Sarika jätkamine

thunderace
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Sarika jätkamine

Lugemata postitus Postitas thunderace »

Olles mõned katused ehitanud on mul tekkinud küsimus ,et kus oleks sarikale parim jätkukoht.Ehk siis kas toolvärgi piirkonnas või siis peale penni.Kirjandust uurides olen avastanud et siis pooleks on need arvamused.Ise olen teinud peale penni aga paari artiklit lugedes hakkasin muretsema ,et miks ikkagi toolvärgi juures.Minu loogika ütleb ,et toolvärk olles reeglina väga sõltuv laetaladest -ei ole ju püsiv tugi.
Kui kellegil oleks anda mingi viide kirjanduse kohta siis oleksin tänulik.

Lugupidamisega
thunderace
pold
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 6 korda

Re: Sarika jätkamine

Lugemata postitus Postitas pold »

Paindemomenti vastu võtva jätku tegemine on keeruline ning vead ohtlikud. Selle pärast on kõige parem jätku koht seal, kus paindemoment on väike.
Kui toolvärk on tehtud nii, et pärlini juures on penn (üleval võib olla teine), hakkab süsteem tööle sõrestikuna. Sõrestiku sõlmed on liigendid (küllalt lähedased sellele), liigendsõlmes on paindemoment 0. Seega ongi hea teha jätk just liigendi juurde. Kui liigendeid ei ole, siis teha jätk väikese paindemomendiga piirkonda (tihti penni peal). Ma eeldan, et mainitud kirjanduses on mingi pilt ka juures, mis aitab mõista, millisest skeemist jutt käib.

Üks pilt ülal kirjeldatud toolvärgist: http://www.heartwoodconstruction.co.uk/oak-frame

Või siis suurema katuse jaoks eelviimaselt pildilt mõni sõrestik valida: http://www.zimbio.com/Warren+Truss/arti ... of+trusses
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Targa jutu seest ei mõista ma seda, et miks see hea on kui sõrestik liigendiga on? Minuarust sarika jätkud ja pennid jne. küll ühenduse kohast liikuda ei tohiks.
Ise teeks sarikale jätku üles, sest seal koormus oluliselt väiksem. Jätku puhul 60 cm ülekatet.
AHEL
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 14 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas AHEL »

kunagi sai tehtud sarikad ,mille ülekate oli projekteeritud 200mm ja nii see jäi.ja pole veel kokku kukkunud.
Loll pea on ikka käte jalgade nuhtlus
Vasta