elamine kõrvalhoones

ehituslubadega jms seonduv
mures
külaline

elamine kõrvalhoones

Lugemata postitus Postitas mures »

Selline küsimus:
Krundile ei ole võimalik teist eramut püstitada. Kui ehitan kõrvalhoone, kas siis võin seal ka hiljem elada.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4245
Liitunud: 30 Jaan 2005, 12:46
Asukoht: Tartu
On tänanud: 86 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

kes see keelab? :lol:
Kalvis
külaline

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Vabalt võid sees elada.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

aga mul selline küsimus, et projekteerimistingimustes on kirjas, et ehitusalune pind 180m2 ja lubatud ehitada elamu ja abihoone. Mida täpsel tähendab see abihoone - kuur? saun? garaaz? või isegi saunamaja, kus kaks eraldi tuba sees ja pinda 70m2. Kuna olemasolev maja on plaan lammutada ja uus maja tuleb selle asemele siis oleks hea teha üks selline kõrval seisev saunamaja kus ka ise vahepeal sees kannatab elada.

Mind aga huvitab see sõna - abohoone(lubatud kõrgus kuni 4,5m), teeb see sama välja mis kõrvalhoone?
Kasutaja avatar
High-Q
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 150
Liitunud: 12 Sept 2006, 13:29
Asukoht: Tallinn

Lugemata postitus Postitas High-Q »

seaduse järgi ei tohiks sa abihoones elada (selleks vaja kasutusluba), aga noh, paljud seda teevad. kui keegi küsib, siis öeldakse, et voh, päriskodus remont, ajutiselt mõneks nädalaks magame siin. otsest elamist ei maini, kuigi see nii on ja kellelgi pole mingit kobisemist.
tehakse näiteks suvetuba-saun, aga pole kuskil öeldud, et seda ei tohi aastaringseks ja elamiskõlblikuks teha.

mina näiteks endale ehitangi just sellist :twisted: :roll:

ehitusalune pind jääb ilusti alla 60 ruudu, kõrgus (meie vallas on 5m max kõrguseks abihoonel seaduse järgi) jääb samuti alla selle, muud nõudmised ilusti täidetud.
4,5m puhul küll aga normaalset 2 korrust ei tee, minul on viilu all max 1,6m kõrgust ruumi, saab teha "magamislavatsi" vms tüüpi saunaosa peale.
põrand on nullist u 25cm kõrgemal, baaskorruse kõrgus isegi madal: 220cm, vahelagi 25cm, katus võtab üle 30cm. on juba 3m. 4,5m juures tähendaks see max 1,5m kõrgusega tuba, mida saaks reaalselt ainult magamistoaks kasutada.
sethtanel
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 21
Liitunud: 02 Apr 2007, 18:54

Lugemata postitus Postitas sethtanel »

selle teise korruse mõttest olen jah loobunud kuna 4,5m on liialt vähe, aga mis 60m2 sa siin mainid? projekteerimis tingimustes polnud abihoone pindalast juttugi aga ehk see siis kuskil seadustes juba kirjas? ma tahaks 70 teha :D
Kasutaja avatar
High-Q
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 150
Liitunud: 12 Sept 2006, 13:29
Asukoht: Tallinn

Lugemata postitus Postitas High-Q »

sethtanel kirjutas:aga mis 60m2 sa siin mainid? projekteerimis tingimustes polnud
see on vast sõltuvalt kohalikust omavalitsusest. meil raasiku vallas on selline ehitusmäärus.
abihoone ehitamiseks/rekonstrueerimiseks/lammutamiseks/laiendamiseks pole vaja projekteerimistingimusi (kui on detailplaneeringul olemas juba). on vaja KOV kirjaliku nõusoleku luba. kirjaliku nõusolekuks tuleb täita paar blanketti, kuhu märkida suurused-kõrgused, hoone nimetused-numbrid ning ehitise tehnilised andmed (millest ehitad, mis materjalid, kas on elekter, kanalisatsioon jne). Võimalik, et küsivad sinult mõne joonise (eriti kui uut ehitad, mitte renoveerid). krundi alusplaani koopiat ka vist vajati.
nõue on, et ehitusalune pindala ei tohi olla suurem kui 60m2. ehitusalune pindala on siis mõtteline pindala räästa äärest võetuna arvestades ka maja külge ehitatud terrasse (minu arusaama järgi, kui sa ehitad majast paari meetri kauguse eraldi terrassi alla 20m2, pole sellele terrassile mingit luba vaja ja pindalasse ei arvestata, arvestatakse ainult külge ehitatud). St aga, et ühe korruselist abihoonet sa sisepindalalt üle 45-50m2 eriti ei aja, räästa ruum võtab oma, välisseinad võtavad oma. minu kasulik pindala tuli u 40m2 ja "pooleteist" magamiskorrust viilu alla ei arvestata, sest selle kõrgus ei ole nii suur, et seda korruseks saaks nimetada (1,8m vist oli minimaalne).

võta oma valla lehekülg lahti ja leia sealt mingi ehitusseadus/ehitusmäärus ja saad teada.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

vt ehitusseadus:
§ 15. Väikeehitis ja ajutine ehitis

(1) Väikeehitis on kuni 60 m2 ehitusaluse pindalaga ja projekteeritud maapinnast kuni viiemeetrise kõrgusega ühel kinnistul asuv:
1) ehitis, millel ei ole avalikkusele suunatud funktsioone;
2) olemasolevate ehitiste teenindamiseks vajalik rajatis, mis ühendatakse võrguettevõtjale elektrituruseaduse (RT I 2003, 25, 153) tähenduses kuuluva elektriliini või sellega liituva ehitisega või vee-ettevõtjale ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse (RT I 1999, 25, 363; 2000, 39, 238; 102, 670; 2001, 102, 668; 2002, 41, 251) tähenduses kuuluva liitumispunktiga ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse tähenduses või telekommunikatsiooniteenuse osutajale telekommunikatsiooniseaduse (RT I 2000, 18, 116; 78, 495; 2001, 23, 125; 53, 310) tähenduses kuuluva liinirajatisega telekommunikatsiooniseaduse tähenduses.

(2) Väikeehitise ehitamiseks ei ole ehitusprojekt nõutav, välja arvatud juhul, kui käesoleva seaduse §-s 16 nimetatud kirjaliku nõusoleku andmisele eelneb ehitusprojekti esitamise nõue või taotletakse kasutusluba.


Kui tahad rohkem kui 60 m2 teha siis kas teed klassikalise projekti koos kooskõlastustega või esitad kaks väikeehitise projekti (N:60+60=120)

Sa võid katuse ju kuni 5 meetrit teha, igatahes minu jaoks on mõlemal korrusel ruumi piisavalt. Kui ilu meelega probleeme ei ole siis teed mansardkatuse. No sel juhul on ikka väga avar teine korrus.

Väikeehituse tegemisel mõned soovitused:
1. Pane kõik ruumid abiruumideks, kuid mitte mingil juhul ära kirjuta eluruum, magamistuba või muud otsesele elamisele viitavat ruumi. Sobivad nimed oleksid kaminasaal, kabinet, pesuruum, hall, majandusruum, WC, vannituba, saun jne. KOV ja hiljematel võib teinekord tulla tahtmine seadust tõlgendada sinu kahjuks ja hiljem sulle sõltuvalt ruumi viisist väita, et tegemist on ikkagi elamuga ja siis tuleb hankida sunniviisiliselt kasutusluba, liituda kohustuslikus korras prügiga ja vormistada projekt nüüd juba projekteerija poolt.
2. Kütteseadmeid ei ole mõistlik näidata välja arvatud korsten, kamin või saunaahi. Võibolla on vallal kohustuslik liituda siis kaugkütte piirkonnas pakkujaga või mine tea mis imenõudeid sul siis nõutakse. Sa võid iga kütteseadme hiljem korstnasse lisada ajutise seadme näol (pole vaja valda teavitada) või eraldi kütteprojektiga.
3. Mida rohkem näeb asi välja abiruumina seda libedamalt KOV-is läheb.
sethtanel
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 21
Liitunud: 02 Apr 2007, 18:54

Lugemata postitus Postitas sethtanel »

aga paras jama ikka . projekteerimistingimustes mul kirjas, et abihoone võib olla kuni 4,5m kõrge. Siis saaks ka katusekorrusest asja kui selle kogemata 5m kõrguseks teeks aga 4,5m puhul jääb ära teen parem kõrgema põranda ja kõrged - avarad ruumid.

või võib see majake ka 5m olla?
ehituskeelu alasse võib igatahes räästas ulatuda :D seda sain nüüd teada(ka väärt teadmine.)

mis juhtub siis kui panen natuke projektist mööda ja kui projektis oli 4,5 ning lõpptulemus 5 kanti. Ise ma arvatavasti selle peale välja ei lähe aga eestis vist ei tohiks suurt probleemi tekkida kui see pool meetrit kellegile ette ei jää ja vaadet ei varja.
copper
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 193
Liitunud: 02 Dets 2006, 18:29
Asukoht: Tartu

Lugemata postitus Postitas copper »

kui sa linnas ei ole, siis ei hakka keegi katuseharja kõrgust mõõtma ...
kui aga linnas, siis arvatavasti tuleb probleeme (Tallinnas hetkel oma tutvusringkonnas kaks inimest, kellel käsk katust 0,5 m allapoole lasta).
Kalvis
külaline

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Vald saab teha piiranguid 4,5 meetrile, kui kõikidele majadele on detailplaneeringust tulenevalt piirang 4,5 meetrit. Muidugi võib vald projekteerimistingimustes sätestada samuti 4,5 meetrit, kuid see piirang peab kehtima kõigile selle valla maaomanikele ühtemoodi. sulle personaalselt pole piirang lubatud. Ei oska muud kommenteerida, kui sitt vald on sattunud.

Soovitan sellisel juhul kasutada mansardkatust, sellega saab ilusasti 4,5 meetri puhul mõlemad korrused normaalseks.
rayds
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 40
Liitunud: 11 Okt 2007, 10:44

Lugemata postitus Postitas rayds »

Kui teha saunamaja kas siis tuleb keegi seda hiljem üle mõõtma, et räästa servast arvutatult mahuks 60 m2 sisse või mitte?
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4245
Liitunud: 30 Jaan 2005, 12:46
Asukoht: Tartu
On tänanud: 86 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

ennastki huvitaks :P
ma ka tegin, aga tegin natuke suurema, kui tohtis :oops:
sina ka vist? 8) :lol:
rayds
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 40
Liitunud: 11 Okt 2007, 10:44

Lugemata postitus Postitas rayds »

ma pole veel tegema hakanud aga pean ketserlikke plaane :)
sebastian
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 27
Liitunud: 28 Jaan 2008, 20:44

Re: elamine kõrvalhoones

Lugemata postitus Postitas sebastian »

Üldiselt tuleb naabritega hästi läbi saada, siis ei juhtu midagi... :)
Vasta