Tühjale krundile elekter?

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Kix145
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tühjale krundile elekter?

Lugemata postitus Postitas Kix145 »

Tere

Probleem nimelt selles, et oleks vaja krundil (ühtegi hoonet veel pole) elektrit kasutada aga ma ei oska kust alustada.
Sügisel sai Eesti Energialt krundi piirini elektrikapp (ei mäleta kas see oli õige termin) ära tellitud, see on nüüd paigaldatud aga sooviksin sinna samasse krundi piirile voolumõõtjat ja peakaitset paigaldada, et oleks võimalik krundil elektrit kasutada.

Kas see on üleüldse võimalik Eesti Energia kapi/kilbi külge veel isiklik elektrikapp kinnitada? Või on see üldse halb idee, voolumõõtja krundi piirile jätta?

Ühesõnaga ma olen väga rumal antud kohapeal, vabandan juba ette kui mu jutt arusaamatu on. :)

Tänan igasuguse infokillu eest.
Külaline
külaline

Re: Tühjale krundile elekter?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kapi sisse oled vaadanud? Voolumõõtja ja peakaitse - vastavalt amprite hulgale, mis sa EE-lt tellisid - peaksid seal sees olema. Kui oled nende arve ära tasunud, siis peaks kapis vool ka sees olema. Edasi võid lasta välitingimustesse sobilikud pistikupesad paigaldada aga võid ka nn. ajutise elektrikilbi või töömaakilbi osta. Otsi elektrik kes töö ära teeb ja aruta temaga variante.
Kix145
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Minu teada see kapp ei kuulu mulle st ma ei või seda näppida- või olen ma valesti aru saanud? :D
Olen nii ettemaksu kui ka lõppsumma ära maksnud (kokku 3700€). Eesti Energia ajas mulle mingit arusaamatut juttu, kui küsisin et mis edasi tuleb teha, et voolu saada, et vaja mingi firma palgata ja lasta ehitada ajutine kilp, siis neile mingi paber viia ja siis tuleb nende mees laseb voolu sisse, teeb pingestamise vms..

Kas tõesti võin lasta sinna pistikud teha ja asi korras?
A.S.
külaline

Lugemata postitus Postitas A.S. »

Kix145 kirjutas:Minu teada see kapp ei kuulu mulle st ma ei või seda näppida-...
Sinna võib klient (õigemini kliendi poolt palgatud elektrik) ühendada enda kaabli, selle jaoks on seal klemmliist olemas, midagi muud seal tõesti näppida ei või.

darasrui
külaline

Lugemata postitus Postitas darasrui »

Helistad 1545 ja ütled et soovid ajutist ehituskilpi. Paigaldatakse sulle ehituskilp väljastatakse deklaratsioon ja avatakse vool(loomulikult raha eest). Tarbid niikaua, kuni ehitad endale maja ja korraliku kilbi sinna sisse.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Kix145 kirjutas:Eesti Energia ajas mulle mingit arusaamatut juttu ... et vaja mingi firma palgata ja lasta ehitada ajutine kilp, siis neile mingi paber viia ja siis tuleb nende mees laseb voolu sisse
See sulle arusaamatu jutt on asjatundjale täiesti arusaadav. Täpselt nii tulebki toimida.
Kui helistad 1545, nagu siin soovitati, tehakse see töö EE poolt ära, ainult natuke kallimalt, kui ise mingi firma otsida.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

EE paigaldas sulle posti otsa tõenäoliselt voolumõõtja ja peakaitse, liitumispunkt ongi selles kapis. Niipalju on oluline, et kas kapp asub täpselt krundi piiril, väljaspool või seespool. Sellest sõltub edasine juriidiline tegevus.
Kui kapp on väljaspool siis oma kappi sa sinna paigaldada ei või, sul peab olema maaomaniku luba. Ja ega sa ei tahakski. Maaomanikuks on 99 juhtudel KOV aga on ka kuldseid erandeid kus mingi eraisik. Viimastel juhtudel on tihti näkku n..tud kus maaomanik nõuab ka meetrise kaevetöö eest kulda ja karda või lausa keelab töö. Loodame et sellist halba juhust pole. Üldjuhul tuuakse kaabliga kilp oma krundile, seejuures on kasulik kaabel piisavalt pikk ja võimas valida, et hiljem ulatuks ilma jätkuta juba majasse.
Krundi piiril või seespool krunti võid samale postile paigaldada oma ajutise kilbi.
Ajutisi kilpe müüakse isegi poes valmiskujul, neil on otse loomulikult kõik paberid (tootjavastutuse deklaratsioon) olemas, osta ära ja paigalda. Võib ka ise lasta töökojas kilbi teha, mult on tihti tellitud seda tööd, kusjuures minu kliendid on hiljem selle kilbi 1:1 tõstnud majja hilisemaks kilbiks, KL, RVK jne ühendatakse vaid hiljem ringi või täidetakse tühjad kohad. Ajutisel kilbil on mõned lisanõuded (mida majakilbil pole vaja), kuid need on väga mõistlikud.
Kogu selle jama juures on EE-l kiuslik lisatingimus, et oma esmasel ajutisel kilbil nad nõuavad pabereid, et nad lubaksid kaabli ajutisse kilpi ühendada. Tehniliselt vaja vaid pädevustunnistust ja MTR registreeringut omavat isikut (tehniline inspektor), kes siis allkirja EE paberile annab ja siis on pärast lisaraha annetamist särts platsil. Täpsemalt teab iga pädevustunnistusega isik, mis on vaja teha ja kuidas asju ajada (ilma selle isikuta enam EE sind jutule ei võta).
Eespool öeldi õieti, et ka EE on vastav teenus hinnakirjas olemas ja samuti on pea igal elektritööd tegeval firmal see teenus olemas nii võtmed kätte meetodil või kui tahad kätt väristada siis saad ka osa asju ise orgunnides korraldada. Kõik on firmadega läbirääkimise küsimus (küsigi hinnapakkumist)
Kix145
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänan vastuste eest.
Sain juba vahepeal targemaks, et kapis on peakaitse ja voolumõõtja.
Posti otsas mul see kapp pole aga asub täitsa minu maapeal (tulevase majani sealt umbes 80meetrit). Kuna maja ehitus on võimalik alles mõne aasta pärast, tundub mõtetu praegu see kaabel maa sisse kaevata ja kilp nn tulevase maja juurde paigaldada.
Rahaliselt otstarbekam on maakaabli paigaldus vundamendi kaevamisega ühte aega planeerida - samas aga ei saa ju mitmeks aastaks seda juhet maapeale ka jätta (ilmselt ei võigi).
Aga mida ma siis selles situatsioonis tegema pean, kui voolu tahaks ikkagi enne vundamendi kaevamist saada? :D

Lisan teistele rumalatele lingi, firmadega kes võivad seda tööd (Elektripaigaldise tehnilise kontrolli teostaja) teha, kahju, et asukoha järgi grupeerida ei saa :D
https://mtr.mkm.ee/taotluse_tulemus?page=1
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui posti pole kuhu ajutist kilpi ühendada siis tuleb selline luua kuhugi krundi peale (kuvaldaga raudtoru rammimine peaks paarikümne minuti töö olema). Seejuures võib see post olla liitumiskilbi kõrval. Sinna posti külge kinnitad lukuga oma ajutise elektri kilbi ja lukk ette, et suvalised jorsid ei varastaks ei kilpi ega elektrit. Kilp peab vastama ajutise elektri nõuetele ja sisult RVK koos KL ning pistikupesadega. Kui on EE liitumiskilbi kõrval siis kaablijupp on lühike. JAH tulevikus tuleb üks uus kaabel osta + plommimisteenus EE-lt kuna muudmoodi sa seda sinna kilpi ümberühendama ei pääse.
Seejuures ajutine kilp koos pistikupesadega võib jääda kaugemas tulevikus kuskil majaväliseks elektrivõtuks - peoplatsile, autoparkla lähedusse, et kasutuse leiab ka sellele!
Kaablid kardavad UV-d niiet päikese kätte seda jätta ei või, lisaks tirib metallivargaid ligi, need varastavad ka pinge all kõrgepingeliinid nii kiiresti ära, et vaid tühjad mastid jäävad alles, asi siis 0,4 kV kaabel läbi lõigata.
arno14
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas arno14 »

Kõik on tegelikult lihtne.

Paigaldad kaabli vajaliku kohta ja siis ehitusaegse kilp otsa talle VÕI väike jupp kaablit ja ehitusaegne kilp kohe liitumiskilbi kõrvale. Ehitusaegnekilp peab olema varustatud kas rikkevoolukaitsmega või olema maandatud.
Kui see on valmis siis leiad füüsilise isiku kel on pädevustunnistus või juriidilise isiku kellel MKR olemas vastava tööde luba, lased neil täita inspektori tarbeks paberid ja tellid inspektori, kes mõõdistab maanduse ja isolatsiooni ja veendub, et ehitusaegne kilp on pandud kokku nõuetekohaselt. Peale seda väljastab inspektor Sulle tunnistuse, peale mõningaid paberimäärimist kohalikus jaotusvõrgus, tullakse ja pingestatakse liitumiskilp - tavaliselt on see kas plommide eemaldamine peakaitsmelt või plommide eemaldamine peakaitsmelt ja arversti paigaldus.
Paari aastaga ei juhtu maakaabliga päikese käes midagi, ise küsimus on kas pärast kõlbab teda maasse panna, seega kartuse puhul oleks mõistlik paigaldada see kõrisse, seal on see kaitstut. Kaabli otsi ei tohi jätta ilmastiku meelevalla, võib imada vett sisse, seega termokahanevad korgid peale kui nii jääb.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

arno14 kirjutas:varustatud kas rikkevoolukaitsmega või olema maandatud
Mõlemad peavad olema - rikkevoolukaitse ja maandus.
amoore
külaline

Lugemata postitus Postitas amoore »

Nagu eelpool mainiti siis 1545 saab tellida üle Eesti. Plommi alla ei jää seal midagi(kes väljuvaid klemme plommib) nagu üleval keegi rääkis. Pärast saad ühendada majakaabli kasvõi ise. Aga kui kardad, et varastatakse, siis ühenda ehituskilbi toitekaablile jõupesa otsa ja toidadki nii kilpi. Ja kui lähed ära, siis kilbist kaitse välja(kaugloetaval lülitada arvestilt välja) ja ehituskilp kaasa.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

Ajutisel ehituskilbijunnil küll eraldi maandust rajada vaja ei ole.
Paned viiesoonelise jupi sinna vahele ja....
vanaema on sul veteran...
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

On ikka vaja, samuti kontrollmõõtmised ja nõuetekohasuse tunnistus.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Miks nad siis mul ei tahtnud? Võtsin maanduse EE kilbist lihtsalt.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Minul nõuti küll ajutisele kilbile ka eraldi maandust. Ehk oleneb asi liitumiskilbi ja ajutise kilbi vahelisest kaugusest?
Torutööd Tartus 56 932 898
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EE paigaldades liitumiskilpi, pidi varustama selle ka nõuetekohase maandusega. Seega sõltub ajutise kilbi maanduse vajalikkus kaugusest liitumiskilbist ja kaabli soonte jämedusest. Üldjuhul pisikesel krundil on ka kõige kaugemas nurgas maanduse nõuded täidetud.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar

No mul oli ikka suht kõrval mingi 5 meetrit jah. Kõris 5g4 juhe läks puust kokku klopsitud ja tõrvapapiga kaetud kökatsi alla ja poest ostetud valmiskilp seal all.
arno14
Ehitusspets
Ehitusspets

enne kui Sul nõuetekohasuse tunnistust ajutisele/ehitusaegsele kilbile/ühendusele pole, ei hakka jaotusvõrk ennast liigutama, aja asjad inspektoriga korda...
proov
külaline

Lugemata postitus Postitas proov »

Soovitaks ka sellisel juhul kasutada töömaakilpi, näiteks sellist: http://www.esvika.ee/tooted-ja-hinnakir ... gory_id=39

Sellel juba kaitsmed ja rikkevool sees. Liitumiskilpi ühendad 5-soonelise kummikaabli ja kaabli teise otsa jõupesa. Jõupesa pistad töömaakilpi kui krundile jõuad ning kui ära lähed, lülitad voolu liitumiskilbist välja ning võtad töömaakilbi kaasa. Siis ei ole ohtu ka vargusele.

Sellisel kilbil tootja deklaratsioon olemas, lihtsalt vaja palgata elektrik, kes kaabli ära ühendab ja vajalikud paberid kokku paneb ning nendega lähed juba EE-sse. Peaks suht lihtne ja odav variant olema.
arno14
Ehitusspets
Ehitusspets

proov kirjutas:Soovitaks ka sellisel juhul kasutada töömaakilpi, näiteks sellist: http://www.esvika.ee/tooted-ja-hinnakir ... gory_id=39

Sellel juba kaitsmed ja rikkevool sees. Liitumiskilpi ühendad 5-soonelise kummikaabli ja kaabli teise otsa jõupesa. Jõupesa pistad töömaakilpi kui krundile jõuad ning kui ära lähed, lülitad voolu liitumiskilbist välja ning võtad töömaakilbi kaasa. Siis ei ole ohtu ka vargusele.

Sellisel kilbil tootja deklaratsioon olemas, lihtsalt vaja palgata elektrik, kes kaabli ära ühendab ja vajalikud paberid kokku paneb ning nendega lähed juba EE-sse. Peaks suht lihtne ja odav variant olema.

Ega siis kilbile ei väljastata tunnistust, väljastatakse el.paigaldisele - kaable, maandus, kilp. Kaablil mõõdetakse isolatsiooni takistust, maandusel maandustakistust ja kilp kontrollitakse visuaalselt.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Muarust selline jõupesa vahelepanek ei ole lubatud. Ettenäitamiseks laenan ehitusfoorumist kilbi küll jah.
Aga sel juhul - kes mul käseb edaspidi seal üldse kilpi kasutada? Pikendan jõukaabliga majani ja kasutangi tolle pesa otsast elektrit....
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kix145 kirjutas:Tänan vastuste eest.
Sain juba vahepeal targemaks, et kapis on peakaitse ja voolumõõtja.
Posti otsas mul see kapp pole aga asub täitsa minu maapeal (tulevase majani sealt umbes 80meetrit). Kuna maja ehitus on võimalik alles mõne aasta pärast, tundub mõtetu praegu see kaabel maa sisse kaevata ja kilp nn tulevase maja juurde paigaldada.
Rahaliselt otstarbekam on maakaabli paigaldus vundamendi kaevamisega ühte aega planeerida - samas aga ei saa ju mitmeks aastaks seda juhet maapeale ka jätta (ilmselt ei võigi).
Aga mida ma siis selles situatsioonis tegema pean, kui voolu tahaks ikkagi enne vundamendi kaevamist saada? :D
Mina lasin maakaabli liitumiskilbist tulevase vundamendi juurde kohe ära vedada (maasse kaevata) aga kaabli pikkuse võtsin sellise varuga, et hiljem sain sellesama kaabli ajutise kilbi juurest edasi - läbi vundamendi sisse ja maja kilbini vedada. Kuni selle ajani vedeles üleliigne maakaabel lõdva vihina UV-kilesse keeratult ajutise kilbi kõrval põõsas. 1,5 aastat äkki. Mul oli liitumiskilp veel veits kaugemal, nägemisulatusest väljas.
Vasta