Integreeritav pliidiplaat 1 faasiga

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
lehepoiss
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Integreeritav pliidiplaat 1 faasiga

Lugemata postitus Postitas lehepoiss »

Tere,

maandusin üsna tobenaljaka probleemi otsa. Nimelt kööki oli mõeldud integreeritava pillidiplaadi ja ahju jaosk 5 sooneline 2,5mm kaabel. 1 faas ahjule ja 2 faasi siis pliidiplaadile, kõikide faaside taga on hetkel eraldi 16A kaitselüliti. Aga nüüd juhtus selline lugu, et pliit on juba postiga minu poole teel, kui avastasin selle manualist, et seda nagu ei saakski 2 faasiga ühendada. Manual on siin: https://portal.bsh-partner.com/TCcustom ... dmdb---NmW
Seal skeem ainult 1 faasilisele ühendamisele aga sellest jääks küll nüüd ilmselgelt väheks. On keegi sarnase probleemiga kakku puutunud ja oskab soovitusi anda? Või võin ma loota, et seal pliidi põhjakaanel on ikkagi joonis, kuidas 2N ühendus tekitada... Uuue 4mm kaabli vedamine on variant number 136, sest köögi seinad on juba ilusad :(
officer
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 19 korda
On tänatud: 5 korda

Re: Integreeritav pliidiplaat 1 faasiga

Lugemata postitus Postitas officer »

...kui sul peakaitse seda võimaldab(on suurem, kui 20A), siis asenda pliidiplaadi toiteks mõeldud 1F kaitse 20A 'sega.
Vaevalt, et pliidiga kaasasoleval skeemil on variant 2F ühenduseks, kui, siis ikka 3F.
2,5mm2 toitekaabel on igati OK ka 20A voolu jaoks, kui tegemist Cu soonega!
lehepoiss
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Jah, sooneks on 2,5mm2 plank vask. Ainukene lugu on siis see, et ma paan ju 1 faasi soone nulliks kasutama ja sellise teo peale minsestavad enamus elektriteadlikuid inimesi ära :) Ahi kasutab ära 1 faas ja null js nüüd pliidile oleks siis vaja teist paari - üks null jääb vajaka...
officer
Ehitusspets
Ehitusspets

aga sul ju on veetud 5 soont....nendest 3 soont on faasid, 1 on neutraaljut/N/ (sinu väljenduses null) ja 1 kaitsejuht/PE/.
1faasise toiteskeemi puhul "jookseb" voolupoiss faasi ja neutraali kaudu.
Kaitsejuhil on ainult kaitseülesanne ja seal voolukest olla ei tohi!
lehepoiss
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Neutraal saab siis endale nii ahju, kui ka pliidi koormuse ju? See teeb kokku 8KW...
officer
Ehitusspets
Ehitusspets

...kõik OK!
...sry, ei viitsi ja ka oska (lõpetasin TPI üle 40 aasta tagasi :)) lahtiseletada 3f voolu faaside(seega voolude) nihet ajas etc,etc.
lehepoiss
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kui kõik ok, siis ma liialt ei hakkagi muretsema. Peaasi, et targemad mehed sedasi mulle ütlevad :) Pliidiraud 4600W ja ahi 3300W - jääb 5 sooneline 2,5mm2 vaskkaabel, ei haka siis elektriku tulekuks mingit uut kaablit juurde vedama.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Kui kaitset pole nagunii rohkem kui 16 A faasi kohta siis pliidil oli endal oskus mitte üle 16 A tarbida.
Antud manualis oli elektri kohta liiga vähe infot, tihti on pliidi sees võimalik eraldi faase kasutada. Kui elektroonika käpas, saaks ka 3 faasi pliidi sees üheks alalisvooluks muuta (see variant tõenäoliselt jääb ära).
Kui nüüd on plaan üle 16 A kaitset kasutada, saab kaks juhet üheks faasiks ja 2 juhet neutraaliks teha, muidugi tuleb N korrektselt ära tähistada.
officer
Ehitusspets
Ehitusspets

lehepoiss kirjutas:Kui kõik ok, siis ma liialt ei hakkagi muretsema. Peaasi, et targemad mehed sedasi mulle ütlevad :) Pliidiraud 4600W ja ahi 3300W - jääb 5 sooneline 2,5mm2 vaskkaabel, ei haka siis elektriku tulekuks mingit uut kaablit juurde vedama.
Kõik õige!
Kirchoff
külaline

Lugemata postitus Postitas Kirchoff »

Selle tabeli järgi:
http://www.elektroskandia.ee/pub/abi/ka ... stabel.pdf
Kannatab 2.5 vask 18.5 A süvispaigalduse korral.

Kas see tähendab viiesooneline kaabel villa sees?

õhus kannatab see juba rohkem.

Minuarust pole muretsemiseks eriti põhjust - need numbrid on mõeldud juhuks kui tarbid sellist voolu üle tunni aja jutti. Aga see vist ei ole restorani köök?

2F + N ühendusskeeme olen pliidiplaadi taga näinud küll - seega ka sellel isendil võib see variant olla ja siis on su praegune olukord igati OK ka kõige karmima inspektori jaoks.

Kui 2 faasi tarbivad 16 A aktiivkoormust võrdselt, siis minu sirgeldatud vektordiagrammi järgi on neutraali vool samuti 16 A. St 2F+N ühenduse puhul pole vajadust jämedama neutraaljuhi järele.
?
(endal kah ETA kursusest 40 aastat möödas)

https://et.wikipedia.org/wiki/Pilt:Span ... lstrom.gif
lehepoiss
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kõlab nagu plaan! Sai minusugune loll ka veidi selles faaside nihke osas targemaks :)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Kirchoff kirjutas:Kui 2 faasi tarbivad 16 A aktiivkoormust võrdselt ... on neutraali vool samuti 16 A
Neutraalis on vool 16A, kui ainult ÜHES faasis on vool 16A ja 0A, kui KÕIGIS kolmes faasis on vool 16A. Muudel juhtudel peaks neutraali vool 0 ja 16 vahele jääma?
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Küülaline kirjutas:
Kirchoff kirjutas:Kui 2 faasi tarbivad 16 A aktiivkoormust võrdselt ... on neutraali vool samuti 16 A
Neutraalis on vool 16A, kui ainult ÜHES faasis on vool 16A ja 0A, kui KÕIGIS kolmes faasis on vool 16A. Muudel juhtudel peaks neutraali vool 0 ja 16 vahele jääma?
Kui kahes faasis on 16A, siis neutraalivool on 28A (16A*ruutjuur kolmest). Voolutugevusi liidetakse vektoriaalselt, kus faaside vektorite sihid erinevad 120 kraadi. Neutraali vool on kolmefaasilises süsteemis ruutjuur (i1*i1+i2*i2+i3*i3-i1*i2-i1*i3-i2*i3), kus i1, i2 ja i3 on erinevate faaside voolud.
Külaline
külaline

Külaline kirjutas:Kui kahes faasis on 16A, siis neutraalivool on 28A (16A*ruutjuur kolmest). Voolutugevusi liidetakse vektoriaalselt, kus faaside vektorite sihid erinevad 120 kraadi. Neutraali vool on kolmefaasilises süsteemis ruutjuur (i1*i1+i2*i2+i3*i3-i1*i2-i1*i3-i2*i3), kus i1, i2 ja i3 on erinevate faaside voolud.
Vabandust, kahe faasi 16A korral on ka neutraalis ikkagi 16A ehk ühise neutraalisoone kasutamisel pliidi ja ahju jaoks ei ole mingit probleemi.
Kirchoff
külaline

Külaline kirjutas: ....Vabandust, kahe faasi 16A korral on ka neutraalis ikkagi 16A ehk ühise neutraalisoone kasutamisel pliidi ja ahju jaoks ei ole mingit probleemi.
Võta heaks.

Näedsa - kõik saavad niimoodi targemaks....

Kolmefaasilises süsteemis pole seega (vähemalt aktiivkoormuse korral) kunagi karta neutraali voolu kasvamist faasivoolust suuremaks. Piirjuhud on ühefaasiline koormus ja võrdne kahefaasiline koormus, mis juhtudel on neutraali vool faasivooluga võrdne, ning kolmefaasiline sümmeetriline koormus, mille korral on neutraali vool null.
:good:

Mis juhtub siis kui kahefaasilise võrdse koormuse puhul ühes faasis on mahtuvuslik ja teises induktiivne tarbija?
Ilmselt sõltuvalt ühendusviisist on võimalik neutraali vool kas nulli või max kahekordse faasivooluni ajada....

Kuna seal pliidi pildil oli äkki ka induktsioonplaat... ??? :jooma
Kirchoff
külaline

Küülaline kirjutas:
Vaata - võib ka niimoodi arutleda, et kui kahe faasi võrdsel koormamisel on neutraaljuhis mingi vool ja kolmanda sümmeetrilise faasivoolu lisamine sellesse süsteemi nullib selle neutraaljuhi voolu ära, siis järelikult oligi see neutraaljuhi vool selle kolmanda faasi vooluga võrdne, ainult et lihtsalt vastandfaasis...

;)
lehepoiss
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Harige ming veel, kui mul on kolm erinevat tarvitit 3 erineva faasi otsas ja kasutavad sama neutraali, kas siis seda nimetatakse ka tähtühenduseks?
Külaline
külaline

lehepoiss kirjutas:Harige ming veel, kui mul on kolm erinevat tarvitit 3 erineva faasi otsas ja kasutavad sama neutraali, kas siis seda nimetatakse ka tähtühenduseks?
Pole ise küll elektrik, aga kui mälu ei peta, siis kolmnurkühenduses ei olegi sellist mõistet nagu neutraal. Pinge võetakse faaside vahelt ja neutraal puudub.
lehepoiss
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Aga ma ju küsisin tähtühenduse kohta ;)

Sain siit materjalist omajagu targemaks ja enda küsimusele ka vastuse.
http://www.ene.ttu.ee/leonardo/elektro_ ... siline.pdf
Olaf
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas Olaf »

lehepoiss kirjutas:

... soovitusi anda? Või võin ma loota, et seal pliidi põhjakaanel on ikkagi joonis, kuidas 2N ühendus tekitada...(
Võid olla kindel, et seal on selline joonis olemas, teisiti polekski see mõeldav.

Ma usun, et pliidil on täiesti olemas 3-faasilise toite variant tähtühenduses, mis on klemmplaadil. Plaadid siis kahele faasile ja ahi eraldi faasile. Kaabel on õige veetud õigete soonte arvu ja õigete ristlõigetega.
Viimati muutis Olaf, 14 Veebr 2014, 12:54, muudetud 1 kord kokku.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Harige ming veel, kui mul on kolm erinevat tarvitit 3 erineva faasi otsas ja kasutavad sama neutraali, kas siis seda nimetatakse ka tähtühenduseks?
Jep, saab ka nii sõnastada.
lehepoiss
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Olaf kirjutas: Võid olla kindel, et seal on selline joonis olemas, teisiti polekski see mõeldav.
Ligi 8 kW ühele faasile !!!
Ma usun, et pliidil on täiesti olemas 3-faasilise toite variant tähtühenduses, mis on klemmplaadil. Plaadid siis kahele faasile ja ahi eraldi faasile. Kaabel on õige veetud õigete soonte arvu ja õigete ristlõigetega.
Olaf, sa vist ei ole väga teemasse süvenenud, siin pkalt juttu juba sellest, et eraldi tarvitid on ja üks faas ei saa kindlasti 8kW.
Olaf
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas Olaf »

Need hüüumärgid tähendavad seda, et nii ei saa olla, loe ka järgmised laused ära.

PS. Kustutasin selle segadust tekitava lause ära.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Huvitav üldine tootejuhend, milles praktiliselt ei sisaldu mingisugust konkreetset tehnilist infot. Mis on konkreetne mudel? Olaf, kes ütles, et seal üldse väline klemmplaat eksisteerib?
lehepoiss
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Siemens EH611BE18E
Vasta