Puur terase puurimiseks

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Külaline
külaline

Puur terase puurimiseks

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Tere, tekkis küsimus, millise puuriga puurida terast. Proovisin puurida vana soome kelgu jalasest lõigatud jupi sisse auku, et tööriista teha, aga uus metallipuur ei võta, vana veneaegne võtab hirmus aeglaselt, nii millimeeter poole tunniga! :banghead: Ilmselt on mul valet tüüpi puurid, aga millist kasutada? Aitäh vastajatele! :hello:
ifffff
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 62 korda

Re: Puur terase puurimiseks

Lugemata postitus Postitas ifffff »

Ikka metallipuuriga. Saad tööriistadega tegelevast poest. Näiteks Stokker või Würth. Ehituspoes müüdavad puurid on metallipuurid tavaliselt ainult välimuse poolest.
v220
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas v220 »

Ei ole see asi nüüd nii hull ka. Äkki on see mingi karastatud materjal? Seljuhul päästab kõvasulam. Kas siis puur poest või mõni vana frees vastavalt ära teritada. Ilmselt on kõige odavam osta kõvasulam otsaga metallipuur ja seda veidi ringi teritada (kui on käi ja elementaarsed teadmised teritamisest).
Külaline
külaline

Aitäh vastajatele! Mul see uus puur oli jah ehituspoest võetud, metallipuur küll, aga vist mingist odavast komplektist. Eks siis proovib natike kallimaid ja kõvemaid.
v220
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Odav või mitte, kui tehasest just täitsa puusse pole teritatud, siis ühe augu peaks harilikku materjali ikka sisse saama. Samas kui vene puur ka eriti ei lähe, siis ilmselt on tegu siiski millegi muu, kui "tavalise rauaga".
NLS
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas NLS »

Korralikel puuridel on pakendil kirjas ka teritusnurk. Laias laastus mida suurem tipunurk seda pehmemale materjalile mõeldud. Eriti kõvadele materjalidele vali koobalti sisaldusega puur. Ja ega puuriõli ka liiga ei tee kui mulk parasjagu sügav.
v220
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Eriti kõvadele ei tee koobalt puur miskit. Aitab vaid kõvasulam.
Külaline
külaline

Tere.Lõõmuta metall ära,saad tavalise metalli puuriga augu sisse.Hiljem teed uue termilise töötluse ehk karastad uuesti ära.
v220
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Jamh. Mine siiski poodi ja võta üks kivipuur ning terita ära. Auk sees ja probleemid lahendatud. Täis kõvasulamit ei ole ühe augu jaoks kindlasti mõtet osta. Igasugu lõõmutused ja karastused võib samuti ära unustada.

Mässan igapäevaselt metallitööga ja veidike tean mida räägin.
Koobalti osas, see kestab ehk tava materjalis lihtsalt veidi kauem. Ühel toredal esmaspäeval tuldi mu juurde jutuga, et näe proovisime nädalavahetusel puurida üsna mitu tundi ning saime vaid ühe augu M6 keermele valmis. Ära kasutasid nad vist 5 koobalt puuri. Selle peale võtsin ühe vana kõvasulamfreesi (kõvasulam puuri polnud just sobivas mõõdus) ning teritasin ta puuriks. Edasi läks aukude peale ca minut. Jah, ma puurisin küll puurpingis ja nemad akudrelliga. Asja mõte on see, et kui materjal on ikka kõva, siis HSS abil sinna mõistlikult auku sisse ei saa.
renks1
külaline

Lugemata postitus Postitas renks1 »

Jah, kivipuuriga vist kõige soodsam, kui teritamisvõimalus on.
Mul üks tuttav vanapapi õpetas, ise ma tavaline poepuurimees. Aga ükskord oli mutrivõtme sisse auke vaja saada :)
Kivipuur teravaks, madalad pöörded, õli vahele.
Külaline
külaline

Väga hea, et koobaltpuur jutuks tuli, muidu ma olekski järgmiseks seda proovinud... Mulle tundub, et see kelgujalase teras on selle koha pealt eriti tugev, mulle nagu meenub, et sai kunagi ammu jalasest veel mingi jubin tehtud, vist võsakiin, vanal heal ajal, kui poes polnud saada, ja selle jupi otsa käepideme jaoks augud ka sisse puuritud, käsipuuriga veel pealegi :shock:
Külaline
külaline

Võtsin siis prooviks ühe kallima, see tähendab u 5-eurise hss puuri. See ei võtnud küll päris nagu võid, aga palju puudu ka ei olnud. Käsipuuriga (trelli ei viitsinud proovimiseks välja koukida, käsipuur oli kohe võtta) võttis jalase läbipuurimine paar minutit. Tilga õli panin ka vahele. Nii et see ei ole küll üllatus, aga puuril ja puuril võib olla väga suur vahe. Eelmine hss puur, millega katsetasin, oli mingist odavamat sorti komplektist.
ahtos
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas ahtos »

Otsi turult või vene puure müüvatest asutustest R18 marki puur.
Vasta