Hoiatav kogemus ehk ärge seda järgi tehke!

siseviimistlustöödega seonduv arutelu. Siia ei postita tööotsimisi ja -pakkumisi!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Hoiatav kogemus ehk ärge seda järgi tehke!

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Praegusel objektil oli vaja värskendusremont teha, mahud parajalt suured. Kuna ei teadnud, millega oli eelnevalt seina värvitud ja oli vajadus ka kerge tasanduskrohvi järele (uute juhtmete kanalid, vanad pistikupesad jne), otsustasin pinnad enne kruntida Sakret QG-ga. Nädala alguses kruntisin, eile tegin ühes järgnevas ruumis tasanduskrohvi ja täna hakkasin tegema teist krohvikihti, et teha struktuurne viimistlus (tehnoruum). Sain siis paar labidatäit seina veetud kui avastasin, et aluspind vetrub. Egas midagi, pahtlilabidaserv taha ja oh üllatust- terve seinatäis MP-d tuli praktiliselt korraga maha. Ühes teises ruumis, mis sai enne krohvitud, seda efekti millegipärast ei ilmnenud.
Tuju sitt, vandusin natuke omaette ja hakkasin põhjuseid/lohutust välja mõtlema, mis/miks võis nihu minna. Olen ka varem Sakret QG aluskrundina kasutanud, aga peale praegust jama hakkasin meelde tuletama, et millistel tingimustel ja siis tuli meelde, et töötingimused olid tunduvalt materjalisõbralikumad. Oma "targa ajuga" jõudsin järeldusele, et kuna objektil puudub hetkel küte, siseruumi temperatuur teadmata (välja hingates tuleb suust auru), niiskuse % teadmata, aknad äsja vahetatud ja üleni udused, siis jõudsin enda lohutamiseni, et nende materjalide (Sakret QG ja MP-75) ideaalse kooskõla jaoks olid tingimused ebasobivad. Kui kellegil on ka teisi teooriad, siis need oleks teretulnud, äkki saan ilma rahata targemaks. :)
Hetkel panin ajutiselt tööriistad kokku ja lubasin tagasi tulla kui on kasutatavate materjalide jaoks loodud soodsamad tingimused ehk küte taga ja saaks ka aknaid tuulutuseks avada.
Nüüd hoiatus- kirjeldatud lõpptulemuse (mahakukkunud krohv) vältimiseks ja eriti kui töötingimused on sellised nagu eelnevalt mainisin, siis kindlasti on kasulikum tundmatu värviga värvitud seinasid enne krohvimist kruntida ikkagi mõne alküüdkrundiga, millele võite lisada krohvi nakke parendamiseks kvartsliiva (eraldi müügil, Vivacolor-i toodang), mida on hästivarustatud ehituspoodides (Espak, Ehituse ABC) täiesti vabalt saadaval. 10l värviämbri kohta piisab täiesti poolest purgist.
PS! Paluks mitte arvata, et viga oli Sakret QG tootes, jään endiselt selle kasutajaks/soovitajaks, aga parematel töötingimustel!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Re: Hoiatav kogemus ehk ärge seda järgi tehke!

Lugemata postitus Postitas madis64 »

No nii vana kala käest hakata sellist elementaarset küsimust küsima nagu paigaldustingimuste vastavus tootejuhendis nõutule tundub nagu piinlik, kuid siiski oleks huvitav teada :scratch:
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

madis64 kirjutas:No nii vana kala käest hakata sellist elementaarset küsimust küsima nagu paigaldustingimuste vastavus tootejuhendis nõutule tundub nagu piinlik, kuid siiski oleks huvitav teada :scratch:
Kurat, seekord vedas peršetunne alt! :)
cartman
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas cartman »

Pakuks, et see QG pold piisavalt kuivanud, nendes oludes. See pole kahekomponentne ju? Veepaasil?
Staatus ei näita mu oskusi/teadmisi, vaid postituste arvu
P6randakatete paigaldus. P6randate pumpamised kiirsegudega.
Külaline
külaline

Madis!
No vaatasin veelkord üle tootejuhendi ja ei leidnud ühtegi vastunäidustust, kuigi seal peršetunnetuse kohta polnud ühtegi vihjet. :)
– Valge värvusega
– Seintele ja lagedele
– Betoon- ja teistele mitteimavatele pindadele
– Sisaldab kvartsliiva
– Vähendab ja ühtlustab aluspinna
veeimavusvõimet
Sise-ja välistöödeks
Kasutamiseks enne erinevaid krohvitöid
– Tugevdab aluspinna nakkuvust

– Täidab aluspinna ebatasasused
Töö käik
– Pind peab olema puhas, kandev ja kuiv
– Krunt enne kasutamist mitu korda läbi segada ning bsamuti segada
kruntimise ajal, t vältida kvartsiosakeste põhja settimist
– Krunt kanda aluspinnale lahjendamata kujul pintsliga või rulliga
– Vajadusel võib krunti lahjendada (kuni 10% mahust)
– Kareda nakkekihi tegemiseks siledatele ja halvasti imavatele aluspindadele
enne krohvimist või enne põrandaseguga tasandamist

Urmas
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Allika teave näib olevat ülimalt küsitava kvaliteediga - osal materjalidest on toodud töötemperatuur, osal temperatuur ja niiskus, QG-l pole kumbagi.

Kui oleks mitme võrdsete omadustega materjali vahel valida, siis selliseid ma kül väldiksin :hello:
Külaline
külaline

cartman kirjutas:Pakuks, et see QG pold piisavalt kuivanud, nendes oludes. See pole kahekomponentne ju? Veepaasil?
Jah, eks ta "vee baasil" ole, kuigi kerge ammoniaagi (rahvakeeli kusi) lõhnaga ole.
Eks mul esimese toa tegemisega viskas niipalju niiskust ka teistesse ruumidesse, et Sakreti tootejuhendis nõutud kuiv aluspind ei olnud enam kuiv. Neid ruume ei oldud köetud vist pikemat aega, millegipärast arvan, et aastaid.

Urmas
Külaline
külaline

madis64 kirjutas:Allika teave näib olevat ülimalt küsitava kvaliteediga - osal materjalidest on toodud töötemperatuur, osal temperatuur ja niiskus, QG-l pole kumbagi.

Kui oleks mitme võrdsete omadustega materjali vahel valida, siis selliseid ma kül väldiksin :hello:
Nagu eelnevalt kirjutasin, et normaaltingimustes olen kasutanud ja toimis ideaalselt ja toimib siiani st. pretensioone ei ole esitatud. Üks kogemustest oli ühe põlenud maja siseseinte viimistlemine. Oli suveaeg, aknad lahti, normaalne toatemperatuur töö tegemiseks, järgmine päev andis küünega kratsida ehk võis hea tahtmise korral seina küüneviilina kasutada, lahti ei tulnud.
Eks ma olen nüüd ?€-se (konkreetne summa ei kuulu avalikustamisele) õppetunni saanud, aga see kogemus väärib selle "kahjumi" allaneelamist.
Huvitav, kas mul tuleks "ajuarsti" poole pöörduda, et oma negatiivseid kogemusi siin ilma rahata jagan? :scratch: :)

Urmas
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Aga järgmise "miks"-ini liikudes - miks sa ei mõõtnud objekti üle vaadates sealset temperatuuri ja õhuniiskust ja ei öelnud tellijale, et "kui ma riistadega kohale jõuan, peavad näidud olema sellised ja sellised".

Et muidu tulevad kihid maha ja kulud kahe-kolmekordistuvad.

Kas tellija oleks tõesti mingi teise tegija otsinud, kes materjali kondensaadikihile külma kõhuga selga lajatab?

Või oleks ehk tänulik hoopis olnud?
Külaline
külaline

madis64 kirjutas:Aga järgmise "miks"-ini liikudes - miks sa ei mõõtnud objekti üle vaadates sealset temperatuuri ja õhuniiskust ja ei öelnud tellijale, et "kui ma riistadega kohale jõuan, peavad näidud olema sellised ja sellised".

Et muidu tulevad kihid maha ja kulud kahe-kolmekordistuvad.

Kas tellija oleks tõesti mingi teise tegija otsinud, kes materjali kondensaadikihile külma kõhuga selga lajatab?

Või oleks ehk tänulik hoopis olnud?
Üldiselt ma nii käitungi, ja mul on olemas ka toimiv digitaalne termo/hügromeeter (mittetaadeldav :) ), aga noh, jälle see per...tunne. Seekord vedas alt võib-olla ka minu töötempo. Äkki olin liiga kiire, sest vanade pindade tasanduskrohvi puhul ei ole lati-loodi jälgimine kohustuslik (peab jääma visuaalselt korrektne) ja paari päeva jooksul paari pisikesse ruumi a`50-70l vett sisse suruda läks QG jaoks vist liiale ega jõudnud nii korralikult nakkuda.

Kas ma olen/olin selle jama põhjuste selgitamisel õigel teel?

Urmas
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui suur on 50...70 liitri vee aurustumiseks vajalik energiahulk?
Külaline
külaline

madis64 kirjutas:Kui suur on 50...70 liitri vee aurustumiseks vajalik energiahulk?
Madis, ma olen siseviimistluse alal 13-14 aastase isiklike kogemuste/vigade ja teiste maalrite tarkustest õppinud auotdidakt! :) Egas see arvutus mind tol hetkel targemaks poleks teinud, sest arvustuste lähteandmed on objektil alati muutuvad ega pole konstantsed, alates sellest kui tihti välisuksest sisse-välja käikse, kui mitu inimest viibib antud hetkel ruumis jnejne. :scratch:
Urmas
Külaline
külaline

Näiteks lubikrohvimisel erineb krohvi karboniseerumise kiirus kardinaalselt sellest, kas oled krohvides üksi või sealsamas ruumis viibib 5 tunni jooksul sama-aegselt veel kolm lehma, kellede süsihappegaaside (vajalik lubikrohvi karboniseerumiseks) väljutamise maht kopsude kaudu on tunduvalt suurem kui mul üksinda. :)

Urmas
Urmas
autodidakt

Elukestva õppe üks õppetunde! :)
IMG_0314.JPG
IMG_0314.JPG (154.11 KiB) Vaadatud 6608 korda
IMG_0315.JPG
IMG_0315.JPG (152.92 KiB) Vaadatud 6608 korda
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
fgh
külaline

Lugemata postitus Postitas fgh »

Saan ma õigesti aru, et krohv on koos krundiga seinast lahkunud? Kas alles jäänud kohad on tugevasti kinni ja samuti krunditud ?
Paks kiht oli mp ?
Urmas
autodidakt

fgh kirjutas:Saan ma õigesti aru, et krohv on koos krundiga seinast lahkunud?
Jah, koos krundiga. Noh mõni valgem laiguke seal on krundi jääk.
fgh kirjutas:Kas alles jäänud kohad on tugevasti kinni ja samuti krunditud ?
Paremal pool on kipsplaadiga kaetud vana uksekoht, see on kõvasti kinni ja need üksikud laigud on vanade pistikupesade asukohad, mis vahtu täis ja otsasein ka millegipärast ei tulnud lahti.
fgh kirjutas:Paks kiht oli mp ?
1-2-3mm
Külaline
külaline

Urmas kirjutas:
fgh kirjutas:Paks kiht oli mp ?
1-2-3mm
Kui nüüd näpuga juhendites järge ajada, siis kas MP min. kihipaksus pole kusagil 10mm juures?
Urmas
autodidakt

Külaline kirjutas:Kui nüüd näpuga juhendites järge ajada, siis kas MP min. kihipaksus pole kusagil 10mm juures?
Sul on õigus, kuid hetkel polnud õhem kiht allatuleku põhjuseks, vaid krundi ja tasanduskrohvi paigaldamisel normaalsete tingimuste puudumine ja ebanormaalsete koosmõju. :)
Keskmine kihi paksus: 10 mm
Mõnes kohas on kirjutatud ka see number (10mm) minimaalseks paksuseks ja paar klikki edasi on märgitud tehnilises infos 8mm. Nad on vist ise ka meeltesegaduses ega tea täpset numbrit. :scratch: :) http://www.knauf.ee/www/ee/05_apmetumi/ ... 75/3_7.php
fgh
külaline

Lugemata postitus Postitas fgh »

Mp kiht 1-3 mm pole küll kooskõlas hea tavaga, aga samas laialdaselt kasutatav ja kestev lahendus. Ilmselgelt oleks mõistlikum jämedat pahtlit kasutada. See selleks ,..
Küsimus on ilmselgelt nakkes aluspinnaga ja probleem on ilmselt liigses õhuniiskuses mis takistas krundi kuivamist ja naket.
Antud krundi ettenähtud kuivamisaeg peaks olema 4 tundi, aga eks õhuniiskuse küllastumine viib selle aja pea lõpmatuseni.

Pean nõustuma, et tegu on väga hea krundiga, isegi objektidel seda korduvalt kasutanud.
Järeldus: Maalritöödeks on normaalsed töötingimused A ja O. Ise olen ilma kütteta või liiga lühikest aeg köetud objektid kõik tulevikku lükanud ja maalrid järgmisele objektile saatnud. Üks jutt on töötempo, aga teine hilisem kuivamine, praod ja kõikvõimalikud deformatsioonid.

Ei tasu katsetada...
Urmas
autodidakt

fgh kirjutas:Mp kiht 1-3 mm pole küll kooskõlas hea tavaga, aga samas laialdaselt kasutatav ja kestev lahendus. Ilmselgelt oleks mõistlikum jämedat pahtlit kasutada ...
Mõistlike kasutatavate materjalide ja tellija eelarve/rahakoti vahel tihtipeale puudub kontakt või on see liiga katkendlik ning seepärast tuleb mõnes mõttes mõistlik teha tasanduskrohv MP-ga. :)
fgh kirjutas:Ei tasu katsetada...

:) Nagu teema pealkirjaski soovitatud!
Küte pidi nüüd järgi olema ja lähen uuele katsele. :)
Urmas
autodidakt

Tänan kõiki kaasa mõtlemast!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Huvitav, kui tugev võiks olla korrelatsioon kuivava värvikihi mõõdetud niiskusesisalduse ja tema saavutatud nakketugevuse vahel :scratch:

Kui seos oleks usaldatav, siis oleks ilmselt kahtlastes olukordades võimalik veenduda värvikihi omadustes numbriliste mõõdetud väärtuste alusel ja tagumikutunne saaks paremini kalibreeritud :hello:
Külaline
külaline

madis64 kirjutas:Huvitav, kui tugev võiks olla korrelatsioon kuivava värvikihi mõõdetud niiskusesisalduse ja tema saavutatud nakketugevuse vahel :scratch:

Kui seos oleks usaldatav, siis oleks ilmselt kahtlastes olukordades võimalik veenduda värvikihi omadustes numbriliste mõõdetud väärtuste alusel ja tagumikutunne saaks paremini kalibreeritud :hello:
Paluks eesti keeles, et ka teistele oleks arusaadav! :)

Urmas
vaene tellija
külaline

Lugemata postitus Postitas vaene tellija »

ja kes selle elukestva õppe kinni maksis. tõenäoliselt klient, sest "hüpersuper" ehitaja tegi ju tööd. likvideeris oma praaki :bye:
Vasta