tea kas see ka tõsi on või lihtsalt kokkusattumus, aga lähtun praegu sellest.
Õigem oleks vist arvutada minu kaabli puhul mõlema soone taluvust eraldi, aga ma jätkan siiski praegu eeldusega nagu oleks üks soon ja 1.5mm2 kaabli ümbermõõt on 1.16 korda suurem kui 1.12mm2 kaablil. Eelmiste eelduste põhjal eeldaks, siis, et ka voolu kannatab minu kaabel 1.16 korda vähem ehk siis 26 / 1.16 = 22A. Ehk siis kokkuvõttes mina paneksin 20A kaitsme. Palun kinnitaga või lükake jutt ümber

2) Kui suur oleks maksimaalne tarbimine seal saja meetri kaugusel?
Kui lähtuda eelmisest mõttekäigust ning panna 20A kaitse siis üldjuhtudel oleks see vist 20 x 230 = 4600W, aga mulle tundub, et nii pika vahemaa peale peaks kaabli pikkus seda mõjutama hakkama. Takistuse arvelt vist? Siinkohal jääb aga põhikoolimälestustest puudu. Iseenesest kui õige kaitse panna, siis võiks ka kaitse eksituse meetodil hakata tarbijaid järjest külge ühendama kuni kaitsme välja lööb, aga praegu ei ole isegi kindel, et see 20A õige kaitse on.
Tänan ette kõiki kes aitaksid kaasa mõelda ning õigete numbriteni jõuda