Leidsime ühe kifti majapidamise, mida tahaksime oma perele koduks kohandada, kuid peamiseks murekohaks on nüüd osutunud elektri toomine majja.
Alles on nõuka-aegsed lülitid-pistikud, seega kunagi on seal ühendus olemas olnud, kuid teadmata ajal läbi lõigatud ning nüüd pole seal aastaid ka keegi elanud juba.
Praegusele omanikule on tehtud aasta eest hinnapakkumine, mille orienteeruv summa on üle 21 000 €. Kirjutasin ka Elektrilevisse, öeldi, et lähim alajaam on meist 900 m kaugusel, mis tähendab tõesti, et tuleb ehitada eraldi alajaam ja meil tuleks see kinni taguda.
Leidsin ühest vanast teemast (2008 a) sarnase mure ja seal oli erinevaid arvamusi, üks neist, et kui krundi mingi serv jääks nende nö piiride sisse (mis on vist mingi 400 m), siis veaks Elektrilevi sinnani voolu ära ning sealt saaks ise edasi vedada ning pääseks väiksemate kulutustega. Meil on ümberringi põllud - kui ma saaks nende omanikuga käed lüüa, et hoopis tema tellib omale põlluserva liitumise ja mina siis veaks omale sealt kaabliga voolu majja, kas nii võiks asi toimida?
Või oskab keegi mulle veel mingi soovituse anda, kust ja mida võiks uurida? See praegune pakkumine lihtsalt ampsaks natuke liiga suure osa renoveerimise eelarvest, aga mingi elektriga koha kasuks sellest majast loobuda ka ei taha, sest ilgelt äge koht on muidu.
Möönan, et olen sel teemal ikka täielik diletant, palun sõbralikku nõu, mitte kividega loopimist lollide küsimuste pärast.
Alajaama ehitus
Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Re: Alajaama ehitus
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
EL muidugi püüab alati oma hinnapakkumistes kõige kallima variandi leida. Kui naabrile tuleb 230/400 elekter siis on vaid tühine arv meetreid tema juurde tulevast EL liinist kaabel või õhuliin vedada! Peamine takistus võib olla naabri kius, kui liin peaks tema maid läbima. Teine abistav asjaolu on et majja on tulnud kunagine liin ja sama trassi saaks taastada või taaskasutada. Kokkuvõttes leia elektrik, kes teab liini ehitusest midagi, saage EL sama asjapulgaga kokku ja leidke lahendus koos põhjendustega. Olen tihti sarnastes olukordades inimesi aidanud ja seni on kõik omale elektri kätte saanud. Aga rääkida tuleb osata ja teada oma õiguseid.
Lugemata postitus Postitas Pioneer »
Lähim majapidamine on kahjuks ikka pea kilomeetri kaugusel ja vahepeale jääb päris mitme eri omaniku metsi-põlde. Seda ei kujuta väga ette, et hakkaks sealt õhuliini vedama. Muidugi peaks kohapeal spetsialistiga üle vaatama.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
900 meetrit on kallis aga on maakaabliga edukalt veetud. Kopajuhi koos kopaga leiab ikka otsimise peale lähikonnast. Minu juhtumil oli maa majaomaniku enda oma (ehk projekt polnud kooskõlastamiseks vajalik) ja vedas krundi piiril EL loodud liitumispunkti. EL ehitas liitumistasu eest piirile kõigi oma kulu ja kirjadega, vaid ampritasu tuli maksta.
Seejuures on kõige raskem osa saada maaomanike nõusolekuid ja selle saamiseks vajalik projekt kaablitrassi paiknemisega. Mitte kunagi ei tea mis maaomanikule pähe lööb ja neid on raske kätte saada.
Kopereerumine trassi ehituseks asjast huvitatuge on alati võimalik koos kulude jagamisega.
Seejuures on kõige raskem osa saada maaomanike nõusolekuid ja selle saamiseks vajalik projekt kaablitrassi paiknemisega. Mitte kunagi ei tea mis maaomanikule pähe lööb ja neid on raske kätte saada.
Kopereerumine trassi ehituseks asjast huvitatuge on alati võimalik koos kulude jagamisega.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas arfinjuk »
Aga miks sa ei lahenda seda päikesepaneelide ja generaatoriga näiteks? Siis ei sõltu keestki enam.
Lugemata postitus Postitas Pioneer »
Off-grid taastuvenergiasüsteemile öeldi hinnavahemikuks 50-80 000 € + talvekuudel diiselgeneraatori kulu. Ehk tulevikus, kui ka meie riik nende süsteemide väljaehitamist toetama hakkab (ehkki ma ei näe põhjust, kuna riik on ka EE omanik) ja tehnoloogia piisavalt areneb, et süsteemid odavamaks muutuvad.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit