Tuuletõkkeplaat kahaneb

Siia ei postita tööpakkumisi ega otsimisi!
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 6924
Liitunud: 30 Jaan 2005, 15:38
Asukoht: Saue
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas rokikas »

VKL kirjutas:Aga kas keegi on paigaldanud ka Isoveri VKL 13mm plaati? Nagu eelnevast aru saime, on selle miinuseks hind, aga kas on ka märgatavaid eeliseid olnud?
See on vist hinnalt järgmine peale Viisnurga plaati. Niiskusega ja temperatuurimuutusega ta suurt ei mängi, paigaldamisel ka mingeid suuri eripärasid pole. Mõned inimesed on ta veel tuuletõkkekangaga üle löönud.Kas see on tingimata vajalik ... :unsure:
Soomes müüb Isover teda vaid sammumüra vähendajana. ;)
Külaline
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Tere. See, et puidukiudude mass liigutab end ainult ühte telge pidi on raske uskuda. Isegi tavaline puit, kus kiud on üheteljesuunalised toimub deformatsioon 3-telgepidi, kuigi jah erinevate telgede suunas erineva suurusega. Ei usu ka et see puidumass on kiududega ühtepidi suunatuna valmistatud. Arvan, et tootja ei tea, ei taha teada või ei julge öelda, mis on siis deformatsioon kogu plaadi pikkuse ulatuses õhuniiskuse muutudes. Aga seda ei nõua ka EN 13171, mida peaks toote puhul järgima. On nõutav testida valmistoote dimensioonistabiilsust kindlal temperatuuril, aga ei ole nõutav testida temperatuuri- ja niiskustingimuste muutudes. Fassaadi-EPS on siin ikka paremini normitud. See paisumise number 6% on ikka mõistatus (sorry, aga ei viitsi 60 lk inglist läbi sirvida, järgmine kord võiks vähemalt lk nubri viidata) Lugupidamisega. Alar Piirfeld
tarm_
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 106
Liitunud: 28 Dets 2011, 22:27
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 8 korda

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas tarm_ »

Siin seda teemat lugedes tekib arusaam, et kas muretum ei oleks puitkarkassmajal kasutada tuuletõkkemembraani (tyvek jms).
* Kile ei jäigasta konstruktsiooni, aga seda ei tee ka isoplaat ega isoveri plaat. Selleks on majal diagonaalid või muud jäigastavad plaadid.
* Kile ei pea sooja, aga ega see 12mm plaatki imesid ei tee. Pigem teha karkass laiemaks kui soojapidavust vaja juurde saada.
* Kile paigaldamine on tunduvalt lihtsam kui plaadil. Piltlikult öeldes jooksed rulliga ümber maja ja teibid jätkukohad.
* Kõik läbiviigud, jätkukohad, sarikate ümbrused jms saab tuuletihedaks teipe kasutades.

Seega suvila vms väikeehitise korral julgeks ma kasutada ainult membraani. Elumaja puhul lisaks ka tuuletõkkekipsplaadi, mis on ka jäigastavate omadustega ja samas ei mängi niiskusega.
fgh
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas fgh »

Aga mida tähendab 6% paisumine?

Kas purukuiva plaadi vette visates toimub see 6 % või normaaltingimustes seinas kus niiskus on oluliselt väiksem. Samas kui plaat on mõeldud ka maja talvitumiseks ilma katteta, siis paras müsteerium.
fgh
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas fgh »

Isiklikult tuuletõkkekangaid ja muid orgasmipiirini viidud tooteid ei kasutaks üldse majal.
Paigaldada on küll lihtne, aga edasine on küsitav. See juba mingi muu teema arutelu.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4215
Liitunud: 30 Jaan 2005, 12:46
Asukoht: Tartu
On tänanud: 80 korda
On tänatud: 76 korda

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas Hiid »

mis siis õige oleks?
Ma just ka mõtlesin uuel majal tuuletõkkekanga peale.
Praegusel onnil on pandud ehituspapp. Kui suvel seina lahti võtsin, siis ei olnud 7a. jooksul temaga midagi juhtunud.
lambaants.
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas lambaants. »

Isoveri VKL13 ei väändu ega muutu ka mõõdud ilmastiku käes silmnähtavalt, kuid suureks probleemiks on asjaolu, et maitseb see plaat lindudele hästi. Seega tuleb kohe fassaad ja tuulekastid tekitada, muidu on auklikuks nokitud.
On veel olemas paroci ja rockwooli tuuletõkked, aga nendega isiklik kogemus välitingimustes (ilmastiku käes) puudub. Kips vast kõige lollikindlam.
tuuletõkkeplaat
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas tuuletõkkeplaat »

Antud plaat on ette nähtud tuule tõkkeks, aga mitte välisvoodriks. Tehke paberleht märjaks, laske päikese käes kuivada ja vaadake mis juhtub.
Külaline
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas Külaline »

tuuletõkkeplaat kirjutas:Antud plaat on ette nähtud tuule tõkkeks, aga mitte välisvoodriks. Tehke paberleht märjaks, laske päikese käes kuivada ja vaadake mis juhtub.
Sa toote tutvustust ikka lugesid?
Külaline
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Reevo kirjutas:Need tuuletõkkeplaadid on täielik inimeste petmine ja ei kõlba kuhugi. aastal 2000 oli olukord kus sai kasutatud samuti viisnurga tuuletõket, kõik oli kuiv ja ilus kena suvi, koheselt sai peale paigaldatud ka dist liistud ja fassaadi, laudises aga mõned kuud hiljem kuivasid lauad kokku ( tegemist oli tehase värvitud laudadega mis olid väidetavalt korrektselt kuivatatud ), siis sai lauad maha võetud ja oh mis üllatus tuuletõke oli veel rohkem kokku tõmmanud kui lauad, vahed ca 20mm lõuna pool ja 5mm põhja pool. Kui laudu müünud firma tunnistas oma viga ja maksis nii paigalduse kui ka transportis uued lauad, siis tuuletõket müünud firma ei saanud kuidagi tootjaga kokkuleppele ja kuna klient oli selline rahulik mees, siis ostis ise uue kipsplaat tuuletõkke ja sai asi korda.

Teine ämber oli siis kui paigaldasin sama tuuletõket juulis, ilmad lausa kuumad ja kõik oli väga kuiv ja siis nagu ikka sadas korra vihma ja oh üllatus ( tegelikult enam ei üllatunud ) ja tuuletõkke nii kummis, et igasugune tuulutusvahe oli olematu.

See plaat elab aastaid ja ei ole mõtet kasutada, algul nagu oleks kokkuhoid aga tegelikult on tegemist katastroofiga.

Siin enne oli juttu, et mõõda plaatidel niiskust...aga kuidas see reaalselt on võimalik, ostan aluse 40-60 plaati ja laotan need kõik kuskile objektile laiali või? või paigaldan ühe plaadi päevas?
Poest tulevad need alusega või käin ise järel ja võtan järjes, kes müüb neid kergelt varju all, kes avali väljakul, kliendil lihtsalt ei ole võimalik nende plaatide stabiilsuses kindel olla ja jah Isover näiteks on kallim aga kas kaks kolm korda Isoteks+ paigaldus tuleb odavam...
olen seda tuuletoket paigaldanud paris palju ja tean et ta veidi kahaneb ja paisub,aga sellist kahanemist pole 15 aasta jooksul kordagi kohanenud,millest siin jutt.Tean,et tavaliselt ehitaja koksib ta viie naelaga kinni ja arvab,et kyll tuulutusliist selle kinni hoiab ,aga paraku see ikka nii ei ole.Omalgi praegu saunaseinas ilma voodrita,liist taga korralikult naelutatud ja ei paisu ega kahane ta midagi.Pikkustpidi hommikul kummis ja paikese kaes pool senti vahet,aga kuna liitekohale on taha lastud lisa riba,siis on ikka tuuletihe.Paisumisvuukide jutt ajuvaba,kas mingil ajal siis ei peagi tuult pidama
Reevo
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 150
Liitunud: 08 Dets 2008, 18:48
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 4 korda

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas Reevo »

.Pikkustpidi hommikul kummis ja paikese kaes pool senti vahet,


Päikese käes pool senti vahet ja sa ikka usud, et see on tuulekindel.... kui ma peaks mõnele kliendile ütlema, et panen su majale tuuletõkke millele tuleb hiljem poole sendine vahe, siis on hästi kui ma peksa ei saa :banghead: :amen:

Ma kuidagi veel mõistan mõnda ehitajat kes sihilikult klienti petab ja ehitab odavate materjalidega aga ei mõista inimest, kes teeb endale , teades, et tulemus tuleb jama.
http://www.eestipuitmaja.ee
www.polüuretaanvaht.ee
PUR vahuga soojustamine ja termograafia teenused.
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Reevo kirjutas:... Ma kuidagi veel mõistan mõnda ehitajat kes sihilikult klienti petab ja ehitab odavate materjalidega aga ei mõista inimest, kes teeb endale , teades, et tulemus tuleb jama.
:thumbsup: :)
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 6924
Liitunud: 30 Jaan 2005, 15:38
Asukoht: Saue
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Külaline kirjutas: Arvan, et tootja ei tea, ei taha teada või ei julge öelda, mis on siis deformatsioon kogu plaadi pikkuse ulatuses õhuniiskuse muutudes. Aga seda ei nõua ka EN 13171, mida peaks toote puhul järgima. On nõutav testida valmistoote dimensioonistabiilsust kindlal temperatuuril, aga ei ole nõutav testida temperatuuri- ja niiskustingimuste muutudes. Lugupidamisega. Alar Piirfeld
Täna meenus et saatsin tootjale mõni aeg tagasi kirja mõnede küsimustega aga vastust ei saanud. Täna kui küsimust kordasin teisel aadressil siis vastati sisuliselt koheselt. Nii et kui õigelt inimeselt küsida, mitte nii nagu mina algselt :blush: , siis ka vastatakse.
Kirjavahetus siis selline -

" Tere
Ehk oskate vastata mõnele tehnilisele küsimusele tuuletõkke kohta.
Mida täpsemalt näitab tehnilistes andmetes olev "Paisumine"? Kas see protsent (6 või 7%?) näitab plaadi mõõtude maksimaalselt muutust kasutuses? Mis tingimustel on tõenäoline maksimaalne mõõdumuutus?
Kui suur mõõdumuutus on lubatud korrektselt kinnitatud/paigaldatud tootele? Seda siis nii kaetud kui ka katmata fassaadi korral?
Lugupidamisega"


"Tere

Paisumine (ingl k swelling in thickness) näitab plaadi paksuse muutust protsentides (vastavalt EN13986 ja EN622-4 on selleks piirnormiks kuni 7 %).
Laiuses ja pikkuses on asi keerulisem. Kuna EN13986 (mis on antud toote alusstandard) seda ei käsitle, siis ei ole need andmed ka meil välja toodud.
Praktikas (laboratoorsed testid) kinnitavad, et laius/pikkus muutub sarnase toote puhul kuni 0,3 %.
Testi tingimused on 48h, 70*C ja suhteline õhuniiskus 65-85 %.
Suurema õhuniiskuse juures võib see olla suurem.

Oluline on märkida, et korrektne kinnitus on ülioluline – vastavalt plaadi paksusele naelad ja naelte vahekaugus (nii servast kui ka omavahel).

Loodan, et saite vastuse. Samas olen meeleldi nõus täpsemalt selgitama.

Lugupidamisega

Toomas Liidemaa
Tegevdirektor - Tootmisjuht│Managing Director - Production Manager

Mob: +372 55 525542│Tel: +372 44 51 825
E-mail: toomas.liidemaa@skano.com.....
SKANO FIBREBOARD OÜ
PÄRNU FACTORY Rääma 31 Pärnu 80044 Estonia
PÜSSI FACTORY Männiku 16 Püssi 43222 Estonia
http://www.skano.com "
Külaline
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas Külaline »

"Laiuses ja pikkuses on asi keerulisem. Kuna EN13986 (mis on antud toote alusstandard) seda ei käsitle, siis ei ole need andmed ka meil välja toodud."

Huvitav, et parameetreid, mis teemas tekitasid kõige suuremat probleemi, tootja poolt eriti ei käsitletagi. Kas tõesti on see esimene signaal tootjale?
Kui ka jääks praktikas mõõdetud 0,3% juurde, siis summaarselt oleks kahe plaadi vahele tekkiv pragu ligi 10mm. Kas on olemas nii venivat teipi või silikooni?

Urmas
harrastaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 15
Liitunud: 07 Apr 2014, 11:11

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas harrastaja »

Tere!
Olen nüüd paar nädalat jälginud ja mõelnud asja. Poest, kust ostsin tseki peal tootjat kirjas polnud( oli lihtsalt kirjas tuuletõkkeplaat) ja sinna poodi veel pole jõudnud aru pärima minna.
Kinnitus naeltega oli puudulik. Panin nädal tagasi naelu kõvasti juurde, et vastaks oletatava tootja Skano nõutud 100mm sammule ja mõnes kohas tuli isegi tihedam. Naelad on 40mm- 50mm nagu näiteks Skano toote puhul nõutav. Keskel tuli ka pea 100- 150mm samm. Täna so. 31.03.2015 on näha selliseid muutusi plaadil, et kinnitus on ok aga plaat on ikkagi tiba kahaneda üritanud ja ka lisa naelte ümbert sisse söönud natukene. Plaat ise seevastu on nüüd kummi ja lohku tõmmanud. Ilmselt siis servade tugev kinnitamine paneb plaadi keskpinna pealt punnitama ja lohku tõmbama. Ja mul on veel jupp seina vaja teha ja seda pappi on paras hunnik.
Paistab, et peab kiled ette riputama, et plaat vihma ei saaks ja päike otse peale ei lõõmaks. Ei tea, kas see oleks lahendus, kuniks voodrilaua a 2-3 kuu pärast ette naelutan või saab see olema "lootus on lollide lohutus"?
Plaatide liitekohad ei kujuta ettegi, millega siis katta, kas puidust liistud aitaks või näiteks tuuletõkkeplaadi ribad kruvidega või klambritega kinnitada.
Ilmselt ISoveri plaadi vastu vahetamine kujuneb pikemaks ja vaevarikkamaks teeks, kui olemasolevast sitast saia püüda teha või on see suht mõtetu siiski? Ehk on kellelgi mõni hea mõte või töövõte välja pakkuda, kuidas sellisest halvast olukorrast väljuda?
Külaline
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas Külaline »

harrastaja kirjutas:ei tea, kas see oleks lahendus, kuniks voodrilaua a 2-3 kuu pärast ette naelutan või saab see olema "lootus on lollide lohutus"?
ära jäta etappie vahele 3 kuud aega, isegi supp läheb selle peale hapuks ja paigalda järjest tuuletõke, siis roovitus ja vooder. liist lüüaksegi peale ~5cm laiune, et kataks seda 10mm vahet seal iga hinna eest ja vuukidesse pannakse täiteks/liimisk neutraalsilikoon. Kui tahad neid plaatide ühendusi teipida, siis tuleks ennem vuugi kohad kruntida muidu teip ei jää kinni.

selle matejrali puhul sõltub korrektsest paigaldusest väga palju ja vead on kiirelt paistma.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2781
Liitunud: 15 Apr 2008, 03:00
Asukoht: tartu
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

Täitsa outofthebox pakuks, et pane siis häda pärast topelt kiht ja ülekattega.
vanaema on sul veteran...
Külaline
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Me oleme viimastel aastatel paigaldanud seda pehmet puitkiudplaati nii: kõikidele ühenduskohtadele paigaldame alla ehituspapist v paksemast jõupaberist 300-400mm lõigatud ribad. Seest surub soojustus nende ribade servad vastu tuuletõket ja lootus on, et tuulepidavus saab parem antud punktis.

taastaja
harrastaja
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 15
Liitunud: 07 Apr 2014, 11:11

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas harrastaja »

Külaline kirjutas:
harrastaja kirjutas:ei tea, kas see oleks lahendus, kuniks voodrilaua a 2-3 kuu pärast ette naelutan või saab see olema "lootus on lollide lohutus"?
ära jäta etappie vahele 3 kuud aega, isegi supp läheb selle peale hapuks ja paigalda järjest tuuletõke, siis roovitus ja vooder. liist lüüaksegi peale ~5cm laiune, et kataks seda 10mm vahet seal iga hinna eest ja vuukidesse pannakse täiteks/liimisk neutraalsilikoon. Kui tahad neid plaatide ühendusi teipida, siis tuleks ennem vuugi kohad kruntida muidu teip ei jää kinni.

selle matejrali puhul sõltub korrektsest paigaldusest väga palju ja vead on kiirelt paistma.
Ma paluks veel infot selle plaatide vahede silikoonimise kohta. Kas see on üldse mõistlik tegu, kui plaat niiskuse /kuivamise puhul muudab oma mõõte?
Kas see silikoon siis ei rebene plaadi küljest lahti, kui plaaat näit. kuivades kokku tõmbub?
Kas plaat niiskusega paisudes ei või näiteks servast naelutuse kõrvalt või keskelt puruneda, kui ta servadest tahab paisuda aga polegi ruumi kuhugi paisuda, sest vahe on juba silikooni täis?

Nüüdseks küll ei ole enam rohkem paigaldatud plaatidel liikumismuutusi märganud.Nii nagu see kokku tõmbumine toimus 3 nädalat tagasi nii on vahed ka jäänud 8-12mm piiresse.
Millise mõõdusammuga peaks voodrilaua distantsliistud paigaldama, et tagada tihedam asetus tuuletõkkke liitekohtadel?
Praegusel hetkel on nad papinaeltega korralikult vastu prussi surutud ja mingit liikumist käega peale surudes ei tähelda. Ilmselt siis sealt plaatide liitekohtade vahelt õhk villa vahele ei tohiks pääseda.
Külaline
külaline

Re: Tuuletõkkeplaat kahaneb

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Reevo kirjutas:.Pikkustpidi hommikul kummis ja paikese kaes pool senti vahet,


Päikese käes pool senti vahet ja sa ikka usud, et see on tuulekindel.... kui ma peaks mõnele kliendile ütlema, et panen su majale tuuletõkke millele tuleb hiljem poole sendine vahe, siis on hästi kui ma peksa ei saa :banghead: :amen:

Ma kuidagi veel mõistan mõnda ehitajat kes sihilikult klienti petab ja ehitab odavate materjalidega aga ei mõista inimest, kes teeb endale , teades, et tulemus tuleb jama.
Pool senti vahet on puitkarkassi peal ja minu teada puit küll tuult rohkem läbi ei lase kui see plaat.Kui on õieti kinnitatud on sitaks tuulekindel.Ja nagu ütlesin,siis olen seda aastaid paigaldanud ja tuule pidamisega pole nagu probleeme olnud,st.et majas pistikuaukudest välisõhku ei tule.Ja usu mind,et endale ma vaevalt sitta tegema hakkan
Vasta