Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Tehnosysteemid kirjutas:mismoodi need soodsamad tunnid nordpooli vms lehelt mingiks lülitavaks kontaktiks saada?
Tõmbad automaatsktiptiga alla, loed sisse, töötled, juhid väljundeid :wave:
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kust saab äppi alla laadida?
:mod:
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Mul eelmine kuu töötas eespool loetletud lahendus - luges skriptiga sisse http://www.nordpoolspot.com/Market-data ... view=table. Releeks töötas Rasperry PI (sellel 28 IO), kuid momendil töötab siiski taimeriga. Esmane põhjus, et nad muutsid kodulehte ja vana skript uue lehega ei tööta. Järgnevaks põhjuseks on see, et soojapumpasi ei saa otse releega juhtida, küll aga on neil taimer. Veeboileritel piisab öösel paarist soodsast tunnist, et terve päeva vesi soe saada ja siis saab taimeriga samuti hakkama. Nõudepesu ja pesumasinad teed nagunii nädalavahetusel ja siis pole erilist lisareleed vaja. Kõige rohkem on vaja seda hoopis külmkappidele või soojuspumpadele, millel saab releega juhtida.
Aga eelmine kuu muutsid nad kodulehte ja enam ei tööta. Võibolla saan uuesti tööle aga ma pole mitte kõige kõvem käsi skripti alal.
Kui kellegil uus skript töötab siis abi teretulnud.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas:Kui kellegil uus skript töötab siis abi teretulnud.
Aga pane siis oma vana skript siia üles - ehk leidub kellelgi huvi seda tööle mudida.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Skript pärit http://www.nattsjo.se/ kuid ju on nende sait nüüd maas ? põhjusel. Aga nende skript oli hullem kui pepu kaudu hambaravi. Kuid töötas. Tehtud Rasperry Pi-le, selle Danieli omal oli isegi arvesti liides. Minu variant oli suu kaudu hambaravi.
Kui oled käsi skripti osas siis võib privas ühendust võtta. Ma soovin ikka, et saaksin tagasisidena töötava skripti.
NB! Homme on üliodavad elektrihinnad. Kel börsipakett releega, salvestage aastane elekter ette!
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Kalvis kirjutas:.....NB! Homme on üliodavad elektrihinnad. Kel börsipakett releega, salvestage aastane elekter ette!
Ma vaatasin ka, et on... mis lahti? Tuul tõuseb?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Kalvis kirjutas:Releeks töötas Rasperry ... momendil töötab siiski taimeriga ... soojapumpasi ei saa otse releega juhtida, küll aga on neil taimer ... Nõudepesu ja pesumasinad teed nagunii nädalavahetusel ja siis pole erilist lisareleed vaja ... külmkappidele või soojuspumpadele, millel saab releega juhtida
Pidasin end elektriala inimeseks, aga sellest taimerite ja releede jutust ei saa küll aru, eriti veel mis külmkappe ja nõudepesumasinaid puudutab. Kuskil peavad kontaktorid olema, mis seadmeid lülitavad, see eeldab kilbist eraldi kaableid iga seadme juurde jne?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kuigi nõrgalt said elektroonikast aru, JAH, on vaja releed, et juhtida. Eks kes wifit või muud eksootilist andmesidet harrastab saab ka juhtmevabalt. Mul on nende arendamine teoksil aga iga asjaga samaaegselt ei jäksa tegeleda.
Külaline
külaline

Kalvis kirjutas:luges skriptiga sisse http://www.nordpoolspot.com/Market-data ... view=table. .
loe otse JSON formaadis http://www.nordpoolspot.com/api/marketdata/queries . Mis keeles seal rasberry peal progetakse?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mina kasutasin perli. Lingil olnud skript oli ka perlis. Selles töötas ideaalselt.
JSON proovisin pärast muutust samuti aga ei saanud hakkama. Ei ühtegi veateadet aga ka mitte midagi vajalikku (FF, IE). Äkki soovitad head arenduskeskonda kus saaks katsetada. perlis sai notepad ja commandlines jube hästi progeda, enter ja said kõik mis vaja ekraanile.
Külaline
külaline

nodejs ja javascript peaks olema kõige lihtsam kasutada sellisteks asjadeks
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas:Kui oled käsi skripti osas siis võib privas ühendust võtta. Ma soovin ikka, et saaksin tagasisidena töötava skripti.
Hetkel ei ole teema minu jaoks aktuaalne nii et midagi lubama ei hakka.
Külaline
külaline

Mida see skript teile tagastama peaks, mis formaadis , iseenesest on seda json kogumit triviaalne töödelda ja seal andmeid lugeda.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas:on vaja releed, et juhtida ... saab ka juhtmevabalt
Mida sa RELEE all antud kontekstis silmas pead? Skript võib hea olla, aga kuidagi tuleb see odava tunni signaal nõusepesumasinasse saada ja külmutuskapi korral ei või kalliste tundidega koonerdada, liha sulab üles. Ma pean just seda poolt silmas.
Külaline
külaline

trebla kirjutas:
Kalvis kirjutas:.....NB! Homme on üliodavad elektrihinnad. Kel börsipakett releega, salvestage aastane elekter ette!
Ma vaatasin ka, et on... mis lahti? Tuul tõuseb?
äkki tõesti
http://ilmajaam.postimees.ee/2977349/ee ... ormituuled
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Relee all mõeldaks ON/OFF signaali, mis siis katkestab või ühendab ahela.
Iga seadmel on teatud eripärad ja võimsus ning (soojus)mahtuvus. Boileri puhul ei üllata kedagi, et paari tunni jooksul olev vesi kestab vähese kasutamisega päev läbi ja seda tänu boileri mahtuvusele. Sama soojuspumbaga - majal on soojusmahtuvus, mille jooksul võib maja mõnda aega olla kütmata ilma et temperatuur langeks. Ja sama külmkapiga mahtuvusega - külmkapi sügavkülmal toite kadudes kulub mitu tundi enne kui temperatuur tõuseb kriitiliseks. Näiteks külmkapil on maksimaalselt 4 tundi see mahtuvus, kuid 1 tunni võib väljas hoida ohutult. Relee mõte ongi see kõige kallim tund külmkapil väljas hoida ning lasta vähem kallimal siis külma ette kui ka järgi toota. Loomulikult ei või hoida külmkappi väljas niikaua kuni ta sulanud on.
Algoritm ise on külmkapil suht lihtne - kui teame et külmetamiseks piisab tunnist ja väljas võib olla maksimum 2 tundi (või lausa neli) siis blokitakse maksimaalselt 2 tunnise väljasoleku ajal kõige kallimad tunnid. Kes tahab külmkapi kohta rohkem lugeda, pöördugu Argo Rosina (vt. TTÜ õppejõudu) poole, tema tegeleb selle äriga kauplustes.
Mida see skript teile tagastama peaks, mis formaadis , iseenesest on seda json kogumit triviaalne töödelda ja seal andmeid lugeda.
Ma ei taha rohkem ega vähem kui saada varem välja toodud NPS eesti hinnapiirkonna tabeli andmed JS muutujasse ja salvestada faili. Sest nii failist kui muutujast saab juba otse IO klemme Rasperry-l (aga ka PC-l) lülitada sisse välja. Kui oled oskaja viska siia siis oma JSON skript, mis loeb faili selle piirkonna tabeli. Ma omapoolt annan viite kuidas see IO-ks teha.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Loomulikult võib boilerit või radikat jäigalt toite kaudu lülitada, aga külmkapil on asi natuke keerukam, rääkimata nõudepesumasinast. Külmkapil on ju oma termostaat, mis hoiab teda samuti väljas näiteks 1 tund ja siis kui see sisse lülitab, tuled sina oma releega ja hoiad teda veel 2 tundi väljas.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

No ole mureta, kui temperatuur on tõusnud siis küll termostaat tööle paneb.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sügavkülmikuga külmkapi aastane energiatarve kuskilt kodumasinate lehelt jäi silma 227 kWh, nõudepesumasinal sama palju. Pesukuivatil oli see 527, puhast pesumasinat ei leidnud...

vahe on siin selles, et pesumasinate ja kuivatite kogu töötsükli saab sättida odava elektri ajale, külmik tarbib ikkagi läbi päeva... sellel kallil tunnil tarbib ta õige pisut.

(Muidugi oli mullu ka miskeid 300 €/MWh tunde... 1-2 tundi annaks kappi blokeerida.)

Pigem tekib mõte, et pesumasina ja nõudepesumasina juurde oleks vaja tablood, kus on kuvatud järgmise öö elektrihinnad tundide kaupa ja siis valid enne sisselülitamist sobiva viite....
Elektroonilist masinat ei saagi käivitada, kui tal hetkel (sest elekter on kallis) toide puudub...

Või tuleb ikkagi masina juhtplokki sisse muukida ja välise käsklusega tsüklit alustada
?

Ise plaanin jõulude ajal olemasolevad taimerid ümber programmeerida.
Hetkeseis on selline, et ainult energia hind km-ga oli mul mullu 5,25 ja selle aasta 9 kuud 4,61 senti/kWh.
(8 kuud oli 4,55)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

trebla kirjutas:Või tuleb ikkagi masina juhtplokki sisse muukida ja välise käsklusega tsüklit alustada
Millest ma siis kogu aeg räägin, aga see eeldab ka kogu maja juhtmestiku muutmist ja mida kõike veel, aga Kalvis ajab ikka oma joru.
Kalvis kirjutas:küll termostaat tööle paneb
No kuidas ta saab panna, kui sinu RELEE on toitepinge maha võtnud kallistel tundidel skripti arvates.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mida elektroonilisem on masin, seda raskemini saab releega juhtida. Paraku meie külmkappide, soojuspumpade müüjad ei taha või ei soovigi et sa saaksid mingi intelligentse seadmega neid juhtida - nad ei tee või ei võimalda binaarinputiga juhtimist. Kogu elektroonika on integreeritud. Lugege mu varasemat postitust, et uutel super-hüper elektroonikast pakatavatel soojuspumpadel ei saa aga vanema põlvkonna omadel saab. Ja minu komment et paraku pidin soojuspumbal relee juhtimisest loobuma ja kasutan taimerit. See oht võib olla samuti liiga elektroonikat täis olevatel külmkappidel.

Need külmkapid, mida ma olen kasutanud, töötavad ilusasti toite katkemise ja tagasitulemise korral. Kuigi osad on elektroonilised ei pirtsuta nad kui toite pistikupesast katkestad. On aga olnud ka selliseid frukte, kus toite katkemisel karjub kapp et toide on kadunud, kuid külmetama ei hakka. Selliseid ei saa.

Mida aga küülaline mõtles ma aru ei saa, tal on tihti lhtsate asjadega probleeme. Esitab segases vormis küsimusi siis püüab veel segasemalt mingit talle omast jura küsida, saa tast aru mida ta tegelikult teada tahab. Mina vastasin releega külmkapi toite katkestamise kohta ja nii saab kapi elektrienergia tarbimist edasi nihutada soodsamale kellaajale. Aga kui arusaamisega raskused siis pöördugu Argo poole, tema presenteeris tööstuslikel külmkappide toite katkestamisega juhtimist, mina sain aru ja korra proovisin järgi, toimis küll.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

See probleem on aktuaalsem jah tööstuses, kus võimsused ja energiahulgad ning inertsid suuremad ning samal ajal võrgutasu osatähtsus üldides elektrikulus väiksem. Miski lihakombinaadi külmkamber peab ehk ka terve päevase elektrikatkestuse vastu ? - sellisel juhul on suur vahe, kas külmutad energiahinnaga 3 või 70 €/MWh. Esimesel juhul lased kambri kasvõi -30° peale, kus ta siis vaikselt - 20° peale soojeneb ja ikka oled säästnud.

Mina tahtsin siin öelda, et olmekülmkapp on nii väike tarbija, et sellega ei tasu jännata - kustuta parem üks üleliigne (kasvõi leed-) lamp ära, saad suurema efekti.

Mingil X-vesi soojuspumbal, millel salvestav mass taga, on aga juba vast pointi.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Üks vana postitus
Kalvis kirjutas:Isegi ilma komakohtadeta on 1 MWh kohta võit heal juhul 10 €. Paljudel tuleks selline võit ehk aasta peale.
Kui aga EE pakett on ükskõik mis tingimustel konkurendi omast kallim siis miks mitte vahetada?
Palju rohkem on kahju, et ei saa reaalse börsitarbimisega pakette võtta, sest EE ei vaheta arvesteid, vähemalt nende klienditeeninduse tarkpea nii ütles - me ei vaheta arvestit igal juhul mitte enne 2015 ja pärast seda vaid sunniviisiliselt (kui klient nõuab)...

Palju suurem võit oleks, kui valitsus lõpetaks selle rohekuldse elektri toetamise tarbijate taskust ja elektriaktsiis on ka üsna korralik.
Kas EE vahetas arvesteid siiski kiiremini et sa siin progemisega tegeled?

Ja äsja oli uudis, et esimese tuulepargi taastuvenergia toetuse periood sai täis ja rohkem neile enam ei maksta...
Huvitav, ka selle võrra taastuvenergia tasu samuti väheneb?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Trebla jutuga päri, lihtsalt mul oli tehtud kontaktor pistikupesaga, külmkapp asetses juhtumisi juhtseadme kõrval ja ma katsetasin kas see toimiks külmkapiga. Külmkapi kompressorid eramajas on alla kW ja see lihtsalt toimis.
Boilerid on palju kasulikumad, seal on taga suuremad tarbimised. Samas olen NPS hindu ja aegu jälginud, boileritel on piisav ka taimeriga mängimine.
Soojuspump paraku on juhtimise seisukohast rohkem külmkapi juhtimisega - tuleb blokkida kõige kallimat aega, sest paraku on maja soojusmahtuvus liiga väike, juba 4 tunni möödudes hakkab temperatuur langema, südatalvel ei tule üldse selline trikitamine kõne allagi.
Mul on kogu asi ikka veel arendusjärgus ja ma alles katsetan erinevaid juhtimisalgoritme.
Kas EE vahetas arvesteid siiski kiiremini et sa siin progemisega tegeled?
JAH, EE vahetas arvesti ja see töötab nüüd tunnipõhise NPS hindadega! See ongi põhjuseks, miks püüan juhtida suuremaid tarbijaid.

Taastuvenergia tasu määratakse jooksvate väljamakstud kulutuste alusel. Kui isegi mõni firma ära kukub siis juurdetulijaid on kordades rohkem.
Kasutaja avatar
laurit
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas laurit »

Külaline kirjutas:
Kalvis kirjutas:luges skriptiga sisse http://www.nordpoolspot.com/Market-data ... view=table. .
loe otse JSON formaadis http://www.nordpoolspot.com/api/marketdata/queries . Mis keeles seal rasberry peal progetakse?
Kena JSON allikas küll, aga mis sellega edasi teha? Seal ju hinnainfot pole, ainult viited erinevatele lehtedele.
Vasta