Loll küsimus, pistikupesa kohta.

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Kusti31
külaline

Loll küsimus, pistikupesa kohta.

Lugemata postitus Postitas Kusti31 »

Igaks juhuks kontrollin, kas uue pistikupesa vedamiseks, (harukarbis sissetulev vool, pistikule minev juhe ja voolujuhtme jätk) tuleb kõik juhtmed omavahel lihtsalt värvidega kokku panna?
Naabrivana
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 7 korda

Re: Loll küsimus, pistikupesa kohta.

Lugemata postitus Postitas Naabrivana »

Jah - kui eelnevalt on kõik õigesti tehtud.
Oma ala meister..
fastteam
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas fastteam »

Kusti31 kirjutas:Igaks juhuks kontrollin, kas uue pistikupesa vedamiseks, (harukarbis sissetulev vool, pistikule minev juhe ja voolujuhtme jätk) tuleb kõik juhtmed omavahel lihtsalt värvidega kokku panna?
Ei, enne tuleb kontrollida kas värvide vastavad tegelikusele. Kui maandus ka ühendada vaja on see elektritöö ja tavaisikul keelatud ühendada
Volts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas Volts »

fastteam kirjutas:
Ei, enne tuleb kontrollida kas värvide vastavad tegelikusele.
Sellega olen igati nõus.
fastteam kirjutas:Kui maandus ka ühendada vaja on see elektritöö ja tavaisikul keelatud ühendada
Aga sellest ma küll aru ei saa. Miks on KEELATUD?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Volts kirjutas:Aga sellest ma küll aru ei saa. Miks on KEELATUD?
https://www.riigiteataja.ee/akt/12894666?leiaKehtiv
Volts
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas Volts »

Nujh. :blush:
Loodan, et väga pikalt kinni ei panda, ma vahetasin ise oma korteri kõik juhtmed ära u 5a tagasi kap rem käigus...

Tänud lingi eest, jälle targem. ;)
kasutajapuudub
külaline

Lugemata postitus Postitas kasutajapuudub »

Tere
Elektriohutusseaduses tõesti vastav märge tavaisisku volituste kohta puudub. Arvatavasti on tegemist korteri või majaomanikuga, kes soovib kuskile uut pistikupesa lisada. Korteri või majaomanik vastutab kõige oma naha ja karvadega oma kinnisvara eest, sh elektripaigaldise korrashoiu eest - kuidas ta seda teeb on jällegi omaniku mure. Eestis puudub siiani tõhus 3. liigi elektripaigaldiste nõuetekohasuse kontrolliorgan, mistõttu ei tule ilmselt keegi omanikule uue pistikupesa lisamise eest vastu näppe andma.
Kui tööks vajalikud oskused olemas, siis pane see pistikupesa paika ja on teema lõppenud. Nagu ütlesin, vastutad sa ise oma elektripaigaldise korrashoiu eest.
Edu!
mööduja
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas mööduja »

fastteam kirjutas:Ei, enne tuleb kontrollida kas värvide vastavad tegelikusele. Kui maandus ka ühendada vaja on see elektritöö ja tavaisikul keelatud ühendada
Jajah, üle 10 aasta tagasi õpetasin tühja pilguga kaablit vahtivale elektrikule veksellülitite vahele lambi ühendamist, sest olin uudishimust nende toimimise enne lülitite ostmist endale selgeks teinud...
tähenärija
külaline

Lugemata postitus Postitas tähenärija »

lampi ei ühendata veksellülitite vahele vaid veksellülitite järele.... :jooma
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mida tähendab järele, kui on 2 lülitit? Skeemi võid joonistada nii või teisiti, aga kõige "lühemas" skeemis on ikka lülitid otstes ja toide ning lamp nende VAHEL.
fastteam
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas fastteam »

Kõik on tore sinna maani kuni põlenud kinnisvara hüvituse tagastuse avaldusele saad kindlustusest ekspertiisiakti ja otsuse 10% huvituse kohta ning võimaluse kaevata nad kohtusse.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

Küülaline kirjutas:Mida tähendab järele, kui on 2 lülitit? Skeemi võid joonistada nii või teisiti, aga kõige "lühemas" skeemis on ikka lülitid otstes ja toide ning lamp nende VAHEL.
Ahaa, Sa oled näinud ilmselt sellist skeemi, kus tõepoolest on lamp lülitite VAHEL.

Pilt

Selline ühendamisviis ON VALE.
Esiteks jäävad teatud lülitite asendi korral lambipesa kontaktid ka väljalülitatud olekus faasijuhtmega pingestatuks. Teiseks põhjustab see kontaktide sädelust ning teatud juhtudel kaarlahenduse tekkimisel ka faasijuhtme ja neutraali vahelist lühist.

Õige oleks alljärgnev skeem:

Pilt
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kusti31 kirjutas:Igaks juhuks kontrollin, kas uue pistikupesa vedamiseks, (harukarbis sissetulev vool, pistikule minev juhe ja voolujuhtme jätk) tuleb kõik juhtmed omavahel lihtsalt värvidega kokku panna?
Miks EI TOHI "kõiki juhtmeid omavahel lihtsalt värvidega kokku panna"?

Sest kui sedasama foorumit lugeda, siis leiab hulgaliselt postitusi inimestelt, kes on veendunud, et värvimarkeering ei ole nende jaoks kohustuslik ega elektri liikumise kohapealt oluline. Kui sellise suhtumisega paigaldajal õigete soonevärvidega kaablijuppi hetkel käepärast ei ole, siis ei hakata selle "pisiasja" pärast ometigi poodi sõitma, vaid paigaldatakse seda, mis parasjagu käepärast on.
Paraku ei jää see inimene juhtmete kõrvale valvesse, vaid läheb minema. Ja seega ei või Sa kunagi ainult värvi järgi kindel olla, mis seal juhtmes liigub.

Meil oli kuuri ukse peale maalitud venekeelne kolmetäheline sõna, mis tähendas mehe suguorganit, aga kuuris sees olid hoopiski küttepuud.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

vtl kirjutas:Ahaa, Sa oled näinud ilmselt sellist skeemi, kus tõepoolest on lamp lülitite VAHEL
Ma olen näinud päris mitmeid skeeme, aga pidasin silmas sellist, kus lamp on samuti lülitite vahel,
veks.pdf
(3.17 KiB) Allalaaditud 432 korda
see on muidugi identne sinu toodud "õige" skeemiga, ainult lühimal võimalikul viisil joonistatud.
siim514
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas siim514 »

Küülaline kirjutas:Ma olen näinud päris mitmeid skeeme, aga pidasin silmas sellist, kus lamp on samuti lülitite vahel
Joonista skeemi kuidas tahes, realses elus lamp sellest lülitit vahele ei lähe. Lamp oleks lülitit vahel kui lambi üks klemm läheb ühte vekslisse ja teine lähe teise vekslisse.
Kas sinu antud joonisel on see nii?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

siim514 kirjutas:kui lambi üks klemm läheb ühte vekslisse ja teine lähe teise vekslisse
Käib kiirelt Narvas ära ja lähebki teise vekslisse.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Küülaline kirjutas:
vtl kirjutas:Ahaa, Sa oled näinud ilmselt sellist skeemi, kus tõepoolest on lamp lülitite VAHEL
Ma olen näinud päris mitmeid skeeme, aga pidasin silmas sellist, kus lamp on samuti lülitite vahel,
veks.pdf
see on muidugi identne sinu toodud "õige" skeemiga, ainult lühimal võimalikul viisil joonistatud.
Üldiselt on igasuguse skeemi loetavuse huvides korrektne seda joonistada nii, et "sisend" oleks ühel pool ja "väljund" teisel pool.
Vasta