Vanale kahefaasilisele süsteemile maanduse lisamine

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Kaimivannituba
külaline

Vanale kahefaasilisele süsteemile maanduse lisamine

Lugemata postitus Postitas Kaimivannituba »

Otsustasin oma vanemas üürikorteris tõmmata koridoris asuvast kilbist maandusejuhtme paarile pistikule ja pesumasinale vannituppa. Mingi hetk avastasin, et vannitoas on juba kuskil seina ääres tilpnemas paksem kiud maandusjuhe. Tegin harukarbi ja ühendasin oma aparaatide ja pistikupesade maandusjuhtme sinna külge ja probleem (ehk siis käegakatsutav vool pesumasinas jms tehnikas kadus). Seda näitas ka tester.

Pärast aga naabrimees Vasja ütles, et maandus tuleb ikka vedada koridori kilpi, see on õige ja hea maandus. Et see vannitoa maandus on torudele. Ma siis küsisin, et mis kuradi torudele, kui torud on plastmassist. Siis ta ütles, et jah, vesi voolab plastmassist torudes ja tekib mingi staatiline elekter, et selleks ongi vannitoas see maanduskaabel.

Ma küll mäletan, et kunagi renoveeriti mul mustamäel elamist ja siis paigaldati ka vannituppa selline maanduskaabel, kuhu kästi pesumasin taha ühendada näiteks.

Mis see nüüd siis õige oleks, kas maandus peab ikkagi olema koridoris el. kilbis, kui teoreetiliselt töötab see vannitoa variant ka? Kas vasja rääkis õigust või mitte? Mina võin vedada juhtme ka koridori, kui see õige-parem on, lihtsalt hetkel läksin lihtsama vastupanu teed.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Re: Vanale kahefaasilisele süsteemile maanduse lisamine

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Õigem on seda "maandust" nimetada kaitsejuhiks. Veetorude juures asuv on (lisa)potentsiaaliühtlustusjuht. Kuigi alguse saavad mõlemad maja peamaanduslatilt tuleks kaitsejuht ühendada koridorikilbis. Ja siis ikka kolmesoonelise kaabli kolla-rohelise soonega, mitte eraldi "maandusena".
timka112
külaline

Lugemata postitus Postitas timka112 »

Sellist jama pole ju vaja teha, kui täpselt ei tea kuhu see maandusjuhe jookseb ? Korraldad pärast massimõrva kortermajas?
Kaimivannituba
külaline

Lugemata postitus Postitas Kaimivannituba »

Timka, massimõrv oleks nagunii toimunud, kui gaasitorustikus juba 70V sees on.

Küülaline, miks on vale vedada üks paksem kollaroheline ühe soonega juhe paarist pistikupesast trepikoja kilbini? Või sain ma su viimasest lausest valesti aru.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Kaimivannituba kirjutas:vedada üks paksem kollaroheline ühe soonega juhe
Kui juba vedamiseks läheb, veaksin veel natuke "paksema" juhtme, kus on sees 3 soont. Siis saab neile vannitoa pesadele ka rikkevoolukaitse ette ühendada.
Energeetik
külaline

Lugemata postitus Postitas Energeetik »

Mis asi on 2-faasiline süsteem? Äkki on tegemist 3x220V pingesüsteemiga? Mis piirkonnas korter asub?
Vasta