Vahekilbi paigaldamine korterisse

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
külaline1988
külaline

Vahekilbi paigaldamine korterisse

Lugemata postitus Postitas külaline1988 »

Tere auväärsed foorumlased.
Mul oleks tarvis elektrikute abi.
Minu tuttava nõukaaegses 4korteriga kahekorruselises kivimajas on trepikojas üks ühine elektrikilp. Selles on kõigi 4 korteri el.arvestid.

Nüüd oleks tarvis ühte korterisse paigaldada väike vahekilp mille ülekoormuskaitsmete alla peaks ühendama uue elektripliidi koguvõimsusega 6kv (3 plaati ja praeahi.) Selles korteris puudus varem elektripliit, kuna see korter on ahjuküttega, köögis seisab pliita). Veel oleks tarvis ühendada kööki el.pliidi kubu (ventilaator ca 105w) ja külmik.
Duširuumi oleks vaja ühendada pesumasin (ca2500w), 100L veeboiler (1500w), käterätikuivati (ca 60w) ja duširuumi ventilaator (105w).
Lisaks siis kööki ja ka duširuumi üks laevalgusti.

Küsimus on selles, et kas nii palju el.seadmeid on üldse võimalik ühendada sellisesse elektrikilpi nagu sellel fotol: http://www.upload.ee/image/4067413/kilp1.JPG

Punase joonega ümbritsetud el.arvesti ühe 16amprise kaitsmega ongi selle korteri arvesti. Lisaks on seal allpool veel mingi keraamiline ülekoormuskaitse kuid selle näitajaid ma ei tea hetkel, kuna viibin ise eemal ja vaatan ise seda kõike selle foto pealt.

Ehk keegi siinsetest spets elektrikutest viitsib korra pilgu peale visata sellele kilbile ja öelda, kas nii palju el.seadmeid kannatabki üldse sellesse korterisse ühendada. Selge see, et kõiki seadmeid korraga kasutada ei saaks, kuna ülekoormus lükkaks kaitsme välja.
Aga ehk siiski on see võimalik?
Postitan siia veel lisainfot kui peaks tarvis olema.

Tahaksin kutsuda elektri asjandust jagava inimese, kes vaataks üle selle kilbi ja veaks sealt ühe paksu kaabli korterisse ja paigaldaks selle vahekilbi koos ülekoormus- ning ka rikkevoolukaitsmed pesumasinale ja boilerile. Kui vaadata seda trepikojas asuvat kilpi, siis on selge, et sinna need ära ei mahuks.

Ja veel:
Kui suure rahasummaga ma võiksin arvestada selle töö eest? Tema tööks oleks ainult trepikoja kilbist kaabli vedamine teisel korrusel asuvasse korterisse ja sinna vastavalt el.seadmete võimsustele ülekoormus- ja rvk kaitsmete paigaldus ja näpunäited selles suhtes, et millised korterisisesed kaablid, ma võiksin ise vedada el.seadmeteni seina sisse süvistatuna ja el.tooside paigaldus seinte sisse. Olen ise vedanud kaableid korteri sees ja tean, kui jäme kaabel läheb pistikupesadesse ja valgustitele. El.pliidi tagapaneeleil on mitu erinevat ühendusskeemi ja tema võiks mulle ka selles osas nõu anda.
Ka ei tea ma seda, et mitme sooneline kaabel peaks minema trepikojast korteri vahekilpi. Kas kuuene 3 soonega kaabel, või piisab neljasest? Või peaks kaabel olema 5 soonega?
Aidake palun, kes trükida viitsivad.
Aitäh.
Külaline
külaline

Re: Vahekilbi paigaldamine korterisse

Lugemata postitus Postitas Külaline »

ilus pikk ja murelik kiri. aidata saab ikka aga üks tähtis punkt on puudutamata jäänud - kus sa asud?
Külaline
külaline

Võta erinevatelt firmadelt hinnapakkumised, siis saad võrrelda. EE Elektritööd näiteks jne. Ega sa ainult kaabliveoga korterisse ilmselt ei pääse, mina soovitaksin ka trepikojas selle korteri montaaži uue teha. Kaabel peab minimaalselt sinul olema 3G6 ja tuppa võiksid arvestada kindlasti suurema kilbi tuleviku jaoks.
Külaline
külaline

mille põhjal oletad, et kaabel peab olema 6 ruudune? tal on peakaitse 16A. isegi 4 ruutu on üsna rasvane. kui saab ampreid juurde osta, oleks hea, seda enam, et ainult üks faas. kõige loetletu käivitamiseks on vaja prioriteedireleesid aga ikkagi on see lahja.
külaline1988
külaline

Lugemata postitus Postitas külaline1988 »

Tänud vastajaile. Hetkel pole aega pikemalt kirjutada, varstii läheb elektrik sinna seda asja vaatama ja pean seal olema.
Tahtsin siin end veel viimasel minutil kurssi viia tema erialase tööga, et enamvähem teaksin ise ka midagi. Seda, kui palju tööraha jaoks arvestada, sain ka netist juba teada. Kuna ta on spets, siis juskil 20-25 euri tund läheb töötasuks.
Külaline
külaline

Selline töö on ala 4-5 tundi. Küsi palju tükitööna oleks.
tcumen
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas tcumen »

Külaline kirjutas:mille põhjal oletad, et kaabel peab olema 6 ruudune? tal on peakaitse 16A. isegi 4 ruutu on üsna rasvane. kui saab ampreid juurde osta, oleks hea, seda enam, et ainult üks faas. kõige loetletu käivitamiseks on vaja prioriteedireleesid aga ikkagi on see lahja.
Kõige asisem post senini.
16A kaitsmele saab probleemivabalt sappa ühendada ca 3 kW koorma.
Too elektrik peab ikka keskmisest kõvasti leidlikum olema, kui soovitud kompoti talutaval tasemel tööle paneb. 8)
Külaline
külaline

tcumen kirjutas:
Külaline kirjutas:mille põhjal oletad, et kaabel peab olema 6 ruudune? tal on peakaitse 16A. isegi 4 ruutu on üsna rasvane. kui saab ampreid juurde osta, oleks hea, seda enam, et ainult üks faas. kõige loetletu käivitamiseks on vaja prioriteedireleesid aga ikkagi on see lahja.
Kõige asisem post senini.
16A kaitsmele saab probleemivabalt sappa ühendada ca 3 kW koorma.
Too elektrik peab ikka keskmisest kõvasti leidlikum olema, kui soovitud kompoti talutaval tasemel tööle paneb. 8)
Vastavalt nõuetele ei tohi olla korteri toitekaabel väiksema ristlõikega kui 6 mm cu. Arvutage oma ampreid ja kilovatte
tcumen
Ehitusspets
Ehitusspets

Kulla "külaline", peakaitse on 16A, 1 faas.
Põhimõtteliselt ei olegi mul seal midagi arvutada.
Ma võin sinna panna 3x2.5mm2 kaabli, ja kõik on OK! On veel üle dimensioneeritud ka. Pilti vaadates palju ohutum, kui 1.7mm2-sed alusooned seal kilbis.
Vastuväiteid?
Viimati muutis tcumen, 23 Mai 2014, 20:48, muudetud 1 kord kokku.
Külaline
külaline

Palju on maja peakaitsme suurus üleüldse?
Külaline
külaline

tcumen kirjutas:Kulla "külaline", peakaitse on 16A, 1 faas.
Põhimõtteliselt ei olegi mul seal midagi arvutada.
Ma võin sinna panna 3x2.5mm2 kaabli, ja kõik on OK! On veel üle dimensioneeritud ka. Pilti vaadates palju ohutum, kui 1.7mm2-sed alusooned seal kilbis.
Vastuväiteid?
Ennem oli :D Äkki on linnas kiirusepiirang 50 ka ikkagi liiklust liigselt pärssiv?
fastteam
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas fastteam »

Vastavalt nõuetele ei tohi olla korteri toitekaabel väiksema ristlõikega kui 6 mm cu. Arvutage oma ampreid ja kilovatte[/quote]

ot, ot mis juttu Külaline nüüd ajab...kohe kindlasti mitte pole sellist nõuet olemas
tcumen
Ehitusspets
Ehitusspets

Külaline kirjutas: Ennem oli :D Äkki on linnas kiirusepiirang 50 ka ikkagi liiklust liigselt pärssiv?
50 km/h pärssiv? Sõltub oludest. Päälinna tulles oleks ma selle kiirusega ilmselt tolle linna aeglasim sohver ja pälviks uudiste tähelepanu kui tõeline rariteet.
Kui Sa aga pead silmas teemaalgataja kodumaja elektrisüsteemi võimalikku ajakohastamist ja tänastele oludele siis enam mittevastavat paigaldist, siis väljendagi end nii.
Eks ole?
Ja anonüümsus sinna juurde?
Ma tsiteeriks siinkohal isand vtl`i:
Oleks minu foorum, siis ma ei lubaks ühelgil registreerimata kasutajal postitada. See anonüümne ärplemine ja sõimlemine läheb väga Delfiks kätte siin.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

See 50 km/h pole veel mingi näitaja. Ise igapäevaselt linnas liikudes ei suuda imestada, miks mõned üleüldse autot kasutavad kui nad ei suuda selle kiirust tõukeratta omast kõrgemaks ajada. Aga see 6mm² on pot ühtlustuse kohta miinimum. Faasijuhi kohta küll kuulnud pole. Samas ma pole ka ligi pool aastat uusi standardeid näppinud.
tcumen
Ehitusspets
Ehitusspets

Ka kilbiühendustel on 6 ruutu miinimum, juba pikemat aega.
Mina ka ei praktiseeri elektrikuna, juba 20 aastat, aga amet on selline, et peab olema põhitõdedega kursis.
Viimati muutis tcumen, 24 Mai 2014, 07:32, muudetud 1 kord kokku.
Külaline
külaline

korter 6 eramaja 10. Nii nõuab elektrilevi
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Külaline kirjutas:korter 6 eramaja 10. Nii nõuab elektrilevi
Elektrilevi (kui elektritarnefirma) nõuded peaksid lõppema antud teema kontekstis koridoris paikneva arvestikilbiga?

Et mehed, kes te seda 6 ruutu väidate (vahekilpide puhul) - palun kirjake siia seaduse või standardi säte, kus see kirjas on.
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

Külaline kirjutas:korter 6 eramaja 10. Nii nõuab elektrilevi
Kas igaüks võib siin omatehtud standardeid välja pakkuda ?
Ja mis nõudja see elektrilevi on ?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

tommy4 kirjutas:
Külaline kirjutas:korter 6 eramaja 10
Kas igaüks võib siin omatehtud standardeid välja pakkuda
Siin on nüüd kõik segi nagi pudru ja kapsad, keegi on kuskil midagi kuulnud jne. See 10mm2 jutt majade puhul tuleb tõenäoliselt sellest, et PEN juht ei tohi vase puhul olla peenem, kui 10 ja korteri puhul 6 on igati mõistlik, arvestades, et kunagi võiks peakaitse ka suurem, kui 16A olla.
Külaline
külaline

Tänan kõiki vastajaid.
Praeguseks on vahekilp paigaldatud.
Töö tegi ära vastavat kutsetunnistust omav elektrik 20euri eest tunnis. Tööaeg oli 3 tundi. Selle ajaga sai paigaldatud korterisse uus vahekilp kõige sinna sisse kuuluvaga (valgustite kaitse 10A, pliidi kaitse 16A, pesumasin 16A, siis RVK ja selle järel kaitse boilerile ja käterätikuivatile ja lõpuks veel üks kaitse, mille alla võib tulevikus midagi ühendada kui peaks vajadus tekkima). Trepikoja kilbist sellesse vahekilpi sai veetud 4mm-ne 3 soonega kaabel. Sellest pidavat piisama nende elektrseadmete kasutamiseks. Kuuene kaabel olevat üleinvesteering. Sellel pildil, mille postitasin enda üleeelmises postituses, oli see valge, keraamiline kaitsekork 25 amprine ja see on selle korteri peakaitse (mis soovitati vahetada automaadi vastu, nagu see teine seal kõrval). Elekrtiarvesti küljes olev kaitse on 10amprine.

Maksma läks see kõik koos materjali, transpordi, ja töörahaga 200euri.

Nüüd jääb üle teha veel korterisisene kaabeldus köögis ja duširuumis.
Külaline
külaline

millise kilbi küljes ülejäänud elamine on (toad)?
4-ja ruudune on 25A peakaitsme jaoks sobiv. enne sa rääkisid 16-st. selle 25A-ga saad korteris üsna hästi hakkama. mul on 160 m2 maja 3x25 ampriga. ei tunne, et väheks jääks.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:keraamiline kaitsekork 25 amprine ja see on selle korteri peakaitse ... Elekrtiarvesti küljes olev kaitse on 10amprine
Mida see 10A seal veel teeb, kui sellest ka läbi läheb, ei ole ju 25A suuremat kasu?
Külaline
külaline

Küülaline kirjutas:
Külaline kirjutas:keraamiline kaitsekork 25 amprine ja see on selle korteri peakaitse ... Elekrtiarvesti küljes olev kaitse on 10amprine
Mida see 10A seal veel teeb, kui sellest ka läbi läheb, ei ole ju 25A suuremat kasu?
Ilmselt läheb vana vool sealt läbi
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:Ilmselt läheb vana vool sealt läbi
Ei tea kuskohast uus vool siis läheb, kui see kaitse on plommitud arvestialuse küljes.
Külaline
külaline

Küülaline kirjutas:
Külaline kirjutas:Ilmselt läheb vana vool sealt läbi
Ei tea kuskohast uus vool siis läheb, kui see kaitse on plommitud arvestialuse küljes.
sa sellisest teenusest nagu plommide eemaldus oled kuulnud?
Vasta