Pelle suitsugaasid

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Pets123
külaline

Pelle suitsugaasid

Lugemata postitus Postitas Pets123 »

Tere!

Katlaks Pelle, põletiks PV20a ning suitsugaasid juhitud laotud korstnasse, kuhu on siis metallist toru sisse pandud, et kivikorstent madalate suitsugaaside eest kaitsta. Kõik nagu toimiks ja ilmselt ei kirjutakski ma siia, aga juhtusin samas foorumis teema otsa, kus suitsugaaside temperatuurist kirjutatakse... Nimelt, mul suitsugaasid nii madala temperatuuriga, et kui põleti mingi 30minti on töötanud, siis hoian vabalt kätt suitsutoru peal ja no kui mingi 40-50 minutit töötab (mida juhtub harva), siis ehk hakkab 100 kraadile ka lähenema. Jah, kondentsi ikka kogujast tilgub, aga katel seest küll pigine ei ole...samas sellist "kuiva" tahma sisepindadele ikka tekib. Siiani (ilmselt ekslikult) arvasin, et mida madalamad suitsugaasid seda parem, aga KUI nüüd tuleb välja, et graanulid korralikult ei põle ja lõppkokkuvõttes see asi korralikult ei tööta, siis tuleks kuskilt mingit viga hakata otsima. Olgu veel öeldud, et põleti töötab põhimõtteliselt tehase seadistuses, võimsus tavaliselt 12-14kw, ainult baasõhku keerasin juurde lootes, et see kindlustab täielikuma põlemise.

Tänud vastajatele!
Peeter
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Re: Pelle suitsugaasid

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

No umbes sama, 30 min järel saab kätt hoida suitsu torul, kuid mitte kaua. Katel - põleti samad. Kuid see käega mõõtmine on tegelikkuses jama, nagu ka oletamine, et keeran õhku juurde, siis on hea.
Plaanis on puurida auk katlast väljuvale RV torule ning sinna visata suitsugaasi termomeeter. Samuti tuleb mõõta suitsugaasid, mitte oletada midagi õhku juurde keerates.
Omal on korsten ~8 m kõrge, Schiedel moodul, 180 mm. Ka hetkel, kui -15 C - ei ole kondentsi täheldanud.
Muudetud tehase seadistused, võimsus vahemikus 16-18 kW, katlal hetkel põlemisaeg ~1h10 min, seisuaeg umbes sama. Köetav pind 230 m2, reaalselt taga ainult 176 m2 põrandakütet.
Sisetööd pooleli, st et meeletu kogus energiat läheb vee kuivamisele seintest, samuti puudulik välisuks (ajutine õhuke uks), osaliselt avatud pööninguluuk.
Võiks arutleda teemal, mis temp. vahemikus katel töötab - kas 60...80 või 50...70. Hetkel 50...70 C, kuid katla seisukohalt oleks vist 60...80 parem.
Pets123
külaline

Lugemata postitus Postitas Pets123 »

Tere!

Jah, kõik õige. Loomulikult on see käega toru katsumine väga kaudne. Baasõhku keerasin juurde sellepärast, et tuhk oli suhteliselt musta värvi ja siis soovitati sedasi. Võib-olla vale, ei tea...

Hakkasin mõtlema, et tegelikult ilmselt ongi loogiline, et kui põleti suht lühikest aega töötab ( a la 30 minutit minu puhul), siis ei saagi see toru väljastpoolt väga kuumaks minna ning tõepoolest võib oletada, et suitsugaasid sees mõnevõrra kuumemad (kuigi see katla suitsugaasi termomeeter pole ka üle 100 kordagi läinud). Võib-olla peaks ma hoopis mõtlema sellele, et süsteemi efektiivsuse mõttes peaks põleti ilmselt pikemalt töös olema ehk siis minu puhul tõrnäoliselt tähendaks see akumulatsioonipaagi lisamist süsteemi? Katel töötab muidu vahemikus ~70-85..90C. Majas 180m2 põrandaküte.

Peeter
......
külaline

Lugemata postitus Postitas ...... »

Tervist,

Mul Pelle katel kasutusel nüüdseks 4-ndat talve, põletiks Erato GP20. Suitsugaaside temp on hetkel sinna 100-110 kraadi juurde, seda siis katla paneelil oleva termomeetri järgi. Kui katel jälle täiesti puhtaks teha, on madalaim 90 kraadi. Lisaks arvan, et katlas olev andur on tahmane, seega tegelikud temperatuurid võivad sutsu kõrgemad olla.
Mul hoopis probleem, et põleti klõpsib liiga tihti sisse-välja, eriti selliste külmadega. Kütab 80 kraadini, lülitub välja ja siis kuskil 74 juures lükkab jälle sisse, ajavahe on seal ainult 10-15 min, mil põleti täiesti väljas on. Mõtlen sellel suvel väiksema akupaagi lisaks panna. Soovitati ka põletile eraldi kontrollerit, kuid arvan, et piisab ka ainult akupaagist. Muidu süsteemiga igati rahul.
Maja 150 m2, pool põrandakütte all ja teine pool radikatega.

Edu,
T.
Adlolf
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas Adlolf »

Erato GP20 on soojendusvõimsuse korrigeerimise võimalus 5-32 kW. Vaata juhendist. Mida väiksem võimsus seda pikem põlemis periood.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

...... kirjutas:Tervist,

Mul Pelle katel kasutusel nüüdseks 4-ndat talve, põletiks Erato GP20. Suitsugaaside temp on hetkel sinna 100-110 kraadi juurde, seda siis katla paneelil oleva termomeetri järgi. Kui katel jälle täiesti puhtaks teha, on madalaim 90 kraadi. Lisaks arvan, et katlas olev andur on tahmane, seega tegelikud temperatuurid võivad sutsu kõrgemad olla.
Mul hoopis probleem, et põleti klõpsib liiga tihti sisse-välja, eriti selliste külmadega. Kütab 80 kraadini, lülitub välja ja siis kuskil 74 juures lükkab jälle sisse, ajavahe on seal ainult 10-15 min, mil põleti täiesti väljas on. Mõtlen sellel suvel väiksema akupaagi lisaks panna. Soovitati ka põletile eraldi kontrollerit, kuid arvan, et piisab ka ainult akupaagist. Muidu süsteemiga igati rahul.
Maja 150 m2, pool põrandakütte all ja teine pool radikatega.

Edu,
T.
Kas tööle-seisma temperatuuri vahet ei saa muuta? Omal on see 20 kraadi.
......
külaline

Tervist,

Kahjuks katlal ega põletil midagi kuskilt reguleerida ei anna, et saaks temperatuurivahemikku muuta. Uurisin ka targematelt ja soovitati eraldi kontrollerit. Uuel Pelle katlal juba teised võimalused, kuid minu omal mitte.
Erato GP20 põletil minu teada ei ole võimalik võimsust muuta, see võimalus tuli alles GP20+'ga.

Suitsugaasidest veel nii palju, et puhastasin eile katlas oleva sensori ära ja nüüd on suitsugaaside temp. ca 135 kraadi. Kas keegi oskab kommenteerida, on see ok või ei? Kondensaadi mõttes peaks n.ö. kaitstud olema?

Terv,
T.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

135 on igati OK
suitsugaas
külaline

Lugemata postitus Postitas suitsugaas »

Kas madalam suitsugaasi temperatuur ei naita mitte seda, et rohkem sooja jaab tuppa ja vahem laheb oue varestele. Korstna ja oue kytmine ei tohiks ju omaette eesmark olla.
......
külaline

Tere,

Kui lugeda uuesti teemaalgataja juttu, siis madalad suitsugaasid põhjustavad teisi probleeme, näiteks kondentsi. Lisaks võib see tähendada mittetäielikku põlemist, kui nõutud temperatuuri kätte ei saa. Eks muidugi tuleb suitsu temperatuur maksimaalselt ära kasutada, kuid selliselt, et see muud häda ei põhjusta.

T.
suitsugaas
külaline

Lugemata postitus Postitas suitsugaas »

Kondentsi põhjustab siin ilmselt põleti tsükliline töö, millega kaasneb temperatuuride kõikumine korstnas. Metalltoru jõuab ilmselt nende tsüklite vahel korstna ülaosas piisavalt jahtuda ja kondentsi teke on paratamatu.
Vasta