Küttekulud ja maja soojapidavus
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Re: Küttekulud ja maja soojapidavus
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Võid ka vastupidi teha - paned boilerile (selle võid mõõtmise ajal ka välja lülitada) või soojuspumbale arvesti ja kuna nagunii kõik ülejäänud elekter muutub majas küttesoojuseks siis lahutad tarbevee ja soojuspumba elektrikulu maha.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Seda ei saa niimoodi otse arvutada, sõltub soojustusest põranda all, alg temperatuurist jne. Lineaarseks võib seda skaalat vist pidada, aga termostaat ei reguleeri võimsust selles mõttes, nagu sa arvad. Kui küttekaabel on 1000W võimsusega, termostaat on "põhja" keeratud, st. punane tuluke põleb kogu aeg, siis kulub tunniga täpselt 1kWh energiat. Aga kui poole peale on keeatud, siis ei pruugi tunniga 0,5kWh kuluda, vaid talvel kindlasti rohkem ja suvel vähem.Cristella kirjutas:kuidas põrandaküttele kuluvat energiat võiks umbkaudu arvutada ... maksimumnäiduks on 10, siis kui suur võiks olla põrandakütte võimsus umbes 5-6-vahemikus
Sinu majas on energia kulu minuarust meeletu:
4016kWh : 30päeva : 24tundi = 5,6 kW võimsust on PIDEVALT taga. Muide kui suur on peakaitse? Eelmised omanikud pidid päris külmas elama või luiskasid tarbimise 2 korda väiksemaks.
Lugemata postitus Postitas Cristella »
Mis puutub sellesse suurde kulusse, siis ega me ei osanud alguses siin eriti ju kütta ega midagi (polnud puidki), lisaks oli maja enne täiesti läbi külmunud (umbes kuu aega hoiti teda vist täiesti kütteta), seega ilmselt mingi osa kulus ülessoojendamiseks ka. Lisaks kõik need põrandakütted ja elektriradikad, mida me siin muudkui näpime peale ja maha, kõik ilmselt söövad elektrit. Lisaks ju söögitegemine-küpetamine elektripliidiga (kord-kaks nädalas saab ahju paar tundi ikka kasutatud küpsetamiseks), pesumasin, telekas-arvuti päev läbi, külmkapp ja boiler pluss valgustus (viimast oleme õnneks säästulampidega üritanud kokku tõmmata). Suur laristamine loomulikult, aga eks me sellepärast nüüd ikka hakkamegi otsast selle muutmise ja säästmisega pihta, et pikas perspektiivis pole selline tarbimine elujõuline. Tänane test puudutab ülemise korruse radikaid - lükkasin kõik nulli - ja vaatame, kuidas siis elektrikulu muutub (ahi ja soojuspump all töötavad ja uksed on lahti). Mingil hetkel paari tunni pärast ilmselt lükkan need ülemised radikad uuesti sisse, siis peaks sealt ju näha olema, palju nad voolu võtma hakkavad, kui kõik muud tingimused jäävad enamvähem samaks (kuna üleval ilmselt läheb jahedaks ka, siis nad peaks alguses suht täisvõimsusega kütma hakkama, et toad üles soojendada).
Põrandakütetele on mõõtureid raske vahele panna, sest need on ju otse regulaatorisse ühendatud, selleks et mõõta, peaks vist lahti võtma ja elektriühenduse pistiku abil panema? Sest see kulumõõtur on mul see pistikusse käiv, Handymannist ostsime mingi odava.
Lugemata postitus Postitas keemik »
Ma arvan, et see ahi, mis teil on, on ca 1 tonnine (lubatud 10 kg puid korraga). Ma kütaks seda 2 korda päevas, aga see vajab tunnetust. Õhtul kütta näiteks 10 kg. Kui hommikul on ahi väljast leige ja seest kolle veel kergelt soe, võib minu arust kütta juba näiteks poole kogusega või ka veidi rohkem. Selle pealt saate hinnata, kui soojaks siis ahi läheb. Ma ise olen eluaeg ahjudega majas ja tudengina ning nüüd ka juba pärast ülikooli ahjudega üürikorterites elanud ja on tekkinud tunnetus, kuidas mingi ahi käitub. Loogika on see, et kui ahi on veel soe (ca 30-40 kraadi), siis piisab 50% tavapärasest puudehulgast. Kui on toatemperatuurile maha jahtunud, kuid ahju on pidevalt köetud, siis võib maksimaalse koguse kütta. Ahiküte on teil kõige soodsam kütteliik seal ja seda tuleks maksimaalselt ära kasutada. 10 kg puudest saad ca 35 kw*h soojust, mis elektriga küttes läheb teile maksma üle 4 euro. Nüüd on oluline see, et te ei tee järgmist viga ja ei osta neid puid Statoilist või siis märgasid puid kuivade puude hinnaga. Eks ole "linnavurled" tihti sellise orgi otsa lennanud.
Lisan juurde ka veel selle: väga rumal on osta maja, teades, et me ei tea ehitusest midagi, kuid tapeet on nii nummi. Nüüd oskata sõpru hoiatada oma kogemuse varal.
Parimat teile Emajõe Ateenasse!

Mis puutub rumalusse ja hoiatustesse, siis hoolimata sellest elektrikulust oleme me oma ostuga endiselt rahul ja ei kahetse ning ei oska kedagi millegi eest hoiatada. Lihtsalt tuleb nüüd kulud kohandada omale sobivamaks. Tõenäoliselt saabki esialgseks lahenduseks teine soojuspump teisele korrusele ja hiljem kunagi, kui ma ka peaks uuesti tööle minema ja teenima hakkama (hetkel lapsega kodus), siis kahe palgaga saaks juba mõelda igasugu soojustamise variante või muud kütet. Aga praeguses lähenduses see soojuspump ilmselt sobiks hästi ja ka kulud jääksid talutavuse piiresse. Ühtlasi ei kao ära ükski olemasolevatest küttevõimalustest, mida siis vajadusel väga külmas kasutada saaks, kui peaks vaja olema (elektriradikad ja põrandaküte siis). Jah, mingit ökomaja mul ei ole ja ilmselt niipea ei tule ka, aga meile see pesa siin sobib (kuni järgmise probleemi ilmsikstulekuni vähemalt

Igaljuhul suured tänud kõigile kaasamõtlemast ja järje peale aitamast, mulle tundub, et meie visioon juba hakkab selginema ja nüüd tuleb lihtsalt valida sobiv pumbamüüja-paigaldaja ja asi ära teha.
Lugemata postitus Postitas keemik »

Ahjuküttest veel nii palju, et kas selle 4 briketiga küttes on koldes korralik leek ka üleval või vinduvad niisama? Ja kas sellest neljast briketist läheb ahi ka soojaks? Tulikivi välispind võib ilmselt kuskil 80 kraadi olla mingi tund pärast kütmist. Kui on korralikult köetud.

-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Mul on sulle ainult üks soovitus: telli ruttu termopildistamine. Hetkel ilmad veel suht külmad ja pildid peaksid väga hästi näitama, kust soojus lekib. Ma arvan, et see soojustus, mis teil projekti järgi peaks seinas, laes olema, seal mitte ei ole või on seda poolikult pandud.
Minu majal on ruutmeetreid natukene rohkem, kui sinu omal ja soojustust on seinas 10cm EPSi, laes 45-40 cm puistevilla ja põrandas 15cm EPSi. Maja kütab 6kw maasoojuspump + väike kamin, kuhu teen tuld õhtuti ja eelmise aasta kogu kulu soojuspumbale oli 4320 kWh ehk sinu ühe kuu kulu. Selle aasta veebruari kulu oli 440 kWh soojuspumbale + 281 kWh majapidamiselektrit. Kui võtta soojuspumba COPiks 3, siis oleks pidanud otse elektriga küttes kogu kuluks tulema umbes 1600 kWh. Seda on ikkagi peaaegu 3x vähem kui sul. Ma kaldun arvama, et sinu maja soojustuses on tõsiseid puudujääke. Hetkel midagi parandada ei anna, aga kui termograafia ära teha ja kitsaskohad välja tulevad, siis võib-olla järgmiseks kütteperioodiks annaks juba üht-teist kohendada. Kuna kWh kulu on sul nii meeletu, siis tasub igasugune soojustuse/küttesüsteemi parendamine ennast väga ruttu ära.
Üks halb uudis ka: veebruar oli suht leebe kuu, märsti kuluks prognoosin sul 7000+ kWh kanti. Kui viitsid, siis võid aprillis märtsi numbrid teemasse postitada.

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 17 korda
- On tänatud: 22 korda
Lugemata postitus Postitas val »
- rokikas
- Ehituspenskar
- On tänanud: 227 korda
- On tänatud: 231 korda
Lugemata postitus Postitas rokikas »
Oleneb kas vahelagi betoonist või puitkarkassil aga üldjuhul on garaaži lage mõistlikum soojustada/lammutada ja lisada soojustust karkassi vahele. Aga eks see oleneb asjaoludest.Cristella kirjutas: kas saab kuidagi garaazhi ja magamistoa vahelist lage-põrandat soojustada. Kas selleks viimaseks on mingeid soovitusi? Milliselt poolt seda oleks mõistlik soojustada, kas alt garaazhilaest või ülevalt põrandalaudade alla rohkem soojustust pannes (ma muidugi pole sinna põranda alla veel vaadanud, seega ma ei tea, mis seal üldse on või pole).
Sealt see soojus "paneb plagama" kindlasti. Samas kas sealt suurest aknast ka päike sisse särab (suvel liigagi palju) ning oma panuse annab soojatootmisele?Cristella kirjutas:minu enda toas on tegelikult praktiliselt terve sein üks suur aken - 2x3 m klaasi ja lisaks on 3 ülemise korruse katuseakent ka meie tuppa koondunud.
ehitusremont@gmail.com
-
- külaline
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 17 korda
- On tänatud: 22 korda
Lugemata postitus Postitas val »
Auditi mõttekus sõltub paljudest asjadest, eks rahast ennekõike. Kes teab ja oskab see ei vaja projekti, ehitajat ega arhitekti. Audit ei tegele üksiku ruumi või selle soojustuse kvaliteediga vaid eelkõige hoonega terviklikult - vähemalt need, mida mina olen näinud. Majanduskalkulatsioonid on neis olemas, vist mingil etteantud metoodikal. Arvan, et pädevamatelt saab vajadusel väga erinevaid diskonteeritud meetodeid juurde tellida, aga milleks neid eramu puhul vaja - lõpuks taandub diskontomäärale, mis teada ei ole. Kui Cristella küttekulu oluliselt maha tahab saada, siis on selleks vaja investeeringud ja tuleb teha valikuid, kas panna see raha nt lisasoojustusse, alternatiivsesse küttesüsteemi vms. Siin on audit abiks otsustamisel. Julgelt väidan, et foorumi kaudu samaväärset otsustamise alust ei saa.Külaline kirjutas:Tere. See, et ruum on ebanormaalselt külm on Cristellal teada. Energiaaudiitor teeb täpselt sama järelduse. Soojustuse kvaliteedi olukorra kohta ning selle parandamise konkreetsetest abinõudest aga audiitori aruanne ei sisalda. Samuti puuduvad neis kvaliteetsed majanduskalkulatsioonid . Energiaaudit on meil kujunenud kohustulikuks dokumendiks saamaks riigilt toetust renoveerimiseks, mis peale kättesaamist võib rahulikult sahtli põhja panna. Seega Cristellale mõttetu kulu. Lugupidamisega. Alar Piirfeld
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 33 korda
- On tänatud: 83 korda
Lugemata postitus Postitas Imelik »
Copy/paste meetodil tehtu kohta nõustun. Küll aga ei nõustu kui audit kajastab konkreetse hoone tegelikku energeetilist bilanssi.Külaline kirjutas: Soojustuse kvaliteedi olukorra kohta ning selle parandamise konkreetsetest abinõudest aga audiitori aruanne ei sisalda. Samuti puuduvad neis kvaliteetsed majanduskalkulatsioonid . ... mõttetu kulu. Lugupidamisega. Alar Piirfeld
Näitena- antud juhul ei oma omanik isegi ettekujutust energiakulust ja/või selle jaotumisest.
Keegi peab ju enne renoveerimist hindama ära konstruktsuioonide ja tehnosüsteemide seisukorra ning kajastama vähemalt erinevate meetmete lihttasuvusaja? Kes?
Või viitasitegi sellele, et hindamisi / mõõtmisi ei teostata ning lähtutakse "kogemuslikust"?
Lugupidamisega.
Ja teine asi siis konkreetne seade. Mees mul siin on seisukohal, et ta tahaks kas Fujitsut või Mitsubishit ja no jäi siin eelmise lehe ühest soovitusest silma see mudel, kõik pakkujad muudkui kiidavad ka, et parim ja enimostetud. Samas hakkasime nüüd ikkagi mõtlema, et kas seda võimsust mitte liiga palju meie vajaduste jaoks pole? Tegelikult me reaalselt konditsioneerima ilmselt eriti ei hakka, seega oleks meil peamiselt ikkagi vaja pumpa, mis kenasti suudaks ka väga külmade ilmade puhul selle 60m2 soojaks kütta. Seega äkki oleks sobivaks lahenduseks hoopis midagi sellist? Mis variante teie kaaluksite minu algandmete ja majaplaani järgi? Või ei kannata mu majaplaan üldse õhk-õhksoojuspumpa? Ühesõnaga tänan jälle ette, kes oskab natuke veel nõu anda ja valikut kergendada

- rokikas
- Ehituspenskar
Just sama mudel toimetab mul kodus 3. talv ja siiani ei ole midagi halba kurta. Aga kas see ka sulle sobivaim on ....Cristella kirjutas:see
Kas korstnajala külge ei saaks paigaldada? Puhuks vähemalt otse kõige suurema soojatarbega ruumi suunas. Ilmselt torude vedamine tiba keerulisemaks läheb ...

ehitusremont@gmail.com
-
- külaline
-
- külaline
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 27 korda
- On tänatud: 72 korda
Lugemata postitus Postitas madis64 »
Selline asjakeKülaline kirjutas:Antud planeering on õhksoojus pumbale suht vilets.Kitsas koridor ja kõikidel tubadel uksed.Isegi lahti hoides ei taha soojus kõrval ruumidesse hästi liikuda.

puhub õhku kenasti nelja kanti laiali - ehk oleks ülakorruse trepihalli keskele paigaldatuna "parem kui mitte midagi"

- rokikas
- Ehituspenskar
Torud laiali ja saaks kõik toad soojaks.
ehitusremont@gmail.com
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 27 korda
- On tänatud: 72 korda
Lugemata postitus Postitas madis64 »
Laemudelil peab süvistamisvõimalus paigalduse jaoks loomulikult olemas olema, õhku võtab ta keskosas nähaoleva resti kaudu ikka samast ruumist, kuhu seda tagasi puhub. Kui ripplage pole (ega ei soovi lisada), võib talle ju kasvõi kasti ümber ehitada - kõige ilusam see just välja ei näe ...Cristella kirjutas:Kas need lae- ja kanalimudelid mitte ripplage ei eelda ja seda, et nende peal mingit vaba õhku liiguks, mida siis soojendatakse?
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed