Juhe koos...

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
janx4
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 2 korda

Juhe koos...

Lugemata postitus Postitas janx4 »

Tere,

Ausaltöelda ma ei tea kust otsast alustada. Elan korteris, mille elektrijuhtmestik on nõukaaegne.
Hetke lähteandmed mida tean on järgmised:
1. Korterelamu peakaitse on 250A
2. Korter on 1 faasilise ühenduse taga
3. Korterile jagatud arvestuslik peakaitsme osa on 6.25A
4. Korter on 4'ja toaline + köök
5. El. kütet ja boilerit ei ole, eelmine omanik on kuidagi ehitanud sisse vannituppa põrandakütte ca. 1..2 m2 pinnale.

Helesinise unistuse järgi tahaks korteri el. süsteemi renoveerida.
1. Tubades tavalised tavatarbijad..arvuti..telekas..vms. (ma arvan, et ma läheks mingi keskmise korterielaniku klassifikatsiooni alla).
2. KÖÖK - vot selle koha pealt JOOKSIS JUHE KOKKU

Liitsin kokku KÜLMKAPP 33Wh (täpselt ei tea aga külmkapi puhul olid lähteandmeteks aastane kulu mis oli 296kWh - selle siis taandasin tundideks) + AHI 3000Wh + PLIIDIPLAAT 7600Wh + KUBU 100Wh +NÕUDEPESU MASIN 2000Wh + PESUMASIN 2000Wh ja sain kokku max.tarbimise ca 15kW mis amprites (kui ma na nüüd õieti arvutan) on ca. 63A

Ma ei saa aru kas mul on kusagil mingi loogikaviga aga kui ma vaatan P.1. arvestusliku peakaitsme osa ja oma arvutuste tulemusel saadud 63A (mis on siis alles ainult köögi osa kogu korteris) siis need numbrid on nagu öö ja päev.

Ühesõnaga, mis ma peaksin tegema, või kust alustama, et asjadest aru saada.. kui ma vaatan neid erinevaid numbreid ja tean, et mul juba praegu on köögis ahi+pliidiplaat+pesumasin+nõudepesumasin+mikro+kubu.
Kas kogu mu praegune kupatus on mittelegaalne? Mida ma peaks ette võtma, et oleks legaalne? Ma isegi ei tea kuidas küsida.. kuidas ma saavutaks tulemuse, et mul siiski võiksid need seadmed köögis olla ja ülejäänud 4 toas saaksin kah elektrit tarbida, nii et asjad oleks kontrolli all?

Paluks mingeid vihjeid vms?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Re: Juhe koos...

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Kui kõik töötab ja korteri kaitsed püsivad, siis on kõik korras. See 6,26A on arvutuslik, mitte reaalne kaitse. Sellistes majades, kus oli nõuk. ajal elektripliit ja 1 faasiline toide, oli tavaliselt 3 kaitset, köök (pliit) 32A ja toad kahes 16A grupis. Teebki kokku sinu hirmuäratava 63A. Ühte korteri peakaitset tänapäevases mõistes ei ole.
Viimati muutis Küülaline, 12 Apr 2013, 21:32, muudetud 1 kord kokku.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

janx4 kirjutas:Liitsin kokku KÜLMKAPP 33Wh (täpselt ei tea aga külmkapi puhul olid lähteandmeteks aastane kulu mis oli 296kWh - selle siis taandasin tundideks) + AHI 3000Wh + PLIIDIPLAAT 7600Wh + KUBU 100Wh +NÕUDEPESU MASIN 2000Wh + PESUMASIN 2000Wh ja sain kokku max.tarbimise ca 15kW mis amprites (kui ma na nüüd õieti arvutan) on ca. 63A
Ära heida meelt - selles olukorras on meist enamik ;)

Asi lihtsalt selles, et ükski peakaitse ei pea tõenäoliselt vastu, kui kõik korteris/majas olemasolevad tarbijad täisvõimsusel talle taha lülitada.

Ning võimsuste puhul võid h-tähe ühikust ära jätta - see on kohane kui tarbitud energiamahust rääkida.
janx4 kirjutas:Ühesõnaga, mis ma peaksin tegema, või kust alustama, et asjadest aru saada..
Jaluta ehk algatuseks kilbi juurde ja viska pilk peale, millised numbrid kaitsme(te)le kirjutatud on.
janx4
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Suurimad tänud. Vähemalt esimese ehmatuse tõmbasite maha :)
Lähen ja uurin esimesel võimalusel, et mis olukord valitseb koridoris peituvas elektrikapis. Ilmselt oleks vist mõistlik ka olukorrast pilt teha.
Aga nii üldises plaanis - Te ikka soovitate mul koos remondiga ka el. juhtmestiku vahetada? Mul nt. hetkel on pistikupesad tubades ilma selle nn. kaitsemaata. Ja asuvad minujäoks ebasobivatel kõrgustel ja ebasobivatel asukohtadel. Ma isiklikult mõtlesin, et kui juba siis tuleks järsku freesida uued sooned ja paigaldada sobivatesse asukotadesse uute juhtmetega? Ja kuidas suhtuda hetkel puuduvasse rikkevoolu kaitsmesse? Köögi remondi plaaniga peaks ka selle kuidagi plaani võtma? Mis agad mind võivad varitseda seoses sellega? Koridori kilbilahendus ei ole sobiv? Midagi veel?
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

janx4 kirjutas:...Paluks mingeid vihjeid vms?
Pesumasinatele pane taimerid vahele ja las pesevad öösel. Teine teisel ajal, nii jagub koormust mõlemile.
Ülimoodne induktiivplaat vaheta moodsa gaasipliidi vastu ja võimsust jääb ülegi. Tavaline elektripliit tekitab ka vähem hetkekoormust, pole aga nii kiire. Kui ostad omale veekeetja, siis ära võta kõige kiiremat (loe võimsam), vaid rahuldu mõne "pooletoobisega".
On olemas ka sellised asjandused, nagu prioriteedireleed. Mul pole neid vaja läinud ja mingit kogemust pole.
.
Tel 5o9279o
janx4
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Gaasipliit ei ole vist kahjuks eriti hea alternatiiv, kuna majas ei tundu gaasi olevat... Muud soovitused võtan arvesse. Ega olgem ausad, ega ma ei planeerigi kõike koos kasutama hakata..AGA pliidil vähemalt 2 rauda tules + ahi + pesumasin ei oleks kah teab mis haruldane olukord...
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

janx4 kirjutas:... Koridori kilbilahendus ei ole sobiv? Midagi veel?
Ämmal lasin nn. korteri peakaitsme jätta trepikoja kilpi koos voolumõõtjaga, olid teised seal ennegi ja neid puutuda ei tohi, aga igatsugu grupi- ja rikkevoolukaitsmete jaoks pani elektrik esikusse eraldi väikese kilbi. Elektrik (pädevusega) arvas, et koridori kilbist oli võimalik koormuste ühlasemaks jaotamiseks tuua tuppa 3F-ne ja tegi selle ära. Voolumõõtja pidi samuti välja vahetama.
Urmas
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 420 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Täienduseks eelnevale jutule panen pildi enda kilbist. Siin meil ei olnud küll voolumõõtja trepikojas, vaid korteris, kuid põhimõte sama. Lasin elektrikul (pädevusega) tuua koridori jaotusest 3F-se korterisse ja esikus kilp, kus koormused ära jaotatud. Kasutuses nõude- ja riiete pesumasin, el.pliit, uuni, espresso, mullivann+ igatsugu tavatarbijad. Igatahes on töötanud koos pesumasinad, mullivann kui pliit ja kaitsmeid pole välja löönud.
P4130496.JPG
P4130496.JPG (78.32 KiB) Vaadatud 5357 korda
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

janx4 kirjutas:Gaasipliit ei ole vist kahjuks eriti hea alternatiiv, kuna majas ei tundu gaasi olevat...
Selle jaoks ongi ballooni gaas. Ühe suure ballooniga saab pea aasta aega süüa teha. Tänapäeval on ka väikseid balloone, mis mahuvad kusagile kappi ära. Pliidid on väga mugavad. Nupuvajutusega hakkab gaas ise põlema. On olemas ka segapliidid, kus osa on gaasiga ja osa elektriga.
Poeg pani omale hiljuti sellise pliidi. Ennem tegi koguaeg elektriga ja gaasipliit on nagu hädavariant. Maal on tihti voolud ära. Nüüd küsisin perenaise käest, millega süüa teeb. Vastus oli "Ma ei mäletagi millal elektrit kasutasin". Gaasiga pidi ka kiiremini saama.
Nüüd arvatakse nagu oleksin gaasipliitade müügimees. Tegelikult ikka ei ole küll.
.
Tel 5o9279o
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

motamees kirjutas:Selle jaoks ongi ballooni gaas. Ühe suure ballooniga saab pea aasta aega süüa teha
Kahtlane, et keegi suurde korterelamusse, kus elektripliidid, nüüd balloonigaasi paneb. Tassid õlal punast gaasiballooni viiendale korrusele. :rotfl: Vaevalt, et see lubatudki on.
janx4
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Küülaline kirjutas:
motamees kirjutas:Selle jaoks ongi ballooni gaas. Ühe suure ballooniga saab pea aasta aega süüa teha
Kahtlane, et keegi suurde korterelamusse, kus elektripliidid, nüüd balloonigaasi paneb. Tassid õlal punast gaasiballooni viiendale korrusele. :rotfl: Vaevalt, et see lubatudki on.
Neljandale :D
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

EL keelas suurte balloonide kasutamise ära, väikestega aga saad kirvehinnaga. Nii et odavam on elektriga. Seega ballone tassima sa ei pea.
Külaline
külaline

Küülaline kirjutas:
Lubatud on küll, suurtes majades liftid ja need punased balloonid kaovad kasutusest ära. http://www.saartehaal.ee/2013/04/06/eur ... -vahetama/
Urmas
janx4
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Ütelge mulle palun veel kas mingitel tingimustel ma võiks hakkama saada siiski selle 1 faasilisega nagu praegu on (arvestades, et olemasolevate tarbjatega ma saan hakkama) või peaksin siiski esmase tööna kaaluma võimalust ehitada olemasolev 1 faasiline 3 faasiliseks (no juhul kui kortermaja juhatus annab vastavaks toiminguks loa), et koormust ühtlasemalt jaotada?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Kui faasimuutmiseks vaja vaid KÜ luba ja arvesti vahetust siis igal juhul alusta sellest.
Seni pole keegi elektriarvesti vahetuseks ja uue juhtme vedamiseks KÜ luba taodelnud, sest raskem osa on EE arvesti vahetamine olnud.
Külaline
külaline

janx4 kirjutas:Ütelge mulle palun veel kas mingitel tingimustel ma võiks hakkama saada siiski selle 1 faasilisega nagu praegu on (arvestades, et olemasolevate tarbjatega ma saan hakkama) või peaksin siiski esmase tööna kaaluma võimalust ehitada olemasolev 1 faasiline 3 faasiliseks (no juhul kui kortermaja juhatus annab vastavaks toiminguks loa), et koormust ühtlasemalt jaotada?
Saan aru, et oma korteris teed niikuinii põhjaliku puhastuse - kõik juhtmed maha ja uued seina?
Kui tuleb selle käigus oma korterisse ka korteri kilp, siis jääb küsimus, et kas sa kasutad ühe-või kolmefaasilist voolu ainult korruse ja korterikilbi vahelise (ning korterikilbi ja pliidi vahelise ) kaabli jaoks püsti. Mõni teadjam võiks siin soovitada, millised need kaks kaablijuppi võiks olla.

Sinu kirjelduse ja Küülalise
Küülaline kirjutas: Postitas Küülaline » 12 Apr 2013, 21:27

..... Sellistes majades, kus oli nõuk. ajal elektripliit ja 1 faasiline toide, oli tavaliselt 3 kaitset, köök (pliit) 32A ja toad kahes 16A grupis.

seletuse põhjal ongi sul ka praegu tegelikult kolmefaasiline toide - st korterisse tulevad 3 eraldi faasijuhet, ainult kõik need võnguvad juhuslikult samas faasis.... St. sul ei ole vaja midagi vägisi ponnistama hakata. Vaheta oma kaablid välja, ja trepikojast oma kilbini ning oma kilbist pliidini vea kaablijupp mis võimaldab mõlemat - nii 1 kui 3 faasilist.

Nojah..ega sa nüüd sellest jutust eriti targemaks vist ei saanud. :scratch:
Külaline
külaline

PS
teemaalgataja pole ikka veel teatanud, mitu ja millised kaitselülitid tema jaoks täna trepikojas on...
seega pole praegusest skeemist meil veel ikka aimu..
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

Proovi algul enda jaoks parimat varianti saavutada - 3 faasi korterisse.
Selleks peaksid saama loa KÜ-lt, samuti pead seda küsima ka EE-lt - kas nad on valmis sõlmima Sinuga uut lepingut, kus 1-faasi asemel saad 3 faasi. Kui sealt on vastus positiivne, siis arvesti vahetus on juba EE asi.

Edasi tuleb vedada 3-faasiline kaabel koridorist korterisse ja korterisse oma jaotuskilp, uus kaabeldus jne. Mõistlik (ja vajalik EE-ga dokumentide korrastamiseks) oleks lasta teha ka elektriprojekt. Projekti järgi ka hea uut süsteemi ehitada.

Samas püüa ka selgeks teha maja elektrisüsteemi olukord. Tihti on renoveerimata majades isegi maandus puudu. Seega pole ka sul korteris maandust, kuigi ehitad uue süsteemi, kus pistikupesadel maanduskontaktid. Sellises olukorras tuleks teha KÜ-le selgeks maja elektrisüsteemi uuendamise vajadus. Selge, et see võib võtta aega aastaid, kuid on olukordi, kus see on lõpuks õnnestunud.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

tommy4 kirjutas:parimat varianti saavutada - 3 faasi korterisse
Mille poolest see parem on kui 3 eraldi 1-faasilist gruppi, millest pealegi üks on 32A või 25A? Lisaks üsna suur kulu üleminekuks 3-faasilisele. Praegu loetakse arvutuslikuks peakaitseks 6,25A, siis ilmselt 20 või 25A, oleneb lepingust.
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets

Küülaline kirjutas:
tommy4 kirjutas:parimat varianti saavutada - 3 faasi korterisse
Mille poolest see parem on kui 3 eraldi 1-faasilist gruppi, millest pealegi üks on 32A või 25A? Lisaks üsna suur kulu üleminekuks 3-faasilisele. Praegu loetakse arvutuslikuks peakaitseks 6,25A, siis ilmselt 20 või 25A, oleneb lepingust.
Kas teemaalgatajal on siis kolm ühefaasilist ? Olen vist midagi vahele jätnud ? Kui on, siis pole muidugi mõtet vahetama hakata, vabandust !
janx4
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Siit siis erinevaid pilte pilte (korteri nr. 23):

Pildid on just sellised nagu nad on aga vist on arusaadavad.
Mulle jääb mulje, et kapist jooksevad läbi 3 faasi millest siis ühe selle musta mummu abil on võetud minu korterile.
korter_1_converted.jpg
korter_1_converted.jpg (59.05 KiB) Vaadatud 5164 korda
20130413_142809_converted_2.jpg
20130413_142809_converted_2.jpg (69.82 KiB) Vaadatud 5164 korda
20130413_142817_converted_3.jpg
20130413_142817_converted_3.jpg (74.26 KiB) Vaadatud 5164 korda
20130413_142830_converted_5.jpg
20130413_142830_converted_5.jpg (92.98 KiB) Vaadatud 5164 korda
20130413_142837_converted_6.jpg
20130413_142837_converted_6.jpg (78.18 KiB) Vaadatud 5164 korda
20130413_142847_converted_7.jpg
20130413_142847_converted_7.jpg (56.47 KiB) Vaadatud 5164 korda
20130413_142854_converted_8.jpg
20130413_142854_converted_8.jpg (54.28 KiB) Vaadatud 5164 korda
20130413_142859_converted_9.jpg
20130413_142859_converted_9.jpg (43.86 KiB) Vaadatud 5164 korda
20130413_142907_converted_10.jpg
20130413_142907_converted_10.jpg (52.05 KiB) Vaadatud 5164 korda
20130413_142913_converted_11.jpg
20130413_142913_converted_11.jpg (77.35 KiB) Vaadatud 5164 korda
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets

Nagu arvata võis - kilbis veneaegne kaabeldus, ilma PE-ta (maanduseta).
janx4
Korralik postitaja
Korralik postitaja

tommy4 kirjutas:Nagu arvata võis - kilbis veneaegne kaabeldus, ilma PE-ta (maanduseta).
A mida see PE katkendliku joonega seal esimesel kilbis olnud paberi peal tähendab? Katkendlik joon tähistabki selle puudumist?
ESV
külaline

Lugemata postitus Postitas ESV »

Piltidelt näha, et sinu korteri peakaitse on 1P32A ning arvan, et tavalise korteri jaoks täitsa piisab. Trepikoja kilpi on PE toodud, aga sealt edasi ei lähe, sest vanad vene alumiiniumid 2-e soonelised. Kui remondiks läheb niikuinii, siis soovitan korteris kõik kaablid välja vahetada ja vedada need nii nagu sulle vaja on. Nüüd sul aga otsustamise koht, kas panna oma korteri esikusse väike kilp või jätta kaitsmed nii nagu nad praegu seal trepikoja kilbis on (1 pliidile ja 2 tubadele). Mina soovitaksin vedada sinu peakaitsme alt 3x4mm2 (veel parem 2x6mm2) kaabel oma korterisse ning paigaldada sinna väike vahekilp kuhu saab paigaldada ka RVK-d ning kaitsmed vastavalt oma vajadustele. Siis need kolm kaitset trepikoja kilbis jääksid üldse välja.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Kui teemaalgataja tekitab omale korterisse uue kilbi, kuhu tulevad seni puudu olevad kaitseviisid (rikkevoolukaitse ja liigpingekaitse) siis neid viimaseid on odavam teostada ühefaasilisena. Aparaate kulub vähem.
Ei näe põhjust, et korteris peaks kasutama kolmefaasilist toidet. Kolmefaasilisi tarbijaid ju pole ja ei paista ka et tulevikus tuleks.
Seega kolm faasi annaks ainult imepisukest kadude kokkuhoidu lõigul arvesti -> oma kilp -> pliit, aga see oleks nii väike, et ei vaevuks seda siin isegi mitte välja arvutama.
Praegu on võimsust 32A x 230V = 7,36 kW - ehita või saun korterisse ja pane elektrikeris.

Kahju, et näiteks keegi (TTÜ ?, mõni tehnikum?) pole võtnud ette kodumasinate tegelike tarbitavate voolude alase uuringu tegemist - millised pliidid ja pesumasinad oma töötsükli jooksul mismoodi elektrit tarbivad, ning milliste karakteristikutega automaate sealjuures siis kaablite kaitseks saaks kasutada.

Ise näiteks panin oma maja köögi pesadele ehituse ajal kättejuhtunud 6A kaitse ja 9 aastat elasin sellega probleemideta ära. Mitte et teadlikult oleks hoidunud üle koormamisest. Alles siis tuli külaline, kes oskas selle oma teistsuguse käitumisega rakenduma panna.
Vasta