Soetatud majas on laotud paar aastat tagasi uus ahi teisele korrusele. Omanik on surnud, kes selle ahju laduja ka leidis. Ahjul on jäänud tegemata kivide ja vuukide puhastus (välisvooder laotud käsivorm tellistega).
Olen hakanud seda ahju vähe hoolikamalt vaatama, aga päris hästi aru ei saa: all on tuhaluuk, siis kolle (klaasuksega ja tuharestiga, tuharest on kolde eesosas) ja siis on kolde kohal (ehk ca 40 cm uksest edasi) åks tahmatops. Avasin selle, et piiluda lõõridesse (et vaadata, kas on ringlõõridega ahi) ja selgus, et tahmatops ei vii kuhugi. See tähendab, et auk on läbi ahju voodri telliste, kuid mitte läbi lõõri seina. Seal on täistellis ees ja lõõri ei pääsegi. Tellis on ka seguga kinni. Tahakski uurida, et mis värk on? Kui siibri järgi vaadata, siis peaks olema ålaåhendus. Ahi väga kuumaks ei lähe, pigem parajalt soojaks, kuid kui panna käsi tahmatopsist sisse ja katsuda oletava lõõri välissena, siis on kåll päris kuum. Kuna renoveerimine on pooleli, siis pole maja veel korralikult soojaks kåtnud ja ahju täpsemast käitumisest pole veel täpset ålevaadet. Pole julgenud väga hullult kåtta, pigem poole kolde kaupa åle päeva.
Pottsepa kohta osati rääkida nii palju, et on Keilast pärit/elab seal ning leiti ta pottsepad.ee lehelt. Olen proovinud mååjalt saada tema kontakte (tema surnud mees oli ahju tellinud ja suhelnud pottsepaga), netist otsinud Keila pottseppi ja vaadanud, kes neist pottsepad.ee lehel åleval on, kuid pole veel leidnud.
Minu kåsimus ongi see, et kuidas peaks selle ahju puhastatavaks tegema, äkki keegi teab pottsepa ålesleidmisel ka aidata (sooviks ahju kohta dokumente). Vajadusel proovin ka pilte lisada. Ahi ise asub Keilas.
Oma rumalus on see, et kui maja vaatasime, siis öeldi, et ahi on kutselise poolt laotud (MTÅ pottsepad liige). Ise vaatasin, et tuharuumiga ja muidu kena ahi, funktsionaalsusesse ei såvenenud paraku. Samas, ega ostmata poleks ka jätnud