Elektrikilbi ehitamine

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
tammeorg
külaline

Elektrikilbi ehitamine

Lugemata postitus Postitas tammeorg »

Tere elektrikud

Oleks Teile üks küsimus elektrikilbi ehitamise kohta? Olukord selline - krundile sai tellitud uus elektriliitumine, üks faas 20A. Jaotusvõrk tuli , vedas juhtmed, pani posti ja selle külge kilbi. Nüüd on minul soov maja ehitamise ajaks saada kasvõi ühte pistikut sinna kilbi järgi, sama posti külge. Aga nagu ma aru saan siis pean ise ehitama eraldi kilbi ka selle üheainsa pistiku jaoks. Nii, ostetud sai siis väike metallist kilp IP66, ABB automaatkaitse 16A, maanduslatt, nullklemm ja DIN latid.
Küsimused on * kas rikkevoolukaitse on ka nõutav?
* kas automaatkaitse peab ka olema mingi vastava IP - ga ( oma kaitsmelt ei lugenud mingit IP -d välja)
* kas sellele minu kilbile võib keerata külje peale IP55 pistikupesa. ( et kas on lubatud kilbi külge midagi paigaldada või ei tohi kilbi välimust muuta)
* kas sellele kilbile peab ka eraldi maanduse paigaldama või piisab sellest kui jaotusvõrgu kilbist vedada null ja lisamaandus.

Tänud vastamast.
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Re: Elektrikilbi ehitamine

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

Jah, rikkevoolukaitse on nõutav.
Automaatkaitsmel pole IP-klassi, piisab kilbi omast.
Jah, kilbi külge võib pistikupesa kinnitada.
Jah, eraldi maandus tuleb välja ehitada, jaotusvõrgu oma ei tohi kasutada.
Lisaks tuleb tehtud töö deklareerida ja lasta üle kontrollida ning kontrolli alusel lasta väljastada elektripaigaldise nõuetekohasuse tunnistus.
Nimetatud tunnistuse alusel lülitatakse liitumiskilp sisse (praegu on sealolev peakaitse ilmselt plommitud).
tammeorg
külaline

Lugemata postitus Postitas tammeorg »

Tere

Väga selge. Uksainus kusimus veel, et kas see rikkevoolukaitse peab olema ka 16 A, mul vedeleb niisama uks 25A rikkevoolukaitse, ei tea kas seda ei voiks kasutada?

Tervitades
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets

Jah, võib.
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas ehitusemees »

Kilp.JPG
Kilp.JPG (20.27 KiB) Vaadatud 15784 korda
Kas midagi sellist?
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets

Too oma maandusjuhe ikka maanduslatile ka !
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Liitumiskapist saad sa PEN juhi, mitte N ja PE eraldi. Neutraali lahutamine tuleb teha sinu kilbis. Ja nagu mainiti, maandus maanduslatile ja sealt ühendus kilbi kestale. Enne RVK-d ei ole tingimata kaitselülitit vaja, selle töö teeb ka peakaitse liitumiskilbis. Suurt mõtet ei ole kahel eraldi kaitselülitil pistikupesade ees, kui on lühis, rakendub liitumiskilbis 20A kaitse samuti.
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Et kas siis selline skeem oleks õige?
Ja veel küsimus kaablite kohta, kas on ka mingit vahet kas kasutada kiud või tavalist kaablit?
Manused
Kilp.JPG
Kilp.JPG (22.35 KiB) Vaadatud 15605 korda
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ei ole õige, midagi sellist võiks olla:
KILP.pdf
(14.24 KiB) Allalaaditud 2696 korda
Vahet ei ole, kas kiud või plank, ainult kiudjuhtmele tuleb hülsid otsa panna. See KORO, mis kilbi kõrval on läheb maanduse külge. Ja mitte liitumiskilbi maanduse vaid eraldi maanduse külge.
kylaliine
külaline

Lugemata postitus Postitas kylaliine »

Küülaline kirjutas:Ei ole õige, midagi sellist võiks olla:
KILP.pdf
Vahet ei ole, kas kiud või plank, ainult kiudjuhtmele tuleb hülsid otsa panna. See KORO, mis kilbi kõrval on läheb maanduse külge. Ja mitte liitumiskilbi maanduse vaid eraldi maanduse külge.
Jah viimane skeem on ok, muidugi kui tootj näeb sisendit ette ülalt siis nii ka peaks olema, töötab ka teistpidi aga probleemide korral nokitakse tagant järele iga detaili osas..pen-i võib ka jk lahutada, keegi väitis eespool nagu ei saaks..
Kjudjuhet ei hülsita Soomes absoluutselt, ei peeneid ega jämedaid, nii palju kui mina olen pannud vaadatakse mind imelikult, no ma siis aint pen.ile olen ikka pannud
TumeTumba
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas TumeTumba »

kylaliine kirjutas: Kjudjuhet ei hülsita Soomes absoluutselt, ei peeneid ega jämedaid, nii palju kui mina olen pannud vaadatakse mind imelikult, no ma siis aint pen.ile olen ikka pannud
Teemaväline aga siiski kommenteeriks. Niipalju kui ma Soomes tehtud kilpe olen katsunud, on neil kõigil kiudjuhtmed hülssidega. Aga see on vaid minu kogemus. Seda enam, et need kilbid on tehtud ühes kohas.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Ma ei kujuta küll ette mismoodi see kidujuhe seal ilma hülsita vastu peab. Tõsi küll on olemas sellised pesad mille puhul tõesti hülssi vaja pole aga jutust ei selgu milline pesa seal parajasti on.
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Tere

Kas see must joon PE ja N vahel tähendab seda, et sinna tuleb juhe panna?
Ma tegin vahepeal kilbi osaliselt valmis, sissetulev kaabel on vaid puudu aga nüüd tundub, et üks maanduslatt on vist puudu?
Manused
Kilp seest
Kilp seest
Kilp seest 1..jpg (91.76 KiB) Vaadatud 15436 korda
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Maanduslatt on sul olemas. Selle külge ühendad siseneva PEN juhi ja kordusmaanduse. Puudu on sinine N-latt, mille ühendad silla (must joon skeemil) kaudu PE (maandus) latiga. Sellelt puuduolevalt latilt läheb juhe RVK-le. Sinul on olemas RVK-järgne N-latt, mida skeemil ei ole näidatud.
Muide, kas kaablid on ikka 2,5mm²? Ja sinka-vonka juhtmeid ei ole ilus vaadata, kuigi elektronide liikumist see ei takista.
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Tere

Juhtmed jah 2,5 ruudused. Ega mullegi see sigri migri eriti rõõmu paku aga miskipärast ei julgenud juhtmeid konkreetse 90 kraadiste nurkade alla väänata, ei tea kas kartus oli asja ette või tegelikkuses võibki neid väänata nii kui tahad?
Mis selleks sillaks PE ja N lati vahel võib olla, kas tavaline 2,5mm kaabel on O.K ?
TumeTumba
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas TumeTumba »

väikeste voolude puhul pole hullu. suurte voolude/jämedate kaablite jaoks tuleb arvestada, et nurga raadius oleks 12x kaabli läbimõõt. päris järsult kandi alla ei maksa ka peeneid sooni raiuda. väike sujuvus on alati hea. see on seotud takistuse suurenemise/vähenemisega murdekohtades ja "tänu" sellele kuumenemisega.

sillaks sobiks 6mm2 plank.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

TumeTumba kirjutas:järsult kandi alla ei maksa ka peeneid sooni raiuda. väike sujuvus on alati hea. see on seotud takistuse suurenemise/vähenemisega murdekohtades ja "tänu" sellele kuumenemisega.
Lausa raiuda muidugi ei maksa, aga täisnurga alla keerata võib julgelt. Tahaks küll teada, kui suur vool peab olema, et 90 kraadise kaabli nurga kuumemaks, kui sirge kaabli kütab.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Tõmbab enne soone katki...
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

No nii, nüüd kõik korrigeeritud teie nõuannete järgi ( juhtmed ei ole just väga hea väljanägemisega, sellega olen päri aga samas kas on väga mõtet neid sealt lahti hakata võtma, tegu ju ikkagi ajutise ehitustööde jaoks vajaliku kilbiga, mis paari aasta pärast niikuinii kaob igavikku)
Panen pildi ka üles. Et kui on veel viga mida laita siis palun laitke. Enne kui suured härrad oma mõõdikutega kaugelt - kaugelt kohale tellin oleks hea kui kõik korras oleks, muidu hakka härrasi uuesti kutsuma ja aega raiskama. Tahaks juba väga tööd teha mitte pabereid taga ajada.
Manused
Üldpilt
Üldpilt
Üldvaade.jpg (112.62 KiB) Vaadatud 15318 korda
"Jaotusvõrgu " kilp
"Jaotusvõrgu " kilp
Suur kilp.JPG (89.35 KiB) Vaadatud 15318 korda
Kahe pistikuga kilp
Kahe pistikuga kilp
kilp hetkel.JPG (89.93 KiB) Vaadatud 15318 korda
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Nonii, asi lõpuks tehtud. ( tegelt juba ammu tehtud aga tööd nii palju, et pole olnud mahti teemat lõpetada) Päris korralik segadus selles valdkonnas peaks mainima. Paljud elektrikud ei teadnud ise ka mis litsentse selle jaoks vaja on ja milliseid mitte. Need aga kes paberitest ja süsteemist jagasid, olid lahkelt umbes 120- 300 euri eest need paberid ära vormistama. See hind ei sobinud mulle aga mitte. Ma ikka jagan sellest tööst ühte teist ja mind ikka annab veenda, et selle kilbi kontroll on nii ropult raske töö, et see peab üle 100 euri maksma. Lõpuks siis õnnestuski leida üks pädev elektrik, kes ka elab õnneks maal ja kes sai ka aru, et sellist hinda ei kõlba ikka küsida ja asi sai tehtud ikka väga mõistliku hinnaga, au ja kiitus sellistele meestele, tänu nende suhtumisele meil veel külad elavad.
Mis siin tagantjärgi ikka ütelda, keda sama mure kunagi vaevab, siis teadmiseks niipalju, et piisab lihtsalt elektripaigaldise nõuetekohasuse deklaratsioonist, mille väljastab vastava pädevusega elektrik ( seda teab tavaliselt iga elektrik ise, kas tal on see pädevus või ei). Mingit mõõdistamist tellida pole vaja.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Olin ise sama probleemi ees ja sain abi EE elektritöödest. Kontrollisid, deklareerisid ja pingestasid alla 100€ linnas võibolla oleks maal asi kallim tulnud.
Tundmatu
külaline

Lugemata postitus Postitas Tundmatu »

Küsiks, et kas see jutt vastab tõele, et majasse toodi uus kaabel posti otsast 4x16 alumiinum. Kas võib selle otse pealüliti alla surada. Vaatasin, et pealülitil ühed klemmid on vasest. No poes öeldi, et tegelikult ei või aga tehakse ka nii, et alumiinum määritakse mingi mögada kokku.. siis käib küll. Pole ruumi ka, et teha eraldi jätk kilpi. Ruumi lisaühenduse jaosk on sigavähe. Alumiinumine eraldi hülsi ka ju ei panda, tegemist on nagunii plank juhtmega.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Alumiiniumkaabli otsad varustad spets kingadega, mis pressitakse kaabli soone ümber ja siis võib ühendada.
külaline elek
külaline

Lugemata postitus Postitas külaline elek »

Tervist!

Kuna pole varem kokkupuudet olnud sellise situatsiooniga, mille ees praegu olen, siis mõtlesin nõu küsida. Nimelt pean kokku sobitama vana ja uue. Asi siis selline, et majja jookseb vana alumiinium kaabliga toide otse posti otsast, katusest sisse ja läbi arvesti. Kaabli ristlõiget ei oska hinnata,aga 2,5 oleks vast loogiline?? majas puudub absoluutselt mingigisugune elektrisüsteem, arvestist läbitulev kaabel on vanas harukarbis ja sealt on võetud pikendusele toide :shock: - lihtsalt isoleerides. Majas maandus puudub. Põhimõtteliselt on seis selline, et toidet saangi võtta ainult sealt harukarbist.

Nüüd küsimus, kuidas selle alumiinium+vask omavahel kokkupanemisega oli? Mis oleks parim ühendusviis, kas lihtsalt tangidega otsad kokku või kruviklemmiga või midagi muud? Kuna maja peakaitse peaks olema 20 või 25A- Nõukaaegne värk, siis kas minu poolt valitud kaablid ja kaitsmed on sobivad: Väikese 8-mooduliga kilbi jaoks võtsin C20 peakaitsme, millele lisanduvad C16 el. pliidile eraldi kaitse,C16 köögi pistikup.- kuna hiljem pidid tulema pesumasin ja külmkapp, C16 2 toa PP, mille taha tulevad el.radikas, veekeetjad, võileiva grillid jms.... TV, raadio, B10 kogu maja valgus. Kuna väike maja, kus 2 tuba, köök, esik ja panipaik, siis arvan, et piisav. Eks see pigem korteritüüpi elamu ole.Ja mainiks ära, et majja jookseb 1-faas, maandus puudub.

jutt tuli vast segane,aga tahaks teada, aks minu poolt tehtud projekt on neid tingimusi arvesse võttes: Al kaablist toide-Cu edasi kilpi, maanduse puudumine ja 1 faas parim lahendus?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

külaline elek kirjutas:ristlõiget ei oska hinnata,aga 2,5 oleks vast loogiline ... arvestist läbitulev kaabel on vanas harukarbis ... maandus puudub
Soone läbimõõt katsu ära mõõta. Kas enne ja (või) pärast arvestit sulavkaitsmeid ei ole? Mingi plommitud peakaitse peaks ikka olema.
Vasta