Kiviahi...

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Re: Kiviahi...

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

motamees kirjutas:Teadjaga vaielda on sama, mis vasikaga võidu joosta. Las tal olla oma nägemus ja las kuulutab seda tõe pähe. Jätke haige inime rahule.
..........................
Jah üldiselt küll aga antud teema on vaja ära lõpetada viisakalt. Nüüd ta nägi suure õhuvahega ehitatud moodulahju ... Aga (Teadja) õhuvahet seal ei näe...kuigi see üpris suur. Kes ei märganud, siis õhuvahe on pottvoodri ja moodulite vahel.
http://www.youtube.com/watch?v=S8MaEP7nGNU
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

maidor kirjutas:Kui nüüd algatatud teemasse tagasi tulla siis kasutasin jah uninaksi segu. Kui kütmine lõppeb, siis teen lammutamisest pilte ja saate soovitusi jagada, millist ahju tagasi ehitada. Eesmärk ikka ise ahi laduda nii harimise mõttes, kui ka rahalistes võimalustes pottseppa mitte tellimisel.
Veel mõned aastad tagasi olid siin mitmete harrastajate ahjuteemad, mille tulemusel mehed ehitasid omale väga korralikud ahjud. Mis sellest avalikust elust sai, võid tänastest nääklemistest välja lugeda.
Kuna oled jätkuvalt huviga asja juures, kutsun sindki pottseppade TPL-i, kus hulk mönusaid semusi koos ja juttu jätkub kauemaks ka töö kõrvale. viewtopic.php?f=1&t=45019
Garanteerin, et saad ravimatu pottsepapisiku ;)
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
looder54
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 42 korda
On tänatud: 12 korda

Lugemata postitus Postitas looder54 »

Robi 1 kirjutas:
motamees kirjutas:Teadjaga vaielda on sama, mis vasikaga võidu joosta. Las tal olla oma nägemus ja las kuulutab seda tõe pähe. Jätke haige inime rahule.
..........................
Jah üldiselt küll aga antud teema on vaja ära lõpetada viisakalt. Nüüd ta nägi suure õhuvahega ehitatud moodulahju ... Aga (Teadja) õhuvahet seal ei näe...kuigi see üpris suur. Kes ei märganud, siis õhuvahe on pottvoodri ja moodulite vahel.
http://www.youtube.com/watch?v=S8MaEP7nGNU
Robi, teema tuleb viisakalt lõpetada jah. Teema läks lahti jutust õhkvahe versus
vill. Nii, et tead väga hästi, millest jutt. Avastasin ka MTÜ-Eesti pottsepad kodulehel Leevi toimetatud õhkvahega ahju õpetuse. Jälgi, päris kasulik sinule,
kui aru saad. Teie katset teema päästa teile kasulikus suunas, on hädine. Seda õhkvahet, mis antud videos näed nimetatakse ikka millekski muuks :)
Kas sina paneks ka selle vahe villa täis? :scratch: Ühes on kaminahjul õigus,kunagi oli see normaalne pottseppade foorum, koos tema saabumisega see kooslus lõhuti.
Ametimehed sunniti idiootsete "uuendustega" sõimu saatel lahkuma ja nii on see
jäänudki. Olete tähele pannud, ükskõik kes pottsepp sõna võtab, algab isiklikuks
muutuv klaperjaht. Vaatasin ka kutsekoja uut leksikoni, seal on jah pakutud
välismüüritise ja sisemüüritise vahelist vahet paisuvuugiks, mis põhimõtteliselt
on ka õige, aga kusagil maailmas ei räägita õhkvahega ahjust veresus paisuvuugiga
ahjust. Õhkvahega ahju õhkvahel on ikka hoopis teine ülessanne. Selle vahe suurusega reguleerutakse just soojuskiirgust välismüüritisele. Samas täidab ka edukalt paisuvuugi ülesannet. Kui see vahe teha nüüd mõnemehe oma standardi järgi 400mm, siis kujutab igaüks ette, milline see soojusülekanne on. Elame vabal maal ja igalmehel vabadus valida, kelle reeglite järgi ahju laduda. Kas üldtuntud
väljakujunenud ja pottsepanormidele vastavaid või siis mõnemehe erinormide järgi. Jõudu.
Keskmine
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 19 korda

Lugemata postitus Postitas Keskmine »

Õhkvahet kasutati muideks juba aastat 50+ tagasi. Käisin nimelt ca.10 aastat tagasi renoveerimas pottahju sisu,mis olla miski peresisese tsunfti järglase ehitatu ?!.
Seal oli poti ja sisu vaheline maa tõesti miski 40mm. Samas väliskest ei tohi ju samas liiga paks olla.
Keskmine
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Hakataks meil tootma miskit soonega välisvoodrikivi,mida hea suvaliselt üle vuntsida oleks super ))
looder54
Ehitusspets
Ehitusspets

Keskmine kirjutas:Õhkvahet kasutati muideks juba aastat 50+ tagasi. Käisin nimelt ca.10 aastat tagasi renoveerimas pottahju sisu,mis olla miski peresisese tsunfti järglase ehitatu ?!.
Seal oli poti ja sisu vaheline maa tõesti miski 40mm. Samas väliskest ei tohi ju samas liiga paks olla.
...loomulikult kasutati õhkvahet kaua enne 50+ aga ma ei saanud hästi aru, mis tähendab poti ja sisu vahet. Kas see tähendas poti ja sisevoodri vahet, või poti ja
südamiku vahet, nagu Robi pakutud videos?
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

http://robert.ee/salvestavad_ahjud.pdf
Alates lk.23 . Materjal on ju olemas, et mis on õhuvahega ahi ja kus see õhuvahe asuma peaks.
looder54
Ehitusspets
Ehitusspets

Robi 1 kirjutas:http://robert.ee/salvestavad_ahjud.pdf
Alates lk.23 . Materjal on ju olemas, et mis on õhuvahega ahi ja kus see õhuvahe asuma peaks.
No vot, see on õige materjal ja standard soovitab selle õhkvahe laiust vastavalt
ahjule 1-2cm. Niimoodi õpetati mind ka nooruses. Nende numbrite sees mängides
saad imelisi tulemusi, võid teha tuima ahju, normaalse ja olen teinud ka 0,5
õhkvahega, aga jahtub liiga ruttu. Küsisin keskmise käest sellepärast, et olen
näinud ise ka pottahjudel viimast lõõri nii kitsana, aga siis juba ilma voodrita.
Pott+täitekivi+ saviga siledaks ja kohe algas kitsas lõõr+ südamik. Aga see pole ju enam õhkvahe, vaid lõõr.
hronkel
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas hronkel »

looder54 kirjutas: No vot, see on õige materjal ja standard soovitab selle õhkvahe laiust vastavalt
ahjule 1-2cm. Niimoodi õpetati mind ka nooruses. ........
Paluks kasutajal "looder54" nüüd täpsustada oma repliiki.
Kui lugeda Robi poolt viidatud juhendit http://robert.ee/salvestavad_ahjud.pdf
siis seal on ju kirjas, et
"Tähtis!
Õhuvahe tuleb jätta vähemalt 2 cm." - lk 23

Teie aga ütlete et maksimaalselt 2cm ja samas nimetate selle juhendi õigeks materjaliks.

Siin on ju kerge vasturääkivus.

Kuna ahjuehitus on kohe ees siis sooviks ennast harida antud teemal.

Lp
HrOnkel
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Enese harimiseks saab materjale ka Anna abi.ee . Vaata ahjude teemasid.
Kahjuks ei saa sealt mina midagi siia koppida, sest seal oma süsteem.
looder54
Ehitusspets
Ehitusspets

hronkel kirjutas:
looder54 kirjutas: No vot, see on õige materjal ja standard soovitab selle õhkvahe laiust vastavalt
ahjule 1-2cm. Niimoodi õpetati mind ka nooruses. ........
Paluks kasutajal "looder54" nüüd täpsustada oma repliiki.
Kui lugeda Robi poolt viidatud juhendit http://robert.ee/salvestavad_ahjud.pdf
siis seal on ju kirjas, et
"Tähtis!
Õhuvahe tuleb jätta vähemalt 2 cm." - lk 23

Teie aga ütlete et maksimaalselt 2cm ja samas nimetate selle juhendi õigeks materjaliks.

Siin on ju kerge vasturääkivu

Kuna ahjuehitus on kohe ees siis sooviks ennast harida antud teemal.

Lp
HrOnkel
Vasturääkivus võib tunduda jah. EN poolt soovituslik 1-2cm, mida olen kogu aeg
kasutanud on kehtinud minul kivivoodri korral, mis on paksem vooder, kui antud
joonisel näidatud Sveitslaste plaatvooder. Eks nad siis soovitagi vähemalt kaks
cm, et see õhem vooder liiga ruttu energiast tühjaks ei jookseks. (õhuisolatsioon)
Paksem (kivivooder) mahutab ju rohkem energiat, järelikult võib lähemale panna,
tuleb ahi ka äkilisem. Mina sinu asemel esimest ahjuvoodrit šamottplaatidest ei
teeks, läheb liiga keeruliseks. See programmi järgi tehtud joonis, pead väga täpselt jälgima parameetreid ja projekti. Kiviga lihtsam, aga aeglasem muidugi.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Televiisoris meenutatakse hetkel president Lennart Meri..."Tule taevas appi...."
;)
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Siin nüüd küll on füüsika 3. jäänud...
looder54 kirjutas:
Vasturääkivus võib tunduda jah. EN poolt soovituslik 1-2cm, mida olen kogu aeg
kasutanud on kehtinud minul kivivoodri korral, mis on paksem vooder, kui antud
joonisel näidatud Sveitslaste plaatvooder. Eks nad siis soovitagi vähemalt kaks
cm, et see õhem vooder liiga ruttu energiast tühjaks ei jookseks. (õhuisolatsioon)
Paksem (kivivooder) mahutab ju rohkem energiat, järelikult võib lähemale panna,
tuleb ahi ka äkilisem. Mina sinu asemel esimest ahjuvoodrit šamottplaatidest ei
teeks, läheb liiga keeruliseks. See programmi järgi tehtud joonis, pead väga täpselt jälgima parameetreid ja projekti. Kiviga lihtsam, aga aeglasem muidugi.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

kaminahi kirjutas:Mul jah on nad kahes keeles oma laual, otse EVS-i printerist aga tänan soovitamast. Aga miks sa ise ei julge neisse vaadata....
looder54 kirjutas:... No aga miks siis ainult sinu laua peal need paberid, näita rahvale kah, nagu sul kombeks. Ei saa, et igal ühel omad normatiivid...
Olen mina laisavõitu, aga nii looder nüüd ka olla ei saa, et ei viitsita isegi vaadata, mis EVS lehel on kirjutatud levitamise kohta. Ära ahvatle autorikaitse seaduse rikkumisele!

Standardite reprodutseerimise ja levitamise õigus kuulub Eesti Standardikeskusele
Andmete paljundamine, taastekitamine, kopeerimine, salvestamine elektroonsesse süsteemi või edastamine ükskõik millises vormis võimillisel teel ilma Eesti Standardikeskuse kirjaliku loata on keelatud.

Kui Teil on küsimusi standardite autorikaitse kohta, võtke palun ühendust Eesti Standardikeskusega:
Aru 10, 10317 Tallinn, Eesti; http://www.evs.ee; telefon 605 5050; e-post info@evs.ee

Allikas http://www.evs.ee/lae-alla/evs-en-15544 ... 013-et.pdf
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
looder54
Ehitusspets
Ehitusspets

Urmas kirjutas:
kaminahi kirjutas:Mul jah on nad kahes keeles oma laual, otse EVS-i printerist aga tänan soovitamast. Aga miks sa ise ei julge neisse vaadata....
looder54 kirjutas:... No aga miks siis ainult sinu laua peal need paberid, näita rahvale kah, nagu sul kombeks. Ei saa, et igal ühel omad normatiivid...
Olen mina laisavõitu, aga nii looder nüüd ka olla ei saa, et ei viitsita isegi vaadata, mis EVS lehel on kirjutatud levitamise kohta. Ära ahvatle autorikaitse seaduse rikkumisele!

Standardite reprodutseerimise ja levitamise õigus kuulub Eesti Standardikeskusele
Andmete paljundamine, taastekitamine, kopeerimine, salvestamine elektroonsesse süsteemi või edastamine ükskõik millises vormis võimillisel teel ilma Eesti Standardikeskuse kirjaliku loata on keelatud.

Kui Teil on küsimusi standardite autorikaitse kohta, võtke palun ühendust Eesti
Standardikeskusega:
Aru 10, 10317 Tallinn, Eesti; http://www.evs.ee; telefon 605 5050; e-post info@evs.ee

Allikas http://www.evs.ee/lae-alla/evs-en-15544 ... 013-et.pdf[/quote

Väga õige Urmas, olen looder ja laisk kah. Aga on ju siililegi selge, et seda mida pole, ei saagi ju levitada. Standardid on olemas, aga selliseid numbreid selle
õhuvahe jaoks seal lihtsalt pole, mida mõnimees välja pakub! See standard pole minu jaoks mingi piibel, kusagil tööjuures kapisahtlis nad vedelevad. Kui me need muretsesime, siis uurisime ja midagi üllatavat neis ei leidnud. Põhimõtteliselt on seal ju pottsep
jaoks kõik paigas, peale tuhaluugi, mida tänapäeval vaja polegi. Ja kui keegi nii väga armunud sellesse luuki, las tema siis kinnitab selle luugiukse ahju külge, see pole ju keelatud.
Viimati muutis looder54, 29 Mär 2014, 07:28, muudetud 1 kord kokku.
maidor
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas maidor »

Juhuse tahtel leidsin ahju sisust pildid ülesse- http://album.ee/album/554115/50341397
Mõte on teha ahi pool kivi kitsam, 3 lõõriga ja lõõri seinad pool kivi paksused. Jagage nüüd soovitusi lihtsa ja hea ahju ehitamiseks. Ei jaksa ma paraku kõike seda foorumit siin läbi lugeda.
Tänan.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Piltidel näide sellest, kuidas ahju teha ei tohiks!!
maidor
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Selline tarkus ei aita paraku kedagi
looder54
Ehitusspets
Ehitusspets

maidor kirjutas:Selline tarkus ei aita paraku kedagi
...just sellepärast soovitan sinul tee pottsepafirmasse ette võtta!
maidor
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Mis on siis foorumi eesmärk? Kui keegi tahab omale ahju teha, siis soovitate tal firma tellida. Ma arvan, et siin jagatakse ikka õpetusi ja tarka nõu. See oli minu esimene ahi enda tarkuse järgi.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

maidor kirjutas:Mis on siis foorumi eesmärk? Kui keegi tahab omale ahju teha, siis soovitate tal firma tellida. Ma arvan, et siin jagatakse ikka õpetusi ja tarka nõu. See oli minu esimene ahi enda tarkuse järgi.
Foorumi eesmärk oligi aidata isetegijaid ja nad said ka õpetust.
Teadja/Loodri ilmumisega foorumisse hakkas asi allamäge veerema. Paraku ongi nüüd olukord selline, nagu on.
Looder, soovitad siin firma poole pöörduda. Firmad aga ongi needsamad, keda sa siin kirud.
.
Tel 5o9279o
looder54
Ehitusspets
Ehitusspets

maidor kirjutas:Mis on siis foorumi eesmärk? Kui keegi tahab omale ahju teha, siis soovitate tal firma tellida. Ma arvan, et siin jagatakse ikka õpetusi ja tarka nõu. See oli minu esimene ahi enda tarkuse järgi.
maidor, mina ei soovitanud sinul firmat tellida. Mina soovitasin sinul sammud pottsepafirma poole sättida. Sellised firmad, mida siin foorumis pakutakse on nime järgi kah pottsepafirmad, kahjuks seda ainult nime järgi. Aga see jällegi ainult minu arvamus. Ole mees ja tee proovi, sinul ju karastus olemas! :)
Keskmine
Korralik postitaja
Korralik postitaja

maidor,soovitus selline,et tõsiselt arvesta paisuvuugiga sisevoodril. Ära pelga seda teha. Sinupoolt nähtav tegevus lükkab välismüüritise laiali. Ära ka seo sisemust küljeti seguga välismüüriga.
maidor
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Keskmine kirjutas:maidor,soovitus selline,et tõsiselt arvesta paisuvuugiga sisevoodril. Ära pelga seda teha. Sinupoolt nähtav tegevus lükkab välismüüritise laiali. Ära ka seo sisemust küljeti seguga välismüüriga.
Kuidas ma siis lõõrid voodri külge panen? Uuel ahjul ei tule enam topeltseinaga. Ainult kolde osa teen samotiga ja vahele panen villaplaadi. Samuti tuleb see ka võlvi vahele, kus uks asub.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

maidor kirjutas:...Samuti tuleb see ka võlvi vahele, kus uks asub.
Kas saaksid oma mõtet natuke seletada. Arvestada tuleb ju sellega, et võlv toetub seinale. Kui seal vill vahel, siis toetust pole.
Vanat pleku südamikku on väga raske kivikesta sobitada. Tee siis juba plekikestaga.
.
Tel 5o9279o
Vasta