Kas põrandaküte on ikka säästlikum kui radiaatorküte?
-
- Korralik postitaja
- Kontakt:
Kas põrandaküte on ikka säästlikum kui radiaatorküte?
Lugemata postitus Postitas Priit Pärn »
-
- külaline
vastuväide
Lugemata postitus Postitas tõnis »
Iga tont teab, et hoone perimeetri soojusjuhtivus sõltub sise- ja välistemperatuur vahest. Ja iga tont teab, et 4 tonni kaaluval betoonpõrandal on suurem soojusmahtuvus kui mõnel radikal. Ja iga tont oskab sellest teha järelduse, et radikatega on võimalik öösiti kokku hoida. Selleks et midagi järeldada, tuleks vaadata suurt pilti. Loe kokku ühe ja teise lahenduse plussid ja miinuseid, pelgalt soojustehniline lähenemine kuulub teise kursuse tudengi spetsialiteeti.
-
- Korralik postitaja
- Kontakt:

+/- on teine teema, mind huvitab hetkel kulu. Paljud väidavad, et põrandaküte on säästlikum, seepärast sellise väite välja paningi.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas tõnis »

- Pildistaja
- Korralik postitaja
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas Pildistaja »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Prim »
-
- Korralik postitaja
- Kontakt:
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
-
- Korralik postitaja
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas wimms »
Põrandaküte ei pea olema massiivse betoonplaadiga.
Soojuskaod põranda kaudu on ainus võimalik argument radiaatorkütte kasuks. Puudused nagu jaheda õhu hoovused, madalam keskmine pindade temperatuur ning soojuse tõusmine lae alla pigem ületavad selle ainsa eelise.
-
- Korralik postitaja
- Kontakt:
Seda küll, et põrandaküte ei pea olema ilmtingimata betoonplaadis, kuid reeglina ta on betoonplaadis. Kui teda ei panda betoonplaati, siis on jälle muud ebameeldivused, mis tõstavad põrandakütte hinda. Lisaks kui kasutada põrandakütet puitpõrandas, siis tõuseb tagastuv temperatuur ning nii tõuseb püsikulu põrandakütet soojuspumbaga kombineerides.
Kuid mitte see pole eesmärk sellel postitusel, vaid mõned müüad väidavad, et põrandaküttega tarbib eramu soojust vähem, mina julgen väita, et nii see ei saa olla. Pigem vastu pidi.
Lugemata postitus Postitas raivoo »
-
- Korralik postitaja
- Kontakt:
Pealevoolu temperatuuri langetamine ei ole kuidagi seotud soojuse kokkuhoiuga. Kokku saab hoida vaid siis, kui langetada ruumi temperatuuri.raivoo kirjutas:Ta tähendab suurt küttepinda, tänu sellele tema temp.saab hoida madalal[ temp. ületab vaid 1-2kraadi öhu temp] Seda effektiivsem süsteem.
Radiaatoritega saab ruumi temperatuuri langetada palju kiiremini kui põrandaküttega.
Sellega olen nõus, et õigesti ehitatud põrandaküte on mugav.
PÕRANDAKÜTTEGA EI OLE VÕIMALIK HOIDA RADIAATORKÜTTEGA VÕRRELDES MINGIL MOEL SOOJUSENERGIAT KOKKU!
Kulu on pigem põrandakütte kahjuks.
-
- külaline
loogiline ju
Lugemata postitus Postitas arukas lugeja »
Radiaatoritega saab ruumi temperatuuri langetada palju kiiremini kui põrandaküttega.
Sellega olen nõus, et õigesti ehitatud põrandaküte on mugav.
PÕRANDAKÜTTEGA EI OLE VÕIMALIK HOIDA RADIAATORKÜTTEGA VÕRRELDES MINGIL MOEL SOOJUSENERGIAT KOKKU!
Kulu on pigem põrandakütte kahjuks.
......
nii arukat juttu pole ammu lugenud !!
tegemist on suurt inertsi omava systeemiga
seda saab v6rrelda suure ameerika autoga linnas liikumisega
ehk benssu kulub kordades rohkem kui keskklassi diiselautoga
kuid pesu ja saunaruumi ta sobib,mitte aga elu- ega magamistuppa
elutoas probleemiks lisasoojusallikate-kamin,paike korral ruumide ylekuumenemine ja sellele jargnev temperatuuri k6ikumine
radiaator aga reageerib kiiresti ja tapselt ning neid saab kasutada ka madalatemperatuuri systeemides,valides veidi suurema kyttepinna
-
- külaline
Re: loogiline ju
Lugemata postitus Postitas geena »
U"ks oluline asi on siinjuures ma"rkimata ja"a"nud. Tuba k6etakse inimese jaoks, st et inimesel oleks mugav olla. On va"lja selgitatud, millise 6hu- ja p6randatemperatuuri juures on k6ige mugavam olla. Meelde on ja"a"nud see, et kui pea oli va"ga soojas, siis ei olnud hea olla, aga p6rand v6is 6hust kraadikese soojem olla. Kaminaomanikud teavad, et kamina ees istudes v6ib toa6hk paar kraadi ku"lmem olla.Sellega olen nõus, et õigesti ehitatud põrandaküte on mugav.
Radikaku"tte puhul radika la"hedal annab tooni kiirgussoojus, kaugemale seina a"a"rde j6uab soojus aga 6huliikumise teel. M6lemal juhul kipub laealune 6hk olema liiga soe ja p6randapind liiga ku"lm.
Va"idetakse, et p6randaku"ttega v6ib toatemperatuur olla madalam kui radikatega ku"ttes. Ja see annabki va"idetava kokkuhoiu.
geena
-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 1 korda
Lugemata postitus Postitas linni »
Ja mina olen siiani arvanud, et ruumi temperatuuri alandatakse just pealevoolu temperatuuri alandamisega.Priit Pärn kirjutas: Pealevoolu temperatuuri langetamine ei ole kuidagi seotud soojuse kokkuhoiuga. Kokku saab hoida vaid siis, kui langetada ruumi temperatuuri.
Pealevoolu hulka ärme praegu arvesse võta

-
- Korralik postitaja
- Kontakt:
Re: loogiline ju
Mul on endal olemas nii vesipõrandaküte kui veeradikad ja ma ei saa küll väita, et põrandaküttega oleks ruumitemperatuur madalam. Kui mõõta temperatuuri põrandaliistu pealt ja lae alt, siis temperatuuride vahe on olematu, seda ka radiaatorküttega. Katsetage. Seda peab mõõtma ainult talvel, kui küttekoormus on suurem.geena kirjutas:U"ks oluline asi on siinjuures ma"rkimata ja"a"nud. Tuba k6etakse inimese jaoks, st et inimesel oleks mugav olla. On va"lja selgitatud, millise 6hu- ja p6randatemperatuuri juures on k6ige mugavam olla. Meelde on ja"a"nud see, et kui pea oli va"ga soojas, siis ei olnud hea olla, aga p6rand v6is 6hust kraadikese soojem olla. Kaminaomanikud teavad, et kamina ees istudes v6ib toa6hk paar kraadi ku"lmem olla.Sellega olen nõus, et õigesti ehitatud põrandaküte on mugav.
Radikaku"tte puhul radika la"hedal annab tooni kiirgussoojus, kaugemale seina a"a"rde j6uab soojus aga 6huliikumise teel. M6lemal juhul kipub laealune 6hk olema liiga soe ja p6randapind liiga ku"lm.
Va"idetakse, et p6randaku"ttega v6ib toatemperatuur olla madalam kui radikatega ku"ttes. Ja see annabki va"idetava kokkuhoiu.
geena
Lugemata postitus Postitas mel777 »
et paneme siis radikapinda samapalju kui põrandapinda ..
- tubasoojaks
- Korralik postitaja
- On tänanud: 1 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas tubasoojaks »

Lugemata postitus Postitas Wowbagger »
Ülejäänud on puhas insenerimula, millega ma ei hakka eputama. Minu ridaelamuboksis temperatuur põranda tasemel on 23 C, 160 cm kõrgusel 19 graadi. Ei saa kurta külma pärast.
Lugemata postitus Postitas raivoo »
Lugemata postitus Postitas Fog »
1. põrandaküttega saab ruumi temp olla 1-2 kraadi madalam, kuna inimene tunneb ennast mugavalt tänu soojale põrandale.
1.1. see vahe on seega 1,5 K umbes keskmise 30K juures, ehk 5% maksimaalselt põrandakütte kasuks.
2. soojuskandja temperatuur. Siin on ainuke vahe selles, et süsteemi kaod sõltuvad soojuskandja temperatuurist.
2.1. 10m toru 50 vahuga keldris kaotab energiat 80 kraadise vee juures 2x rohkem kui 40 kraadise juures. (ehk siis mõni % põrandakütte kasuks)
3. betoonplaadi temperatuur. Küttes tuba "põranda seest" on tegelik temperatuur põrandapeno alguses 5-10 kraadi suurem kui ta oleks muu küttemoodusega. Seega Põrandapiirde kadu suureneb umbkaudu 15..30%.
3.1. samas põrandapiirde kadu on 1 väiksemaid majas.
jne...
Üldiselt on 1 odavamaid kütteid just õhkküte, kuna õhu soojusmahtuvus on väike ja ta lihtsalt ei suuda anda seinale üle nii palju sooja kui sealt kaob, seega on toas 22 kraadi, kuid seinad käega katsudes 1..5 kraadi külmemad mis annab konkreetse kokkuhoiu. Samas inimesele elamiseks pole see just kõige parem kooslus. temperatuur normis aga "kõle" tunne.
Kooslusena pakuks mina välja hoopis "nõrga põrandakütte" + õhkkütte. ehk põrandakütte ülesanne poleks tuba soojendada, vaid põrandat 21 kraadi peal hoida. Tuba kütaks õhkküte. Sellega saaaks "kõleda" tunde minema, kuid ikkagi piirde siseküljel temperatuuri madalamaks kui tegelikult toas.
minu 0,02
-
- külaline
teoorias või praktikas
Lugemata postitus Postitas sepapois »
Või siis hoopis maja soojana hoidmiseks tuleb radika ja põranda puhul 150m2 majas ikkagi ära kulutada võrdne hulk kW energiat.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Q=A*dT/Rt
siin A põranda pindala, dT Põrandapinna ja maa temperatuuride vahe, Rt - soojustakists, soojusjuhtivuse pöördväärtus
Rt=Rpind+Rsoojustus+R' - see on radiaatorkütte korral
Rt=Rsoojustus+R' - see on põrandakütte korral
dT on kaks kraadi suurem põrandakütte korral
Eriti võib igaüks tunda Rt ja dT erinevust puitpõranda korral siis peaks siililegi selgeks saama.
Kuid oleks ülekohtune ainult selle tõestusega piirduda. Nimelt kui võtta kogu küttesüsteem siis on põrandaküttel eeliseid. Kui soosuspumpadega sooja toota siis selle kasutegur on seda parem mida madalam on väljuva vee temperatuur. Radiaatorküte tahab saada vett 75 kraadi, põrandaküte aga juba alates 20 kraadist. COP erinevus on üsna suur selliste temperatuuride juures ning soojuspumpade puhul on põrandaküte kokkuvõtvalt parema kasuteguriga (analoogne on gaasikatlad, kondensaatkatlad, päikeseküte).
Ka tavakateldel on parem kasutegur madalamal temperatuuril. Kahjuks ei või tavakatlas tahmamise vältimiseks lasta vett alla 55 kraadi seega paratamatult on neile soodsam radiaatorküte. Ilma tahmamise probleemita õnnestuks tavakatlal samuti väita, et kasuteguri tõus katlas oleks suurem kui põrandaküttest tingitud soojuskadude suurenemine.
Kuna kadude erinevus on väike siis praktikas saab asja lihtsalt kompenseerida. Kui soojustuskiht paksem teha põrandakütte korral (Rsoojustus) siis saab lihtsalt eespooltoodud valemis toa seisukohast võrdse lahenduse.
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed