Saun vannitoa nurka - kips ja fibo
Saun vannitoa nurka - kips ja fibo
Lugemata postitus Postitas Pedaal »
uues majas on vannitoa nurka tehtud ruum leilitamiseks - edaspidi nimetan seda saunaks. ütlen kohe et pole minu tehtud.
Hetkel olukord selline saun on põhimõtteliselt kolmnurk millest kaks külge on kips/karkass ja kolmas on fibo sein (valissein). samuti on sauna 2 seina kaetud seest poolt kipsiga ??? vahepaeal on mingisugune klaasvill mitte kivivill.
rääkides seintest eraldi on 3 tüüpi seinasid
1. välissein fibost - väljast vooderdatud osaliselt 100mm penoga osaliselt villa ja laudisega kuna soojustuse paigaldus ei ole meistrite tehtud on olukordi kust tuul läbi seina puhub. ok jõudsime sinna et on väljast soojustatud fibo sein millel sees on pandud 50ne karkass seinast eemale vahe täidetud villaga ja kips peal.
2. sisesein (koridoriga) alustades väljast - värv, topelt kips 100ne karkass täidetud villaga ja sees jälle kips
3.sisesein (vannitoaga) alustades väljast - ker.plaadid, hüdro, topeltkips 100ne karkass ja kõik ei ole villa ega kipsi seespool.
minul küsimus miks kips sauna siseseinas ?
oma lolli peaga oleks selle eemaldanud nagu ka selle klaasvilla ja täitnud karkassi vahe korralikult kivivillaga, selle katnud fooliumiga ja siis dist. list ja sinna peale laudis.
AGA.
kuidas täpselt
see esimene sein (fibo) sealt on mul võimalus kõik eemaldada ka karkass.
kuidas töödelda fiboga sein kas teha sinna hüdrotõke ? jätta tuulutusvahe ja siis vill ? lihtsalt vill otse seinale ?
kas olemasolevatele sisesintele (kips) peaks konstruktsiooni sees tegema hüdrotõkke ? ehk karkassi vahel villa all ?
kuna laudis tuleb horisontaalne siis dist.liistuga ehk seina sisese ventileerimisega on lihtne
ah jah olles ise vendiga tegelev inimene on olemas ka spets kandiline ventilatsioonitoru mille peidan seina sisse ja millel on ava all põranda lähedal ja ava üleval lae all - ruumi ventileerimiseks.
keris tuleb olude sunnil elektriline.
ehk kokkuvõttes on küsimus selline mis oleks kõige õigem seina konstruktsioon nende kolme seinapuhul ja millise lahendusega on veel kah ok ja mis on vead mida teha ei tohi.
tingimustel et fibo sein on vaba igasugustest piirangutest ja kipsist seintel jääb välimine kips koos karkassiga ja võib eemaldada sisemise kipsi koos villaga.
Lagi on täiesti lahtine olemasolev on betoon lagi kuid asub esiteks liiga kõrgel ~2,7m ja kuna seal jookseb mõni toru siis tuleb see tuua alla poole.
oma mõte oli teha karkassist konstruktsioon ja katta see seest poolt OSB plaadiga ja siis selle alla teha soojustus, foolium, ning laudis. aga kuidas laega ? kas jälle hüdro ?
hüdro = paber, kile, mastiks ?
saun on väike l(ihtsustatult öeldes kolmnurk mille 2 külge on 3m) ja kasutust saaks mitte rohkem kui keskmiselt korra nädalas. ja nagu öeldud tuleb sundventileeritav nii nagu vaja - aga kuidas vaja ?
ei taha olla olukorras kus vannitoa plaat maha kukub kuumusest või niiskusest või sellest et kipsi enam selle all ei ole või olukorrast kus hallitust on seina sees rohkem kui villa või ....
Veidi veel, ja saangi oma kodu Ainult kolmkümmend aastat veel Veidi veel ja ongi minu kodu Kui ma elus olen veel .....
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 18 korda
Re: Saun vannitoa nurka - kips ja fibo
Lugemata postitus Postitas Expert »
Põhimõtteliselt oled õigel teel lahenduse suunas.
Fibo sein : väljast vaja korralik soojustus teha,seest kips maha,foolium,distantsliist +laudis (kui on klaasvill viskaks välja,kivivill asemele).
2. sisesein (koridoriga) alustades väljast - värv, topelt kips 100ne karkass täidetud villaga ja sees jälle kipsvill üle vaadata vajadusel asendada (100 villa on küll ja veel)
kips maha,foolium,distants,laudis
3.sisesein (vannitoaga) alustades väljast - ker.plaadid, hüdro, topeltkips 100ne karkass ja kõik ei ole villa ega kipsi seespool.karkassivahe 100 villa täis,foolium,distants,laudis
see esimene sein (fibo) sealt on mul võimalus kõik eemaldada ka karkass.
kuidas töödelda fiboga sein kas teha sinna hüdrotõke ? jätta tuulutusvahe ja siis vill ? lihtsalt vill otse seinale ?
kas olemasolevatele sisesintele (kips) peaks konstruktsiooni sees tegema hüdrotõkke ? ehk karkassi vahel villa all ? kui sealt kipsi maha võtad,siis näed ka kuidas vill seinas elab,kui seinas mingeid niiskuse anomaaliaid ei esine julgeks ka otse fibo peale villa panna
NB ! EELNEVAT TEHA SIIS KUI VÄLJASPOOLT FIBOSEIN ON KORDA TEHTUD
Siseseinte konstruktsiooni sees kipsile hüdrot tegema ei pea.
Horisontaalne laudis on bra,õhu ringlus seega tagatud.
Lagi alla tuua,soovitavalt 150 villa,foolium,distants,laudis.
Ja lakke pole mingit hüdrot vaja,laudise ja fooliumi vahel ringleb õhk ja foolium täidab aurutõkke funktsiooni.
õuest saan teha vaid laudise osa korda, ise arvan et sealt see tuul seina vahele poeb, penot ei hakka küll maha kiskuma
ridamajaga tegu ja naabrid on juba teinud ja ütlesid, et see laudade tagune ei ole hästi soojustatud ega väga tihe tuuletõke tehtud. selle võtan suvel ette igal juhul sest -20C ja torud hakkasid külmuma.
aga keskendume hetkel saunale. ehk siis lihtsalt 100mm villa, foolium, dist. liist ja laudis ? ei midagi muud ?
mis sellest õhu liikumisest saunas inimesed räägivad ? mis oleks hea tähele panna ? mul võimalus nii sund sissepuhkele kui ka väljatõmbele.
sauna uks tuleb aurusauna oma lihtsalt sellepärast, et sellel on alum.raam.
leiliruumis katan selle puidust nurgaliistuga ära aga vannitoas just see alumiinium vajalik.
laudis tuleb horisontaalne, kalasabas ja vanutatud servamata lauast.
maal on saun hea madala temperatuuriga ja kõrge niiskusega - juba 65C saab hää sauna
kuidas valida sobiv el.keris kuidas tekitada hea niiske õhk ?
Veidi veel, ja saangi oma kodu Ainult kolmkümmend aastat veel Veidi veel ja ongi minu kodu Kui ma elus olen veel .....
-
- Ehitusspets
Elektrikerisega niisket leili suht keeruline tekitada,ise kasutan süvisega kerisekive mida siis leilitamise käigus regulaarselt täidan.
Õhk kerise juurest(alt)sisse ja kõige kaugemast nurgast välja(võimalusel).
Elektrikerise võimsuse rusikareegel : leiliruumi 1 m3 = 1kw.
näiteks : 8 m3 = 8 kw keris.
Edu meisterdamisel !

- sashaobrok
- Ehituspenskar
- On tänanud: 36 korda
- On tänatud: 43 korda
Lugemata postitus Postitas sashaobrok »
kuna ma "päris" sauna ei saa teha tuleb maksta rohkem, et saada olukorrast parim
meie pere naudib just sellist madalamat temperatuuri kuid sedavõrd niiskemat
ehk on veel kellegil vihjeid kuidas el. kerisega seda saavutada - panna supipott kerisele keema ?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 39 korda
Lugemata postitus Postitas Andresto »
Kalvise jutt tõi meelde vana Pargi sauna Tartus ehk 30 või enam aastat tagasi (mõni ehk mäletab).
Seal oli leili viskamine lahendatud just umbes nii, et laval istudes ja nöörist tõmmates, lendas kerisele sahmakas vett, mitte ei pidanud minema toobi v. pangega vm. anumaga kerise ukse-luugi juurde leili viskama.
Mingi tilguti aretada, pole ehk ka suur kunst. Muidugi leili nöörist tõmmates, tekitab ka uheke vedurijuhi tunde.
Andres
valad vett täis ja sealt siis tilgub ehk niriseb pidevalt kerisele.
peab meenutama kus oli - saab varsti proovida
hetkel on kips maha kistud, samuti ka vana klaasvill kusjuures ühes sise vaheseinas oli villa vaid 20 cm üleval lae alla ja 20 cm põranda lähedal ning vahepeal oli tühjus
laudise panekuks sai lisatud nurkadesse lisa karkassi
vahed said korralikult kivivilla täis topitud ning foolium peale
lagi on veel villaga täitmata kuna üks jupp vendi toru vaja veel panna (kingsepp on ikka ilma kingadeta)
samas leidsin et tahan ikka ka õhuvõtu ehk sisspeuhke teha kerise kohale ja nüüd vaja ka see lahenada
üks raske konstruktsiooniline probleem on veel selles,et lava alla jäävas seinas on mul maja vee sisend, filter ja mõõtja ning sooja ja külma vee jagamine . see tähendab et pean lava alla seina tegema mingi luugi et seal vajalikke toiminguid teostada. aga pole hullu - mõni jupp prussi, lauda ja kruvi ja saab tehtud.
Kuidas kommenteerite kui soov oleks kasutada saunas vanutatud servamata lauda ja paigaldada see nii nagu sellel pildil
http://www.heliapuit.ee/servamata_lauad_2_vaike.jpg
jah tean et tegu on kas kuuse või männi lauaga aga ... oman kogemusi kuuse/männi lauaga tehtud saunaga ja see pole probleem, küsimus oli just kas selline paigaldusviis on mingis vastuolus millegiga.
selja toetamine vastu võimalikku vaigulist lauda saab vältida paari lauaga selja taga mis lehtpuust.
ja tõstataks veel ülesse küsimuse nagu siin ühes teemas oli - mis on see asi miks ei kõlba näiteks haava laud põrandale ??? - tehakse ju haavast mida iganes mis veega kokku puutub näiteks ka paate
miks ei võiks ta olla põrandal kus käin palja jalu 1...2 x nädalas.
kas imbub vesi läbi või jääb sisse kas läheb hallitama või mädanema sisemiselt või alt mis veel ...
võrreldes nt.tiikpuuga
Lugemata postitus Postitas trumm »
haab on väga hõre e pehme puu, tõmbab vett hästi sisse. kui temast lihtsalt restid leiliruumi teha, pole hullu, aga laudpõrand ilmselt ei kuiva korralikult ära kui vesi nii palju sisse imbub.
http://interbauen.ee/santehnika-ja-saun ... -6-kw.html
mitte just sellel lehelt ostes vaid üks tuttav pakub oma kasutamata kerist - pidi üle olema.
mulle meeldib see niiskuse asi seal juures
aga see põrand - ok haab imab sisse olen rahul selle vastusega
ma pole puidu tehnoloog seega küsin veel ühe küsimuse (mitte et plaaniks kohe teha aga) kuidas on kadaka puuga ? kui teha kadaka mosaiik põrandale ?
-
- Ehitusspets
Kadaka mosaiiki(kettad) seina olen küll pannud(seljatagune),aga põrandale kuidagi töömahukas tundub olevat.Aga proovida ju võid.

-
- Ehitusspets
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 3 korda
Lugemata postitus Postitas murmet »
kerise kw said arvutatud m3 järgi mille tulemus oli 5,x seega 6kw peaks hea küll olema.Expert kirjutas:Keris on täitsa ok 6 kw,aga sõltub palju sul seal m3 on.
Kadaka mosaiiki(kettad) seina olen küll pannud(seljatagune),aga põrandale kuidagi töömahukas tundub olevat.Aga proovida ju võid.
kuna asi oli OK siis tõingi selle asja omale ära.
nüüd siis see juhtplokk - nagu olen aru saanud on seal funktsioone palju: valgus, ventilaator, temperatuur niiskus jne.
olles ise automaatik ja tegeledes igasugu egulaatoritega tekis küsimus - miks maksta selle harvia plokki eest ~4,5k eek ? võibolla tõesti aga enne kui ei ole mõelnud teisti ja teinud arvutusi siis ei tahaks kohe nagu.
kuidas see töötab ? tavaline keris - mõõdab ruumi temperatuuri ja juhib tennide tööd ja lisaks kontrollib ülekuumenemist kerise sees ? seega lihtlabased termostaadid
elektrooniline - mingi regulaatoriga teeb suht sama asja aga reguleerib sujuvamalt ennetab temp tõusu jms.
aga see combi keris mis omab endas ka vee anumat millel on oma tenn sees ? lugesin kuskilt, et kasutab niiskuse andurit - loogiline. seega peaks toimima sama moodi kui teised ehk eelmised vaid lisa funktsioonina on hüdrostaadiga selle veenõu kütmise ehk niisutamise juhtimine ?
ma pole veel kerist lahti kiskunud aga teen seda kohe ja eks vaatab kuidas seal tennid on ühendatud.
ehk keegi teab neid ise tehtud juhtplokkide teemat
eks ma seda põrandat mõtlen - hetkel vist ikka plaat ja rest peale
Lugemata postitus Postitas Vesipruul »
Tere, mis liimiga seda teha saab, et keemia lõhn üle ei käi ja niiskus seinalt maha ei kukutaks?Expert kirjutas:Kadaka mosaiiki(kettad) seina olen küll pannud(seljatagune),aga põrandale kuidagi töömahukas tundub olevat.Aga proovida ju võid.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 8 korda
- On tänatud: 109 korda
Lugemata postitus Postitas vtl »
Jutt käib siis elektrikerisest, kus on vähemalt 50...100kg kive, mis katavad tennid üleni ära. Tennid kütavad kive ja kivid kütavad sauna.
Minul on selline keris nagu Harvia Figaro. Kui tahad kuivemat ja teravamat leili, viskad vett peale, kui tahad niiskemat ja mahedamat, siis viskad külje peale. Siiamaani pole veel ükski saunaline kurtnud, et kuiv oleks ja kõik on head niisket leili kiitnud.
http://www.harvia.ee/content/et/40/3829/Figaro.html
Valikust käisid läbi ka Harvia Kivi ja Mondex-i analoogid, aga need tahtsid pigem keset ruumi seista, mitte seina ääres.
http://www.harvia.ee/content/et/40/3398/Kivi.html
PS. Elektrikerise maine on ära rikkunud need laiale levinud plekktopsikud, mille sügavuses on lahtiselt hulk tenne ja ilu pärast peale puistatud näpuotsatäis (20kg) kive. Need seadmed ei vääri kerise nime, vaid on pigem rohkem nagu elektriradiaatorid.
-
- Ehitusveteran
Kui ma oma sauna plaanisin, siis ma ka käisin ja vaatasin neid nöörist tõmmatavaid nn. kerisedušše. Olin siis kõigist vidinatest vaimustatud ning ka toona peaaegu ära ostnud.Andresto kirjutas:Tere!
Kalvise jutt tõi meelde vana Pargi sauna Tartus ehk 30 või enam aastat tagasi (mõni ehk mäletab).
Seal oli leili viskamine lahendatud just umbes nii, et laval istudes ja nöörist tõmmates, lendas kerisele sahmakas vett, mitte ei pidanud minema toobi v. pangega vm. anumaga kerise ukse-luugi juurde leili viskama.
Mingi tilguti aretada, pole ehk ka suur kunst. Muidugi leili nöörist tõmmates, tekitab ka uheke vedurijuhi tunde.
Andres
Siis hakkasin mõtlema, et see tunne, kuidas Sa kulbiga erinevatele kividele tasakesi vett sortsutad, ongi ju kõikse mõnusam tunne. Ja mingi tuima kraaniga seda ära rikkuda oleks lihtsalt poole mõnu ära andmine. Keegi ütles väga tabavalt, et per$e pühkimine ja leiliviskamine võiks ikka iseendale jääda.
-
- Ehitusveteran
Kõike võib ise teha muidugi. Kuna ma ise olen elektroonik, siis prototüübi laual kokku ladumine pole mingi probleem. Sellegipoolest ladusin ma selle 250€ (oli vist) suhteliselt kõhklemata välja ja olen tulemusega väga rahul. Miks nii?Pedaal kirjutas:nüüd siis see juhtplokk - nagu olen aru saanud on seal funktsioone palju: valgus, ventilaator, temperatuur niiskus jne.
olles ise automaatik ja tegeledes igasugu egulaatoritega tekis küsimus - miks maksta selle harvia plokki eest ~4,5k eek ? võibolla tõesti aga enne kui ei ole mõelnud teisti ja teinud arvutusi siis ei tahaks kohe nagu.
Esiteks, viisakat juhtpulti, mida võib ka märja näpuga särtsu saamata katsuda, ise niisama põlve otsas ei tee.
Teiseks, jõukontaktorid, klemmid, jõuploki korpus jms. maksavad ka omajagu.
Kolmandaks, kogu plaat tuleb lakkida ja saada niiskuskindlaks.
Neljandaks, juhtalgoritmi timmimine ja optimeerimine on töö, mis võtab aega. Saun on inertsiga värk.
Viiendaks, peab asi olema ohtustehniliselt lollikindel, et mingi anduri vea korral see sauna maha ei põleta. Näiteks täiendavad ülekuumenemiskaitse ahelad, mis sõltumatult voolu maha katkuvad jms. Kui asi ei ole sertifitseeritud, vaid keris läbi miski omatehtud kammajaa ühendatud ja midagi maha põleb, siis võib ka kindlustus keelduda kahju hüvitamast jms.
Ja kuuendaks, kui oma tööaega kuidagigi hindad, siis tuleb see 250€ odavam, kui nädalat-paar selle juhtimiskeskusega tegeleda.
Neil keristel, mis ei oma sisseehitatud termostaati või juhtimiskeskust, on kolme tenni ühendusklemmid lihtsalt alla välja toodud. Sildadega saad siis ühendada ühe või kolme faasi peale, kolmnurka või tähte.Pedaal kirjutas:ma pole veel kerist lahti kiskunud aga teen seda kohe ja eks vaatab kuidas seal tennid on ühendatud.
Mine “Saunad, dussiruumid, vannitoad, sanitaartehnika”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu