Olen käesolevat foorumit jälginud ning tekkis suur soov osa saada mõningasest isikliku elamisega soetud teoreetilisest vaatepunktist. Rõhutaks, et hetkel on käsil vaid üldiste mõtete faas, kuidas ja milliste meetoditega saaks oma kodusuvila kunagi aastaringselt kasutatavaks elamuks rajada ...
Lisan ühe "illustratsiooni" postituse lõppu. Piinlik tunnistada, kuid ei oma ettekujutust joonestuse tarbeks mõeldud eritarkvarast. Loodetavasti ei panda pahaks!
Suvila külgprofiil. Hoone on ehitatud "mäe sisse" ning on soklist katuseni laotud plokkidest (nõukogudeaegne tuhaplokk, visuaalselt väga "poorne", konsistentsilt ilmselt ongi). Vanaisa sõnul on pinnases olev sein kaetud bituumeniga (rullmaterjal), kuid karta on, et allpool olevale osale pole lähenetud tänapäevaselt - päris kindlasti on taldmiku osa puuduliku hüdroisolatsiooniga. Kuid keldrikorrusele pole kunagi pinnavesi pääsenud, ka on kõige madalam punkt (keldrikorruse kelder, sisuliselt tellisvoodriga auk) alati kuiv. Niisked on need alumised ruumid küll, kuid seda põhjustab ilmselt kõige rohkem põrand, milleks on muld, õhuvahe ning puit. Ka on keldrikorrus/garaaž ikkagi päeval avatud, mistõttu soe välisõhk ja külmad seinad teevad oma teemat.
Olen küll ehitusfüüsikas võhik (ehituses tõesti, füüsikaga on õnneks palju paremad lood), kuid millised oleksid väljavaated ... Realistikult mõeldes tundub mulle, et midagi väga head ei olegi enam võimalik teha. Kui hakkan vundamenti lahti kaevama ning külmumispiirini soojustama/drenaaži rajama, jääb ilmselt olukord samaks või pigem muutub mu keldrikorrus praegusest niiskemaks. Kuid kaevata veel rohkem ning ... ? Ja need teised sõnad. Ma kardan, et sellist finantseeringut ma endale kunagi lubada ei saa.
Ilmselt on minu "probleem" selles, et tahaksin kangesti alumisele korrusele ca. 20 ruutmeetri jagu elamispinda laiendada, ülejäänud ossa jääks pesuruum, esik, trepikoht jms. Äkki ventilatsioon ja näiteks mingil moel kombineeritud küte (ka põrandaküte) aitaksid muuta "põrgut" paremaks paigaks?
Väga vabandan, kui mu mõttekäik on mingit moodi rumal, kuid olen tänulik igasuguste mõtteavalduste eest!
Lugupidamisega,
Robert
PILT:

P.S. Paar remarki, mis ennist ununesid. Maja ümber on rajatud algselt drenaaž (midagi täpsemat ei ole suutnud välja selgitada selle kohta). Keldrikorruse põrand kui selline pole hetkel küsimus - see tuleb nii ehk naa kunagi ümber teha, muutub hoone funktsioon või mitte. Midagi oli veel, kuid hetkel ei meenu kahjuks.