Milline puidukatel on parim

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
arep
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Milline puidukatel on parim

Lugemata postitus Postitas arep »

Tere
Tõstataks veelkord teema, et milline puidukatel on parim. Maja 160 m2. Olen erinevate teemade alt lugenud, aga jutt hajub kuidagi ära. Et siis võiks konkreetsetest kateldest arutleda. Silma on jäänud molle, kalvis, viadrus u-26, dakon, luk-35...
Kalvis jättis kahtlase mulje kuna 16 kW !!! katelt pakutakse kütma 100 - 200 m2 maja... muud katlad on 35-45 kW...
Tänud ette.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Re: Milline puidukatel on parim

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Kalvis jättis kahtlase mulje kuna 16 kW !!! katelt pakutakse kütma 100 - 200 m2 maja...
Järjekordne eksiarvamus. Küttesüsteemis ei valita katla võimsust maja ruutmeetrite järgi vaid küttesüsteemi ülesehituse ja maja soojapidvuse alusel. Ruutmeetrid on lollkasutajatele mõeldud et nad üldse midagi oskaks arvata.
Mul on 2x120 m2 ja seda kütavad 2 4 kW soojuspumpa, praeguste ilmadega kütab üks kogu maja ära.
arep
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Tänan. Siiski, milline katel on parim puidukatel:)?

Kahtlane (lihtsalt kahtlus:)) oli kuna põhimõttelt ja kasutegurilt on Kalvis enamvähem sama, mis teised katlad, aga soovitatavad võimsused samale pinnale (keskmine soojapidavus) on väga erinevad... et millest selline erinevus?
... ja ikkagi, milline katel valida?
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Minul on Molle. Kas see just kõige parem on, ei tea? Ise olen küll rahul. Ühe täitmisega põleb 2 tundi. Korstnal peaks vähemalt 6 meetrit kõrgust olema, siis kasutegur parem.

taastaja
arep
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Mulle endale ka Molle meeldib: veesärk 105 l, keraamiline kaitse, küttekolde maht 106 l.
Samas, viadrus u-26 on kasutegur sama (75) ja malm peaks kestma vähemalt 30 aastat...
Külaline
külaline

arep kirjutas:Mulle endale ka Molle meeldib: veesärk 105 l, keraamiline kaitse, küttekolde maht 106 l.
Samas, viadrus u-26 on kasutegur sama (75) ja malm peaks kestma vähemalt 30 aastat...

...kasutegur sama..malm...siis on nagu muidu saadud ju! :lol: Milleks siis need rumalad altpõlemisega süsteemi veel välja mõtlesid?

taastaja
arep
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

...kasutegur sama..malm...siis on nagu muidu saadud ju!

taastaja
[/quote]

Äkki selgitad? tänud. Loogiliselt võttes kui kasutegur on sama, siis põlegu alt või pealt... mõlemal juhul läheb 25% korstnasse?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Altpõlemisel on võimalik kasutada kütuse iseeneslikku pealevarisemist, sedasi täidad kolu ära ja põleb väga kaua sõltudes kolu suurusest. Nii võib põleda järjest 16 tundi ja siis täidad lihtsalt kolu uuesti.
turbohoolik
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas turbohoolik »

Millega on plaan kütta katelt?
Kui "kõigega mis põleb" siis leektoru katel(LUK)
Kas mitte malm kateldel pole max. rõhk väiksem ja ka töötemperatuur madalam, ehk siis kannatavad vähem väärkohtlemist.
Leektoru katla elueaks loeti 20-25a. ja selle ajaga katel põles läbi, mitte ei roostetanud.
Adlolf
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas Adlolf »

arep
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Plaanin puudega kütta... 30 m3 kuur ka aias olemas... äkki peaks hoopis mingit puugaasi katelt vaatama?... samas Mollet kiidetakse päris palju.
Tänan Adolf Molle lingi eest.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Kas peale kuuri ka oma mets ja puudega seal mässamise valmidus olemas?
Mina kasutan seda tüüpi katelt http://www.stropuvaest.edicypages.com/et ja ei kurda. Tal omad kiiksud aga toimib rahuldavalt.
arep
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Oma metsa ei ole... eks see puudega mässamine on nii ja naa... ühest küljest väike füüsiline trenn ei tee paha... samas kui muud teha ei saagi, siis on muidugi jama:)... Oma mets on jah oluline, sest puit läheb ilmselt paari aastaga kõvasti kallimaks... Täna on siiski puiduga kütta umbes 2x odavam kui otse elektriga. Maakütet ma ka ei saa teha kuna paeni pole kohati meetritki.

Stropuvat olen ka vaadanud, aga see ei mahu mulle keldrisse kõrguse poolest ära...
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Kui puud pead turuhinnaga ostma siis .... õhk-vesi soojuspumbaga on ka vähemalt 2x odavam kütta võrreldes otseelektriga aga ise tegema ei pea sisuliselt midagi!Puukuurist teed ... jõusaali :grin: .
Pellet on samuti soojuse hinnalt suht samasse auku aga tiba peab ka tegelema sellega.
arep
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Mul on õhksoojuspump (väga külmaga lisan ka elektriradikad ja kamina). Arvutasin oma aastase elektriarve ja praeguse puidu hinna järgi, siis puit oli ikka 2x odavam ehk aastane elektriarve ainult küttele ja soojale veele on 1267 euri aastas ja puit 20m3 hinnaga 32euri/rm on 627 euri aastas.
turbohoolik
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tuttav laseb iga 2 aasta tagant tuua omal hoovi peale talvel rekka koorma küttepuud (3meetrised) otse metsast. Nädalavahetuseti on hea trenn ja jälle 2 talve küttepuud olemas.
arep
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Ma ise mõtlesin ka, et 3 meetrine on kõige soodsam niikaua kui käed jalad terved:)
Külaline
külaline

arep kirjutas:Ma ise mõtlesin ka, et 3 meetrine on kõige soodsam niikaua kui käed jalad terved:)
Seni on 30 euri rm, märjad kase halud koju toodud, palju 3m rm odavam tuleks, kui ise lõigata ja lõhkuda?
Külaline
külaline

teemas pealkiri puidukatel
ehk äkki siis Atmos ? vms. puugaasikatel ?
turbohoolik
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Pole küll puugaasi katelde kohapeal eriti pädev aga kas mitte nad ei taha korralikku puitu, 2 aastat väljas kuivanud puud, et ahi toimiks hästi peab ta töötama täis võimsusel jne.

Palgi ja küttepu hindadest: http://www.eramets.ee/uudised-1/sa-eram ... d_ei_muutu_____/
1 tm palgist saab 1,6-1,7 ruumi puid.

Oma tööd saab rahaks arvestada siis kui Sa sellel samal ajal kui puid lõikad ja lõhud hoopis teeksid tööd, mis tood raha sisse.
Perekondliku puude tegemist saab ka lugeda nn. kvaliteetajaks(koos naise ja lastega teleka vaatamine pole kvaliteetaeg :D)
arep
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Kõigega nõus, aga tuleks jah põhiküsimuse juurde tagasi, et milline katel. Praegu tundub, et Molle oleks päris hea valik, samuti Atmos (pelleti võimalus) eeldusel, et puid saab kuivatada...

Küsiks veel, et kuidas ATMOS-ga küttes korstnasse tekkiva pigiga lood on?
turbohoolik
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Mina kiidaksin leektoru katelt. Kuna terve elu ainult nendega kokku puutunud ja siiani pole pettumust valmistanud. Lihtne puhastada, võimalik põletada kõike mis põleb, suur kasutegur, võimalik kütta ka ainult üks ahjutäis(ka poolik).
Tõsi LUK poleks see mis mina valiksin aga vist minu maitse järgi katelt eestis ei toodeta.

Omadest kõgemustest võin öelda, et tähtis pole mitte korstna mineva õhu temperatuur vaid kogus.
arep
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Et siis mida suurem lõõr seda parem?

Vabandan lolli küsimuse pärast, aga milline see leektoru katel on?
ifffff
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 62 korda

Lugemata postitus Postitas ifffff »

Selline kus kuumad suitsugaasid läbi torude lähevad
Pilt
Külaline
külaline

turbohoolik kirjutas:
Omadest kõgemustest võin öelda, et tähtis pole mitte korstna mineva õhu temperatuur vaid kogus.
See väide peab vett ainult kindlat tüüpi korstna korral. Telliskorstnaga igat paska ei kütaks ja temperatuuri muidu ka madalaks ei sätiks.

taastaja
Vasta