Millega vastutab arhitekt, kui annab imeõhukesele eelprojekti kaustale allkirja, et omanikprojekteerija saaks sellega KOVist ehitusloa? Samas võib ka korralikke tööjoomistega piltlikult öeldes töötandril kõik nihu minnaUrmas kirjutas:Kahjuks on see vastus, Andreas, sind rahuldav, aga mitte mind! Ja see ei olnud mitte vastus, vaid eriarvamuste paljususe konstanteerimine.winz. kirjutas:Nõustun 100% öelduga ning sellega on ka Urmasele vastus olemas.Külaline kirjutas:Ma ei saa aru, miks kõik teemaalgatajat paranoiliselt projekteerija juurde saadavad? Miks siin ei või argumenteeritult vaielda ja omasid tõdesid otsida? Mina käisin enne ehitust kolme projekteerija juures, kõik arvasid omamoodi ja kõigil oli ka justkui õigus. Mille järgi ma siis projekteerijat valima pean, kui kõigil on õigus, samas lahendused erinevad? Selleks on just hea mõni erialane raamat läbi lugeda ja ka siin nõu küsida, et üldse oskaks projekteerijalt mõni nn loll küsimus küsida ja panna teda põhjendama oma pakutava lahenduse õigsuses erinevates aspektides.
Lugupidamisega
Andreas.![]()
Huvitav, kas ma olen ajas nii mahajäänud relikt, teadmata sedagi, et nüüd võib igaüks, vastava erialase kõrghariduseta endale majaehitaja ise projekteerida vundamendid, seinad jne, KOV tegelinski kirjutab alla ja tegutsema. Siiani olen aru saanud, et arhidekt/projekteerija projektile allkirja andes kinnitab, et kõik on õigesti ja võtab endale ka vastutuse võimaliku nihuminemise eest.
Kui kolm projekteerijat ajavad erinevat juttu, siis tuleks otsida veel, küsida niikaua kuni vähemalt paar tükki ajavad sarnast juttu ja selle variandi juurde jääda. See on lihtsalt minu arvamus.
Nõustun 100%-lt Piirfeldi kommentaariga ja eriti selle lausega:
"See on väga paljude muutujatega võrrand, mida antud foorumis kompleksselt lahendada ei ole võimalik (õigemini on suure töömahuga = pädeva projekteerimisega, mida võib ka ise teha)."

Kui sein tuleks ecoterm 375 või 500 ja ima lisa soojustuseta, ehk plokk ise on ka soojustuse eest, aga kui plokile juba soojustust lisada, siis las igaüks (kandvus ja soojustus) täidab oma põhifunktsiooni optimaalsemal moel.
Kummaline, et vundamendi puhul otsid odavamaid ja vähem töömahukamaid lahendusi, samas seinte puhul annad justkui vundamendist saadud rahalise võidu väga kergelt ära ja saad veel külmema seina ka.
Sees elades pead küll selgeltnägija olema, et tunnetada kas plokk seinas on 200 või 300mm, samas parem soojustus annab kohe küttearvetel ja sisekliimas märku.