Valgustus prussi sisse
Valgustus prussi sisse
Lugemata postitus Postitas priitparl »
Nimelt on ehitamisel katusealune pööning, kus on viilkatus ja kuhu tuleb magamistuba. Plaan on paigaldada ruumi peavalgustus nii, et lambid jääksid mingis mõttes peitu. Tahaksin paigaldada visuaalsuse mõttes ruumi horisontaalselt sarikate külge prussid. Prussid jätaksid siis mulje konstruktsioonist. Kuna ruum ei ole meeletult suur, siis tuleksid horisontaalsed prussid maksimaalselt 30cm pikad. Prussi mõõt võiks olla maksimaalselt 75x100. Kõrgust siis 75 ja prussi laiust 100.
Kas oleks võimalik paigadalda mingil moel selle prussi sisse valgust? Ideaalis tahaksin, et ruumis oleksid need nö. halogeenlambid nagu näiteks kipsi sisse tihtipeale paigaldatakse. Mina tahaksin need paigaldada siis prussi sisse, et neid näha ei jääks. Sain aru, et nii teha üldiselt ei tohi, sest lamp läheb nii kuumaks ja on ohtlik ning pruss võib põlema minna. Üks variant oleks lambi kohast pruss ära freesida või siis üldse lõigata nii, et prussil olekski nö. alumine ja külgmised pooled alles ja muidu oleks siis vaba. Sedasi jääks see ilme talle alles, kuid samas oleks õhku lambile kah ehk piisavalt. Näiteks alumiiniumist teha need seinad talle sisse?
Ja muidugi uurisin juba LED lampe, kuid need pidavat olema nii nõrgad, et siiski oleks vaja valgustada 21 ruutmeetrit ruumi. Ja lampe ei tahaks kah sinna kokku 15- 20 tk paigaldada .
Igatahes, kui keegi on teinud sarnast asja või oskab nõu anda sellisele lahendusele, siis ootaksin väga.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Re: Valgustus prussi sisse
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Siis ilmselt vähe uurisid. Leede kasutatakse juba tänavavalgustuses ja prožektorites. Kui 20 võimsat leedi sinna paned, võid operatsioonisaali teha.priitparl kirjutas:uurisin juba LED lampe, kuid need pidavat olema nii nõrgad, et siiski oleks vaja valgustada 21 ruutmeetrit ruumi. Ja lampe ei tahaks kah sinna kokku 15- 20 tk paigaldada
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Tähendab ma saan aru, kuhu sihid. Paraku on minu mõõduks 100x75. Ehk prussi alla (kust lamp peaks valgust näitama) jääb 100mm, seega võib maksimaalselt lambi diameeter olla 80mm koos pesade ja muude asjadega. Lihtsalt ma ise sain aru, et ei ole piisavalt võimast LED lampi, mis sedasi sobiks sinna. Vähemalt nii sain ma aru, kui erinevatelt edasimüüjatelt uurisin.Küülaline kirjutas:Siis ilmselt vähe uurisid. Leede kasutatakse juba tänavavalgustuses ja prožektorites. Kui 20 võimsat leedi sinna paned, võid operatsioonisaali teha.priitparl kirjutas:uurisin juba LED lampe, kuid need pidavat olema nii nõrgad, et siiski oleks vaja valgustada 21 ruutmeetrit ruumi. Ja lampe ei tahaks kah sinna kokku 15- 20 tk paigaldada
Küsingi selleks, et ma ei tea. Küsin lihtsalt soovitusi, kuidas lahendada antud olukord.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
-
- külaline
Küülaline kirjutas:Kas need prussid on dekoratsioon, või kannavad katust?
priitparl kirjutas:Tahaksin paigaldada visuaalsuse mõttes ruumi horisontaalselt sarikate külge prussid. Prussid jätaksid siis mulje konstruktsioonist.
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 13 korda
- On tänatud: 8 korda
Lugemata postitus Postitas tommy4 »
Tähendab ma saan aru, kuhu sihid. Paraku on minu mõõduks 100x75. Ehk prussi alla (kust lamp peaks valgust näitama) jääb 100mm, seega võib maksimaalselt lambi diameeter olla 80mm koos pesade ja muude asjadega. Lihtsalt ma ise sain aru, et ei ole piisavalt võimast LED lampi, mis sedasi sobiks sinna. Vähemalt nii sain ma aru, kui erinevatelt edasimüüjatelt uurisin.
Küsingi selleks, et ma ei tea. Küsin lihtsalt soovitusi, kuidas lahendada antud olukord.[/quote]
Süvistatavasse lambipessa on olemas 5W, 7W, 10W LEDlampe (pesa tüüp MR16 - 12V või GU10 - 230V). See 10W LED annab vähemalt sama palju valgust, kui 75W hõõglamp, tegelikult isegi rohkem. Samas tuleb ka arvestada, et ta kuumeneb - seega peab arvestama, et ta oleks ülevaltpoolt avatud, et õhk pääseks liikuma.
LEDide valikul võiksid enne ostmist arvestada, kas tahad neid hiljem ka dimmerdada. Kõik LEDid pole nimelt dimmerdatavad.
-
- külaline
GU10 varianti soovitati jah mulle samuti. Millegipärast se LED tüüp soovitas üsna mitu led lampi kokku panna ruumi ja kogus tundus üsna üüratu minu jaoks. Kui hõõglambiga panna, kas siis nii oleks piisav, kui teeksin lihstalt alumiiniumist pesa talle nö sinna.
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 13 korda
- On tänatud: 8 korda
Lugemata postitus Postitas tommy4 »
-
- külaline
ja mis siis? mul on juba praegu 7W-d LED-id tavalises edisonis. väliselt täpselt nagu hõõglambid, mati klaasiga.
-
- Regulaarpostitaja
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas TumeTumba »
-
- külaline
Re:
Turukauplustes, superboxides ja/või koduekstrates on. Mõni nädal tagasi oli.Külaline kirjutas:...hõõglampe polegi enam kuskilt saada...
On mõnda tugevamat LEDi, mida soovitada?
Kas see on siis vale jutt, et mõni LED annab oma võimsuselt samaväärse tulemuse nagu 50W ja 75W hõõglamp? Kui pakendil kirjas, et võrdub samaväärse tulemusega, siis ma ei saa ainult aru, kuidas 5-6 lampi ruumis seda tuba ära ei valgusta.
-
- külaline
Urmas
-
- külaline
-
- külaline
Lamp annab valgusvoogu, mida mõõdetakse luumenites(lm).
Ruum on valge, kui see on hästi valgustatud, kontoritesse taheti vanasti 500luksi (lx)
üks luks on üks luumen ruutmeetrile. Ja arvestage, et osa luumeneid neeldub kuhugi ära kah, kõik ei jõua lauapinnani. Valgete seinte-lagedega kontorites võib loota, et kohale jõuab ehk 70%. Värvilises ruumis neeldub rohkem ja keerulistest disainvalgustitest pääseb välja vähem. Nii, et lampide luumenid võib jagada rahulikult kahega.
seega kui tahad 20 ruudusese tuppa 500 luksi, siis pead ostma ehk 15 000 - 20 000 luumenit lampe poest.
Kui tahad vähem, siis osa vähem.
Kuuvalgus olevat 2 luksi - vahel väga romantiline...
Aga tglt on otse näkku säravad halogeenid (või olgu või leedid) ühed räiged asjad - hea valgus on hajutataud valgus, mis peegeldub näiteks laest.. (jälle rohkem luumeneid vaja osta)

PS
Kui sa paned prussi lapiti, siis see ju küll muljet ei jäta, et see midagi kannaks, tala kannab paremini ikka serviti..
Või peidad servad ära?
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad