Sai siis vihmasel hommikul kodus pliiti vaadatud ja kohvi kõrvale näppima hakatud. Mingi hetk läks asi käest ära, ning
nüüd ongi see pea poolest saadik maha lammutatud. Päris lambist see siiski kah ei juhtunud. Sage kasutamine ja mõningased möödalaskmised konstruktsioonis olid aastate jooksul oma jälje jätnud. Häirivate vigade hulk saavutas mingi hetk lihtsalt kriitilise piiri. Kuna oma kätega tegemisest tunnen ma suurt rahuldust, siis otsustasingi selle remondi ise ära teha. Pottsepatööle kõige lähem kogemus on senini olnud mõne korstna ladumine, siis teen igaks juhuks ka siia teema, et nõu küsida ja tehtut näidata. Olen küll ennast temaatiliselt mõnevõrra harinud, aga algajal tekib töö käigus ikka rohkem küsimusi kui meeldiks tunnistada.
Miks ma lammutamise üldse ette võtsin? Pliidi vigadest mainiks ära siis puudulikud paisumisvuugid, mistõttu oli koldepoolne külg suuresti pragunenud ja lahtine. Kolle oli lagunenud, kuna puudus paisumisruum, ning kolde tagasein sootuks punasest tellisest. Uksepeal eraldas kollet pliidiraamist ainult riba terast, mistõttu läks see kole palavaks. Väiksemaid vigu oli veelgi.
Minu plaan on siis remontida välisvooder ja laduda pliidile uus sisu. Silmailuks sai soetatud ka uus klaasiga pliidiuks ja tuharuumi luuk. Põhjalikumatest muudatustest soovin paigaldada pika ja kitsa kolderesti ning ehitada kolde kaldse põhjaga, et kütmine oleks mugavam ja peaks vähem roobiga vehkima.
Nüüd siis küsimused:
1. Uue ja laiema ukse paigaldamiseks peab praeahju mõnevõrra väljapoole nihutama. Kui kitsas võib olla šamottvoodri ja praeahju vahe? Oli alguses 8cm, nüüd väheneks see ~5cm peale. Tõmbega ei tohiks probleeme tekkida sest praeahju tagant saab samuti suitsu läbi suunata, aga kas see praeahju ühtlast soojenemist tuksi ei keera?
2. Kui suur peaks jääma koldepõhja ja praeahju lae kaugus pliidiplaadist? Kuna uks ja praeahi on sama formaadiga, siis tuleks need paigutada samale kõrgusele. juurdlen, kas paigutada praeahi kivirea võrra kõrgemale või siis teha koldepõhi senisest madalamale ja siis tuleks koldeuks praeahjuga samale tasemele. Mõlemal variandil omad head ja vead
3. Kas šamotte peaks omavahel traadiga sildama, või on sellest pigem kahju?
4. Kuidas kinnitada uksed? Tegemist on väikese tellisega ning kardan, et mingi metalltüübel/kruvi võib kivi lõhestada.
Küsimusi on ilmselt veel küllalt, aga esimeseks postituseks on juba niigi pikk nimekiri.

Mõni pilt kah tegemistest:
http://public.fotki.com/Karel87/pliidi-remont/