Elektrikilbi ehitamine
-
- külaline
Elektrikilbi ehitamine
Lugemata postitus Postitas tammeorg »
Oleks Teile üks küsimus elektrikilbi ehitamise kohta? Olukord selline - krundile sai tellitud uus elektriliitumine, üks faas 20A. Jaotusvõrk tuli , vedas juhtmed, pani posti ja selle külge kilbi. Nüüd on minul soov maja ehitamise ajaks saada kasvõi ühte pistikut sinna kilbi järgi, sama posti külge. Aga nagu ma aru saan siis pean ise ehitama eraldi kilbi ka selle üheainsa pistiku jaoks. Nii, ostetud sai siis väike metallist kilp IP66, ABB automaatkaitse 16A, maanduslatt, nullklemm ja DIN latid.
Küsimused on * kas rikkevoolukaitse on ka nõutav?
* kas automaatkaitse peab ka olema mingi vastava IP - ga ( oma kaitsmelt ei lugenud mingit IP -d välja)
* kas sellele minu kilbile võib keerata külje peale IP55 pistikupesa. ( et kas on lubatud kilbi külge midagi paigaldada või ei tohi kilbi välimust muuta)
* kas sellele kilbile peab ka eraldi maanduse paigaldama või piisab sellest kui jaotusvõrgu kilbist vedada null ja lisamaandus.
Tänud vastamast.
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 13 korda
- On tänatud: 8 korda
Re: Elektrikilbi ehitamine
Lugemata postitus Postitas tommy4 »
Automaatkaitsmel pole IP-klassi, piisab kilbi omast.
Jah, kilbi külge võib pistikupesa kinnitada.
Jah, eraldi maandus tuleb välja ehitada, jaotusvõrgu oma ei tohi kasutada.
Lisaks tuleb tehtud töö deklareerida ja lasta üle kontrollida ning kontrolli alusel lasta väljastada elektripaigaldise nõuetekohasuse tunnistus.
Nimetatud tunnistuse alusel lülitatakse liitumiskilp sisse (praegu on sealolev peakaitse ilmselt plommitud).
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas tammeorg »
Väga selge. Uksainus kusimus veel, et kas see rikkevoolukaitse peab olema ka 16 A, mul vedeleb niisama uks 25A rikkevoolukaitse, ei tea kas seda ei voiks kasutada?
Tervitades
-
- Korralik postitaja
- On tänatud: 2 korda
Lugemata postitus Postitas ehitusemees »
- Kilp.JPG (20.27 KiB) Vaadatud 15783 korda
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 13 korda
- On tänatud: 8 korda
Lugemata postitus Postitas tommy4 »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
-
- Korralik postitaja
Ja veel küsimus kaablite kohta, kas on ka mingit vahet kas kasutada kiud või tavalist kaablit?
- Manused
-
- Kilp.JPG (22.35 KiB) Vaadatud 15604 korda
-
- Ehituspenskar
- KILP.pdf
- (14.24 KiB) Allalaaditud 2696 korda
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas kylaliine »
Jah viimane skeem on ok, muidugi kui tootj näeb sisendit ette ülalt siis nii ka peaks olema, töötab ka teistpidi aga probleemide korral nokitakse tagant järele iga detaili osas..pen-i võib ka jk lahutada, keegi väitis eespool nagu ei saaks..Küülaline kirjutas:Ei ole õige, midagi sellist võiks olla:KILP.pdfVahet ei ole, kas kiud või plank, ainult kiudjuhtmele tuleb hülsid otsa panna. See KORO, mis kilbi kõrval on läheb maanduse külge. Ja mitte liitumiskilbi maanduse vaid eraldi maanduse külge.
Kjudjuhet ei hülsita Soomes absoluutselt, ei peeneid ega jämedaid, nii palju kui mina olen pannud vaadatakse mind imelikult, no ma siis aint pen.ile olen ikka pannud
-
- Regulaarpostitaja
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas TumeTumba »
Teemaväline aga siiski kommenteeriks. Niipalju kui ma Soomes tehtud kilpe olen katsunud, on neil kõigil kiudjuhtmed hülssidega. Aga see on vaid minu kogemus. Seda enam, et need kilbid on tehtud ühes kohas.kylaliine kirjutas: Kjudjuhet ei hülsita Soomes absoluutselt, ei peeneid ega jämedaid, nii palju kui mina olen pannud vaadatakse mind imelikult, no ma siis aint pen.ile olen ikka pannud
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 11 korda
- On tänatud: 80 korda
Lugemata postitus Postitas dumbuser »
-
- Korralik postitaja
Kas see must joon PE ja N vahel tähendab seda, et sinna tuleb juhe panna?
Ma tegin vahepeal kilbi osaliselt valmis, sissetulev kaabel on vaid puudu aga nüüd tundub, et üks maanduslatt on vist puudu?
- Manused
-
- Kilp seest
- Kilp seest 1..jpg (91.76 KiB) Vaadatud 15435 korda
-
- Ehituspenskar
Muide, kas kaablid on ikka 2,5mm²? Ja sinka-vonka juhtmeid ei ole ilus vaadata, kuigi elektronide liikumist see ei takista.
-
- Korralik postitaja
Juhtmed jah 2,5 ruudused. Ega mullegi see sigri migri eriti rõõmu paku aga miskipärast ei julgenud juhtmeid konkreetse 90 kraadiste nurkade alla väänata, ei tea kas kartus oli asja ette või tegelikkuses võibki neid väänata nii kui tahad?
Mis selleks sillaks PE ja N lati vahel võib olla, kas tavaline 2,5mm kaabel on O.K ?
-
- Regulaarpostitaja
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas TumeTumba »
sillaks sobiks 6mm2 plank.
-
- Ehituspenskar
Lausa raiuda muidugi ei maksa, aga täisnurga alla keerata võib julgelt. Tahaks küll teada, kui suur vool peab olema, et 90 kraadise kaabli nurga kuumemaks, kui sirge kaabli kütab.TumeTumba kirjutas:järsult kandi alla ei maksa ka peeneid sooni raiuda. väike sujuvus on alati hea. see on seotud takistuse suurenemise/vähenemisega murdekohtades ja "tänu" sellele kuumenemisega.
-
- Korralik postitaja
Panen pildi ka üles. Et kui on veel viga mida laita siis palun laitke. Enne kui suured härrad oma mõõdikutega kaugelt - kaugelt kohale tellin oleks hea kui kõik korras oleks, muidu hakka härrasi uuesti kutsuma ja aega raiskama. Tahaks juba väga tööd teha mitte pabereid taga ajada.
- Manused
-
- Üldpilt
- Üldvaade.jpg (112.62 KiB) Vaadatud 15317 korda
-
- "Jaotusvõrgu " kilp
- Suur kilp.JPG (89.35 KiB) Vaadatud 15317 korda
-
- Kahe pistikuga kilp
- kilp hetkel.JPG (89.93 KiB) Vaadatud 15317 korda
-
- Korralik postitaja
Mis siin tagantjärgi ikka ütelda, keda sama mure kunagi vaevab, siis teadmiseks niipalju, et piisab lihtsalt elektripaigaldise nõuetekohasuse deklaratsioonist, mille väljastab vastava pädevusega elektrik ( seda teab tavaliselt iga elektrik ise, kas tal on see pädevus või ei). Mingit mõõdistamist tellida pole vaja.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Tundmatu »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas külaline elek »
Kuna pole varem kokkupuudet olnud sellise situatsiooniga, mille ees praegu olen, siis mõtlesin nõu küsida. Nimelt pean kokku sobitama vana ja uue. Asi siis selline, et majja jookseb vana alumiinium kaabliga toide otse posti otsast, katusest sisse ja läbi arvesti. Kaabli ristlõiget ei oska hinnata,aga 2,5 oleks vast loogiline?? majas puudub absoluutselt mingigisugune elektrisüsteem, arvestist läbitulev kaabel on vanas harukarbis ja sealt on võetud pikendusele toide

Nüüd küsimus, kuidas selle alumiinium+vask omavahel kokkupanemisega oli? Mis oleks parim ühendusviis, kas lihtsalt tangidega otsad kokku või kruviklemmiga või midagi muud? Kuna maja peakaitse peaks olema 20 või 25A- Nõukaaegne värk, siis kas minu poolt valitud kaablid ja kaitsmed on sobivad: Väikese 8-mooduliga kilbi jaoks võtsin C20 peakaitsme, millele lisanduvad C16 el. pliidile eraldi kaitse,C16 köögi pistikup.- kuna hiljem pidid tulema pesumasin ja külmkapp, C16 2 toa PP, mille taha tulevad el.radikas, veekeetjad, võileiva grillid jms.... TV, raadio, B10 kogu maja valgus. Kuna väike maja, kus 2 tuba, köök, esik ja panipaik, siis arvan, et piisav. Eks see pigem korteritüüpi elamu ole.Ja mainiks ära, et majja jookseb 1-faas, maandus puudub.
jutt tuli vast segane,aga tahaks teada, aks minu poolt tehtud projekt on neid tingimusi arvesse võttes: Al kaablist toide-Cu edasi kilpi, maanduse puudumine ja 1 faas parim lahendus?
-
- Ehituspenskar
Soone läbimõõt katsu ära mõõta. Kas enne ja (või) pärast arvestit sulavkaitsmeid ei ole? Mingi plommitud peakaitse peaks ikka olema.külaline elek kirjutas:ristlõiget ei oska hinnata,aga 2,5 oleks vast loogiline ... arvestist läbitulev kaabel on vanas harukarbis ... maandus puudub
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu