Valgustus prussi sisse

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
priitparl
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Valgustus prussi sisse

Lugemata postitus Postitas priitparl »

Küsiksin natuke nõu ja loodetavasti oskab keegi vastata sellele mõningale keerulisele ideele.

Nimelt on ehitamisel katusealune pööning, kus on viilkatus ja kuhu tuleb magamistuba. Plaan on paigaldada ruumi peavalgustus nii, et lambid jääksid mingis mõttes peitu. Tahaksin paigaldada visuaalsuse mõttes ruumi horisontaalselt sarikate külge prussid. Prussid jätaksid siis mulje konstruktsioonist. Kuna ruum ei ole meeletult suur, siis tuleksid horisontaalsed prussid maksimaalselt 30cm pikad. Prussi mõõt võiks olla maksimaalselt 75x100. Kõrgust siis 75 ja prussi laiust 100.

Kas oleks võimalik paigadalda mingil moel selle prussi sisse valgust? Ideaalis tahaksin, et ruumis oleksid need nö. halogeenlambid nagu näiteks kipsi sisse tihtipeale paigaldatakse. Mina tahaksin need paigaldada siis prussi sisse, et neid näha ei jääks. Sain aru, et nii teha üldiselt ei tohi, sest lamp läheb nii kuumaks ja on ohtlik ning pruss võib põlema minna. Üks variant oleks lambi kohast pruss ära freesida või siis üldse lõigata nii, et prussil olekski nö. alumine ja külgmised pooled alles ja muidu oleks siis vaba. Sedasi jääks see ilme talle alles, kuid samas oleks õhku lambile kah ehk piisavalt. Näiteks alumiiniumist teha need seinad talle sisse?

Ja muidugi uurisin juba LED lampe, kuid need pidavat olema nii nõrgad, et siiski oleks vaja valgustada 21 ruutmeetrit ruumi. Ja lampe ei tahaks kah sinna kokku 15- 20 tk paigaldada .

Igatahes, kui keegi on teinud sarnast asja või oskab nõu anda sellisele lahendusele, siis ootaksin väga.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Re: Valgustus prussi sisse

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Hakka temperatuuriteemasid uurima. Kui see pole takistus siis saad edasi tegutseda.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Puurid või freesid prussist vastava diameetriga läbiva augu, poodides peaks saadaval olema halogeenide metallist pesad, asetad need auku ja temperatuurid ei tohiks enam takistuseks olla, sest pealt jääb ju avatuks.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

priitparl kirjutas:uurisin juba LED lampe, kuid need pidavat olema nii nõrgad, et siiski oleks vaja valgustada 21 ruutmeetrit ruumi. Ja lampe ei tahaks kah sinna kokku 15- 20 tk paigaldada
Siis ilmselt vähe uurisid. Leede kasutatakse juba tänavavalgustuses ja prožektorites. Kui 20 võimsat leedi sinna paned, võid operatsioonisaali teha.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Küülaline kirjutas:
priitparl kirjutas:uurisin juba LED lampe, kuid need pidavat olema nii nõrgad, et siiski oleks vaja valgustada 21 ruutmeetrit ruumi. Ja lampe ei tahaks kah sinna kokku 15- 20 tk paigaldada
Siis ilmselt vähe uurisid. Leede kasutatakse juba tänavavalgustuses ja prožektorites. Kui 20 võimsat leedi sinna paned, võid operatsioonisaali teha.
Tähendab ma saan aru, kuhu sihid. Paraku on minu mõõduks 100x75. Ehk prussi alla (kust lamp peaks valgust näitama) jääb 100mm, seega võib maksimaalselt lambi diameeter olla 80mm koos pesade ja muude asjadega. Lihtsalt ma ise sain aru, et ei ole piisavalt võimast LED lampi, mis sedasi sobiks sinna. Vähemalt nii sain ma aru, kui erinevatelt edasimüüjatelt uurisin.

Küsingi selleks, et ma ei tea. Küsin lihtsalt soovitusi, kuidas lahendada antud olukord.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Kas need prussid on dekoratsioon, või kannavad katust? St. kas neid ikka võib auklikuks puurida? Muide, võimsad leedid lähevad ka kuumaks ja vajavad jahutust.
Külaline
külaline

Küülaline kirjutas:Kas need prussid on dekoratsioon, või kannavad katust?
priitparl kirjutas:Tahaksin paigaldada visuaalsuse mõttes ruumi horisontaalselt sarikate külge prussid. Prussid jätaksid siis mulje konstruktsioonist.
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

[quote="Külaline"

Tähendab ma saan aru, kuhu sihid. Paraku on minu mõõduks 100x75. Ehk prussi alla (kust lamp peaks valgust näitama) jääb 100mm, seega võib maksimaalselt lambi diameeter olla 80mm koos pesade ja muude asjadega. Lihtsalt ma ise sain aru, et ei ole piisavalt võimast LED lampi, mis sedasi sobiks sinna. Vähemalt nii sain ma aru, kui erinevatelt edasimüüjatelt uurisin.

Küsingi selleks, et ma ei tea. Küsin lihtsalt soovitusi, kuidas lahendada antud olukord.[/quote]

Süvistatavasse lambipessa on olemas 5W, 7W, 10W LEDlampe (pesa tüüp MR16 - 12V või GU10 - 230V). See 10W LED annab vähemalt sama palju valgust, kui 75W hõõglamp, tegelikult isegi rohkem. Samas tuleb ka arvestada, et ta kuumeneb - seega peab arvestama, et ta oleks ülevaltpoolt avatud, et õhk pääseks liikuma.
LEDide valikul võiksid enne ostmist arvestada, kas tahad neid hiljem ka dimmerdada. Kõik LEDid pole nimelt dimmerdatavad.
Külaline
külaline

Tänud vastuse eest tommy4. Tähendab jah, prussid on lihtsalt dekoratsiooni põhimõttel ja ülevalt võib need ka avatuks jätta. lisaks võib ka prussi sedasi ära freesida või puurida, et lambi auk tuleks läbi. Lisaks võib ka nii teha, et pealt jääb täiest lahti ja prussist tekivad ainult nö seinad alla ja külgedele. Sedasi peaks ta oma visuaalse ja dekoratiivse rolli igatahes ära täitma.

GU10 varianti soovitati jah mulle samuti. Millegipärast se LED tüüp soovitas üsna mitu led lampi kokku panna ruumi ja kogus tundus üsna üüratu minu jaoks. Kui hõõglambiga panna, kas siis nii oleks piisav, kui teeksin lihstalt alumiiniumist pesa talle nö sinna.
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

Alumiiniumist pesa peaks olema piisavat suur, nii, et hõõglambil oleks piisav jahtumisruum, muidu kuumeneb see alumiiniumist pesa ja hakkab omakorda puitu kütma. Mina siiski soovitan LEDe, kuna muidu võid mõne aasta pärast avastada, et hõõglampe polegi enam kusagilt saada...
Külaline
külaline

...hõõglampe polegi enam kuskilt saada...
ja mis siis? mul on juba praegu 7W-d LED-id tavalises edisonis. väliselt täpselt nagu hõõglambid, mati klaasiga.
priitparl
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kas 20 ruutmeetrise pindalaga ruumi peale (kus on terve ruum kaldkatusega) sobiks panna näiteks kokku 5-6 5W ledlampi? See valgustaks kogu ruumi ilusti ära? Seinad tulevad valge peitsiga.
TumeTumba
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas TumeTumba »

ei valgusta. mul on 20 ruuduses toas laes 20 süvistatud valgustit. pooled on 7w "säästukad", pooled 5 ja 7w LED-id. lae kõrgus on 2,3m. seinad on üleni valged ja mööblit on minimaalselt: paar suuremat diivanit, diivanilaud ja telekas. valgustid on viiestes gruppides, igal oma lüliti. tuba on rahuldavalt valgustatud ainult kõigi lampide põledes.
Külaline
külaline

Re:

Külaline kirjutas:...hõõglampe polegi enam kuskilt saada...
Turukauplustes, superboxides ja/või koduekstrates on. Mõni nädal tagasi oli.
priitparl
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kui nüüd tundub TumeTumba kogemusest, et see ei valgustaks kindlasti ruumi ära. Kas oskaks keegi soovitada mõnda lahendust, kuidas ma sellisel juhul saaksin ikkagi selle ruumi ära valgustada sama meetodiga, et valgustus jääks prussi sisse. Prussi võib siis freesida ülevalt poolt ja läbi, kui vaja. Peamine, et küljed ja alt jääb samaks. Pealt võib avatuks jääda.

On mõnda tugevamat LEDi, mida soovitada?
Kas see on siis vale jutt, et mõni LED annab oma võimsuselt samaväärse tulemuse nagu 50W ja 75W hõõglamp? Kui pakendil kirjas, et võrdub samaväärse tulemusega, siis ma ei saa ainult aru, kuidas 5-6 lampi ruumis seda tuba ära ei valgusta.
Külaline
külaline

Suhteliselt värskes Handymanni reklaamprospekti andmetel on 75W ja 100W hõõglambid müügil täiesti olemas. Vaata siit https://handymann.ee/kliendileht lehekülg 6.
Urmas
Külaline
külaline

võimsus võimsuseks. valgusvoog on ka tähtis ehk luumenid. 60w hõõglamp on umbes 720 luumenit, 10w LED peaks ehk sama olema. et valge oleks peaks toas olema 3x100w hõõglampe. vähemalt mulle meeldib nii.
Külaline
külaline

seletaks siis valgusteooriat rohkem lahti.
Lamp annab valgusvoogu, mida mõõdetakse luumenites(lm).
Ruum on valge, kui see on hästi valgustatud, kontoritesse taheti vanasti 500luksi (lx)

üks luks on üks luumen ruutmeetrile. Ja arvestage, et osa luumeneid neeldub kuhugi ära kah, kõik ei jõua lauapinnani. Valgete seinte-lagedega kontorites võib loota, et kohale jõuab ehk 70%. Värvilises ruumis neeldub rohkem ja keerulistest disainvalgustitest pääseb välja vähem. Nii, et lampide luumenid võib jagada rahulikult kahega.

seega kui tahad 20 ruudusese tuppa 500 luksi, siis pead ostma ehk 15 000 - 20 000 luumenit lampe poest.
Kui tahad vähem, siis osa vähem.
Kuuvalgus olevat 2 luksi - vahel väga romantiline...

Aga tglt on otse näkku säravad halogeenid (või olgu või leedid) ühed räiged asjad - hea valgus on hajutataud valgus, mis peegeldub näiteks laest.. (jälle rohkem luumeneid vaja osta)

:jooma

PS

Kui sa paned prussi lapiti, siis see ju küll muljet ei jäta, et see midagi kannaks, tala kannab paremini ikka serviti..
Või peidad servad ära?
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

LEDide ja luminofooridega on veel värvustemperatuur kah. Oli juhus, kus LED lambikese valgel liha grillides tundub see koguaeg toores olema ja kui lõpuks on nälg juba jalaga kanni tagumas ning otsustad kasvõi seda toorest tükki närida siis tuleb välja, et see on juba ammu söestunud. Lihtsalt valguse "värvusega" said tünga. Selles suhtes on see vana hea niidiga asi palju lollikindlam. Lühidalt pane mingi asi kokku ja siis proovi kuidas on. Võib juhtuda, et suudad mingi überhinna eest eluedeva disainkäraka soetada millega reaalses elus pole aga kottigi peale hakata.
Vasta