Monumentaalse põrandalaua paigaldus

põrandad, põrandatööd
Alzz
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Monumentaalse põrandalaua paigaldus

Lugemata postitus Postitas Alzz »

Tervist kõigile
Sai soetatud tõsine põrandalaud: kuusk 40x245(235). Tootja on Puidukoda. Laud on ilus ja tõsiselt massiivne. Sai võetud kuna korter vanas majas ja talade vahed on kaasaja mõistes liiga laiad.
Praegu istun ja mõtlen mil moel maha panna.
Kas kinnitada kruvidega punni või panna pealtpoolt läbivalt. Kaks ehitusmeest on soovitanud kumbki ühte nendest :) No ei suuda seisukohta võtta, mõlemal meetodil omad plussid ja miinused.
Iseenesest tahaks muidugi punnist kruvidega kinni lasta, aga kuidagi südame alt on jahe, äkki kisub lahti mingi hetk, kui laud paisuma või kõverduma peaks. Laius on laual siiski megasuur 235mm katvat laiust, laiem kui A4 lühem serv (aga ilus on sunnik küll jah :))
Külaline
külaline

Re: Monumentaalse põrandalaua paigaldus

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Alzz kirjutas:Tervist kõigile
Sai soetatud tõsine põrandalaud: kuusk 40x245(235). Tootja on Puidukoda. Laud on ilus ja tõsiselt massiivne. Sai võetud kuna korter vanas majas ja talade vahed on kaasaja mõistes liiga laiad.
Praegu istun ja mõtlen mil moel maha panna.
Kas kinnitada kruvidega punni või panna pealtpoolt läbivalt. Kaks ehitusmeest on soovitanud kumbki ühte nendest :) No ei suuda seisukohta võtta, mõlemal meetodil omad plussid ja miinused.
Iseenesest tahaks muidugi punnist kruvidega kinni lasta, aga kuidagi südame alt on jahe, äkki kisub lahti mingi hetk, kui laud paisuma või kõverduma peaks. Laius on laual siiski megasuur 235mm katvat laiust, laiem kui A4 lühem serv (aga ilus on sunnik küll jah :))
mul sama lauda maha pandud 60m2. Kuna maja pidevalt köetakse ja õhuniiskust kontrollib ventsüs, siis lasin julgelt küljelt punnidest kinni. Tegu on ikkagi kuivatist tulnud lauaga , lasin paar nädalat laudadel ruumi tempi ja niiskusega kohaneda ka.

Kruvideks kasutasin http://www.pem.ee/wp-content/uploads/20 ... akruvi.jpg
laagi ja laua vahele panin parketimati ribad
vanad laagid rihtisin sirgeks küljele uute pruside kinnitamisega
suurematesse (üle 1m) vahedesse panin lisalaagid, 80cm vahedesse lasin keskele tollise laua alla seotiseks, alla selle jäi nagu jäi

Kui sul maja kütmata ei seisa ja põrand alt soojustatud (st õhuniiskus seinast seina ei kõigu ja pidevalt temp ei muutu), siis lase punnist kinni , kui seisab kütmata, siis lase pealt ja väga suure talade vahe puhul lisa vahele tala või lase tolline laud alla siduma (vähendab läbipainet). Kaardunud lauad lõika lühemaks, kõmmeldunud ja propellerit ära üldse kasuta ja praagi välja. Pealt kruvimisega on alati see boonus, et kui sa näed , et laud hakkab mängima saad probleemsed kohad uuesti kinnitada (kui põrand õlitatud, siis lihtne järgi viimistleda)

Pealt kruvides peaks visuaali huvides kruviaugud punnima ja see on hulka tööd: augud, punnid, toppimine , lihvimine, visuaal läheb ka sassi. Ma punnisin (puurid augu ja freesid samasuure silindri jätad põhja liimivaru ja topid punni tihedalt sisse) välja ainult suuremad oksad, ostsin selle jaoks freesid espakist (kõige laiema oksa-augu järgi valisin mõõdu) , need punnimisvahendid maksid üsna palju ja lisaks vajab mingist mõõdust kindlasti puurpingis töötamist (kuna need freesid ei ole käest puurimiseks mõeldud). Kui lähed punnimise teed ja otsustad pealt kruvida, siis punnimise juures on täpsus väga oluline ja parem oleks nii auke kui ka punne teha puurpingi/statiiviga, et pärast aukude ääred koledad ja ebaühtlased ei jääks, terav puur ja frees on elementaarsed asjad hea tulemuse saavutamisel ja kui sul põrandat üle 20m2, siis pead tõenäoliselt puuri vahepeal ka teritama.
Expert
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 18 korda

Lugemata postitus Postitas Expert »

Selliste massiivsete plankude korral soovitan soojalt pealt kinnitada mitte punnist.Olenemata sellest kuidas sul aastaringselt niiskusreziimi ja kütmisega lood on, puit on elav materjal ja jääbki mängima.

Kui soovid asja peeneks ajada ja kruviaugud punnida, pole ka see nii meeletu töö, kui eelkirjutaja siin silme ette manab : vaja pole muud kui poes müüdavaid mööblipunne ja samas mõõdus teravat puuri ning törts liimi.

Ära seda eelkirjutaja pildil olevat kruvimõõtu ka tõe pähe võta - sellised kõlbavad ainult standartse 28x95 laua puhul aga mitte sinu plangu puhul.Edu :)
Olukord Eesti ehitusturul on "suurepärane", kuid mitte lootusetu...
Alzz
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänud Külaline! ja Tänud Expert!
Tegelikult õige jutt mõlemal .... See ongi põhjus, miks ma seni veel mõtlen lahenduse kallal :) :) Aga mul natuke aega ka kuniks laud toas seisab. Eile ostsin ka hügromeetri, täna viin kohale, vaatan mis näitab (korteris radikad köevad, aga tahaks näha mis niiskus tegelikult teeb, s*tt suusailm on terve talve olnd ju :)).
Ise kaldun praegu sellisele "mixed" variandile - kruviks punnist ja kui tekib probleeme, siis paneks probleemsed kohad pealt. Puuriks augud ette, kruvi sisse ja kataks mööblipunniga.
Külaline: kaua sul laudpõrand seisab?
Külaline
külaline

Ma ise lasin oksapunnid samast lauast, sobitasin süüga jne. Poes müüdi ainult männikaid ja UV oli neid omajagu juba töödelda saanud, oleks jäänud lauast erinema, aga ma jätsin lauad heleda õli alla ka. Eelmise talve põrand. Puit kindlasti mängib veel, sest praegu oli väga pehme talv ja küte ei ole nii aktiivselt taga, välja sealt ükski laud vaevalt minu eluea jooksul kaardub, pikivahed kindlasti mängivad ja see on normaalne.

Kruvi mõõdud tuleb muidugi lauale vastavad valida, kruvi tüüp on oluline ja ei lähe see põrand sul kuskile ka punnist lastes. Näide pelgalt toodud kuna leidsin sellise pildi just sellelt lehelt.

Peaks olema selline "plank" http://www.pem.ee/wp-content/uploads/20 ... 40x245.jpg ? Arvestavate kompensatsioonilõhedega profiil.

Sõltuvalt niiskusreziimist on Experdi pealtkinnitamise soovitused asjakohased. Stabiilselt köetavas, vähese kasutuskoormusega eluruumis/korteris pole, aga alati vajalik ja pealt saad alati laudu tagasi suruda, kinnitusi üle lasta, punnist ainult paigaldamisel.
Alzz
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Jah, sealt pem-ist ma need lauad tõingi, seal müügimees soovitas pealt kinnitust. Lasen veel veidi aega neil laudades koha peal kohaneda ja hakkan peale. Selleks ajaks selgineb ka paigaldusmeetod. Ma olen selline, et tahan et mõte "seediks" ja "selgineks", et oleks aega atra seada :)
Seotiseks tolline laud laiemale talade vahele on hea mõte, selle eest suured tänud!
kris1862
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas kris1862 »

ka mina soetasin eile need samad. Kuskilt mujalt ei suutnud nii suuri leida. Ise mõtlesin ka selle plaani valmis, et algul panen punni pealt ja hiljem kui vaja siis laua pealt ka, aga algul pigem mitte. Laagid plaanin panna igaks juhuks 50-60 vahega. Tõenöoliselt tuleb kadestamistväärt põrand
Alzz
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Puumarketist saab ka, aga oluliselt kallimalt, klass AB. Hakkasin panema. Suht suur hulk vigu on laudades, materjali puudusi (mustad oksad, okstel segmendid väljas, vaigukohad, praod), transpordi või ladustamise käigus tehtud täkkeid, kohati otstel laud kitsam, kaks ilusat propellerit, üks korralikult kõver laud. Seni paigaldus ok, paaris kohas ei suutnud (ei julgenud) rohekm pingutada ja jäi 0,5mm pragu. Samas see silma ei riiva, laudadel faasid nurkades.
Krt, ma kirun neid kruvisid R1 otsikuga. Poole põrandast sain pandud TX10 otsiku kruvidega, see oli lausa lõbu R1 kõrval.
Taladel vahe on kohati üle 80cm. Pole hullu, kui hüppan, siis kõigub pigem kogu põrand kui laud seal vahe kohal.
Ja noh, kuusk on kuusk. Pehme puit. Köögi kohas tuleb nii, et nuga-kahvlit maha pillata ei tohi, jääb otsapidi lauda kinni :D
Külaline
külaline

Alzz kirjutas:k on kuusk. Pehme puit. Köögi kohas tuleb nii, et nuga-kahvlit maha pillata ei tohi, jääb otsapidi lauda kinni :D
kööki jah kuusk , mänd eriti ei sobi eriti, paned vaibad maha.
Alzz
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tere kena kevadhommikust
Küsiks veel veidi targematelt nõu.
Kas on vaigukohtadega midagi ette võetud? Või läheb lihtsalt laki alla? (otsustasime jah laki kasuks).
Külaline
külaline

Vaiguga võib käituda mitut moodi, esimene variant oleks kasutada fööni ja katsuda vaiku niipalju kui võimalik välja kuumutada, ilma et puitu mustaks kärsatad. Teine variant on oksalakiga kaks-kolm korda üle lakkida enne üld viimistlust.
põrmand
külaline

Lugemata postitus Postitas põrmand »

Olen neid samu laudu panemas. Kas on keegi neid laiu laudu ka nn. ühe laua kaupa lihvinud? Mis mulje jääb?
(suure lihvijaga üle lastes ei jääks ju faase ega muidu sellist arhailisemat tunnet)
Vasta