Loll küsimus, pistikupesa kohta.
-
- külaline
Loll küsimus, pistikupesa kohta.
Lugemata postitus Postitas Kusti31 »
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 7 korda
Re: Loll küsimus, pistikupesa kohta.
Lugemata postitus Postitas Naabrivana »
Lugemata postitus Postitas fastteam »
Ei, enne tuleb kontrollida kas värvide vastavad tegelikusele. Kui maandus ka ühendada vaja on see elektritöö ja tavaisikul keelatud ühendadaKusti31 kirjutas:Igaks juhuks kontrollin, kas uue pistikupesa vedamiseks, (harukarbis sissetulev vool, pistikule minev juhe ja voolujuhtme jätk) tuleb kõik juhtmed omavahel lihtsalt värvidega kokku panna?
-
- Regulaarpostitaja
- On tänanud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas Volts »
Sellega olen igati nõus.fastteam kirjutas:
Ei, enne tuleb kontrollida kas värvide vastavad tegelikusele.
Aga sellest ma küll aru ei saa. Miks on KEELATUD?fastteam kirjutas:Kui maandus ka ühendada vaja on see elektritöö ja tavaisikul keelatud ühendada
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
https://www.riigiteataja.ee/akt/12894666?leiaKehtivVolts kirjutas:Aga sellest ma küll aru ei saa. Miks on KEELATUD?
-
- Regulaarpostitaja
- On tänanud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas Volts »
Nujh.Küülaline kirjutas: https://www.riigiteataja.ee/akt/12894666?leiaKehtiv

Loodan, et väga pikalt kinni ei panda, ma vahetasin ise oma korteri kõik juhtmed ära u 5a tagasi kap rem käigus...
Tänud lingi eest, jälle targem.

-
- külaline
Lugemata postitus Postitas kasutajapuudub »
Elektriohutusseaduses tõesti vastav märge tavaisisku volituste kohta puudub. Arvatavasti on tegemist korteri või majaomanikuga, kes soovib kuskile uut pistikupesa lisada. Korteri või majaomanik vastutab kõige oma naha ja karvadega oma kinnisvara eest, sh elektripaigaldise korrashoiu eest - kuidas ta seda teeb on jällegi omaniku mure. Eestis puudub siiani tõhus 3. liigi elektripaigaldiste nõuetekohasuse kontrolliorgan, mistõttu ei tule ilmselt keegi omanikule uue pistikupesa lisamise eest vastu näppe andma.
Kui tööks vajalikud oskused olemas, siis pane see pistikupesa paika ja on teema lõppenud. Nagu ütlesin, vastutad sa ise oma elektripaigaldise korrashoiu eest.
Edu!
Lugemata postitus Postitas mööduja »
Jajah, üle 10 aasta tagasi õpetasin tühja pilguga kaablit vahtivale elektrikule veksellülitite vahele lambi ühendamist, sest olin uudishimust nende toimimise enne lülitite ostmist endale selgeks teinud...fastteam kirjutas:Ei, enne tuleb kontrollida kas värvide vastavad tegelikusele. Kui maandus ka ühendada vaja on see elektritöö ja tavaisikul keelatud ühendada
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas tähenärija »

-
- Ehituspenskar
Lugemata postitus Postitas fastteam »
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 8 korda
- On tänatud: 109 korda
Lugemata postitus Postitas vtl »
Ahaa, Sa oled näinud ilmselt sellist skeemi, kus tõepoolest on lamp lülitite VAHEL.Küülaline kirjutas:Mida tähendab järele, kui on 2 lülitit? Skeemi võid joonistada nii või teisiti, aga kõige "lühemas" skeemis on ikka lülitid otstes ja toide ning lamp nende VAHEL.

Selline ühendamisviis ON VALE.
Esiteks jäävad teatud lülitite asendi korral lambipesa kontaktid ka väljalülitatud olekus faasijuhtmega pingestatuks. Teiseks põhjustab see kontaktide sädelust ning teatud juhtudel kaarlahenduse tekkimisel ka faasijuhtme ja neutraali vahelist lühist.
Õige oleks alljärgnev skeem:

-
- Ehitusveteran
Miks EI TOHI "kõiki juhtmeid omavahel lihtsalt värvidega kokku panna"?Kusti31 kirjutas:Igaks juhuks kontrollin, kas uue pistikupesa vedamiseks, (harukarbis sissetulev vool, pistikule minev juhe ja voolujuhtme jätk) tuleb kõik juhtmed omavahel lihtsalt värvidega kokku panna?
Sest kui sedasama foorumit lugeda, siis leiab hulgaliselt postitusi inimestelt, kes on veendunud, et värvimarkeering ei ole nende jaoks kohustuslik ega elektri liikumise kohapealt oluline. Kui sellise suhtumisega paigaldajal õigete soonevärvidega kaablijuppi hetkel käepärast ei ole, siis ei hakata selle "pisiasja" pärast ometigi poodi sõitma, vaid paigaldatakse seda, mis parasjagu käepärast on.
Paraku ei jää see inimene juhtmete kõrvale valvesse, vaid läheb minema. Ja seega ei või Sa kunagi ainult värvi järgi kindel olla, mis seal juhtmes liigub.
Meil oli kuuri ukse peale maalitud venekeelne kolmetäheline sõna, mis tähendas mehe suguorganit, aga kuuris sees olid hoopiski küttepuud.
-
- Ehituspenskar
Ma olen näinud päris mitmeid skeeme, aga pidasin silmas sellist, kus lamp on samuti lülitite vahel,vtl kirjutas:Ahaa, Sa oled näinud ilmselt sellist skeemi, kus tõepoolest on lamp lülitite VAHEL
- veks.pdf
- (3.17 KiB) Allalaaditud 431 korda
-
- Regulaarpostitaja
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 3 korda
Lugemata postitus Postitas siim514 »
Joonista skeemi kuidas tahes, realses elus lamp sellest lülitit vahele ei lähe. Lamp oleks lülitit vahel kui lambi üks klemm läheb ühte vekslisse ja teine lähe teise vekslisse.Küülaline kirjutas:Ma olen näinud päris mitmeid skeeme, aga pidasin silmas sellist, kus lamp on samuti lülitite vahel
Kas sinu antud joonisel on see nii?
-
- Ehituspenskar
Käib kiirelt Narvas ära ja lähebki teise vekslisse.siim514 kirjutas:kui lambi üks klemm läheb ühte vekslisse ja teine lähe teise vekslisse
-
- Ehitusveteran
Üldiselt on igasuguse skeemi loetavuse huvides korrektne seda joonistada nii, et "sisend" oleks ühel pool ja "väljund" teisel pool.Küülaline kirjutas:Ma olen näinud päris mitmeid skeeme, aga pidasin silmas sellist, kus lamp on samuti lülitite vahel,vtl kirjutas:Ahaa, Sa oled näinud ilmselt sellist skeemi, kus tõepoolest on lamp lülitite VAHELveks.pdfsee on muidugi identne sinu toodud "õige" skeemiga, ainult lühimal võimalikul viisil joonistatud.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu