Vanade laelaudade puhastamine paberist/papist.

siseviimistlustöödega seonduv arutelu. Siia ei postita tööotsimisi ja -pakkumisi!
Ehitav neiu.
külaline

Vanade laelaudade puhastamine paberist/papist.

Lugemata postitus Postitas Ehitav neiu. »

Kolisime majja ja kahes toas on laelauad miskipärast kunagi paberiga kaetud. Minu mõistus ei jaga, et miks. Ilus soonega laelaud, üsna korralikus seisukorras ka veel.
Ühes toas oli tapeet ja see siis üle värvitud. Noooh, kakkusin ja pritsisin veega terve päeva, aga sain lõpuks puhtaks ja värvitud.
Teises toas on aga tugevam papp ja see kah korralikult üle värvitud :S Veega leotamisest ei ole kasu, värvikiht ei lase seda märjaks minna :( Liimi on vist ikka korralikult uhatud...
Kas keegi mõnda nippi oskab anda, kuidas asi jõudsamalt edeneks? Või ei jäägi muud üle, kui sentimeeter kaupa nokkida? Õnneks on laed madalad, nii et siruta aga käsi välja ja ole usin kakkuma.
Külaline
külaline

Re: Vanade laelaudade puhastamine paberist/papist.

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ehitav neiu. kirjutas:/../ ei jaga, et miks /../
Äkki pingupapp.
Ehitav neiu.
külaline

Pigem tavaline paksem papp, sest maha käristades jäävad vastikud paberitutsakas kohati lakke :S
Sain juba natuke nõu, et ogakettada lagi üle teha ja siis saab veega üle pintseldada, pidavat paremini vett sisse võtma ja pehmek minema.
ops
külaline

Lugemata postitus Postitas ops »

Ogarullist võib abi küll olla. Peab vist vaatama ainult, et laudadesse täkkeid ei vajuta. Mida kauem laepappi märjana saad hoida seda parem. Võibolla tasuks proovida tapeediliiniga lagi kokku pintseldada ja siis õhuke kattekile peale. Siis ei kuiva niiruttu ära ja niiskus imbub sügavamale...kui muidugi õnnestus enne selle rulliga värvikihti augud tekitada.
Ehitav neiu.
külaline

Oehhh, olen nüüd sed lage eile õhtust saadik augutanud, pahtli labidaga kõik lauavahed lahti urkinud ja leotanud, nutmiseni, aga ikka tuleb see kuramus niisama maha kakkuda :S Oli mul üldse vaja torkida, abikaasa oleks kipsi peale pannud ja asi vask. Mina ikka tahtsin oma ilusat laelauda....
No nüüd pean siis nokkima siin ja pärast ikka veega leotama, sest päris palju sodi jääb ikka peale ka. Liimi on vist mehiselt pandud... No tulemus olgu parem seda väärt...
Tea, kas on üldse mõtet vanu 15cm laiuseid põrandalaudu lihvima hakata sellest värvikihist... Avastasin, et ühes toas on see sama papp rõõmsalt maha kah kleebitud...
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ma vist paneks midagi väga kraapivad mingi massina otsa, prilli ette ja laseks pinnakihi rohkem katki, leotaks tapeedieemaldajaga ja..

võibolla tuleks ka järgmist nõu otsima.
Ehk keegi teab, kas tapeedieemaldajad on niisama veest sellises ettevõtmises tõhusamad.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Ehitav neiu. kirjutas:Tea, kas on üldse mõtet vanu 15cm laiuseid põrandalaudu lihvima hakata sellest värvikihist...
Vastus sõltub sellest, milline on lõppeesmärk ja kui palju on kasutadaolevaid rahalisi vahendeid.

Vana põranda lihvimise tulemus võib osutuda ka näiteks selliseks:
põrand_1.jpg
põrand_1.jpg (26.32 KiB) Vaadatud 1884 korda
põrand_2.jpg
põrand_2.jpg (37.6 KiB) Vaadatud 1884 korda
põrand_3.jpg
põrand_3.jpg (38.84 KiB) Vaadatud 1884 korda
- seejärel õli, lakk või värv (kui lauad kehvakeseks osutuvad ja palju paikamist-pahteldamist vajavad) peale ja vanad laiad lauad saavad vägagi soliidse väljanägemise :hello:
Ehitav neiu.
külaline

Oioioioi, no neid pilte ei olnud siia küll vaja :grin: Just seda ma tahaksingi põrandal näha :thumbsup:

Panen pildid laest ja meie elamise põrandatest. Kas oleks mõte üldse üritama hakata? Esiku põrand vajaks tasandamist vist ka, aga laadisin endale netist üsna kapitaalse masina kasutamise õpetuse jaba alla :grin: Kuna abikaasa on Soomes ja kodus olles tegeleb vannitoa ehitamisega, siis on ülejäänud elamine minu kõpitseda. Mulle meeldib ka selline nokitsemine. Aga ma ei ole kindel, kas ma selle lihvimismasinaga toime tuleks :roll: Laud ise näeb jumalik välja seal all, erinevad laualaiused on nii lahedad minu meelest :thumbsup:
PiltLaste toa lagi
Pilt Esiku põrand
PiltLaste toa põrand, kiskusin natsa seda pappi ka maha sealt.
PiltMagamistoa põrand
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ehitav neiu. kirjutas:No nüüd pean siis nokkima siin ja pärast ikka veega leotama, sest päris palju sodi jääb ikka peale ka..
Aga kui turbofööniga lasta papi all olev värvikiht pehmeks ja lükata siis pahtlilabidaga kogu krempel laua küljest lahti?
Ehitav neiu.
külaline

Saime lae puhtaks. Kahekesi kraapisime 7 tundi pahtlilabidatega värvise sodi maha. Siis lasin lae mitu korda pritsipudelist veega üle ja leotasin mitu tundi. Lõpuks tuli see paberisodi pahtlilabidaga ludinal maha. Värv peal, lagi ilus ja meel hea :)
Põrandate jaoks pean ennast koguma veel, aga tahan ikka ära teha :)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ehitav neiu. kirjutas:Põrandate jaoks pean ennast koguma veel, aga tahan ikka ära teha :)
Kui põranda tegemiseks läheb, siis enne lihvimist on mõttekas laudade vahed sinna aastakümnetega kogunenud sodist ja tolmust puhtaks teha. Endal kulus ca 25 m2 põranda lauavahede puhastamiseks selliste vahenditega:
põrand_4.jpg
põrand_4.jpg (75.4 KiB) Vaadatud 1790 korda
kaks tugevat tööpäeva.

Kaalusin alguses ka lauavahe esmase "lõike" tegemist (kuna lauavahed on ebaühtlased, siis küljelt tuleb nagunii käsitsi puhta puiduni edasi kaabitseda) ketassaega (mööda juhtlauda lükates), kuid loobusin, kuna esiteks lööks see hulga tolmu õhku üles ja teiseks on oht vääratada ja põrandalauda vigastada harjumata käele natuke liiga suur.
Vasta