OSB kuivamine

redart
Uus kasutaja
Uus kasutaja

OSB kuivamine

Lugemata postitus Postitas redart »

Sügisvihmades püstitatud karkass koos osb vahelaega. Nüüd on juba ca 3 nädalat karp kinni ja küte koos õhukuivatitega (kummalgi korrusel üks 40l/ööpäevas masin) sees. Temperatuuri hoian 19-22 kraadi vahel ja õhuniiskus mängib viimasel ajal seal 46-52 vahel. Niiskuseeemaldajate saak oli alguses ca 10l ööpäevas kummalti, nüüd kusagil 5 ümber. Karkassipuit, mis ka tarnides kohati kõige kuivem ei olnud, on nüüdseks pinnalt ca 8-9% peal ja sees ei paista ka kusagil üle 15 eriti olevat, kuid vahelae OSB ei taha kuidagi niiskust loovutada. Sees on kohati üle 40%, pinnal on lõpuks mõnes kohas alla 20. 22mm paksune OSB, vuugivahed tõmbasid ehitajad silikooniga üle, et vihmakindlamaks teha. Nüüdseks on see silikoon enamuses eemaldunud, aitasin väheke kaasa ka. OSB servad on muidugi natuke paiste ajanud, need enam tagasi ei lähe. Ilmselt tuleb enne põranda tegemist lihvijaga üle käia.

Siit 2 küsimust:
- Kaua ta kuramus kuivab?
- Kui niiskele osb-le tohib põrandat ehitada? OSB peale tuleb liimiga Floore küttematt ehk põhimõtteliselt täiesti aurutihe materjal ja edaspidi saab niiskus väljuda ainult allapoole. Laed saan veel mõnda aega lahti hoida, sealt siis kuivaks edasi, aga ühel hetkel tuleb ka need kinni panna ja siis on kuivamine juba päris aeglane.
Kuivatimees
külaline

Re: OSB kuivamine

Lugemata postitus Postitas Kuivatimees »

Eks kannatust vaja. Raskelt imab niiskust, raskelt loovutab ka. Ma kuivatasin samades tingimustes saepuruplaati, nii et puhur oli 3 päeva suunatud konkreetsele vihmakahjustusega kohale.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

redart kirjutas:Sügisvihmades püstitatud karkass koos osb vahelaega. .... OSB servad on muidugi natuke paiste ajanud, need enam tagasi ei lähe. Ilmselt tuleb enne põranda tegemist lihvijaga üle käia...
Kas ise ei ole selle peale tulnud, et sellisel OSB-l puuduvad juba need omadused, mis olid tal enne veekahjustust? Eriti servades on arvatavasti kinnitused kruvidega?
Pole vaja hakata rääkima juttu, et mis temaga ikka juhtub. Olen näinud, mis on juhtunud värskelt tehtud siseviimistlusega, kus peale 2005 aasta jaanuaritormi oli II korrusel praktiliselt kõik teibid lahti kõigutanud. Tegemist oli samuti puitkarkass majaga. See kõikumise amplituut pidi ikka parasjagu suur olema, et venitas ka sisenurkade teibid pikkupidi osaliselt katki.
Jah, kokku sul see maja ehk ei kuku, aga mingi kahtluseuss sind jäi ikkagi närima, muidu poleks seda postitust. Või eksin?

Urmas
redart
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Mure nr 1 on see, et puitmaterjali, mille jääkniiskus on nii suur, ei saa kummaltki poolt sulgeda, ehk ehitusega ei saa enne edasi minna kui see niiskus on alla--no ütleme 20 protsendi. Et kuidas teda kõige tõhusamalt kuivatada ja kaua aega ma pean ootama, kuni saan töödega jätkata.

Mure nr 2 on see, et põrand ei ole enam tasane. OSB pundumine niiskuse käes ja selle kujumuutuse püsimine on üldteada. Minuteada ei mõjuta see olulisel määral plaadi tugevusnäitajaid. Küll aga mõjutab see, kui niiskus jääb sisse ja puit hakkab mädanema. Tasasuse probleemile on mingid lahendused olemas.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Sul tuleb ka siseruumides saada normaaltingimustele vastav keskkond, muidu pole su edasitest tegemistest erilist kasu ja hiljem ainult lisatööd ümbertegemiseks. Nähtud! Nii, et kannatust!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
redart
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Eks ma lootsingi, et keegi on sarnases olukorras olnud ja oskab öelda, et vot mul läks n nädalat. Vaja ju materjalide tarned ja meeste tööd natuke ette planeerida. Aga mis seal ikka, kütame, kuivatame ja mõõdame. Siseruumide kliima on tegelikult ju täitsa ehitatav, niiskus alla 50% 21 kraadi juures peaks okei olema?
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

redart kirjutas:Eks ma lootsingi, et keegi on sarnases olukorras olnud ja oskab öelda, et vot mul läks n nädalat. Vaja ju materjalide tarned ja meeste tööd natuke ette planeerida. Aga mis seal ikka, kütame, kuivatame ja mõõdame. Siseruumide kliima on tegelikult ju täitsa ehitatav, niiskus alla 50% 21 kraadi juures peaks okei olema?
Mina ei ole, aga üks minu teenuste hiljutine tellija, kellele tegin viimistlustöid, oli küll sarnases olukorras. Sügisel pandi karkass püsti, kevadel hakkasin viimistlema, aga lõpus oli "tänu puidu kuivamisele" ikkagi vaja üldehitajal uuesti midagi lahti võtta, uuesti paika panna ja minul jälle viimistleda. Märg puit kuivades lihtsalt keeras ennast kõveraks.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
fgh
külaline

Lugemata postitus Postitas fgh »

Eriline debiilsus on muidugi plaatmaterjali vihma kätte jätta. Selge hoolimatus. Enne ikka katus peale ja seejärel siseviimistlus.
Ja kui ehitus etapid seda lage nõuavad tuleks lagi kinni katta veekindlalt !

Millegi liimimine sinna ei tule kõne alla, lööb lahti või punsub see plaat all edasi .
Küsiks parem kui suure majaga tegu. Tundub, et kaks aparaati võib väheks jääda. Majas tuleb saavutada korralik õhuringlus ja temperatuur võiks jääda pigem sinna 21 ja üles poole ! Mida kõrgem temperatuur hoones, seda kiirem kuivamine.
Ei ole küll selgeltnägija, aga kui osb vahelaes töötab ka maja jäigastavana, siis tõenäosus on suur, et ka selle funktsiooni täitmine on vajaka jääv. Kõik oleneb plaadi seisukorrast.

Pange sinna vaheleaele kasvõi tavalised puhurid õhku liigutama lisaks. Paar nädalat võite rahulikult oodata veel. Osb on üks eriti jama materjal niiskust loovutama.
redart
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Maja on 2 x 90 m2. OSB on I korruse vahelaes ja maja on ehitatud platvormsüsteemis. Ehk esimese korruse karkass ja laetalad paika, siis sinna peale OSB kuni servani, ja sellelt alustati II korruse karkassi alates alumisest vööst. Seega pidi see OSB olema mingil hetkel ilmastiku käes, aga muidugi oleks saanud kinni katta. Tegelikult kuna katusematerjali tarne viibis, siis vedeles valmis karkass ilma katuseta veel pikalt vihma käes.
Enamuse jäigastusest tagavad seintesse tapitud diagonaalid. OSB kanda on I ja II korruse vahelae horisontaali tasapinnas diagonaali suunaline (no ma ei oska lühemalt seda öelda :) ) jäigastamine ja selleks ülesandeks on teda seal igal juhul piisavalt.
Keerasin kalorifeerid eile põhja ja nüüd on majas 30 kraadi.
Pealtnäha on plaat täiesti OK, kui välja arvata, et ühenduskohad on ca 5mm paksemad kui muu plaat. Ja niiskusmõõta näitab pinnakihis ~20% ja sees kohati üle 40. OSB on 22mm, toetub 200x75 taladele sammuga 625mm. Peal kõndides on plaat jäik, võngub koos taladega, kui hüpata.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kui see temp. pluss niiskus kedagi arenema ei lase seal..
Vasta